Ben jij een levenskunstenaar of een levensworstelaar?

Ben jij een sociaal mens? Een materialist, een zelfontwikkelaar of een uitsteller? Ben jij een levensworstelaar of een levensgenieter? Wat je ook bent, elk type mens heeft een sterke kant èn een valkuil. Onder elk thema vind je ook een oplossing. Herken je jezelf hierin?

“Zolang ik anderen maar kan ondersteunen.”

Dit is het levensmotto van sociale mensen. Ze vinden betekenis in het helpen van hun medemens. Dat is een prachtig uitgangspunt, want we zijn nu eenmaal niet alleen op de wereld.

Het kan echter ook doorslaan: “Ik ben alleen de moeite waard als ik iemand anders kan helpen.” Jezelf continue wegcijferen maakt je niet gelukkig. Paradoxaal genoeg cijferen mensen zichzelf meestal weg om zich daar vervolgens zelf beter door te voelen.

Favoriete nummer: I’ll be there. (Jackson 5)
Ergste nachtmerrie: Niemand heeft me nodig.
Favoriete droom: Ik ben de reddende engel of de prins op het witte paard.

“Ik wil meer, meer, meer!”

Dit is het motto van de materialist. Deze mensen zijn altijd op zoek naar meer: meer spullen, meer status, meer gadgets, meer successen. Diep van binnen willen ze gewoon meer waardering. Dat is prima, want verlangens horen bij de mens. Maar het kan soms doorslaan naar ontevredenheid: het gevoel dat er altijd iets ontbreekt. Helaas brengt geen enkele prestatie of bezitting je dichter bij een beter zelfbeeld.

Favoriete nummer: I can’t get no statisfaction. (The Stones)
Ergste nachtmerrie: Het laatste artikel is net uitverkocht.
Favoriete droom: Ik heb alles wat mijn hart begeert.


”Hallo… Zelfvertrouwen!”

Heb jij genoeg van twijfel en onzekerheid?

Volg onze GRATIS serie:

Weg met Onzekerheid – Hallo Zelfvertrouwen!

Ontdek de Krachtige Weg naar Meer Zelfrespect!

“Mijn zelfvertrouwen groeit met de dag. Zowel op het werk als in mijn privéleven voel ik me gelukkiger. Ik sta er zelf van te kijken, maar het is waar. Bedankt voor de hulp!”


“Ik ben nog niet af.”

Dit is het motto van de zelfontwikkelaar. Ergens hebben ze besloten dat ze niet genoeg zijn, dus gaan ze op zoek naar hun ideaalbeeld. Groeien is prima natuurlijk, maar een ideaalbeeld is een illusie. Ze denken: “Als ik dit weet of kan, dan ben ik eindelijk tevreden met mezelf.” Ze zijn slachtoffer van de paradox dat ze eerst iemand anders willen worden, voordat ze zichzelf kunnen accepteren. Wie is dat ooit gelukt?

Favoriete nummer: Respect yourself. (The Staple Singers)
Ergste nachtmerrie: Ik ben niet de moeite waard.
Favoriete droom: Ik ben eindelijk ‘af’.

“Ik spaar zegels voor later.”

Dit is het motto van de uitsteller. Ze investeren in de toekomst en stellen daarmee het heden uit. Het zijn de mensen die hard werken om er later pas van te genieten. De spirituele variant zwoegt om genoeg karma te verdienen voor een volgend leven. Het voordeel is dat ze investeren in zichzelf. Het nadeel is dat alles aan de toekomst gerelateerd is en ze ondertussen het nu vergeten.

Favoriete nummer: When tomorrow comes. (Eurythmics)
Ergste nachtmerrie: Ik ben lui geweest.
Favoriete droom: Alles is af – eindelijk kan ik genieten.

“Het leven is drama.”

Dit is het motto van de levensworstelaar. Deze persoon ervaart veel drama en tegenslagen en is altijd bezig iets op te lossen. Ze ervaren het leven als lijden en begrijpen niet hoe ze dit kunnen veranderen. Veel van de uitdagingen creëren ze helaas zelf. Hun manier om naar dingen te kijken, maakt het moeilijk zich goed te voelen. Sommigen groeien na verloop van tijd verder en gebruiken hun levenservaring in dienst van anderen.

Favoriete nummer: No more drama. (Mary J. Blige)
Ergste nachtmerrie: Wat kan er morgen allemaal misgaan?
Favoriete droom: De knop vinden die mijn gedachten uitschakelt.

“Ik trek me terug in mijn grot.”

Dit is het motto van de grotbewoner. De grotbewoner is teleurgesteld in het leven of in anderen. Ze sluiten zich op in huis of trekken zich emotioneel terug. Ze houden de interactie met anderen beperkt en geven weinig blijk van hun gevoelens. Onder de oppervlakte zit een diepe belevingswereld, maar helaas wordt dat niet gedeeld met anderen. Ze voelen zich toeschouwer in hun eigen leven in plaats van actief deel te nemen.

Favoriete nummer: I think my life is passing me by (Sam Roberts)
Ergste nachtmerrie: Een abonnement op een praatgroep.
Favoriete droom: Eindelijk alleen met de pc.

“Het feestje is nu!”

Dit is het motto van de levensgenieter. “Dood gaan we allemaal, dus kunnen we er maar beter een feestje van maken.” Deze mensen maken nooit plannen, maar leven bij de dag. Ook hier worden zegels verzamelt, maar in dit geval in het nu. Nu is er ergens een feest, nu is er ergens een barbecue – en ik was erbij! Levensgenieters leven intens, maar kunnen soms wakker worden en denken: “Wat heb ik nu eigenlijk bereikt?”

Favoriete nummer: Where is the party? (Madonna)
Ergste nachtmerrie: Iets moeten plannen voor volgende maand.
Favoriete droom: Ik heb niets gemist.

Just do it?

Natuurlijk zijn er nog meer levensmotto’s: ongeveer net zoveel als er mensen zijn. Mensen zijn complex en kunnen natuurlijk niet in één motto samengevat worden. Maar ja, als ik overal rekening mee moet houden, dan is een artikel nooit af. Dus in de tussentijd is mijn motto “Just do it.” Dat heb ik overigens eerlijk gestolen van Nike…

Mijn vraag is: wat is jouw levensmotto?
Wat voor boodschap wil jij meegeven aan anderen?


Wil jij echt gelukkig worden?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt en geniet van elke dag.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Word gelukkig met jezelf en je leven


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

  • Manita Overweg schreef:

    ha Frank,

    Ik kan zien aan deze blog dat je t gewoon bent gaan doen: eerlijk gezegd mis ik wat diepgang die ik van je gewend ben. Maar ik zie er ook zeker hele leuke dingen in: veel van de mensen die veel te veel spullen en/of dieren om zich heen verzamelen zoals in ‘mijn’ RTL-programma Mijn Leven in Puin of in het programma dat nu elke dinsdag op de buis is: Mijn Huis Vol Dieren zijn mensen die zich vaak zijn gaan terugtrekken in hun huis. Jij noemt het grotbewoners. Ik label niet graag maar je ziet wel dat ze hun huis vaak als een soort hol inrichten en beschouwen…. Er is vaak veel pijn aan vooraf gegaan. Daarom kun je ook nooit zomaar alle spullen en/of alle dieren weghalen, want daarmee is het probleem niet opgelost. Ik ben het met je eens dat als je de gedachten en ook het uitgangspunt kunt veranderen, dat je dan wel richting oplossing kunt gaan> Komen we weer op ons favoriete onderwerp uit :) Manita Overweg Utime Professional Organizing, ethicaster

  • Maddie schreef:

    Goed uitgewerkt artikel, waarin iedereen zichzelf zal herkennen in één van de uitgewerkte personages. Mooi dat je er ook handvaten bij geeft hoe ermee om te leren gaan.
    Ik bewaar al je artikelen in een “map” op de computer en ik vind dat je de kernpunten altijd zo goed weergeeft, wat het probleem ook is.

  • worstelaar schreef:

    Frank,

    Ik herken me in 2 pijnpunten en daar worstel ik NU mee.
    Ik erken mijn behoefte aan controle en mijn nood om te leren loslaten.

    “Ik wil meer” maar noem mezelf geen materialist. ik wil meer doen, meer beleven.
    en waarschijnlijk klopt het wel dat ik meer waardering wil.
    en ik ben ontevreden dat klopt ook.
    Wat is, na dit inzicht, de volgende stap naar een beter zelfbeeld? want dat is ook iets wat ik wil. zo blijf je bezig.

    “Ik ben nog niet af.” ik kan mijn huidige situatie niet gewoon accepteren. ook mijn gedrag en denkpatronen kan ik niet laten zijn, want ze brengen me in de problemen; deze zelfontwikkelaar vindt zichzelf niet goed genoeg.

    Ik hoop dat mijn pas gestarte psychotherapie me helpt.

  • Beste Manita,
    Een artikel mist altijd diepgang – waren mensen maar samen te vatten in 800 woorden :)

    Beste Maddie,
    Dank je wel, leuk dit te horen :)

    Beste worstelaar,
    Besef dat loslaten de uitdaging is van bijna alle mensen. We willen allemaal controle over het leven en hebben moeite met het accepteren van de (in onze ogen imperfecte) werkelijkheid zoals deze nu is. Ik schrijf dit alleen om je te laten weten dat je niet de enige bent :) “deze zelfontwikkelaar vindt zichzelf niet goed genoeg” Dat wordt het tijd om dat te veranderen. Dit artikel geeft je meer inzicht: https://www.newstart.nl/blog/de-moeite-waard-zijn-je-verdient-het/

    Allen veel succes!

    Met vriendelijke groet,
    Frank

  • Hoi Frank,
    Hartstikke leuk weer jouw kijk op het leven. Bedankt.

  • connie schreef:

    Positieve denkers…….ik krijg er vaak de kriebels van, ik snap dat je niet te vaak negatief moet denken, maar ik denk vaak realistisch in mijn ogen. Maar dan vinden sommigen mij negatief. Wat ik dan ervaar is dat ze mijn gevoelens eigenlijk niet serieus nemen. Ik weet wel dat vervelende perioden weer over gaan, maar ik wil er kennelijk ook even in blijven zitten en niet meteen positieve kanten zien. Positief denken is prima, maar niet te snel en te vaak naar mijn idee. En niet een ander zn gevoelens bagateliseren. Wat vind jij daarvan?

  • Beste Connie,

    Een goed punt :)

    Wat voor de een negatief is, is voor de ander realistisch. En wat voor de één positief is, is voor de ander onrealistisch. Het is allemaal perceptie en altijd persoonlijk – er is geen ‘waarheid’ of goed of fout. Dus ook mijn antwoord op je vraag:

    Iedereen heeft recht op al zijn/haar emoties, of ze nu positief of negatief zijn. Iemand màg negatief denken en niemand denkt altijd 100% positief. Er is natuurlijk een groot verschil tussen positief denken en de zorgen van een ander niet serieus nemen. Wellicht (ik kan het niet beoordelen) is dit een poging van die personen om je op hun manier ‘op te peppen’. Voor de een werkt dat en de ander (jij in dit geval) heeft liever dat er gewoon geluisterd wordt zonder te sturen.

    Positief denken kan kunstmatig worden als er emoties onderdrukt worden die wel gevoeld mogen worden, omdat ze nu eenmaal menselijk zijn. Dus (in mijn ervaring) is een mix tussen positief zijn èn accepteren dat dit niet altijd hoeft èn onderzoeken wat er achter de negatieve emotie ligt, de beste en meest volledige manier om je goed te voelen zonder kunstmatig te worden en emoties af te wijzen.

    Het volgende artikel geeft je meer inzicht over het accepteren van alle emoties, zowel positief als negatief:
    https://www.newstart.nl/blog/accepteer-jij-al-je-emoties/

    Veel succes en vriendelijke groet,
    Frank

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >