Twijfel ontstaat doordat je bang bent de verkeerde keuze te maken. Waarom twijfel ik altijd? Omdat ik altijd bang ben een verkeerde keuze te maken, daarom!

Wat als je nooit meer terug kunt? Vertrouw op jezelf en stop met piekeren. Door meer te denken los je niets op. Door beter te luisteren naar je gevoel ontdek je wat je echt wilt. Dan weet je direct welke keuze bij je past.

De spagaat in je hoofd.

Wat is het verschil tussen twijfel en een spagaat? Het ene doe je in je hoofd, het andere met je lichaam.

Maar het effect is hetzelfde.

Als je in een spagaat zit, kun je geen kant meer op. Niet vooruit en niet achteruit. Je zit vast. Zo voelt het als je regelmatig twijfelt. Dus tijd om in beweging te komen!

Misschien ben je een eeuwige twijfelaar, maar dat kun je vanaf vandaag anders gaan oplossen! Misschien twijfel je niet aan keuzes, maar twijfel je vooral aan jezelf: Wat die keuze over jou zegt, wat die keuze met jou doet. Aan jezelf twijfelen is de basis van elke twijfel. Een beetje twijfel is niet slecht, maar te veel twijfel verlamt je.

Dus tijd om te stoppen met twijfelen!

Tenmiste, dat denk ik… Ik ben er nog niet helemaal uit…

De vraag is hoe: hoe kun je twijfel loslaten?

Dit inzicht gaat je helpen:

Zolang je niet weet wat de oorzaak is van twijfel, kun je er ook niets aan veranderen.

Overigens: De beste en snelste manier om je weer goed te voelen over jezelf (en dus te stoppen met twijfelen), is door het volgen van deze online training:


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Hieronder vind je de redenen waarom je twijfelt.

Misschien herken je er slechts één, of misschien zijn ze allemaal op jou van toepassing.

Laten we eerst kijken waarom je twijfelt en dan bepalen wat je eraan kunt doen:

Bang de verkeerde keuze te maken.

Stel je voor dat je de verkeerde keuze maakt. Dan zit je vast! Later kom je er misschien achter dat die andere keuze beter was geweest. En dan kun je niet meer terug. Vraag een kind te kiezen tussen een lolly en een ijsje en wat willen ze: allebei! Ze willen niets missen.

Hoe belangrijker de keuzes, hoe meer je twijfelt. Dat is begrijpelijk. Maar klopt het wel dat je niet meer terugkunt? Zit je er echt voor altijd aan vast? In de meeste gevallen niet. Je kunt altijd terug of een nieuwe keuze maken. Toch wil je het liefst garantie. Laat dat los. Echte garantie bestaat niet! Er is alleen de garantie dat we nu voelen dat dit beste keuze is.

Gebrek aan zelfvertrouwen.

Wat gaat je wel helpen? Meer zelfvertrouwen. De meeste twijfel begint met twijfel aan jezelf. Je bent bang dat je een nieuwe situatie niet aankunt. Twijfel is een heel effectieve manier om geen beslissing te hoeven maken. Wil je zeker weten dat het nooit fout gaat? Maak dan nooit een beslissing. Er is echter wel één nadeel: je maakt ook nooit de goede beslissing. Zet jezelf in beweging, durf die keuze te maken!

Hoe groter het vertrouwen in jezelf, hoe makkelijk het is keuzes te maken. Mocht de keuze anders uitpakken dan je dacht, dan vertrouw je op jezelf om daarop te reageren. Zelfvertrouwen is het geloof dat je wel een oplossing vindt. Wat er ook gebeurt.

Te veel nadenken.

Dit is wat de meeste mensen doen als ze twijfelen. Ze gaan eindeloos nadenken.
Ze piekeren, malen, twijfelen en aarzelen: “Wat is de beste keuze?” Heb je ook gemerkt dat hoe langer je nadenkt, hoe meer je gaat twijfelen? Het lijkt wel alsof elke nieuwe gedachte het alleen maar verwarrender maakt.

Dat klopt ook. Eén van de bijwerkingen van denken is dat het ook meer problemen creëert. Dat is overigens wel afhankelijk hoe je denkt. Als je positief en constructief denkt, dan los dat meestal je problemen op. Maar als je je zorgen maakt en piekert, trek je alleen maar meer zorgen aan.

Uiteindelijk verlam je zo jezelf. Voor elke gedachte die zegt “Keuze A is beter”, verschijnt er onmiddellijk een nieuwe gedachte: “Maar hoe zit het dan met keuze B?” Om gek van te worden, toch? Als je op dat punt bent aanbeland, dan weet je dat meer denken je niet gaat helpen. Hooguit een andere manier van denken.

In contact met je gevoel.

Wat je nodig hebt is meer gevoel. Ik heb veel cliënten die zeggen niet in contact te staan met hun gevoel. Vervolgens vraag ik ze wat ze vinden van de bloemen naast de bank, mijn overhemd, de cappuccino of een bekende film. Dan weten ze onmiddellijk wat ze leuk vinden en wat niet. Binnen twee seconden.

Dat weet jij ook. Je weet wat goed voelt en wat niet. Wat leuk is en wat vervelend. Waar je energie van krijgt en wat je uitput. Je weet en voelt ook wat de beste keuze is. Het probleem is alleen dat je niet bij dat gevoel komt omdat je hersenen in de weg zitten.

Hoe los je dat nu op? Wel, je zult eerst moeten leren om je hersenen op de juiste manier te gebruiken. Dan wordt je brein een geweldig hulpmiddel in plaats van een irritante twijfelaar. Zo schep je ruimte in je hoofd en daardoor komt je automatisch meer in je gevoel. Daar zit je zekerheid. Je hoofd twijfelt altijd, maar je gevoel twijfelt zelden. Dat leer je allemaal in onderstaande e-cursus!


WIL JE MEER ZELFVERTROUWEN?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

JA, IK WIL MEER ZELFVERTROUWEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt