Waarom twijfel ik altijd?

Twijfel ontstaat doordat je bang bent de verkeerde keuze te maken. Waarom twijfel ik altijd? Omdat ik altijd bang ben een verkeerde keuze te maken, daarom!

Wat als je nooit meer terug kunt? Vertrouw op jezelf en stop met piekeren. Door meer te denken los je niets op. Door beter te luisteren naar je gevoel ontdek je wat je echt wilt. Dan weet je direct welke keuze bij je past.

De spagaat in je hoofd.

Wat is het verschil tussen twijfel en een spagaat? Het ene doe je in je hoofd, het andere met je lichaam.

Maar het effect is hetzelfde.

Als je in een spagaat zit, kun je geen kant meer op. Niet vooruit en niet achteruit. Je zit vast. Zo voelt het als je regelmatig twijfelt. Dus tijd om in beweging te komen!

Misschien ben je een eeuwige twijfelaar, maar dat kun je vanaf vandaag anders gaan oplossen! Misschien twijfel je niet aan keuzes, maar twijfel je vooral aan jezelf: Wat die keuze over jou zegt, wat die keuze met jou doet. Aan jezelf twijfelen is de basis van elke twijfel. Een beetje twijfel is niet slecht, maar te veel twijfel verlamt je.

Dus tijd om te stoppen met twijfelen!

Tenmiste, dat denk ik… Ik ben er nog niet helemaal uit…

De vraag is hoe: hoe kun je twijfel loslaten?

Dit inzicht gaat je helpen:

Zolang je niet weet wat de oorzaak is van twijfel, kun je er ook niets aan veranderen.

Overigens: De beste en snelste manier om je weer goed te voelen over jezelf (en dus te stoppen met twijfelen), is door het volgen van deze online training:


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Hieronder vind je de redenen waarom je twijfelt.

Misschien herken je er slechts één, of misschien zijn ze allemaal op jou van toepassing.

Laten we eerst kijken waarom je twijfelt en dan bepalen wat je eraan kunt doen:

Bang de verkeerde keuze te maken.

Stel je voor dat je de verkeerde keuze maakt. Dan zit je vast! Later kom je er misschien achter dat die andere keuze beter was geweest. En dan kun je niet meer terug. Vraag een kind te kiezen tussen een lolly en een ijsje en wat willen ze: allebei! Ze willen niets missen.

Hoe belangrijker de keuzes, hoe meer je twijfelt. Dat is begrijpelijk. Maar klopt het wel dat je niet meer terugkunt? Zit je er echt voor altijd aan vast? In de meeste gevallen niet. Je kunt altijd terug of een nieuwe keuze maken. Toch wil je het liefst garantie. Laat dat los. Echte garantie bestaat niet! Er is alleen de garantie dat we nu voelen dat dit beste keuze is.

Gebrek aan zelfvertrouwen.

Wat gaat je wel helpen? Meer zelfvertrouwen. De meeste twijfel begint met twijfel aan jezelf. Je bent bang dat je een nieuwe situatie niet aankunt. Twijfel is een heel effectieve manier om geen beslissing te hoeven maken. Wil je zeker weten dat het nooit fout gaat? Maak dan nooit een beslissing. Er is echter wel één nadeel: je maakt ook nooit de goede beslissing. Zet jezelf in beweging, durf die keuze te maken!

Hoe groter het vertrouwen in jezelf, hoe makkelijk het is keuzes te maken. Mocht de keuze anders uitpakken dan je dacht, dan vertrouw je op jezelf om daarop te reageren. Zelfvertrouwen is het geloof dat je wel een oplossing vindt. Wat er ook gebeurt.

Te veel nadenken.

Dit is wat de meeste mensen doen als ze twijfelen. Ze gaan eindeloos nadenken.
Ze piekeren, malen, twijfelen en aarzelen: “Wat is de beste keuze?” Heb je ook gemerkt dat hoe langer je nadenkt, hoe meer je gaat twijfelen? Het lijkt wel alsof elke nieuwe gedachte het alleen maar verwarrender maakt.

Dat klopt ook. Eén van de bijwerkingen van denken is dat het ook meer problemen creëert. Dat is overigens wel afhankelijk hoe je denkt. Als je positief en constructief denkt, dan los dat meestal je problemen op. Maar als je je zorgen maakt en piekert, trek je alleen maar meer zorgen aan.

Uiteindelijk verlam je zo jezelf. Voor elke gedachte die zegt “Keuze A is beter”, verschijnt er onmiddellijk een nieuwe gedachte: “Maar hoe zit het dan met keuze B?” Om gek van te worden, toch? Als je op dat punt bent aanbeland, dan weet je dat meer denken je niet gaat helpen. Hooguit een andere manier van denken.

In contact met je gevoel.

Wat je nodig hebt is meer gevoel. Ik heb veel cliënten die zeggen niet in contact te staan met hun gevoel. Vervolgens vraag ik ze wat ze vinden van de bloemen naast de bank, mijn overhemd, de cappuccino of een bekende film. Dan weten ze onmiddellijk wat ze leuk vinden en wat niet. Binnen twee seconden.

Dat weet jij ook. Je weet wat goed voelt en wat niet. Wat leuk is en wat vervelend. Waar je energie van krijgt en wat je uitput. Je weet en voelt ook wat de beste keuze is. Het probleem is alleen dat je niet bij dat gevoel komt omdat je hersenen in de weg zitten.

Hoe los je dat nu op? Wel, je zult eerst moeten leren om je hersenen op de juiste manier te gebruiken. Dan wordt je brein een geweldig hulpmiddel in plaats van een irritante twijfelaar. Zo schep je ruimte in je hoofd en daardoor komt je automatisch meer in je gevoel. Daar zit je zekerheid. Je hoofd twijfelt altijd, maar je gevoel twijfelt zelden. Dat leer je allemaal in onderstaande e-cursus!


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Blijvend Zelfvertrouwen.

Voel je sterk en zeker over jezelf – wat er ook gebeurt.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Vergroot je zelfvertrouwen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Nannie schreef:

  Sinds 9 mnd ben ik weduwe en twijfel over allerlei zaken omdat ik nu alles alleen moet beslissen
  Ik word er zelf knettergek van dat ik zo twijfel. Lijkt mij goed voor mezelf om hieraan te werken

 • Hallo,

  Dit is een heel mooi stuk! Ik ben zelf ook een enorme twijfelaar, en als ik mijn hart volg kom ik echt nergens. Altijd heb ik iemand nodig die zegt’kom op! Het komt allemaal goed’. Vorig jaar ben ik ten huwelijk gevraagd door mijn vriend, en heb ja gezegd (we hadden het er al veel over gehad en ik dacht echt dat ik dat wou) het hele jaar al heb ik er een steen van in mijn buik, en heb erg weinig plezier gehad aan de voorbereidingen. Het voelt heel erg definitief allemaal, terwijl ik ook wel weet dat het goed is om de dingen eindelijk ook juridisch goed te regelen etc. En dat het leuk is om er een leuk feest van te maken (allemaal mijn eigen idee! Van mijn vriend hoefde dat echt niet) nu is het nog 3maandag tot DE dag en ik kon er bijna niet meer van slapen. Dit besproken met mijn vriend en hij zegt dat ik er zelf uit moet komen, dat hij dit niet voor mij kan beslissen en me ook niet aan kan moedigen. Ik moet hier echt zelf uitkomen, iedereen geeft het zelfde antwoord. Maar het lukt maar niet.. Omdat ik nooit echt op mijn hart kan vertrouwen moet ik deze keuze misschien toch maar maken op basis van mijn verstand, ookal voelt het niet goed. Ik hou van mijn vriend maar wat is een goed relatie?? Ik hou bijvoorbeeld van reizen, hij niet maar laat we hier wel helemaal vrij in. En ellenlange gesprekken kan ik vaak ook niet met hem voeren, maar het is een man, wel hebben we het heel vaak gezellig.. Het is ook mijn 1e echte vriend en dus weet ik ook niet hoe het anders zou zijn. Trouwen voelt definitief, maar misschien is het ook het veel te grote geplande feest wat mij tegen staat. Help!! Wat denkt u er van? Misschien kunt u mij een zetje in de goede richting geven? Ik zou hier heel graag een antwoord op krijgen als u dat uitkomt?

 • Beste Anne,

  Dank je wel :)

  Je vertelt een aantal bedenkingen tegen de trouwdag:

  1 Voelt wel heel erg definitief.
  2 Het te grote geplande feest.
  3 Voelt niet goed.

  Laat even los of dingen van je verstand of gevoel komen.

  Vraag jezelf liever af: “Als ik dit (de trouwdag) opnieuw zou kunnen beslissen en alle vrijheid zou hebben, waar zou ik dan voor kiezen? Als ik wist dat elke keuze goed zou zijn en niemand een voorkeur had?”

  Zou ik dan de trouwdag uitstellen, zou ik het compleet andere organiseren, wat zou ik anders doen?

  Niet te lang bij stilstaan, gewoon het eerste wat ik je opkomt, benoemen.
  Probeer daarna dit zo te gaan regelen. Dat is niet makkelijk, maar kennelijk wel wat je wilt…

  P.S. Niets is definitief voor de rest van je leven: zeker in relaties maak je elke dag weer opnieuw de keuze om wel of niet samen te zijn. Dus zowel de trouwdag uitstellen als hem door laten gaan: ze zijn beide niet definitief. Vaak blokkeren mensen als er iets definitief besloten moet worden, maar je kunt altijd een eerder gemaakte keuze ongedaan maken :)

  Heel veel succes!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >