Iedereen kent ze: de single die véél te hoge eisen stelt aan een nieuwe partner, de man die zijn vriendin continu corrigeert, of de kritische vrouw die chronisch teleurgesteld is in haar ‘betere helft’.

Ben jij zo’n persoon of ken je zo iemand? Dan weet je dat veeleisendheid zeer vermoeiend kan zijn.

Dus hoe los je dit op?

De single met het verlanglijstje.

Wat gebeurt er als je te veeleisend bent? Als je je eisenpakket op tafel gooit, zullen sommige mensen zeggen: “Bekijk het maar, ik ben je slaafje niet!”

Anderen zullen je niet rechtstreeks confronteren, maar hopen stiekem toch dat je je verwachtingen zult verlagen.

Doe je dat niet, dan raak je ze langzaam kwijt. Niemand houdt van veeleisende mensen.

Voor singles die de perfecte partner verwachten, kan dit leiden tot eenzaamheid. Als niemand kan voldoen aan je ideaalbeeld, waar ligt dan het probleem?

De illusie dat er perfecte mensen zijn, bestaat alleen in het hoofd van de veeleisende perfectionist. Deze singles blijven meestal single, of beginnen plotseling een relatie omdat ze er genoeg van hebben alleen te zijn.

Beide acties lossen het probleem helaas niet blijvend op.

Verbeter je relaties

De beste manier om je relaties te verbeteren, is door het volgen van de Online Training Betere Relaties met Iedereen. Maak betere keuzes in je relaties, los je relatieproblemen op – en blijf jezelf in àl je relaties. Krijg weer energie van de mensen om je heen!

Hoe ga je om met al die eisen?

Veel mensen gaan veeleisende types uit de weg. Wie heeft behoefte aan verwachtingen waar je toch nooit aan kunt voldoen?

Anderen zijn strijdlustiger en gaan het liefst in de tegenaanval. Zo krijg je echtparen die continu op elkaar vitten. Vaak kunnen anderen hiervan meegenieten!

Mijn opa had een zeer kritische vrouw, die hem continu corrigeerde. “Néé Peet, dat is niet zo, je zegt het verkeerd!” Of: “Zit niet zo te slurpen met je soep!”

Mijn opa was na jarenlange correcties murw geslagen en reageerde niet eens meer.

Zwijgend en voorovergebogen at hij zijn soep op.

Ik vond het treurig om hem zo te zien: hij dacht van alles, maar durfde het niet te uiten.

Helaas was het voor beiden een gewoonte geworden: de een corrigeerde en de ander liet dat toe.

Want dat is altijd het geval: voor elke persoon die iets doet, is er ook iemand die dat laat gebeuren..

Alleen maar slachtoffers.

De mensen die erg hoge eisen stellen aan anderen, stellen die meestal ook aan zichzelf. Het werkt bijna altijd twee kanten op.

Hoewel je de zelfkritiek van de veeleisende partner meestal niet hoort, het is er wel. Als je iemand kent die moeilijk is voor anderen, kun je ervan op aan dat ze ook moeilijk zijn voor zichzelf.

Is het niet een opluchting dat te weten?

Kortom, veeleisendheid kent eigenlijk alleen maar slachtoffers: Singles blijven single, relaties worden verbroken, veeleisende mensen worden vermeden, partners staan onder druk en verwachtingen worden teleurgesteld.

Uiteindelijk maakt het niemand gelukkig. Zo, nu weet je waar je mee te maken hebt!

Maar hoe los je het nu op? Eerst moet je weten waar veeleisendheid vandaankomt:

De illusie van perfectionisme.

De oorzaak van veeleisendheid is de illusie dat mensen perfect moeten zijn. Perfectionisme verlamt, het is een struikelblok voor een gelukkig leven.

Het prinsesje dat per se de perfecte bruiloft moet hebben, is één brok zenuwen op haar trouwdag. De veeleisende man met de onderdanige vrouw, zal zelf ook nooit ontspannen of tevreden zijn.

Perfectionisme is een illusie – niemand is perfect. We zijn gewoon wie ze zijn. Gelukkig maar!

Als iets niet gaat zoals je wilt, heb je twee keuzes: je kunt je inspanningen verhogen of je verwachtingen verlagen. Veel perfectionisten verhogen hun inspanningen door de ander nòg meer te controleren. Dit werkt nooit op de lange termijn.

De enige blijvende oplossing voor perfectionisme is het verlagen van je verwachtingen. Accepteer dat het (of iemand) niet perfect hoeft te zijn en je bevrijdt jezelf van chronische teleurstelling. Of blijf vechten met de realiteit – en je blijft teleurgesteld. Aan jou de keuze!

Wat zijn gezonde relaties?

De allerbeste manier voor het omgaan met veeleisend gedrag, is te begrijpen hoe gezonde relaties werken.

In gezonde relaties is er begrip en acceptatie in plaats van sturing en conflict. Accepteren dat mensen vrij zijn hun eigen keuzes te maken, is de grootste les voor de veeleisende perfectionist.

Dat geeft een enorme opluchting, want daarmee geeft de perfectionist zichzelf ook toestemming om vrij te zijn!

En een goede relatie is altijd een relatie waarin twee mensen vrij zijn zichzelf te zijn.

Als je dit niet begrijpt, dan zul je altijd blijven worstelen in je relaties. Maar als je dit toepast (en de cursus hieronder leert je hoe), dan zullen al je relaties ontspannen zijn en vanzelf gaan…

Wil je praktische oplossingen voor gezonde relaties? Wil je meer balans en harmonie in je relaties met anderen? Bestel dan de onderstaande e-cursus:


Verbeter je relaties in slechts 11 weken!

Goede relaties zijn de basis voor een gelukkig leven. Toch kosten sommige relaties je veel energie en geven je stress. Los je relatieproblemen op met deze online training en kies voor gezonde relaties met iedereen!

Ja, ik wil mijn relaties verbeteren

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

2 antwoorden
 1. Inge
  Inge zegt:

  Eén van mijn medewerkers wordt gepest op het werk, mede doordat zij erg hoge eisen stelt aan zichzelf én aan haar collega’s. Een aantal van die collega’s hebben het gevoel nooit aan haar eisen te kunnen voldoen en negeren haar nu of zetten zich tegen haar af, zodat ze helemaal niet meer aan haar eisen hoeven te voldoen.
  Met collega’s heb je geen liefdesrelatie, maar het artikel geeft mij als haar manager wel handcvatten hoe ik deze collega kan helpen ruimte te vinden voor zichzelf én de ander.
  Ik hoop voor alle partijen de werksfeer en de onderlinge relaties iets te kunnen verbeteren.

  Beantwoorden
 2. johan
  johan zegt:

  als we nu eens allemaal stoppen met elkaar te proberen te veranderen en in plaats daarvan onze eventuele partners te aanvaarden zoals ze zijn met hun plus en min punten.
  ikzelf heb me er reeds lang bij neergelegd dat de kans om zo een partner te vinden zeer klein is .

  Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.