Jezelf vergelijken is een enorme blokkade voor je persoonlijke ontwikkeling. Het is de oorzaak van bijna elke ontevredenheid. Het voorkomt dat je geniet van wie je bent en wat je hebt. Een vergelijking is als een lekke band: alle energie sijpelt weg en je komt er niet mee vooruit. Toch vergelijken we onszelf bijna allemaal – continu. Waarom is dat? En hoe kunnen we dit loslaten?

Ligt het aan mij – of ligt het aan de vergelijking?

Als je iets (jezelf of je situatie) vergelijkt met iets anders (een ander of een andere situatie), dan is de conclusie meestal: “De ander is knapper of slimmer. Het verleden was mooier. Mijn ideaalbeeld is beter dan dit.” En dus is de conclusie: “Wat ik nu heb of wie ik nu ben, is niet goed genoeg.”

Een vergelijking is als een wiskundige som met maar één uitkomst: ontevredenheid.

Want ontbreekt kennelijk iets aan je leven op dit moment. En dáár ga je dan op focussen. Logisch dat je die ontevredenheid dan sterker voelt. Het kan niet anders. Dat ligt niet aan jou, dat ligt aan het feit dat je jezelf aan het vergelijken bent. Het is een wiskundige som met maar één uitslag – kun je dat inzien?

Geniet van je leven

De beste manier om je goed te voelen, is door het volgen van de Online Training Geluk - Genieten van het Leven. Gelukkig zijn is geen toeval, het is een beslissing. Ontdek wat jou ècht gelukkig maakt en geniet weer van elke dag. Voel je beter over jezelf en je leven!

Drie vergelijkingen die alle onrust veroorzaken.

Er zijn drie vergelijkingen die voorkomen dat we ons goed voelen. En bijna iedereen maakt zich hier ‘schuldig’ aan: We vergelijken onszelf met anderen, we vergelijken onze situatie met het verleden en we vergelijken onszelf met een ideaalbeeld – hoe we zouden moeten zijn. Alle drie gaan nooit werken voor je!

Dus laten we ze eens onderzoeken en kijken waar je kunt groeien.

1. Vergelijken met anderen.

Dit doet bijna iedereen. We zien iemand die heeft wat wij willen of doet wat wij nog niet kunnen. En dus zijn zij beter, slimmer, knapper, getalenteerder, etc etc. Wel, dat is op zich geen probleem, maar die conclusie (dat zij beter zijn) leidt automatisch tot een andere conclusie: dat wij het niet goed genoeg doen – dat wij niet goed genoeg zijn.

Het gevolg? Onzekerheid en zelfkritiek. Je zelfvertrouwen wordt ondermijnd en je begint een ‘ratrace’ om beter te worden dan anderen…

2. Vergelijken met het verleden.

Vroeger was het beter. Zoals een vriend van me ooit zei: “Ik heb best wel een paar succesvolle jaren gehad!” We schoten beiden in de lach, want het klonk alsof zijn hoogtepunt al voorbij was. Als gisteren alles beter was, dan is het vandaag dus automatisch minder. Klinkt dat als een mooi vooruitzicht voor een fijne dag?

Het gevolg? Ontevredenheid over dit moment. Genieten van het nu wordt automatisch uitgesteld…

3. Vergelijken met een ideaalbeeld.

Een ideaalbeeld is een fantasie van een perfecte jij. Het streven naar een ideaal lijkt een goed idee. Maar er zit ook een keerzijde aan: Als je een ideaalbeeld nastreeft, dan weet je dat je er nu nog niet bent. En dan vergelijk je wie je nu bent met een droomfiguur in de toekomst. Wie zegt dat je ooit perfect zult kunnen worden?

Het gevolg? Het idee dat je nu niet goed genoeg zou zijn. Zelfacceptatie wordt uitgesteld tot de toekomst, want je kunt jezelf pas echt accepteren als je veranderd bent…

De drie gevolgen van elke vergelijking:

Je ziet dus dat er door vergelijkingen drie dingen gebeuren:

1. Je zelfvertrouwen wordt erdoor ondermijnd.
2. Het leven in het nu wordt erdoor uitgesteld.
3. Zelfacceptatie wordt erdoor geblokkeerd.

Klinkt dat als een goed plan? Ik denk het niet.

Waarom ga je door met iets dat niet werkt?

