Ben jij veeleisend in een relatie?

Ben jij veeleisend in een relatie? Veeleisend zijn in een relatie is gevaarlijk: je duwt de anders persoon zo weg. Wees voorzichtig!

Lees de tips hieronder en je ziet alles weer met een nieuwe blik.

Ben jij veeleisend – of is het de ander?

Iedereen kent ze: de single die véél te hoge eisen stelt aan een nieuwe partner, de man die zijn vriendin continu corrigeert, of de kritische vrouw die chronisch teleurgesteld is in haar ‘betere helft’.

Ben jij zo’n persoon of ken je zo iemand? Is veeleisen jou motto of dat van je parner?

Dan weet je dat veeleisendheid zeer vermoeiend kan zijn. Veeleisendheid kan je relatie verpesten. Werk aan de winkel!

Dus hoe los je dit op?

De single met het verlanglijstje.

Wat gebeurt er als je te veeleisend bent? Als je je eisenpakket op tafel gooit, zullen sommige mensen zeggen: “Bekijk het maar, ik ben je slaafje niet!”

Anderen zullen je niet rechtstreeks confronteren, maar hopen stiekem toch dat je je verwachtingen zult verlagen.

Doe je dat niet, dan raak je ze langzaam kwijt. Niemand houdt van veeleisende mensen.

Voor singles die de perfecte partner verwachten, kan dit leiden tot eenzaamheid. Als niemand kan voldoen aan je ideaalbeeld, waar ligt dan het probleem?

De illusie dat er perfecte mensen zijn, bestaat alleen in het hoofd van de veeleisende perfectionist. Deze singles blijven meestal single, of beginnen plotseling een relatie omdat ze er genoeg van hebben alleen te zijn.

Beide acties lossen het probleem helaas niet blijvend op.


Wil je je relaties verbeteren?

Volg dan deze online Cursus Relaties Verbeteren.
Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Hoe ga je om met al die eisen?

Veel mensen gaan veeleisende types uit de weg. Wie heeft behoefte aan verwachtingen waar je toch nooit aan kunt voldoen?

Anderen zijn strijdlustiger en gaan het liefst in de tegenaanval. Zo krijg je echtparen die continu op elkaar vitten. Vaak kunnen anderen hiervan meegenieten!

Mijn opa had een zeer kritische vrouw, die hem continu corrigeerde. “Néé Peet, dat is niet zo, je zegt het verkeerd!” Of: “Zit niet zo te slurpen met je soep!”

Mijn opa was na jarenlange correcties murw geslagen en reageerde niet eens meer.

Zwijgend en voorovergebogen at hij zijn soep op.

Ik vond het treurig om hem zo te zien: hij dacht van alles, maar durfde het niet te uiten.

Helaas was het voor beiden een gewoonte geworden: de een corrigeerde en de ander liet dat toe.

Want dat is altijd het geval: voor elke persoon die iets doet, is er ook iemand die dat laat gebeuren..

Alleen maar slachtoffers.

De mensen die erg hoge eisen stellen aan anderen, stellen die meestal ook aan zichzelf. Het werkt bijna altijd twee kanten op.

Hoewel je de zelfkritiek van de veeleisende partner meestal niet hoort, het is er wel. Als je iemand kent die moeilijk is voor anderen, kun je ervan op aan dat ze ook moeilijk zijn voor zichzelf.

Is het niet een opluchting dat te weten?

Kortom, veeleisendheid kent eigenlijk alleen maar slachtoffers: Singles blijven single, relaties worden verbroken, veeleisende mensen worden vermeden, partners staan onder druk en verwachtingen worden teleurgesteld.

Uiteindelijk maakt het niemand gelukkig. Zo, nu weet je waar je mee te maken hebt!

Maar hoe los je het nu op? Eerst moet je weten waar veeleisendheid vandaankomt:

De illusie van perfectionisme.

De oorzaak van veeleisendheid is de illusie dat mensen perfect moeten zijn. Perfectionisme verlamt, het is een struikelblok voor een gelukkig leven.

Het prinsesje dat per se de perfecte bruiloft moet hebben, is één brok zenuwen op haar trouwdag. De veeleisende man met de onderdanige vrouw, zal zelf ook nooit ontspannen of tevreden zijn.

Perfectionisme is een illusie – niemand is perfect. We zijn gewoon wie ze zijn. Gelukkig maar!

Als iets niet gaat zoals je wilt, heb je twee keuzes: je kunt je inspanningen verhogen of je verwachtingen verlagen. Veel perfectionisten verhogen hun inspanningen door de ander nòg meer te controleren. Dit werkt nooit op de lange termijn.

De enige blijvende oplossing voor perfectionisme is het verlagen van je verwachtingen. Accepteer dat het (of iemand) niet perfect hoeft te zijn en je bevrijdt jezelf van chronische teleurstelling. Of blijf vechten met de realiteit – en je blijft teleurgesteld. Aan jou de keuze!

 

Kritisch en veeleisend zijn in relatie met anderen.

Veeleisend zijn is een ziekte.

Het duwt mensen van je weg. Meestal zijn mensen die veeleisend zijn in een relatie, ook veeleisend naar zichzelf toe. Maar waarom zou dat het probleem van de ander moeten worden? Als niemand aan je verwachtigen kan voldoen, dan zou de alarmbellen moeten afgaan. Als je je regelmatig afvraagt: ” Ben ik te veeleisend in mijn relatie?” Dan is die kans vrij groot…

Dus niemand knapt op van een veeleisende vrouw of man.  Zij zelf niet en de partners niet. Ik heb (te) veel relaties verpest zien worden door veeleisendheid. Het is niet zo dat een veeleisend persoon slecht is, zeker niet. Het is alleen dat liefde, vertrouwen en communicatie niet meer werken als iemand veeleisend is. En zonder liefde, vertrouwen en communicatie is er helemaal geen relatie meer.

Wat zijn gezonde relaties?

De allerbeste manier voor het omgaan met veeleisend gedrag, is te begrijpen hoe gezonde relaties werken.

In gezonde relaties is er begrip en acceptatie in plaats van sturing en conflict. Accepteren dat mensen vrij zijn hun eigen keuzes te maken, is de grootste les voor de veeleisende perfectionist.

Dat geeft een enorme opluchting, want daarmee geeft de perfectionist zichzelf ook toestemming om vrij te zijn!

En een goede relatie is altijd een relatie waarin twee mensen vrij zijn zichzelf te zijn.

Als je dit niet begrijpt, dan zul je altijd blijven worstelen in je relaties. Maar als je dit toepast (en de cursus hieronder leert je hoe), dan zullen al je relaties ontspannen zijn en vanzelf gaan…

Wil je praktische oplossingen voor gezonde relaties? Wil je meer balans en harmonie in je relaties met anderen? Bestel dan de onderstaande e-cursus:


WIL JE BETERE RELATIES?

Volg deze online training en los je relatieproblemen direct op!

JA, IK WIL BETERE RELATIES

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt