Ik ben jaloers op anderen – hoe kom ik daarvan af?

Met jaloezie sta je je eigen geluk en ontwikkeling in de weg. Jaloezie levert je niets op, het kost je alleen maar. Door jaloers te zijn zeg je eigenlijk: ik vind mezelf minder waard dan jij. Mensen met zelfvertrouwen zijn niet jaloers. “Ik ben jaloers op anderen” betekent eigenlijk “Ik voel me minder dan hen.”

Er is meer dan genoeg.

Jaloerse mensen denken dat er niet genoeg is. “Als de ander iets krijgt, dan heb ik er minder van.” Ik ging ooit naar een uitverkoop van Hugo Boss in Duitsland. Van alle kledingstukken waren er maar een paar maten over en iedereen gebruikte zijn ellebogen om een aanbieding voor de ander weg te graaien. Bont en blauw kwamen de bezoekers triomfantelijk met hun spullen bij de kassa. Andere mensen keken boos en jaloers. Ze waren teleurgesteld omdat de kleding aan hen voorbij was gegaan en baalden dat de anderen het wel hadden gekregen.

Jaloezie gaat om een gevoel van schaarste: denken dat er niet genoeg is. Maar er is weinig schaarste, zeker in Nederland. We hebben genoeg van alles. Er is meer dan genoeg voor iedereen.

Gun anderen het beste.

Als je blij bent voor andermans succes doet dat niets af aan je eigen succes.
Als een ander iets bereikt dat jij ook graag wilt, kun je beter van die persoon leren dan jaloers te zijn. Hoe heeft hij of zij dat bereikt? Hoe kun jij dat ook bereiken? Elk succes van een ander bewijst dat jij het ook kunt. Dat is toch beter dan dat iedereen mislukt?

Ik had ooit een nieuwe auto en iemand die ik kende maakte daar een erg laatdunkende opmerking over. Dit stoort mij helemaal niet, maar valt me wel op. Het is niet belangrijk wat de ander ervan vindt, als ik er maar blij mee ben. Het zegt meer over de ander dan over die auto. Het heeft ook niets te maken met hoe goed, mooi of duur de auto is. Al kom je aanzetten met een vierdehands bakfiets, als jij er maar blij mee bent, toch? En als jij er blij mee bent, ben ik er ook blij mee.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Je hoeft jezelf niet te vergelijken.

Sommige mensen proberen anderen naar beneden te halen om er zelf beter van te worden. “Als jij het fout doet, betekent het automatisch dat ik het goed doe in vergelijking met jou.” Maar die gedachte is de kern van het probleem. Het geluk en succes van een ander zegt niets over jou.

Als je je continue met anderen wilt vergelijken, veel succes. Dan heb je aan één leven niet genoeg om dat recht te trekken. Er is altijd wel iemand die beter, sneller, rijker, populairder of slimmer is dan jij. Jaloers op anderen kun je blijven totdat je de laatste persoon op aarde bent…

We zijn gewoon niet te vergelijken met elkaar. We zijn allemaal uniek en allemaal anders. Wat maakt het uit als de buurman een grotere auto heeft of je collega een betere positie of titel? Lekker belangrijk. Wat heeft dat met jou te maken? Jij bent uniek en hoeft jezelf met niemand te vergelijken.

Heb vertrouwen in jezelf.

Dit is de kern van jaloezie: een gebrek aan vertrouwen in jezelf. Als jij jezelf de moeite waard zou vinden, zou je jezelf helemaal niet vergelijken met een ander. Zou zijn of haar succes niets afdoen aan het jouwe. Zou je weten dat je alles kon krijgen wat je wilde. Niet door het een ander te misgunnen, maar door er zelf naartoe te werken.

Jaloers zijn op een ander is een projectie van eigen onzekerheid.

Jaloers op anderen zijn, zegt weinig over de ander, maar des te meer over de persoon die jaloers is. De oplossing is dan ook het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Wil je een sterk, gezond en blijvend zelfvertrouwen? Bestel dan de e-cursus ‘Blijvend zelfvertrouwen’. “Ik heb echt heel veel aan de cursus zelfvertrouwen gehad, het heeft mijn leven echt veranderd. Ik voel me veel zekerder bij de dingen die ik doe en ik durf ook meer dingen te doen.”

Wees blij voor anderen, dan zijn anderen ook blij voor jou.

Elk succes van een ander bewijst dat jij dat ook kunt bereiken. Zo word je continue herinnerd aan de belofte van je eigen succes. Door een ander het beste te gunnen, gun je automatisch ook jezelf het beste.


Wil jij je relaties verbeteren?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Ben jij wel eens jaloers? Ken je mensen die jaloers zijn op jou?
Hoe ga je daarmee om? Heb je een mooi voorbeeld?

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Breng je relaties weer in balans

Wat is een gezonde relatie?

Ik voel me niet verbonden met anderen

 • Anoniem schreef:

  Ik merk dat ik jaloers word, als mensen vooral opscheppen over iets. En dan beetje minachtend ineens vragen hoe het allemaal bij mij zit. Voel me dan de mindere.

 • Monica schreef:

  Hoi! Ik heb een hartstikke leuk vriendje die ik volledig vertrouw en een hele sterke relatie mee heb, maar als hij ergens heen gaat met vrienden wordt ik al snel jaloers. Ik gun hem al het leuks maar ik heb het geld niet om al dat leuks te kunnen doen en soms doen we wat leuks samen maar ik wordt snel jaloers op hem, maar ook op andere mensen die zulke dingen doen…
  Ik hoop dat iemand tips heeft!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >