Soms denken we: “Waarom trek ik altijd dezelfde types aan? Waarom heb ik dit nu weer? Waarom loopt deze relatie niet? Waarom ga ik er toch mee door?” Al deze vragen zijn interessant, nietwaar? Ben je klaar voor een duidelijk antwoord? Dan is het tijd voor een Reality Check. Niet om je te vertellen wat je verkeerd doet, maar om je meer inzicht te geven, zodat je verder kunt.

Waarom trek ik altijd dezelfde mensen aan?

Een variant hierop is: “Waarom trek ik altijd dezelfde partner of vriendschap aan?” Hier zijn aan paar suggesties: Je trekt deze mensen aan in je leven omdat ze kennelijk voldoen aan een behoefte die je hebt. Misschien heeft die onbetrouwbare partner een spannende kant die jij interessant vindt. Misschien is die extraverte vriend of vriendin niet betrouwbaar, maar ook niet saai.

Daarnaast weerspiegelen onze relaties wat we over onszelf geloven. Dus als je onzeker bent, straal je dat uit en sommige mensen maken daar misbruik van. Misschien denk je: “Iets beters vind ik niet. Dit voelt ook niet fijn, maar wie ben ik om meer te verwachten?” Toch maak je die keuze altijd zelf. Je hoeft nooit genoegen te nemen met iemand waar je niet van opknapt.

Het kan ook zijn dat je jezelf niet genoeg waardeert en dus onbewust vindt dat je een betere relatie niet verdient. Als je leert jezelf meer te waarderen zou je meer zelfvertrouwen hebben en daardoor minder afhankelijk zijn. Zo is het makkelijker je grenzen aan te geven en stop je met de relaties in je leven die je grenzen niet respecteren.

Waarom heb ik dit nu weer?

Alle uitdagingen in ons leven blijven terugkomen, totdat we ze oplossen. Dat geldt ook voor relatieproblemen. Als je merkt dat je continue tegen dezelfde uitdagingen in je relaties aanloopt, dan is er maar één reden waarom dit terugkomt: Je hebt kennelijk nog niet voldoende geleerd van je vorige relaties. Wat kun je leren van een relatie? Een heleboel! Alles wat spanning geeft in ons leven, is een les die we kennelijk nog moeten leren…

Waarom loopt deze relatie niet?

De basis voor gezonde relaties is balans. Als een relatie niet goed loopt, dan komt dat omdat een van beiden te weinig geeft en te veel neemt. Eén persoon heeft vertrouwen en de ander niet. Eén persoon geeft aandacht en de ander kost aandacht. Eén persoon accepteert de ander, maar krijgt niet genoeg acceptatie terug. Het maakt niet uit of het gaat om liefde, vertrouwen, geld of aandacht: evenwicht is het toverwoord.


Wil je je relaties verbeteren?

Volg dan deze online Cursus Relaties Verbeteren.
Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Een disbalans in een relatie ontstaat meestal doordat iemand niet genoeg wil investeren of te veel wil sturen. Als jij al je tijd en aandacht geeft, maar het niet terugkrijgt, dan is de ander gewoon niet genoeg geïnteresseerd. Jammer, maar daar komt het wel op neer. En als iemand de ander wil sturen, dan is dat meestal het begin van het einde. Want niemand wil graag gestuurd worden, iedereen wil vrijheid om zichzelf te zijn.

Waarom ga ik er mee door?

Dat is de vraag van tien miljoen. Als een relatie niet werkt, waarom ga je er dan mee door? Het antwoord is afhankelijkheid. Kennelijk ben je bang de ander te missen, ook al voelt het niet goed. Je kunt emotioneel, lichamelijk of financieel afhankelijk zijn. Zolang je afhankelijk bent, kun je niet loslaten. Zelfs niet als je je daar eigenlijk beter door zou voelen.

Waarom laat je niet los? Het verbaast me soms hoezeer sommige mensen zichzelf onderwaarderen. Want dat is eigenlijk de kern: Je waardeert jezelf niet genoeg om een relatie los te laten. Wat schiet je op met een relatie waar je je niet goed bij voelt? Maar soms is het gewoon tijd om los te laten…

Je kunt altijd meer inzicht gebruiken.

De oplossing is dan ook in te zien wat het je allemaal kost. Een negatieve relatie kost je stress, tijd, (levens)energie, aandacht en geluk. Waarom waardeer je jezelf niet wat meer? Niets is de moeite waarom je er slecht door te voelen. Er zijn genoeg fijne mensen op deze wereld. Je vind ze als je de niet-fijne relaties loslaat.

Maar voordat je besluit afscheid te nemen, vraag jezelf af: “Heb ik er alles aan gedaan? Weet ik precies wat er scheelt? Weet ik hoe ik het op kan lossen?” Je kunt altijd meer inzicht gebruiken, zodat je beter begrijpt hoe gezonde relaties werken. Kun je je relaties verbeteren? Absoluut! De onderstaande e-cursus helpt je betere keuzes te maken, zodat je weer geniet van je relaties:


WIL JE BETERE RELATIES?

Volg deze online training en los je relatieproblemen direct op!

JA, IK WIL BETERE RELATIES

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt