Wat is echt geluk?

Iedereen zoekt naar het gevoel van geluk. We zijn allemaal bezig met onze persoonlijke doelen in de hoop het uiteindelijk te worden. Het maakt niet uit of je workaholic bent of een spirituele zoeker: geluk is wat we willen. Maar wat is geluk precies? En wat is het verschil tussen een oppervlakkig, tijdelijk geluk en een diepgaand, blijvend geluk?

Vluchtig geluk.

Geluk: Is er iemand die er niet naar op zoek is? En niets is moeilijker om te vinden – althans om blijvend geluk te ervaren. Als het makkelijk zou zijn, zou iedereen gelukkig zijn. En één blik om ons heen laat ons zien dat dit niet het geval is.

De meesten van ons ervaren gelukkige momenten, maar raken het vervolgens weer kwijt. Geluk blijkt vaak vluchtig – en we komen er nooit helemaal achter hoe we het kunnen vasthouden. Om te weten waar we echt geluk kunnen vinden, moeten we eerst weten waar we het niet zullen vinden:

Echt geluk zit niet in het bereiken van een doel.

Waarschijnlijk denk je: “Als ik dàt bereik, dan ben ik echt gelukkig.” De ene is op zoek naar een carrière en de ander naar een levenspartner. Wat het ook is dat je zoekt, ga ervan uit dat dit je niet gelukkig gaat maken. Wel zul je een tijdelijk gevoel van geluk ervaren als je je doel bereikt. Vanzelf komt er daarna weer een nieuw doel: een nog betere carrière of nog leukere levenspartner. En dan ga je weer op zoek…

Geluk is een proces: het zit in elk moment dat je op weg bent naar je doel, niet alleen in de eindbestemming.

Echt geluk zit niet in het omstandigheden.

Gelukkige en niet-gelukkig mensen worden geconfronteerd met dezelfde situaties. Het leven geeft ons heel veel mooie dingen, maar ook tegenslagen. Hebben gelukkige mensen alleen maar voorspoed en niet-gelukkige mensen alleen maar diepe dalen? Welnee. De uitdaging is niet gelukkig te zijn als alles goed gaat, dat is makkelijk. De uitdaging is gelukkig te zijn, ondanks en tijdens tegenslagen en uitdagingen.

Geluk zit niet in de juiste omstandigheden, het zit in de manier hoe je omgaat met de omstandigheden die je pad kruisen.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Echt geluk zit niet in bezittingen.

Dit is een valkuil waar velen intrappen: “Als ik maar meer had, zou ik me beter voelen.” Ik kan je uit persoonlijke ervaring vertellen dat de mensen die het meeste hebben, niet automatisch het gelukkigst zijn. Bovendien, wanneer houdt het op? Het zit in de menselijke geest om steeds meer te willen. De miljonair kijkt naar een miljardair en denkt: “Verdorie, dat wil ik ook!”

Geluk heeft niets te maken met spullen, bezittingen of geld. Het heeft niet te maken met wat je hebt – het heeft alles te maken met het gevoel over wat je hebt.

Oké, nu we kort hebben bekeken waar je geluk niet vindt, is de logische vraag: waar is het dan wel? De zoektocht naar paaseieren is misschien leuk, maar uiteindelijk wil je ze ook vinden, nietwaar?

Geluk zit in jezelf.

Punt! Als je niets onthoudt van dit artikel, onthoud dan in ieder geval dat geluk altijd in jezelf zit. Niet in situaties, niet in doelen, niet in andere mensen, niet in bezittingen. Geluk vind je in de laatste plaats waar je het zoekt: jezelf. Met ‘jezelf’ bedoel ik niet je hersenen, want je hersenen zijn nooit helemaal tevreden. Geluk is een gevoel dat je automatisch zou ervaren als je zou stoppen met denken dat je niet gelukkig bent.

Geluk zit in je en heeft dat altijd al gedaan. Je hoeft je er alleen maar bewust van te zijn. Niet door meer te denken, maar door minder te denken.

Geluk zit in dit moment.

Geluk zit nooit in de toekomst of verleden, want de toekomst en verleden is het domein van je hersenen – en geluk zit niet in je hersenen. Wat blijft er dan over? Dit moment, met alles wat je ervaart. Geluk zit in het nu, er bestaat geen verleden geluk, nog toekomstig geluk. Je ervaart het nu – of je ervaart het nu niet.

Geluk is altijd hier en nu, nooit later en daar. Let goed op, want voor je het weet, mis je het. Maar wees gerust, je kunt het altijd terugvinden waar het altijd al is geweest: hier en nu.

Geluk zit in acceptatie.

Ongeluk is het resultaat van weerstand tegen de realiteit. Door weerstand wordt je nooit gelukkig, want daarmee schiet je in je hoofd en raak je juist verder verwijdert. Geluk zit in het nu, weet je nog? Het zit dus in de acceptatie van jezelf en de acceptatie van je leven – op dit moment. Geluk is het accepteren van het goede, terwijl je verder groeit in de richting die nog beter bij je past.

Geluk zit in de acceptatie van de realiteit. Ongeluk zit in de ontkenning daarvan.

Ik besef dat veel van wat ik hier schrijf niet zo makkelijk is om echt te ervaren. Er is een groot verschil tussen iets weten en iets doen met wat je weet. De volgende e-cursus helpt je hiermee. Met elke les krijg je meer inzicht in wat je gelukkig maakt. En in elke les ontdek je vragen en oefeningen die je helpen dit toe te passen in je dagelijks leven:


Wil jij echt gelukkig worden?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt en geniet van elke dag.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Word gelukkig met jezelf en je leven


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Alweer zo’n waardevol artikel! Wat geef jij toch mooie artikelen aan je lezers, zomaar gratis voor niets! Bedankt!

 • bedankt Frank

  heb altijd gedacht dat mijn geluk voorbij draaft, maar nu ik dit lees zit dat sprankje geluk al in mijn zelf, en krijg er een warm gevoel daar door diep in mij.
  omdat ik weet dat er iemand is die mij kan helpen en sturen naar het innerlijke geluk in mijn zelf

  met veel liefde groet ik je
  jose

 • Dag Frank,

  Waar haal jij toch al die inspiratie vandaan? En wat je schrijft…daar ben ik het helemaal mee eens. Het blijkt dat geluk inderdaad “maakbaar” is. Althans voor z’n 60 tot 70%.
  Het werk doen wat bij je past, vrienden en familie om je heen zijn 2 heel belangrijke factoren. Dit is wetenschappelijk onderzocht. Voor de liefhebber is er het boek: “” Mentaal vermogen, investeren in geluk” door Jan Auke Walburg.

  Bedankt voor het delen en tot de volgende wijze worden!

  Robin

 • Beste Mies, Jose en Robin,

  Dank jullie en graag gedaan :)

  Inspiratie genoeg Robin, het leven is grenzeloos interessant!

  Met de juiste manier van kijken en de juiste keuzes worden we zeker gelukkiger. En toch, uiteindelijk zit blijvend geluk niet in onze hersenen of in situaties, maar in acceptatie van het moment zoals het nu is :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >