Waarom heb ik negatieve relaties?

Soms denken we: “Waarom trek ik altijd dezelfde types aan? Waarom heb ik dit nu weer? Waarom loopt deze relatie niet? Waarom ga ik er toch mee door?” Al deze vragen zijn interessant, nietwaar? Ben je klaar voor een duidelijk antwoord? Dan is het tijd voor een Reality Check. Niet om je te vertellen wat je verkeerd doet, maar om je meer inzicht te geven, zodat je verder kunt.

Waarom trek ik altijd dezelfde mensen aan?

Een variant hierop is: “Waarom trek ik altijd dezelfde partner of vriendschap aan?” Hier zijn aan paar suggesties: Je trekt deze mensen aan in je leven omdat ze kennelijk voldoen aan een behoefte die je hebt. Misschien heeft die onbetrouwbare partner een spannende kant die jij interessant vindt. Misschien is die extraverte vriend of vriendin niet betrouwbaar, maar ook niet saai.

Daarnaast weerspiegelen onze relaties wat we over onszelf geloven. Dus als je onzeker bent, straal je dat uit en sommige mensen maken daar misbruik van. Misschien denk je: “Iets beters vind ik niet. Dit voelt ook niet fijn, maar wie ben ik om meer te verwachten?” Toch maak je die keuze altijd zelf. Je hoeft nooit genoegen te nemen met iemand waar je niet van opknapt.

Het kan ook zijn dat je jezelf niet genoeg waardeert en dus onbewust vindt dat je een betere relatie niet verdient. Als je leert jezelf meer te waarderen zou je meer zelfvertrouwen hebben en daardoor minder afhankelijk zijn. Zo is het makkelijker je grenzen aan te geven en stop je met de relaties in je leven die je grenzen niet respecteren.

Waarom heb ik dit nu weer?

Alle uitdagingen in ons leven blijven terugkomen, totdat we ze oplossen. Dat geldt ook voor relatieproblemen. Als je merkt dat je continue tegen dezelfde uitdagingen in je relaties aanloopt, dan is er maar één reden waarom dit terugkomt: Je hebt kennelijk nog niet voldoende geleerd van je vorige relaties. Wat kun je leren van een relatie? Een heleboel! Alles wat spanning geeft in ons leven, is een les die we kennelijk nog moeten leren…

Waarom loopt deze relatie niet?

De basis voor gezonde relaties is balans. Als een relatie niet goed loopt, dan komt dat omdat een van beiden te weinig geeft en te veel neemt. Eén persoon heeft vertrouwen en de ander niet. Eén persoon geeft aandacht en de ander kost aandacht. Eén persoon accepteert de ander, maar krijgt niet genoeg acceptatie terug. Het maakt niet uit of het gaat om liefde, vertrouwen, geld of aandacht: evenwicht is het toverwoord.


Wil jij je relaties verbeteren?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Een disbalans in een relatie ontstaat meestal doordat iemand niet genoeg wil investeren of te veel wil sturen. Als jij al je tijd en aandacht geeft, maar het niet terugkrijgt, dan is de ander gewoon niet genoeg geïnteresseerd. Jammer, maar daar komt het wel op neer. En als iemand de ander wil sturen, dan is dat meestal het begin van het einde. Want niemand wil graag gestuurd worden, iedereen wil vrijheid om zichzelf te zijn.

Waarom ga ik er mee door?

Dat is de vraag van tien miljoen. Als een relatie niet werkt, waarom ga je er dan mee door? Het antwoord is afhankelijkheid. Kennelijk ben je bang de ander te missen, ook al voelt het niet goed. Je kunt emotioneel, lichamelijk of financieel afhankelijk zijn. Zolang je afhankelijk bent, kun je niet loslaten. Zelfs niet als je je daar eigenlijk beter door zou voelen.

Waarom laat je niet los? Het verbaast me soms hoezeer sommige mensen zichzelf onderwaarderen. Want dat is eigenlijk de kern: Je waardeert jezelf niet genoeg om een relatie los te laten. Wat schiet je op met een relatie waar je je niet goed bij voelt? Maar soms is het gewoon tijd om los te laten…

Je kunt altijd meer inzicht gebruiken.

De oplossing is dan ook in te zien wat het je allemaal kost. Een negatieve relatie kost je stress, tijd, (levens)energie, aandacht en geluk. Waarom waardeer je jezelf niet wat meer? Niets is de moeite waarom je er slecht door te voelen. Er zijn genoeg fijne mensen op deze wereld. Je vind ze als je de niet-fijne relaties loslaat.

Maar voordat je besluit afscheid te nemen, vraag jezelf af: “Heb ik er alles aan gedaan? Weet ik precies wat er scheelt? Weet ik hoe ik het op kan lossen?” Je kunt altijd meer inzicht gebruiken, zodat je beter begrijpt hoe gezonde relaties werken. Kun je je relaties verbeteren? Absoluut! De onderstaande e-cursus helpt je betere keuzes te maken, zodat je weer geniet van je relaties:


Verbeter Je Relaties Met Iedereen!

Volg de Online Training Betere Relaties.