Het is vrij menselijk om jezelf en je situatie te vergelijken. Bijna iedereen doet het. Maar dat wil nog niet zeggen dat je het ook moet blijven doen. Als je weet dat iets je op geen enkel manier verder helpt, waarom zou je er dan nog mee doorgaan?

Zonder vergelijking kun je alleen maar gelukkig zijn.

Mét vergelijkingen is het heel moeilijk gelukkig en tevreden te zijn – want er ontbreekt nu iets aan ons leven. Maar zonder vergelijkingen is het heel moeilijk om niet gelukkig te zijn! Bijna elk gevoel van ontevredenheid ontstaat vanuit een vergelijking. Ga het na voor jezelf: Dit weten, verandert niets, maar dit toepassen, verandert alles

Hoe pas je dit toe? Hoe laat je vergelijkingen los? Wel, heel eenvoudig: wees je er bewust van. Vraag jezelf af: “Welke vergelijking moet ik loslaten om mij nu beter te voelen? De vergelijking met anderen, met het verleden, met mijn ideaalbeeld? Oefen elke dag een beetje, dat is de enige manier om kennis om te zetten in ervaring!

“Een vergelijking is de dief van vreugde.”
Theodore Roosevelt


Word gelukkig en geniet van je leven!

Je goed voelen is het belangrijkste doel in je leven. Toch zitten weinig mensen echt lekker in hun vel. Wil je je weer fantastisch voelen? Wil je weer echt genieten van je leven? Voel je dan 100% beter met deze online training!

Ja, ik wil meer genieten van het leven

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

8 antwoorden
 1. Jolanda
  Jolanda zegt:

  heel goed artikel.Maar toch heb ik een vraag…Door ooginfarct en daardoor ineens slechtziend met rechteroog voel ik me zo ontzettend ongelukkig.Ik heb het idee dat ik belemmerd word in alles wat ik wil.Ik wil wel maar kan nog niet met mezelf en de nieuwe situatie uit de weg.Hoe pak ik dit aan.

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Jolanda,

   Dat kan ik me heel goed voorstellen.

   De vergelijking is die met je oude situatie (en eventueel met andere mensen).
   Het is kennelijk (en begrijpelijk) nog even vechten tegen de nieuwe realiteit.
   Jezelf en je nieuwe situatie kun je niet te lang uit de weg gaan :)

   Er zijn een aantal manieren om hier iets meer acceptatie in te brengen en de weerstand te verminderen. Ik geef je er twee:

   1. Schrijf op (en herhaal dagelijks) alles wat je wèl hebt en wèl kunt. Hoe meer waardering voor wat er is, hoe minder de focus wordt gelegd op wat er ontbreekt.
   Zoals ze zeggen: “Ik maakte me zorgen dat ik geen schoenen had, totdat ik iemand ontmoette die geen voeten had…”

   2. Schijf op (en herhaal dit dagelijks) wat een voordeel zou kunnen zijn van de nieuwe sitautie. Ik ken (persoonlijk) mensen zware ziekten hebben gehad en daar toch een voordeel in hebben kunnen ontdekken. Soms met humor, maar net zo vaak ook echt diep gemeend, omdat het ze heeft doen stilstaan bij dingen/mensen/vermogens waar ze voorheen nauwelijks bewust van waren.

   Heel veel succes!

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 2. Renata
  Renata zegt:

  Heel verhelderend..
  Nu ruim een jaar na mijn scheiding af en toe ook momenten dat ik me ontevreden voel..en idd als ik erover nadenk vergelijk ik mijn leven regelmatig met dat van mijn super gelukkige collega…Haar gezin,huis en leven lijken altijd leuk…
  Ook mensen om me heen,ze hebbeb allemaal een veilige stabiele thuissituatie…in tegenstelling tot de mijne…
  Totdat ik nadenk over de andere gescheiden stellen die ik ken,dan valt mijn situatie reuze mee!
  En als ik de positieve dingen die nu in mijn leven spelen opschrijf heeft het me ook wel laten groeien.
  We moeten vaker onze zegeningen tellen ipvons blind te staren op anderen..

  Beantwoorden
 3. Jan-Anne
  Jan-Anne zegt:

  Een goed artikel en vooral verhelderend!
  Vroeger vergeleek ik mij met andere mensen. Nu niet meer! Ook al zou er redenen zijn om mij met anderen te vergelijken.
  Ik ben zeer bewuste single met beperkt sociaal netwerk. Ik heb géén vrienden en wil ook vaak alleen zijn. Wel bezoek ik 3x per maand een kring.
  Sommigen zullen dat allemaal vreemd vinden. Als ik met anderen vergelijk die wel veel vrienden hebben, wat dan?!
  Zolang je anderen geen schade berokkent of benadeelt, dan is het okay. Nogmaals mijn zeer bewuste én definitieve keuze is, om voor altijd single te zijn met beperkt sociaal netwerk en géén vrienden te hebben. Vaak alleen, maar niet eenzaam.
  Vreemd? Ja dan ga ik me toch weer met anderen vergelijken! Graag reactie.

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Jan-Anne,

   Dat is toch prima als jij je er goed bij voelt?
   Vergelijken met anderen is vanuit de vraag: “Hoe ‘goed’ doe ik het ten opzichte van anderen”
   Luisteren naar je eigen gevoel is vanuit de vraag: “Hoe voel ik me hierbij?”

   Zolang het antwoord op die laatste vraag ‘goed’ is, is dit kennelijk iets wat bij jou past.
   Als we ons vergelijken met anderen, zijn we allemaal wel een beetje ‘vreemd’ (of liever gezegd ‘anders’).
   Zolang het maar niet vreemd voor onszelf voelt :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 4. Lara
  Lara zegt:

  Beste Frank,

  Ik vind je artikel zeker inspirerend, maar vind het heel moeilijk dit toe te passen. Ik ben in mei bevallen van mijn eerste kindje en ze bleek niet gezond te zijn. Op drie maanden heeft ze een zware operatie moeten ondergaan en nu blijkt dat ze een syndroom heeft waardoor ze nog allerlei lichamelijke problemen “kan” hebben en zich “mogelijk” niet goed gaat ontwikkelen – niemand kan dat voorspellen dus het is nog jaren afwachten voor we dat zullen weten. Ik voel me erg verdrietig maar ook alsof ik aan het rouwen ben om iets dat ik misschien helemaal niet kwijt ben. Ik weet met mijn verstand dat ik van haar moet of eigenlijk gewoon echt wíl genieten nu, want het is gewoon een heerlijk baby’tje, maar dat is erg moeilijk met alle ellende die misschien nog volgt. En ook als ze inderdaad zich niet goed ontwikkelt dan blijft er vast veel waar we met de juiste focus wél van kunnen genieten – als we maar niet te veel vergelijken met hoe het zou “moeten” zijn… Heel lastig in onze prestatiegerichte maatschappij, je wil ook gewoon het beste voor je kind… Hoe krijgen we dat voor elkaar?

  Bedankt voor je artikel.
  Lara

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Lara,

   Stoppen met vergelijken is een van de grootste uitdagingen die we hebben, dus het is absoluut niet verwonderlijk dat het niet vanzelf gaat en moeite kost.
   En uiteraard begrijp ik dat jouw situatie voor veel onzekerheden en twijfel zorgt. Hoe meer emotie er in een situatie zit, hoe moeilijker het is om de vergelijking met de ideale situatie of met wat normaal is, los te laten. Kortom, vergelijken met hoe het zou hebben kunnen zijn, is normaal en menselijk we mogen alle emoties voelen, we hoeven het niet weg te drukken…

   Tegelijkertijd wordt veel van die emotie ook juist veroorzaakt door de vergelijking. Zonder de vergelijking met hoe het had kunnen zijn, is er veel minder spanning en meer acceptatie van hoe de situatie werkelijk is.

   Vergelijken zorgt dus voor extra spanning.

   Hoe krijg je dat voor elkaar?

   Wel, ten eerste is er veel oefening voor nodig. Elke keer als je je niet gelukkig voelt, ga na of je een paar seconden ervoor een vergelijking hebt gemaakt en je zult zien dat dit het geval is. Dus oefenen met bewustwording – en daarna oefenen met het loslaten van de vergelijking is nodig. Een snelle manier om (tijdelijk – door oefening wordt het blijvend – los te laten is door focus. Richt je aandacht op het positieve en wat je waardeert, dan leid je je aandacht af van de vergelijking.

   Dit artikel gaat dieper in op de kracht van je focus:
   https://www.newstart.nl/blog/de-ongelofelijke-kracht-van-je-focus/

   Als het je aanspreekt, kun je altijd de online training Nooit meer Zorgen of Stress volgen: deze gaat veel dieper in op het loslaten van spanning in het heden en zorgen over de toekomst.

   Heel veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.