Relatietest vragen – 3 simpele vragen om je relatie te testen

Deze 3 relatietest vragen zijn super eenvoudig en snel. De 3 relatietest vragen helpen je direct te bepalen hoe goed jouw relatie is. Hoe goed je relatie aanvoelt. Zo kun je bepalen of je wilt stoppen met deze relatie of moet doorgaan.

Een super eenvoudige relatietest.

Vaak lijkt het heel complex om te bepalen hoe goed je relatie nu eigenlijk is. Er zijn zoveel factoren waar je rekening mee moet houden! Vertrouwen, liefde, respect, communicatie, gemeenschappelijke belangen, dezelfde normen en waarden, enzovoort enzovoort. Dan zie je al snel door de bomen het bos niet meer.

De drie vragen van de relatietest in dit artikel zijn zo ontworpen dat alle factoren die belangrijk zijn worden meegenomen. Er zijn dus maar drie vragen nodig om je het idee te geven of je met deze relatie moet of wilt doorgaan.

Drie relatietest vragen is wel heel wat eenvoudiger dan twintig, nietwaar?

Een relatietest voor AL je relaties.

Deze relatietest vragen kun je jezelf stellen voor al je relaties, niet alleen voor die met je partner. Je kunt hem gebruiken voor je relaties met je familie, met je vrienden, met je kennissen of collega’s. Waarom?

Wel, de relaties die je met andere mensen hebt, verschillen niet zoveel met die van je partner. Er is alleen een verschil in de mate van vertrouwen, liefde en respect. Maar dezelfde elementen die je belangrijk vindt in je relatie met je partner, vind je waarschijnlijke ook belangrijk in je relaties met alle andere mensen.

De basis voor een relatietest is altijd hetzelfde.

Begrijp je dat de basis van een gezonde relatie hetzelfde is voor alle mensen in je leven? Misschien verschilt de mate van afstand of liefde, maar er moet altijd vertrouwen en wederzijds respect zijn, anders gaat geen enkele relatie werken.

Hier zijn drie eenvoudige – maar effectieve – relatietest vragen die jezelf kunt stellen als de ultieme relatietest. Neem ze eens door, dan bespreken we aan het einde van dit artikel de uitkomst.

Relatietest vraag 1 – Zou je deze relatie weer opnieuw beginnen als je hem nog niet had?

Vaak denken mensen: ik heb al zoveel geïnvesteerd in deze relatie, ik kan hem niet zomaar loslaten. Dus elke keer als je je relatie beoordeelt, dan neem je al die jaren mee in je gedachten. Maar eigenlijk tellen al die jaren niet. Het gaat om nu en niet om het verleden. Het gaat om wat je nu hebt, niet om wat je ooit hebt geïnvesteerd.

Vandaar de vraag: zou je deze relatie weer opnieuw beginnen als je hem nog niet had?

Want daar gaat het in feite om: als je nu vrij zou zijn om te doen en laten wat je wilt, zou je dan deze specifieke relatie opnieuw aangaan? Zou je opnieuw in deze relatie stappen met de wetenschap en de ervaring die je nu hebt?

Als je zegt: “geen sprake van, geen haar op mijn hoofd die daaraan denkt!”, dan weet je genoeg. Dan is deze relatie gewoon niet voor jou. Als je denkt: “ja, met alle ups-en-downs zou ik toch weer hiermee beginnen”, dan weet je dat je in de goede relatie zit.

En als je nog twijfelt, ga dan door naar de volgende vraag:

Relatietest vraag 2 – Zou je met deze relatie doorgaan als je wist dat elke andere keuze ook succesvol zou zijn?

Vaak worstelen we met beslissingen, omdat we niet zeker weten wat de uitkomsten zijn van onze keuzes. Gaat keuze A ons verder helpen? Gaat keuze B wel goed afgelopen? We weten het gewoon niet – en dat verlamt ons.

Dus hier is een inzicht: welke keuze je ook maakt, het komt allemaal wel goed. Zowel doorgaan met deze relatie als stoppen: alles komt uiteindelijk wel op zijn pootjes terecht. Heb wat vertrouwen in jezelf en zie dat je er altijd zelf bij bent. Je kunt altijd terug, je kunt alle keuzes ongedaan maken.

Onze hersenen willen controle. Ze kunnen niet controleren wat ze nog niet weten, vandaar dat ze zo’n moeite hebben met de toekomst!

Naar de hemel of rechtstreeks naar de hel?

Het idee dat de ene keuze je naar de hemel leidt en de andere naar de hel, daar klopt gewoon helemaal niets van. Dus elke keuze is succesvol. Alles komt goed. De vraag is: wat ga je nu kiezen, nu je dit weet?

Dit is een van de beste relatietest vragen:

Als je weet dat je ook gelukkig zult zijn zonder deze relatie, wil je dan nog verder gaan? Als je weet dat je in deze relatie ooit wel een oplossing zult vinden, zou je dan toch willen stoppen?

Deze vraag maakt je keuzes vrij van belemmerende gedachten. Zo kun je makkelijker kiezen. Misschien weet je de toekomst niet, maar je weet wel dat je uiteindelijk gewoon zult doorleven en alles goed zal komen.

Heb je toch echt geen idee? Ga dan door naar de volgende vraag:

Relatietest vraag 3 – Word je blij van deze relatie?

Zoals gezegd lijken relaties vaak heel complex. Je moet met alles rekening houden:

1 Hoe communiceer je met de ander?
2 Hebben jullie dezelfde verwachtingen?
3 Wat voor financiële belangen spelen er mee?
4 Moeten jullie rekening houden met de kinderen of met jullie omgeving?
5 Hoe ga je zonder deze relatie alleen verder?

En nog veel, veel meer, Er zijn te veel factoren om op te noemen.


Wil jij je relaties verbeteren?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Laat al die gedachten los en concentreer je op dat wat het allerbelangrijkste is. Niet alleen een relatie, maar ook in je hele leven is dit de beste vraag die je je ooit kunt stellen:

De belangrijkste relatie vraag in je leven.

De belangrijkste relatie is die met jezelf. Heb je daar wel eens wat relatietest vragen over gesteld? Bijvoorbeeld deze:

Word jij hier blij van? Ben jij hier gelukkig mee? Voel jij je hier goed bij?

Dat is de kernvraag en dat is het enige wat echt belangrijk is..

Als je je eigen geluk niet belangrijk genoeg vindt, dan kan geen enkele relatietest je helpen. Relaties kosten soms pijn en een relatie beëindigen kost helemaal veel moeite en energie.

Maar weet je wat nog veel meer pijn en energie kost? Dat is doorgaan met de relatie waar je niet blij van wordt! Die prijs is wat mij betreft veel te hoog om ooit te betalen, op wat voor gebied dan ook in het leven.

Hoe gingen de relatietest vragen?

Hoe scoorde je op deze drie vragen? Misschien zijn vraag 1 en 2 wat moeilijk te beantwoorden en dat geeft niets. De relatietest vraag 3 is kristalhelder en zou je direct moeten vertellen hoe het met deze relatie zit. Nogmaals je kunt het op elke relatie toepassen, zowel zakelijk als privé.

Hoe ga je nu verder?

Goed, nu je weet hoe je relatie ervoor staat, is de volgende vraag: wat ga je nu doen? Als je besloten hebt dat je door wilt gaan met deze relatie, dan gefeliciteerd! Dan hoef je niets te doen en alleen maar te genieten van de mooie dingen in de relatie – en de minder mooie momenten te accepteren.

Maar als je nu weet dat je je niet goed voelt in deze relatie, dat je er niet opnieuw voor zou kiezen – en dat je toch liever een andere relatie hebt – dan is het tijd voor actie. Blijf niet hangen in de situatie waar je niet goed bij voelt!

Nu wordt het tijd om duidelijk te communiceren wat je dwars zit – of om afstand of afscheid te nemen.

Je zult moeten vertellen wat je dwars zit en dat vervolgens met de ander gaan bespreken. Of je moet zeggen dat je wilt stoppen met de relatie. Om dit zo makkelijk mogelijk te doen en je zoveel mogelijk handvatten en inzichten te geven, is er een cursus ontwikkeld die je daarbij gaat helpen.

Je leert beter te communiceren in deze online training. Je leert ook (nog) beter te beseffen dat het geen zin heeft door te gaan met de relatie waar je niet van opknapt. En het belangrijkste leer je ook:

De fouten die in deze relatie hebt gemaakt, neem je meestal mee naar je volgende relatie. Dus de online cursus geeft je ook inzichten relatieproblemen en hoe je deze kunt oplossen:


Wil jij je relaties verbeteren?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Zeg geen dingen waar je spijt van krijgt

Leren van deze relatie – 7 lessen

Problemen met communicatie – De hopeloze top 3

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>