– Los je relatieproblemen op.
– Word een meester in communicatie.
– Verbeter al je relaties, zakelijk en privé.

Je ontvangt:
– 23 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en verbeter je relaties!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • er staat:
  “Er zijn genoeg fijne mensen op deze wereld. Je vind ze als je de niet-fijne relaties loslaat.”

  maar ook:
  “Als je merkt dat je continue tegen dezelfde uitdagingen in je relaties aanloopt, dan is er maar één reden waarom dit terugkomt: Je hebt kennelijk nog niet voldoende geleerd van je vorige relaties. Wat kun je leren van een relatie?”

  Dat betekent dan toch dat “de niet-fijne relatie” loslaten niet de oplossing is want dan leer je toch weer niet en trek je vervolgens toch weer eenzelfde soort relatie aan?

 • Beste Eline,

  Niet per se.
  Fouten die we maken in onze relaties blijven meestal terugkomen (in deze of volgende relaties) totdat we meer inzicht krijgen.
  Dus wat kun je doen als er iets niet goed loopt in je huidige relatie?
  a) Bewust zijn van wat er niet goed loopt, bepalen dat dit toch echt fundamenteel is, de relatie stoppen en een betere partner kiezen.
  2) Bewust zijn van wat er niet goed loopt en proberen het in deze relatie op te lossen. Als de relatie echter in de basis niet goed is, kan dit wel (te) veel energie kosten.

  Beide keuzes kunnen je dus meer inzicht geven.
  Kies altijd voor wat je gevoel je vertelt :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Helaas heb ik steeds vanaf schooltijd in “verkeerde” kringen vertoeft, mensen die veel drinken, joints, te hard rijden, meisjes die de “cheerleader” uithangen en zichzelf beter voelen dan een ander, roddelaars, jaloerse mensen…
  Altijd drama was, er was altijd wel iets, nu ik dit de laatste 2 jaar inzie,
  heb ik 95% van mijn vroegere vriendenkringen laten gaan….
  omdat ik echt voel dat ik verkeerd zit en ze echt niet meer bij mijn nieuwe “ik” passen.
  Maar gevolg….
  Heb nog maar heel weinig mensen waar ik kan op rekenen, en ze wonen dat ook nog ver van me….30 km is het dichtste, maar na een werkdag van 12 u ben ik te moe zover te rijden,
  met gevolg,eenzaamheid….
  Ik mis vrienden, mensen rond me heen, en ik woon in een klein boeredorpje, met veel oude mensen en niets te beleven, wat het niet makkelijker maakt om nieuwe mensen te leren kennen….
  Ik weet dat ik meer waard ben, heb dit geleerd door therapie, maar meer gelijkgestemde vrienden zou fijn zijn….
  Mis een goede babbel, …
  Hoe pak ik dit aan ?

 • Beste Cindy,

  Je had in een ander artikel iets soortgelijks geschreven.
  Mijn antwoord was: “Vaak is de angst of iemand te verliezen juist de reden dat we onze grenzen niet aangeven. Je kunt je afvragen wat je hebt aan relaties waarin je niet jezelf kunt zijn. Misschien zijn een paar goede vrienden belangrijker dat veel oppervlakkige relaties.”

  ALs je maar 5% van de mensen overhoudt, maar die 5% daar kun je wel van op aan je voel je je wèl goed bij, dan lijkt me dat geen slechte keuze die je hebt gemaakt :) Je hoeft geen vlotte babbel te hebben om nieuwe mensen te leren kennen. Deze twee artikelen geven je meer inzicht:

  https://www.newstart.nl/blog/hoe-kun-je-meer-vrienden-krijgen/
  https://www.newstart.nl/blog/hoe-kan-ik-beter-leren-luisteren/

  Dat is een mooi begin :)

  Veel succes!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Sharda schreef:

  Antwoord op deze vragen is,’wat je uitstraalt.
  “Waarom trek ik altijd dezelfde mensen aan…?
  Waarom heb ik dit nu weer?
  Mijn mening en uit persoonlijke ervaring” het universum kijkt hoe sterk je staat en wat heb je van de vorige relaties geleerd.
  “Luister naar je hart en maakt de juste keuze”
  Het is nooit te laat. En tijd staat niet stil.
  Alleen als ik aan een relatie denk,dan is er geen sprake van “zelfvertrouwen” maar wil niet meer gepijnigd worden. Die energie kan ik voor iets nuttig gebruiken v.b yoga exercise etc…

  Sharda

 • Frank De Moei schreef:

  Beste Sharda,

  Mooi dat je op deze manier naar het leven kunt kijken.

  Als dat je (nog) niet lukt bij een relatie, dan is dat misschien een kwestie van tijd – of van de juiste partner. Er zit altijd wat pijn uit het verleden die we in de volgende relatie willen vermijden. Dus we hebben meer vertrouwen nodig. De juiste timing of de juiste partner kan alles veranderen en je dat vertrouwen geven. Ook door zelfonderzoek kun je dat vertrouwen vergroten. En in de tussentijd is je energie steken in yoga, of een andere hobby, een prima alternatief! :)

  Vridendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >