fbpx

Omgaan met conflicten deel 2

Omgaan met conflicten is een kunst die je kunt leren! In het eerste deel van deze serie hadden we het over wat je kunt zeggen en wat je beter niet kunt zeggen. Hier volgen meer tips over het oplossen van een conflict:

Vind het compromis.

De makkelijkste manier om een conflict op te lossen is door een compromis te vinden. Een conflict is een botsing van meningen. Er komt geen oplossing, tenzij één van de twee van mening verandert. En dat gebeurt pas als je de oplossing zoekt in het midden, in een compromis.

Door een beetje te geven (en een beetje te nemen) kom je uit op een oplossing waarin beide partijen zich kunnen vinden. Houd jij van groen en de ander van rood? Kies dan voor geel. Geel is het resultaat als je groen en rood mengt.

Stem in met wat je toe wilt geven.

Jij noch de ander kan op alle punten gelijk krijgen. Tenzij één van jullie radicaal van mening verandert. Door (de ander) een beetje (gelijk) te geven, zorg je voor minder tegenstellingen en ga je richting een oplossing. Als reactie daarop zal de ander jou waarschijnlijk ook tegemoet komen op een aantal punten.

Heb je ooit gemerkt dat je een flinke ruzie had en die bijlegde? Merkte je toen dat jullie daarna allebei zeiden: “Je hebt gelijk. Ik begrijp wat je bedoelt”? Als je tijdens het conflict zelf al laat weten dat je de ander begrijpt, dan zal het veel minder lang duren.

Als je niet kunt toegeven op een essentieel punt – omdat je het er echt niet mee eens bent –  geef dan toe op minder belangrijke punten. Een hele goede opmerking is deze: “Ik begrijp dat je dat vindt.” Je toont hiermee begrip. Het zegt niet dat je het er ook werkelijk mee eens bent! De ander zal het opvatten als teken om wat gas terug te nemen. Je toont immers begrip voor zijn of haar denkwijze.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Blijf bij je standpunt.

Als je vindt dat je echt gelijk hebt, blijf dan bij je mening. Je hoeft niet te verwachten dat de ander je begrijpt, maar je wilt wel duidelijk maken wat jouw standpunt is. Jij bent verantwoordelijk voor jouw deel in het omgaan met conflicten – de anderen voor hun deel.

Heb je het gevoel niet sterk te staan in een confrontatie en misschien zelf wel gedomineerd te worden door de ander, herhaal dan gewoon je standpunt. Als de ander reageert met “Heb je nog wat anders te vertellen dan dat?”, dan zeg je gewoon “Nee, dit is mijn standpunt en daar blijf ik bij. Ik herhaal het gewoon omdat het kennelijk nog niet duidelijk is.”

Let op, doe dit alleen als je denkt dat de ander niet instemt met een compromis of echt geen rekening met je houdt! Het heeft geen zin om zo duidelijk stelling te nemen als de ander redelijk is en tot een oplossing wil komen.

Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe makkelijker het is bij je standpunt te blijven.

Wil je af van je onzekerheid?
Bestel dan de e-cursus ‘Blijvend Zelfvertrouwen’.

Als een conflict escaleert.

Merk je dat de boel uit de hand loopt en dat jullie allebei op het punt staan naar elkaar te schreeuwen, realiseer je dan het volgende: misschien voelt het goed om je frustratie eruit te gooien, maar uiteindelijk is het allemaal negatieve energie.

Wat je zegt, kun je niet meer terugnemen. Dus naar elkaar schreeuwen is het laatste dat je kunt gebruiken. Het is moeilijk de relatie weer normaal te krijgen als er dingen gezegd zijn die nooit gezegd hadden moeten worden.

Neem in zulke gevallen afstand. Zeg bijvoorbeeld: “Dit heeft zo geen zin. Ik ga even wat anders doen. We komen er later wel op terug.” Op een later moment is je hoofd wat afgekoeld en kun je dingen weer in perspectief zien. Dat geldt ook voor de ander. Dit is de beleefde manier om een conflict te beëindigen. Werk dit niet, loop dan gewoon weg.

Je hebt geen behoefte om tegen een ander te schreeuwen. Of een ander tegen jou te laten schreeuwen. Je hebt geen behoefte aan verwijten, oordelen, scheldwoorden of kwetsende woorden. Loop gewoon weg. Je kunt je energie wel beter gebruiken. Weglopen uit een scheldpartij is geen teken van zwakte, maar van intelligentie. Hiermee laat je de ander weten alleen te willen praten als hij of zij rustig is.

Een mening is slechts een mening.

Onthoud dat wat de ander vindt alleen maar een mening is. Ook al is het een mening over jou. Ook al is die mening niet positief. Het is slechts een mening, niet de waarheid.

De waarheid is dat er altijd mensen zullen zijn die iets slechts over je denken. Wat je ook doet. Deze mening is wel persoonlijk (het gaat immers over jou), maar hoeft je daarom nog niet te raken. Alleen jij bepaalt of je je daar wat van aantrekt. Als die mening echt niet klopt en niets te maken heeft met wie je bent, waarom zou je je er dan wat van aantrekken.?

Als jij donker haar hebt en ik zeg dat ik vind dat je blond bent, dan houd je na een tijd toch gewoon op om me te overtuigen? Jij weet toch dat je donker haar hebt? Dan trek je je toch niets meer aan van mijn mening?

Wat agressie werkelijk is.

Als je merkt dat de ander boos wordt, verwijten gaat maken en begint te schelden, onthoud dan dat alle agressie een projectie is van eigen frustratie. Met andere woorden: die agressie wordt veroorzaakt door de frustratie van de ander.

Vaak wordt frustratie veroorzaakt door dingen die helemaal niets met het conflict te maken hebben. Misschien heeft de ander gewoon een slechte dag. Misschien is het een opeenhoping van frustraties uit het verleden. Veel omgaan met conflicten kun je vermijden door er gewoon niet op in te gaan.

Als iemand overkookt van boosheid, moet jij dan ook boos worden? Of moet je misschien medelijden hebben? Kun je zien hoe gefrustreerd de ander is als deze zich kwaad maakt? Dat is niet iets wat je moet benijden. Probeer uit te vinden waar de ander door gefrustreerd is. Dat is misschien een andere reden dan ze zeggen. Probeer er achter te komen wat de echte oorzaak is. Toon wat begrip en ontdek de oorzaak. Dan zul je zien dat het minder erg is als de ander je wil doen geloven.


Wil jij gezonde relaties?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties met Iedereen.

Geef je grenzen aan en los je relatieproblemen op.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Verbeter je relaties


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

  • Bloempje schreef:

    Groen en Rood geeft bruin…

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >