Waar je je aandacht op richt, wordt sterker

Waar je je aandacht op richt, bepaalt wat je ervaart in je leven. Wil je meer geluk, een beter gevoel, meer ontspanning? Wil je fijnere relaties, meer vertrouwen, meer genieten? Dat is allemaal direct afhankelijk van je focus – want waar je je aandacht op richt, wordt sterker. Maar hoe werkt dat precies? En hoe krijg je meer van wat je wilt?

Het leven is als een supermarkt.

Focus is dat gedeelte van de werkelijkheid waar je je aandacht op richt. Zie het zo: Als je door een supermarkt loopt met een boodschappenlijstje, dan richt je je aandacht op wat je wilt kopen. Je ziet je favoriete appelen, het brood van je voorkeur en de snacks die je zo lekker vindt. Dat de supermarkt ook vol staat met andere producten, valt je niet eens op. Je weet wat je wilt en dus neem je dat mee naar huis.

Het leven is als die supermarkt. In plaats van producten bestel je ervaringen, gedachten en gevoelens. De ene ervaart vooral meevallers, positieve gedachten en fijne gevoelens. De andere ervaart vooral tegenslagen, negatieve gedachten en vervelende gevoelens. Dit is vooral het resultaat van focus, want de supermarkt van het leven heeft beide: het positieve en het negatieve, de meevallers en de tegenslagen, de fijne en de vervelende gevoelens.

Wat zit er in je mand?

Hier is het probleem: De meeste mensen wandelen bij de supermarkt naar buiten met precies die boodschappen die ze willen aanschaffen. In het leven gaat dit vaak anders: Als we aankomen bij de kassa, zien we dat ons mandje vaak vol zit met ervaringen, gedachten en gevoelens die we niet willen hebben.

Hoe komt dit? We leven toch allemaal in dezelfde ‘supermarkt’? We kiezen toch geen tegenslagen, negatieve gedachten en vervelende gevoelens? We weten toch dat we ook een boodschappenwagen met fijne ervaringen, gedachten en gevoelens kunnen hebben? Waarom stoppen we dan de dingen in onze mand die we niet willen hebben? Niemand kiest daar toch voor?

Wat bepaalt onze keuze?

Mis! Voor een groot gedeelte kiezen we daar wèl voor. We doen dit alleen onbewust. Natuurlijk kunnen we niet alleen maar fijne dingen meemaken in het leven. Natuurlijk overkomt iedereen wel eens vervelends. Natuurlijk kunnen we niet altijd positief denken of altijd een fijn gevoel hebben. En toch, we hebben – vaker dan we denken – een keuze. In letterlijk 1 seconde kun je alles veranderen.

Die keuze wordt bepaald door onze focus. Om de vergelijking met een supermarkt nog eens te maken: Sommige mensen wandelen door het leven en zien alles wat niet klopt: Hun relaties zijn over de datum, hun gedachten zijn bedorven, hun gevoelens onzichtbaar, hun doelen uitverkocht en wat ze niet willen, staat in elke schap. Wat een rotsupermarkt!

Anderen hebben een meer positieve focus: Ze zien een leven van overvloed, hun relaties zijn sprankelend, hun gedachten zijn vers, hun gevoelens in elke smaak aanwezig, hun doelen in de aanbieding en wat ze willen, is overal aanwezig.


Wil jij meer genieten van je leven?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Bestel direct – nu voor € 57


Deze mensen denken: “Wat een fantastische supermarkt!”

Wat je wilt of wat je niet wilt?

De ene groep is dus vooral bezig met wat ze niet willen:

  1. Dat had de ander nooit mogen zeggen.
  2. Het wordt alleen maar erger met de economie.
  3. Het management maakt er een potje van.
  4. Weer een oorlog in Afrika!
  5. Waarom heb ik nooit eens geluk?

De andere groep is vooral bezig met wat ze wèl willen:

  1. Wat fijn dat ik deze vriend(in) heb.
  2. Ik maak er het beste van.
  3. Ik waardeer wat ik heb bereikt.
  4. Gelukkig heb ik eten en een dak boven mijn hoofd.
  5. Ik ben dankbaar voor deze meevaller.

Waar je je aandacht op richt, wordt sterker.

Zie je het verschil? Nu de kernvraag: Welke groep ervaart datgene waar ze zich op focust? Het antwoord: beide groepen. De ene groep ervaart meer gebrek, meer stress, meer onzekerheid en meer ontevredenheid. De andere groep ervaart meer overvloed, meer ontspanning, meer zelfvertrouwen en meer geluk.

Hoe komt dit? Dit komt omdat alles waar je je aandacht op richt, sterker wordt. Of het nu een situatie, een gedachte of een gevoel is – het maakt niet uit. Hoe meer je je aandacht richt op wat je niet wilt ervaren, hoe meer je ervan krijgt.

Waar is het positieve nieuws?

Lees maar eens een maand lang de krant en vertel me dan hoe vaak je je druk hebt gemaakt om de politiek, de economie, het milieu of de armoede. Het lijkt wel of je met elke pagina meer ellende in de wereld tegenkomt.

Dat is niet zo, maar de krant zorgt ervoor dat je focus vooral op het negatieve ligt. Want slecht nieuwe verkoopt nu eenmaal beter dan goed nieuws. Er is ooit een ‘Goed-Nieuws’ krant in Nederland geweest en die is failliet gegaan, want het verkocht niet. Val het je ook op hoe weinig positieve berichten er in de gemiddelde krant staan?

Hoe meer je je focust op wat je waardeert in je leven, hoe meer goede dingen je zult ervaren. Schrijf je eigen Goed-Nieuws dagblad. Stop het vol met fijne relaties, mooie ervaringen, positieve gedachten en mooie gevoelens. Het enige dat je ervoor nodig hebt is een goede focus. Richt je aandacht op wat je wilt ervaren en je zult er meer van ervaren.

Stop je mand vol fijne dingen.

Als we elkaar dan tegenkomen in deze supermarkt van het leven en ik vraag wat er in je mandje zit, dan vertel je dat er precies in zit wat je wilde hebben! Misschien dat we opzij worden geduwd door iemand die klaagt over de bediening, het gebrek aan goede ervaringen en dat alles zo duur is – maar jij en ik weten dat dit niets te maken heeft met de supermarkt zelf.

Jij vertelt me dat je gericht hebt gewinkeld, op zoek naar een mand vol mooie ervaringen. En ik vertel je dat ik met datzelfde doel hier ben. En als we elkaars boodschappen vergelijken, dan zien we misschien dat onze producten verschillen, maar dat ze ook allemaal iets gemeen hebben. Ze zijn het resultaat van onze intentie waarmee we zijn gaan winkelen. Ze zijn het resultaat van onze positieve aandacht. Op de achterkant van elk product, elke ervaring, elk gevoel staat dan ook: Personally Selected By You!

Wil je meer positieve gedachten, gevoelen en ervaringen? Bestel dan de volgende e-cursus:


Word Gelukkig & Geniet Van Je Leven!

Volg de Online Training Geluk & Genieten Van Je Leven.

– Voel je direct beter.
– Ontdek het geluk in jezelf.
– Geniet van je leven.

Je ontvangt:
– 18 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en geniet van je leven!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>