Vergeving vragen of geven – hoe vergevingsgezind ben jij?

De betekenis van vergeving is stoppen iemand iets kwalijk te nemen. Dat doe je voor jezelf! Vergeving is goed voor je gezondheid en innerlijke rust. Dus wees slim en wees vergevingsgezind!

Wat is vergeving?

Wat betekent vergeving? Vergeving betekent dat je stopt iemand kwalijk te nemen wat hij of zij heeft gedaan. Dat betekent NIET dat je vergeet wat die persoon heeft gedaan. De betekenis van vergeving is alleen dat je stopt het die persoon kwalijk te nemen. Dat je stopt hem of haar het continu onder de neus te wrijven.

Vergeven is nodig als je het gevoel hebt dat iemand je heeft belazerd, gemanipuleerd, bedrogen of je op een andere manier heeft benadeeld. Als iemand even op je tenen gaat staan, dan hoef je niet te zeggen: “ik vergeef je”. Op je tenen staan is niet serieus genoeg daarvoor.

Maar vergeven is wel degelijk nodig als er iets tussen jou en de ander in staat. Iets dat voorkomt dat jullie op normale manier met elkaar kunnen omgaan!

Waarom zou je iemand moeten vergeven?

Maar waarom zou je iemand vergeven? Als die persoon jou heeft benadeeld en dat heeft jou pijn gedaan, waarom zou je die persoon dan moeten vergeven? Mag die persoon niet voelen wat hij/zijn jou heeft aangedaan? Is het niet goed om iemand terug te pakken die jou heeft gekwetst?

Dat is een hele goede vraag!

Het punt van vergeving, het voordeel van vergeving is dat je het niet doet voor een ander, maar vooral voor jezelf. Je vergeeft niet per se iemand zodat die persoon zich beter voelt, je vergeeft iemand zodat JIJ je beter voelt.

Wat je vasthoudt, houdt jou vast.

Ik geloof dat de Dalai Lama dit ooit heeft gezegd: Boosheid, wrok en woede is als het gooien van een hete baksteen naar een ander. Je probeert die persoon te raken maar ondertussen brand je je eigen handen. Of iets in die woorden…

Begrijp je dit principe?

Boosheid en woede hebben vaak meer effect op jezelf dan op een ander.

Jij bent degene die er de hele dag mee bezig is. Als je continu iemand iets kwalijk neemt, dan zit jij 24 uur lang met een negatieve gedachte in je hoofd. Het is heel goed mogelijk dat de ander in diezelfde tijd er nog geen seconde aan denkt… Wie denk je dat meer nadeel ondervindt van jouw boosheid?

Niet de ander. Wel jijzelf!

Wrokgevoelens en haat, dat eet je op – letterlijk.

Vergeving is goed voor je gezondheid. Wrok en haat eet je op, lichamelijk en geestelijk. Boosheid, wraakgevoelens en andere negatieve gedachten, die zetten je vast in je hoofd en maken je negatief. Is het dat allemaal wel waard?

Wat is belangrijker: je gelijk krijgen of je goed voelen? Ik kies bijna altijd voor het laatste. De ervaring heeft geleerd dat dit de slimste weg is.

Als je een ander niet vergeeft, dan gaat dat ook ten koste van je lichamelijke gezondheid. Negativiteit in je hoofd zet zich altijd vast in je lichaam. Het krijgt geen kans om je lichaam te verlaten. Dus wat je niet loslaat in je hoofd, blijft bij je. Wat je vasthoudt, houdt jou vast.

Als je last hebt van negatieve gedachten of gevoelens, dan gaat deze online cursus je helpen:


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Wil je een gezond lichaam of een gespannen lichaam?

Dit betekent dat je spieren zich gaan aanspannen, je energie niet meer kan stromen en dat je – direct – je gezondheid benadeelt. Negativiteit beïnvloedt ook je organen. Daarom zeggen ze: “Het ligt als een baksteen op mijn maag, het grijpt me naar de keel, ik heb iets op mijn lever”. Woede uit zich altijd in je lichaam!

Maar als er vergeving is, geef je je lichaam weer de kans om gezond te zijn. De energie die vrijkomt door vergeving, kan weer door je lichaam stromen. Cellen worden niet meer geblokkeerd, maar kunnen vrijelijk bewegen. Spanning wordt niet meer vastgehouden, maar wordt vrijgelaten – en dat voel je in alles.

Je krijgt meer energie, je voelt je positiever en beter en je bent in alle opzichten gezonder.

Zo, heb je nog meer redenen nodig om te vergeven?

Misschien dat je je afvraagt:

Hoe kan ik vergeven als dit me zo dwars zit?

Hoe kun je iemand vergeven waar je echt een hekel aan hebt? Of die je enorm heeft gekwetst? Of waar je bloed van begint te koken? Het is makkelijk om excuses te accepteren als iemand op je tenen staat. Maar als iemand je ECHT een streek heeft geleverd, dat is dat niet zo makkelijk…

Dus hier zijn wat vergeving tips:

1 – Kies voor jezelf, besef dat vergeving goed is voor jou!
2 – Vergeef een beetje, vergeef wat je kunt. Het hoeft niet perfect te gaan in één keer.
3 – Begrijp dat de ander soms gewoon niet heeft nagedacht. Niet iedereen is er op uit om jou bewust kwaad te doen. Vaak denken mensen gewoon niet goed na als ze iets zeggen of doen.
4 – Bedenk dat als de anders wijzer of sterker was geweest, hij/zij wel een andere actie hadden gekozen.
5 – Besef dat jij ook niet perfect bent. Jij heb ook fouten gemaakt en voor die fouten hebben anderen jou ook vergeven.

En als laatste: als je iemand niet vergeeft, dan kun je niet verder gaan. Niet alleen kun je jullie relatie niet meer continueren, je kunt zelf ook niet meer verder gaan. In ieder geval niet met positiviteit en een goed gevoel. Omdat je het toestaat dat boosheid en woede zich in je lichaam en geest hebben vast gezet.

Dus wil je verder? Dan zou je moeten vergeven.

Vergeving vragen.

Vergeving en verzoening horen bij elkaar. Als jij iemand vergeeft, dan kun je daarna je verzoenen en samen verder gaan. Maar wat als jij degene bent die vergeving of vergiffenis wilt vragen? Want als jij degene bent die iemand heeft benadeeld?

Mijn tip is om gewoon hier heel open over te zijn.

Hoe vergeving vragen als je het niet echt meent?

Als het je niet echt spijt, dan heeft het ook geen zin om aan de ander vergiffenis te vragen. Dan voel je het niet. Je kunt hier wel voor kiezen omdat je vrienden wilt blijven, maar eigenlijk is er iets mis. Want de ander neemt jou iets kwalijk en jij begrijpt niet waarom.

Dan moet je misschien geen vergeven vragen, maar uitleg. Dan moet je met elkaar praten om te begrijpen waarom jullie hier anders over denken…

Hoe vergeving vragen als je het wel echt meent?

Als je kunt inzien dat je een ander hebt gekwetst en je hebt spijt, wees dan gewoon hier open over. Zeg dat het je spijt, wees oprecht en luister naar wat de ander te zeggen heeft. Vraag vergeving of vergiffenis en accepteer dat je het misschien… ook niet krijgt.

Het is niet aan jou om het te eisen, het is aan de ander om het te geven.

Wat is het verschil tussen vergeving en vergiffenis?

In de praktijk is er niet echt veel verschil tussen vergeving en vergiffenis. Misschien gaat vergiffenis nog iets verder, maar eigenlijk is het hetzelfde.

Ben jij vergevingsgezind?

We denken vaak: ‘Het is vergeven maar niet vergeten’. Op een oppervlakkig niveau vergeven we de ander, maar op een dieper niveau blijft er nog altijd wantrouwen achter. Je vergeet nooit wat er is gebeurd.

In deze situatie is er dus niet echt een totale vergeving. Dat is uiteraard prima, want je kiest zelf wat het beste voor jou voelt. Mijn suggestie zou zijn om – als je iemand wilt vergeven – dat dan ook volledig te doen.

Je hoeft niet te vergeten wat er gebeurd is, maar je moet het wel loslaten op het moment dat je een ander vergeeft. Niet vergeten, wel loslaten.

Je kunt niet gedeeltelijk iemand vergeven.

Anders ga je vergeving geven onder voorbehoud. Dat zie je soms: dat iemand een ander vergeeft, maar wel de nodige voorwaarden stelt. Hij/zij moet dit wel doen en dat niet doen, enzovoort enzovoort enzovoort. Dat is geen vergeving schenken, dat is iemand proberen te controleren. Dat zijn twee totaal verschillende dingen.!

Vergeving vragen en vergeving geven zijn goed voor je relaties. En je relaties zijn goed voor je gezondheid en je innerlijke rust. Dus laat wrok of boosheid niet tussen jou en de ander instaan. Neem de tijd en de moeite om alles uit te praten.

Je zult zien dat er altijd een andere manier is om naar dingen te kijken. Iedereen heeft een andere manier van kijken. Iedereen heeft een andere mening.

Goede relaties zijn zo belangrijk in je leven! Ze geeft je energie, positiviteit, inspiratie en support. Fouten maken is menselijk en vergeven dus ook.

De volgende cursus gaat je helpen je relaties te verbeteren:


Wil jij gezonde relaties?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties met Iedereen.

Geef je grenzen aan en los je relatieproblemen op.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Verbeter je relaties


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>