Omgaan met conflicten - zo doe je dat

Niemand houd van conflicten. We voelen ons vaak teleurgesteld, gefrustreerd, boos en machteloos. Toch kun je van een conflict leren. Als je weet hoe je rustig blijft en voorkomt dat je emoties met je op de loop gaan, is een conflict een mogelijkheid om jezelf te leren kennen. Een conflict waar je goed mee kunt omgaan, wordt dan iets waar je met tevredenheid naar terugkijkt.

Oorzaken van een conflict.

De oorzaak van elk conflict is een botsende mening. Hoe sterker de meningen en hoe meer deze botsten, hoe groter het conflict. De kern van elk conflict is dat iemand niet doet wat jij wilt of jij niet doet wat iemand anders wilt.

Anderen veranderen.

Het zal je helpen in te zien dat je mensen niet echt kunt veranderen: dat kunnen alleen zijzelf. Anderen proberen te veranderen is één van de grootste bronnen van stress. Iemand anders kan jou ook niet veranderen. Jij heb je eigen persoonlijkheid, voorkeuren en eigenschappen. Je ben zoals je bent. Alleen jij kunt jezelf veranderen.

Door te accepteren dat er altijd wel mensen zullen zijn die niet doen wat je wilt, creëer je rust. Je accepteert de realiteit. Dat is in je eigen voordeel. Als de ander jou nog steeds wilt veranderen en gefrustreerd raakt omdat dat niet lukt, dan is dat zijn of haar keuze.


Wil je je relaties verbeteren?

Volg dan deze online Cursus Relaties Verbeteren.
Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Soorten conflicten.

Er zijn eigenlijk maar twee soorten conflicten. Je hebt conflicten waarin mensen tot een oplossing willen komen en je hebt conflicten waarin mensen elkaar proberen te domineren of kwetsen. Probeer erachter te komen wat jouw intentie is en wat de ander probeert te bereiken.

Als de ander een conflict met je aangaat, puur om je te kwetsen, dan weet je dat je tevergeefs zoekt naar een oplossing: daar is de ander niet in geïnteresseerd. Bepaal wel of het echt de intentie van de ander is om je te kwetsen of te domineren.

En of je niet te snel gekwetst bent. Als iemand zegt dat jouw schoenen niet mooi zijn, is dat waarschijnlijk gewoon een mening. Daar hoef je niet boos over te worden. Iedereen heeft toch recht op een mening?

Blijf rustig.

Dit is niet altijd gemakkelijk. Maar het doel van een conflict is te leren hoe je je goed kunt voelen – ondanks het verschil van mening. Daar gaat het toch om, je goed voelen? Dat is moeilijk als je niet rustig blijft. Je emoties zijn dan als een fluitketel die op springen staat. Op het moment dat je die emoties laat gaan, moet je stoom afblazen. Moet de boosheid eruit. Dan lukt het je niet meer rustig blijven.

Wat is daar het gevolg van? Het conflict escaleert en valt niet meer op te lossen. Jij bent woedend en als reactie daarop wordt de ander ook steeds kwader. Voor je het weet, sta je tegen elkaar te schreeuwen en dat is het begin van het einde.

Het is bijna niet mogelijk om ruzie te maken met iemand die rustig blijft.

Er is nog een ander nadeel van heftige emoties. In het conflict zeg je in je woede dingen die je misschien eigenlijk niet meent. Waar je later niet meer aan herinnerd wilt worden. Helaas, het kan zijn dat de ander een geheugen als een olifant heeft en er over een jaar nog eens op terugkomt.

Omgekeerd zegt de ander ook dingen die jou kwetsen. En kan het zijn dat je daar later nog eens aan terugdenkt. Dan ga je het conflict in je gedachten herbeleven en voel je automatisch dezelfde negatieve emotie. Je wordt opnieuw kwaad. Het zit je nog steeds dwars.

Dit soort dingen hebben een negatieve invloed op een relatie, lang nadat het conflict is uitgesproken. Onthoud dat alles wat gezegd wordt in een conflict, opgeslagen wordt in iemands herinnering. Wil je dat wel echt? Kwetsende woorden die niet uitgesproken worden kunnen ook niet terugkomen.

Lees het tweede deel van deze serie

Wil je leren omgaan met conflicten en voor jezelf opkomen?
Bestel dan de onderstaande e-cursus:


WIL JE BETERE RELATIES?

Volg deze online training en los je relatieproblemen direct op!

JA, IK WIL BETERE RELATIES

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt