Natuurlijk en ontspannen leven

Natuurlijk leven is leven zoals het bedoeld is: vrij, spontaan en vreugdevol. Het is doen wat je wilt doen – en zijn wie je wilt zijn. Natuurlijk leven is je goed voelen en vertrouwen hebben in de toekomst en in jezelf. Maar hoe krijgen we dat voor elkaar?

Waarom zijn we afgedwaald?

Veel mensen leven met stress: we zijn druk bezig deadlines te halen, doelen te bereiken, moeizame relaties te onderhouden en onszelf te ontwikkelen. Daar is niets mis mee, maar vaak wordt het allemaal nogal krampachtig. We lopen continu op onze tenen en zijn in ons hoofd alleen maar bezig met de dingen die nog gedaan moeten worden.

Was het vroeger beter?

Sommige mensen zeggen: “Vroeger was het beter. In de prehistorie zorgde je voor wat eten en daarna ging je de rest van de dag relaxen. Dat wil ik ook – meer vrije tijd om lekker niets te doen!” Maar helaas: iedereen wil terug naar de natuur, maar niemand wil lopen. We zitten liever in een auto met airco en een huis met centrale verwarming. Om over de flatscreen tv en computer maar te zwijgen.

Moeten we dan weer kind worden?

Ik denk dat we allemaal een beetje jaloers op kinderen zijn, nietwaar? Ze doen wat ze willen, hebben totaal geen zorgen, zijn spontaan en leven bij de dag. Geen stress, geen frustraties en geen gepieker. Maar ook die tijd is voorbij. Je neemt nu eenmaal je ervaringen met je mee. Terug naar een kinderlijke spontaniteit is bijna onmogelijk. Tenzij je bereid bent te wachten tot je honderdste: dan word je vanzelf weer een kind.

Zweven als een luchtballon.

Natuurlijk leven is als zweven in een luchtballon. Je bent vrij om te gaan waar je wilt en er zijn geen obstakels die in de weg zitten. Je hebt alle ruimte om de doen waar je zin in hebt. Lijkt heerlijk toch, zo te leven?

Wat houd je dan tegen? Oh ja, de ballast! Het gewicht dat voorkomt dat je kunt opstijgen en vrij en natuurlijk te leven. Die ballast bestaat uit de relaties die niet werken, de baan die je niet meer leuk vindt, de financiële zorgen die je hebt en de stress in je hoofd. Om die ballast los te laten moet je een aantal touwtjes doorknippen. Anders blijf je aan de grond.

Je hebt maar één leven.

Het leven is geen generale repetitie. Dat is één van de grote misverstanden over het leven. Het leven is de finale en daarna valt het doek, tenzij je in reïncarnatie gelooft. Je kunt op je honderdste moeilijk zeggen: “Geef me nog maar een millennium, ik wil nog veel meer doen.” Maak het beste van dit leven, hier en nu. Kies voor nieuwe ervaringen, bezoek nieuwe landen, leer nieuwe mensen kennen. Vergeet niet te doen wat je echt wilt doen.


Wil jij je (nog) beter voelen?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Vecht niet tegen de stroom.

Als je het gevoel hebt continu krampachtig bezig te zijn met een bepaald doel, dan wordt het tijd om je af te vragen: “Is dit nog wel wat ik wil? Is dit echt wat ik nodig heb? Is er iets dat beter bij me past?” Krampachtigheid is vaak een indicatie dat een situatie niet voor jou bedoeld is. Dat je een andere keuze moet maken.

Verwar dit niet met een gebrek aan doorzettingsvermogen. Als je het idee hebt dat je doel de moeite waard is dan moet je juist meer moeite doen, niet minder.

Laat je zorgen los.

Terwijl ik dit schrijf, regent het buiten. Dat geeft geen stress, tenzij ik wil dat de zon schijnt. Dan voel ik me gespannen, elke keer als ik naar buiten kijk. De realiteit is zoals het is. Dat betekent niet dat ik niet kan kiezen: Ik kan een vakantie boeken, een zonnebankje nemen of oude vakantiefoto’s doorkijken: dan wordt het vanzelf zonnig. Desnoods alleen maar in mijn hoofd!

Je hoeft geen stress te hebben. Stress is meestal een (onbewuste) keuze. Je kiest ervoor, hoe raar het ook klinkt. Stress is het verschil tussen wens en werkelijkheid: Je wilt dat de realiteit anders zou zijn. En wel nu meteen! Je hebt maar twee keuzes om te ontspannen: of anders tegen de realiteit aankijken, of actie ondernemen.

Hoe ziet succes eruit?

Wat wil je nu eigenlijk? Hoe ziet dat er precies uit? Wanneer weet je dat je het hebt bereikt? Stel dat je gaat fietsen – maar je weet niet waar naartoe – hoe merk je dan dat je bent gearriveerd? Dat kun je niet – er is geen bestemming. Dus wat wil je nu eigenlijk bereiken?

Wat zou je doen? Met wie zou je zijn? Hoe zou je je voelen? Ik vraag dit omdat je anders niet kunt weten wanneer je het doel hebt bereikt. Dan ben je alleen maar bezig. Met een duidelijke visie geef je richting aan die beweging en weet je wanneer je de finish bent gepasseerd.

Genieten tot je erbij neervalt.

Ik geloof dat iedereen het leven kan leiden dat hij of zij wilt. We kunnen kiezen voor ontspanning, geluk, blijdschap en plezier. We kunnen stress, vervelend werk, moeizame relaties en een gebrek aan tijd achter ons laten. Door betere keuzes te maken.

Uiteindelijk is natuurlijk leven een leven met veel hoogtepunten en weinig dieptepunten. Veel goede dingen die vanzelf gaan en minder krampachtig zijn. Veel dromen die uitkomen en weinig verlangens die onvervuld blijven. Want dat is de bedoeling van je leven: genieten tot je erbij neervalt!

Wil je natuurlijk en ontspannen leven en gewoon gelukkig zijn?

Bestel dan nu deze e-cursus:


Wil jij je (nog) beter voelen?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.


Ook leuk om te lezen:

Hoe word je vrolijk wakker?

Doe wat je ècht wilt!

10 Voordelen van Coaching

 • Francien schreef:

  Wat ook een ballast kan zijn of iets wat stress veroorzaakt is onzekerheid. Je hebt een doel of een wens, maar je bent afhankelijk van anderen of moet wachten; dat geeft onzekerheid.

  Je schrijft: Daarna valt het doek, tenzij je in reïncarnatie gelooft. Dus m.a.w. dood is dood.
  Als dat zo is waarom doe ik dan de dingen hier? Is dat dan alleen voor hier en nu, zonder toekomst?

  Francien.

 • Beste Francien,

  Ik geef geen mening over dood of reïncarnatie – ik denk dat iedereen voor zichzelf moeten bepalen wat ze hierover willen geloven.

  Voor wat betreft de zin van het bestaan: ook dit is iets wat je zelf moet ontdekken: dan kan niemand voor je bepalen.

  In het artikel ‘Het doel in je leven is de zin van het bestaan‘ staan wat suggesties op een rij die je misschien kunt gebruiken.

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Francien schreef:

  Ja dat snap ik. Maar ik stel de vraag vooral om eens van een ander te horen, wat iemands doel is als je gelooft dat er niets meer is na de dood. Ik heb n.l. zelf altijd maar 1 ding geleerd (en gelooft), en daarover gehoord. Vandaar.
  In je artikel lees ik inderdaad wel meer er over, maar er komt dan toch de vraag bij mij op: Maar waarom dan? Wat is dan de zin van je bestaan?
  Misschien zijn er anderen die dit lezen en kunnen reageren.

  Groeten Francien.

 • Niets heeft zin. Behalve de zin die je het zelf geeft.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >