Relaties zijn nooit toevallig – ze zijn een afspiegeling van wie jij bent. Een relatie laat je alleen maar zien hoe jij in het leven staat. Dat is misschien wat confronterend, maar ook goed nieuws: Door de verantwoordelijkheid te nemen voor je relaties en te beginnen bij zelfwaardering, kun je genieten van de fijne relaties en de rest loslaten.

Waardeer jezelf – waardeer je relaties.
Waar begint een goede relatie mee? In mijn ervaring met zelfwaardering. Het is het laatste waar mensen naar kijken bij relatieproblemen. Maar het is het eerste waar ik persoonlijk mee zou beginnen. Zelfwaardering heeft een enorme impact in welke relaties je aantrekt in je leven – en hoe je met die relaties omgaat.

Regelmatig krijg ik berichten van mensen die problemen hebben met andere mensen: soms hun partner, soms familie, maar ook vrienden of collega’s. Wat ze beschrijven is niet zo best: Er is meestal sprake van dominerend, afwijzend, oneerlijk of manipulerend gedrag. Het put ze uit en ze worstelen ermee, terecht.

Hoe is het mogelijk dat dit je ‘overkomt’?
Vaak denk ik: “Hoe is het mogelijk dat je in deze situatie zit? Heb je niet gezien hoe je hier bent terechtgekomen? Waarom ga je er nog langer mee door? Wat is ervoor nodig om in te zien dat dit niet gaat werken?” Dat is overigens geen oordeel, want elk gedrag is menselijk en begrijpelijk. En begrijpen doe ik het zeker.

Ook ik heb in relaties gezeten waarin ik nu nooit-van-z’n-leven meer in terecht zou komen. Ik zou ze niet meer wensen, ik zou ze niet meer aantrekken, ik zou ze niet meer onderhouden. Als je iets niet meer wenst of onderhoudt, dan krijgt het ook geen plaats meer in je leven. Waarom vroeger wel en nu niet meer? Dat komt doordat ik mezelf nu meer waardeer dan vroeger…

Waarom is zelfwaardering de oorzaak van je relaties?
De mate waarin je jezelf waardeert, bepaalt wie je aantrekt in je leven. Als je jezelf accepteert, waardeert en respecteert, dan zit je natuurlijk niet te wachten op iemand die dat niet doet. Dan sta je alleen nog maar open voor mensen die jou ook accepteren, waarderen en respecteren.

De mensen die in relaties zitten die niet werken, zijn zich hier minder van bewust. Op de een of andere manier staan ze toe dat ze tijd doorbrengen met iemand die hun niet accepteert, waardeert of respecteert. Op de een of andere manier denken ze nog dat ze daar iets wijzer van worden. Op de een of andere manier beseffen ze nog niet dat dit een totale tijdverspilling is…

Ze onderschatten de prijs van een moeizame relatie: dat kost ons geluk, energie, innerlijke rust en lichamelijke gezondheid. Al die dingen die we zo belangrijk vinden… Ze denken: “Dit gaat wel over.” Of: “Ach, beter wordt het niet, dit is alles wat ik krijgen kan.” Fout! Dit gaat vaak niet over, want relatieproblemen verdwijnen alleen als een van beide personen verandert. En dat is meestal niet het geval…

Gun jezelf iets beters.
Je kunt altijd beter krijgen, mits je jezelf iets beters gunt. En dat begint uiteraard bij zelfwaardering. Hoe belangrijk is jouw geluk? Hoe kostbaar is jouw tijd, jouw energie, jouw innerlijke rust? Als je dit nog niet het allerbelangrijkste in je leven maakt, dan blijf je tegen uitdagingen aanlopen. Dit heeft uiteraard niets met egoïsme te maken: je kunt alleen maar anderen helpen als je in je eigen kracht staat…

Met meer zelfwaardering laat je vanzelf relaties los die je te veel energie kosten. Of je neemt meer afstand van die mensen die je niet genoeg accepteren, waarderen of respecteren. Daarmee creëer je automatisch meer tijd voor mensen die je wèl goed vinden zoals je bent. Waar je wèl een klik mee hebt, die je wèl energie geven, waar je wèl harmonie mee voelt.

Twee gelukkig mensen, zo hoort het ook!
Het is het een òf het ander. Of je brengt je tijd door met relaties die je energie kosten. Of je brengt je tijd door met positieve, gezonde relaties die je energie geven. Die keuze wordt bepaald door je oordeel hoe belangrijk jouw geluk is. Een relatie waarin een van beiden niet gelukkig is, heeft geen zin. Het is technisch gezien wel een relatie, maar emotioneel gezien een mislukking.

Dus waardeer jezelf en je zult zien dat je de relaties aantrekt waar jij je goed bij voelt. Over het algemeen zijn dat mensen die jou ook waarderen en dat versterkt dat goede gevoel. En aangezien je alleen kunt geven wat je zelf bezit, geef je die waardering en dat goede gevoel óók weer aan de ander. Dan zijn er dus twee mensen gelukkig met jullie relatie – en zo hoort het ook!

Wil je (meer) fijne relaties in je leven? Bestel dan deze e-cursus:

Verbeter je relaties in slechts 11 weken!
Goede relaties zijn de basis voor een gelukkig leven. Toch kosten sommige relaties je veel energie en geven je stress. Los je relatieproblemen op met deze online training en kies voor gezonde relaties met iedereen! De training is gebaseerd op bewezen coaching technieken en is makkelijk via je e-mail te volgen. Verbeter je relaties snel en eenvoudig

Ik hoor graag je ervaring of vraag over dit onderwerp 🙂

Op jouw succes!

Frank de Moei | Newstart.nl
Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik meer dan 10.000 cursisten geholpen met het vinden van meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven. Gratis e-boek | Online Training in Geluk en Succes

9 antwoorden
 1. Alysa
  Alysa zegt:

  Maar wat als jij op een maatschappelijk aanvaardbare wijze een relatie wil beëindigen maar je (ex-) partner wil dit niet en blijft je dus lastigvallen? Zo’n ‘relaties’ komen ook geregeld voor hoor, en daar werkt een therapeutisch praatje niet zo goed bij, of ook het gezegde ‘als je wil kappen, moét je kappen’!

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Alysa,

   Inderdaad, er zijn twee mensen voor nodig om een relatie te beginnen – èn te beïndigen.
   In dit geval zou ik alle communicatieve en wettelijke middelen gebruiken om te zorgen dat je zoveel mogelijk afstand kunt houden tussen jou en je ex.
   Hopenlijk valt uiteindelijk het kwartje dat er geen relatie meer is.

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 2. Jona
  Jona zegt:

  En wat al je partner steeds meer last krijgt van een jeugdtrauma waardoor emotioneel contact aan het verdwijnen is? Hij zoekt wel hulp maar ik voel nog weinig resultaat en heb zelf behoefte aan steun. Moeilijk vol te houden maar beeindigen van de relatie voelt ook nog niet goed.

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Jona,

   Een trauma is het domein van een psycholoog. Als coach is dit niet mijn expertise.
   Je kunt altijd overwegen om samen met je partner naar een relatietherapeut te gaan,
   aangezien emotioneel contact in een relatie ontzettend belangrijk is.
   Soms helpt het om een onafhankelijk derde te gebruiken om het contact weer te verbeteren.

   Bepaal voor jezelf hoeveel geduld je wilt hebben en probeer extra steun te vinden bij je vriendenkring of familie.
   Er is een mooie balans tussen je partner steunen en jezelf niet voorbij lopen en die bepaal je uiteraard helemaal zelf 🙂

   Heel veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 3. matthijs
  matthijs zegt:

  ik ben al 47 jaar en heb in mijn leven slechts een keer een echte relatie gehad toen ik 17 jaar was en daarna altijd min of meer alleen geweest.ik moet eerlijk bekennen dat ik me vaak ongelukkig voelde wanneer ik andere stelletjes plezier zag maken en ik dacht vaak waarom moet ik altijd maar alleen door het leven?trek ik iets verkeerd aan? is er iets wezenlijks mis met mij?een antwoord heb ik nooit gekregen op deze vraag!

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Matthijs,

   Ik zou beginnen met de vraag “Is er iets mis met mij?” los te laten en te vervangen door de vraag:
   “Wat is er leuk of interressant aan mij?”

   Zelfkritiek geeft negatieve energie. Wat we voelen, stralen we ook uit qua energie en met negatieve energie lossen we nooit iets op.
   Als je echt wilt weten wat er – eventueel – zou kunnen spelen, vraag het dan aan de mensen waar je een goed contact mee hebt.
   Vraag ze bijvoorbeeld of zij een reden zien waarom je geen relatie hebt. Dat vereist moed, maar dan heb je in ieder geval wel een duidelijk antwoord,
   waar je eventueel aan kunt werken. Het hoeft natuurlijk niet aan jou te liggen, maar ik ga ervan uit dat je dat zelf graag zeker wilt weten.

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 4. Marja
  Marja zegt:

  Ik ondervind dit momenteel allemaal. Ik heb een leuke relatie met een lieve man. Door mijn zelfkritiek en lage zelfwaardering loopt hij steeds tegen mij aan. Omdat hij zo kritisch is, durf ik mijn mond niet op te trekken en dus hou ik mijn gevoelens binnen. Bij ons laatste gesprek kwam ik tot de conclusie dat ik mijzelf echt meer moet gaan waarderen en pluspunten bij mij moet gaan ontdekken. Want ik weet als ik dat niet doe, mijn relatie in de loop van de tijd echt aan zijn einde komt. Want een actie krijgt een reactie. De ander kan ik niet veranderen, slechts mijzelf.

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Laat je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.