Jezelf vergelijken is een enorme blokkade voor je persoonlijke ontwikkeling. Het is de oorzaak van bijna elke ontevredenheid. Het voorkomt dat je geniet van wie je bent en wat je hebt. Een vergelijking is als een lekke band: alle energie sijpelt weg en je komt er niet mee vooruit. Toch vergelijken we onszelf bijna allemaal – continu. Waarom is dat? En hoe kunnen we dit loslaten?

Ligt het aan mij – of ligt het aan de vergelijking?

Als je iets (jezelf of je situatie) vergelijkt met iets anders (een ander of een andere situatie), dan is de conclusie meestal: “De ander is knapper of slimmer. Het verleden was mooier. Mijn ideaalbeeld is beter dan dit.” En dus is de conclusie: “Wat ik nu heb of wie ik nu ben, is niet goed genoeg.”

Een vergelijking is als een wiskundige som met maar één uitkomst: ontevredenheid.

Want ontbreekt kennelijk iets aan je leven op dit moment. En dáár ga je dan op focussen. Logisch dat je die ontevredenheid dan sterker voelt. Het kan niet anders. Dat ligt niet aan jou, dat ligt aan het feit dat je jezelf aan het vergelijken bent. Het is een wiskundige som met maar één uitslag – kun je dat inzien?


Wil je gelukkiger worden?

Volg dan deze online Cursus Gelukkig worden.
Ontdek wat je gelukkig maakt – en geniet van elke dag.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Drie vergelijkingen die alle onrust veroorzaken.

Er zijn drie vergelijkingen die voorkomen dat we ons goed voelen. En bijna iedereen maakt zich hier ‘schuldig’ aan: We vergelijken onszelf met anderen, we vergelijken onze situatie met het verleden en we vergelijken onszelf met een ideaalbeeld – hoe we zouden moeten zijn. Alle drie gaan nooit werken voor je!

Dus laten we ze eens onderzoeken en kijken waar je kunt groeien.

1. Vergelijken met anderen.

Dit doet bijna iedereen. We zien iemand die heeft wat wij willen of doet wat wij nog niet kunnen. En dus zijn zij beter, slimmer, knapper, getalenteerder, etc etc. Wel, dat is op zich geen probleem, maar die conclusie (dat zij beter zijn) leidt automatisch tot een andere conclusie: dat wij het niet goed genoeg doen – dat wij niet goed genoeg zijn.

Het gevolg? Onzekerheid en zelfkritiek. Je zelfvertrouwen wordt ondermijnd en je begint een ‘ratrace’ om beter te worden dan anderen…

2. Vergelijken met het verleden.

Vroeger was het beter. Zoals een vriend van me ooit zei: “Ik heb best wel een paar succesvolle jaren gehad!” We schoten beiden in de lach, want het klonk alsof zijn hoogtepunt al voorbij was. Als gisteren alles beter was, dan is het vandaag dus automatisch minder. Klinkt dat als een mooi vooruitzicht voor een fijne dag?

Het gevolg? Ontevredenheid over dit moment. Genieten van het nu wordt automatisch uitgesteld…

3. Vergelijken met een ideaalbeeld.

Een ideaalbeeld is een fantasie van een perfecte jij. Het streven naar een ideaal lijkt een goed idee. Maar er zit ook een keerzijde aan: Als je een ideaalbeeld nastreeft, dan weet je dat je er nu nog niet bent. En dan vergelijk je wie je nu bent met een droomfiguur in de toekomst. Wie zegt dat je ooit perfect zult kunnen worden?

Het gevolg? Het idee dat je nu niet goed genoeg zou zijn. Zelfacceptatie wordt uitgesteld tot de toekomst, want je kunt jezelf pas echt accepteren als je veranderd bent…

De drie gevolgen van elke vergelijking:

Je ziet dus dat er door vergelijkingen drie dingen gebeuren:

1. Je zelfvertrouwen wordt erdoor ondermijnd.
2. Het leven in het nu wordt erdoor uitgesteld.
3. Zelfacceptatie wordt erdoor geblokkeerd.

Klinkt dat als een goed plan? Ik denk het niet.

Waarom ga je door met iets dat niet werkt?

Het is vrij menselijk om jezelf en je situatie te vergelijken. Bijna iedereen doet het. Maar dat wil nog niet zeggen dat je het ook moet blijven doen. Als je weet dat iets je op geen enkel manier verder helpt, waarom zou je er dan nog mee doorgaan?

Zonder vergelijking kun je alleen maar gelukkig zijn.

Mét vergelijkingen is het heel moeilijk gelukkig en tevreden te zijn – want er ontbreekt nu iets aan ons leven. Maar zonder vergelijkingen is het heel moeilijk om niet gelukkig te zijn! Bijna elk gevoel van ontevredenheid ontstaat vanuit een vergelijking. Ga het na voor jezelf: Dit weten, verandert niets, maar dit toepassen, verandert alles

Hoe pas je dit toe? Hoe laat je vergelijkingen los? Wel, heel eenvoudig: wees je er bewust van. Vraag jezelf af: “Welke vergelijking moet ik loslaten om mij nu beter te voelen? De vergelijking met anderen, met het verleden, met mijn ideaalbeeld? Oefen elke dag een beetje, dat is de enige manier om kennis om te zetten in ervaring!

“Een vergelijking is de dief van vreugde.”
Theodore Roosevelt


WIL JE GELUKKIG WORDEN?

Volg deze online training en geniet weer 100% van je leven!

JA, IK WIL GENIETEN VAN HET LEVEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt