Ik ben jaloers op anderen – hoe kom ik daarvan af?

Met jaloezie sta je je eigen geluk en ontwikkeling in de weg. Jaloezie levert je niets op, het kost je alleen maar. Door jaloers te zijn zeg je eigenlijk: ik vind mezelf minder waard dan jij. Mensen met zelfvertrouwen zijn niet jaloers. “Ik ben jaloers op anderen” betekent eigenlijk “Ik voel me minder dan hen.”

Er is meer dan genoeg.

Jaloerse mensen denken dat er niet genoeg is. “Als de ander iets krijgt, dan heb ik er minder van.” Ik ging ooit naar een uitverkoop van Hugo Boss in Duitsland. Van alle kledingstukken waren er maar een paar maten over en iedereen gebruikte zijn ellebogen om een aanbieding voor de ander weg te graaien. Bont en blauw kwamen de bezoekers triomfantelijk met hun spullen bij de kassa. Andere mensen keken boos en jaloers. Ze waren teleurgesteld omdat de kleding aan hen voorbij was gegaan en baalden dat de anderen het wel hadden gekregen.

Jaloezie gaat om een gevoel van schaarste: denken dat er niet genoeg is. Maar er is weinig schaarste, zeker in Nederland. We hebben genoeg van alles. Er is meer dan genoeg voor iedereen.

Gun anderen het beste.

Als je blij bent voor andermans succes doet dat niets af aan je eigen succes.
Als een ander iets bereikt dat jij ook graag wilt, kun je beter van die persoon leren dan jaloers te zijn. Hoe heeft hij of zij dat bereikt? Hoe kun jij dat ook bereiken? Elk succes van een ander bewijst dat jij het ook kunt. Dat is toch beter dan dat iedereen mislukt?

Ik had ooit een nieuwe auto en iemand die ik kende maakte daar een erg laatdunkende opmerking over. Dit stoort mij helemaal niet, maar valt me wel op. Het is niet belangrijk wat de ander ervan vindt, als ik er maar blij mee ben. Het zegt meer over de ander dan over die auto. Het heeft ook niets te maken met hoe goed, mooi of duur de auto is. Al kom je aanzetten met een vierdehands bakfiets, als jij er maar blij mee bent, toch? En als jij er blij mee bent, ben ik er ook blij mee.


Wil jij je relaties verbeteren?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Je hoeft jezelf niet te vergelijken.

Sommige mensen proberen anderen naar beneden te halen om er zelf beter van te worden. “Als jij het fout doet, betekent het automatisch dat ik het goed doe in vergelijking met jou.” Maar die gedachte is de kern van het probleem. Het geluk en succes van een ander zegt niets over jou.

Als je je continue met anderen wilt vergelijken, veel succes. Dan heb je aan één leven niet genoeg om dat recht te trekken. Er is altijd wel iemand die beter, sneller, rijker, populairder of slimmer is dan jij. Jaloers op anderen kun je blijven totdat je de laatste persoon op aarde bent…

We zijn gewoon niet te vergelijken met elkaar. We zijn allemaal uniek en allemaal anders. Wat maakt het uit als de buurman een grotere auto heeft of je collega een betere positie of titel? Lekker belangrijk. Wat heeft dat met jou te maken? Jij bent uniek en hoeft jezelf met niemand te vergelijken.

Heb vertrouwen in jezelf.

Dit is de kern van jaloezie: een gebrek aan vertrouwen in jezelf. Als jij jezelf de moeite waard zou vinden, zou je jezelf helemaal niet vergelijken met een ander. Zou zijn of haar succes niets afdoen aan het jouwe. Zou je weten dat je alles kon krijgen wat je wilde. Niet door het een ander te misgunnen, maar door er zelf naartoe te werken.

Jaloers zijn op een ander is een projectie van eigen onzekerheid.

Jaloers op anderen zijn, zegt weinig over de ander, maar des te meer over de persoon die jaloers is. De oplossing is dan ook het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Wil je een sterk, gezond en blijvend zelfvertrouwen? Bestel dan de e-cursus ‘Blijvend zelfvertrouwen’. “Ik heb echt heel veel aan de cursus zelfvertrouwen gehad, het heeft mijn leven echt veranderd. Ik voel me veel zekerder bij de dingen die ik doe en ik durf ook meer dingen te doen.”

Wees blij voor anderen, dan zijn anderen ook blij voor jou.

Elk succes van een ander bewijst dat jij dat ook kunt bereiken. Zo word je continue herinnerd aan de belofte van je eigen succes. Door een ander het beste te gunnen, gun je automatisch ook jezelf het beste.


Verbeter Je Relaties Met Iedereen!

Volg de Online Training Betere Relaties.

– Los je relatieproblemen op.
– Word een meester in communicatie.
– Verbeter al je relaties, zakelijk en privé.

Je ontvangt:
– 23 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en verbeter je relaties!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Ben jij wel eens jaloers? Ken je mensen die jaloers zijn op jou?
Hoe ga je daarmee om? Heb je een mooi voorbeeld?

Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Louise schreef:

  Ik heb een vreselijk mooie vriendin. Ze is tevens leuk, lief en is op seksueel gebied ook erg ervaren. Ze is in mijn ogen perfect.
  Ik gun haar het allerbeste, en ik vind het ook fijn voor haar dat zij zo mooi is. Toch ben ik ook jaloers. Ik zou ook zo mooi willen zijn als haar, en zo leuk en lief. Ik zou willen dat alle mannen zo naar mij keken als dat wat zij naar haar doen, en al die aandacht krijgen die zij krijgt.
  Voor mij bijna een reden om niet naar feestjes te gaan waar zij is, want dat jaloerse gevoel wil ik natuurlijk niet hebben.
  Ik denk wel, dan moet ik er maar voor zorgen dat ik er zo uit zie als haar, dat gaat me niet lukken: ik ben blond, zij donkerharig, zij is lang en slank (ik ook, maar toch anders) maar vooral: zij heeft zelfvertrouwen, en dat heb ik niet!

 • Beste Louise,

  Je verhaal is erg herkenbaar.

  Toch zullen er ook vrouwen zijn die denken: “Was ik maar blond, lang en slank!”
  Het is maar met wie je je vergelijkt.

  Het is leuk om aandacht te krijgen, maar je hebt toch niet 100 mannen nodig? Eén leuke is waarschijnlijk genoeg. En misschien heb je die al gevonden?

  Mijn mening over uiterlijk: Schoonheid doet je stoppen, maar het innerlijk doet je blijven.

  Door aandacht krijgen we van anderen bevestigt dat we de moeite waard zijn. Door zelfvertrouwen bevestigen we zelf dat we de moeite waard zijn. Welke heb je liever?

  Hebben mooie mensen meer zelfvertrouwen? Ik denk het niet. Jij wel?

  Groeten
  Frank

 • Louise schreef:

  Hoi,
  Dit is leuk zeg, een reactie terug.

  ( Ik heb overigens je e-cursus “zelfvertrouwen” besteld, ontvangen, uitgeprint en inmiddels uitgelezen!)
  Klaar voor de e-mail!

  Ik heb inderdaad niet de aandacht van 100 mannen nodig, en het is ook zo dat (die) aandacht bevestigt dat ik de moeite waard ben. Ik heb liever zelfvertrouwen!
  Tot nu toe echt altijd gedacht dat aandacht van anderen mij “de moeite waard maken”. ( hoera, hier komt het inzicht….)

  dankjewel voor je bericht!

 • Graag gedaan Louise,

  Veel succes met de e-cursus!

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Jacqueline schreef:

  Ik citeer Frank:
  Hebben mooie mensen meer zelfvertrouwen? Ik denk het niet. Jij wel?

  Ja ik denk het juist wel. Als ik naar mezelf kijk dan. Wanneer ik me goed voel in m’n vel en weet dat ik er goed uitzie enzo dan heb ik geen last van jaloezie. Maar dit is gewoon niet altijd haalbaar, ga maar na, je hebt een hele dag gewerkt en na het werk met manlief boodschappen doen…grr…en als ik manlief dan zie kijken naar een andere vrouw tja dan word ik toch wel heel onzeker hoor! Dan komt het groene monstertje in mij naar boven en ben ik een poosje niet te genieten!

 • Beste Jacqueline,

  Ik denk dat bijna elke vrouw wel eens onzeker is over haar uiterlijk. Kijk maar eens naar de modellen programma’s op TV. Mooie vrouwen, toch erg onzeker. Waarom? Ze vergelijken zich met anderen. En er zijn altijd vrouwen die nog mooier zijn.

  Ik denk ook dat bijna elke man naar andere vrouwen kijkt. Dat zit kennelijk genetisch ingebakken en betekent niets. Het betekent zeker niet dat ze ook echt iets met zo’n vrouw willen beginnen.

  Er is een reden dat je partner voor jou heeft gekozen. Als je gelooft dat je interessant genoeg bent, dan hoef je je niet druk te maken. Dan ben jij gewoon de beste keuze voor je partner en mag hij blij met je zijn, toch?

 • marina schreef:

  Hallo, ik voel me ook geregeld jaloers. Als ik een man leuk vindt,maar merk dat hij mij niet leuk vindt, ik ben niet echt aantrekkelijk en ben jaloers als andere vrouwen wel aandacht krijgen. Het gaat blijkbaar toch vaak om het uiterlijk.Best frustrerend voor mij, groetjes marina.

 • Ik merk dat ik erg opkijk naar mensen om mij heen met mooie dingen als autos, huizen, beter uiterlijk en ook vooral een populair karakter. Ik betrap me er dan ook geregeld op dat ik deze mensen maar afkraak, dan voel ik mijzelf beter…
  Als er een knappe vent op tv is, verzin ik snel iets negatiefs over hem, want ben jaloers!

  Maar het gaat verder, ik erger me er zo aan dat bijvoorbeeld kleine rotjochies met bontkraagjes de dikste autos rijden van waarschijnlijk oneerlijk geld, terwijl de werkende mens dik belasting kan betalen.

  Jaloezie houd me zo bezig in mijn hoofd dat ik niet gelukkik kan zijn met wat ik heb. Er moet steeds meer bij.
  Ik heb er echt last van omdat ik me zo druk maak in mn hoofd.

  Zou graag therapie willen, maar niet te betalen en tegenwoordig word niks meer vergoed, bovendien denk ik dat het niet goed werkt omdat ik teveel denk ik mijn hoofd.

 • carmen schreef:

  Lieve mensen,

  Ik zit al jaren met de zelfde problemen en ik dacht laat ik eens googlen voor wat meer informatie.

  Ik krijg elke dag te horen dat ik mooi ben en er leuk uit zie, is het niet door vriendinne is het wel door klanten of wie dan ook. Ik ben zelf best onzeker ondankt deze complimenten. Met jongens kan ik het dan ook beter vinden dan als met meiden. Soms loop ik door de stad en dan wordt ik uitgescholden omdat ik dan arrogant en te zelfverzekerd zou zijn. Ook steeld een meisje me fotos en filmde ze me stiekem om zich zelf zo als mij voor te doen. Toen ik hier achter kwam kwam ze met 7 meiden naar me toe”wat denk je wel niet, dat je Jennifer lopez bent?) Nu weet ik dat het aan die meiden ligt omdat ze zelf onzeker zijn maar toch doet het me pijn.
  Ook heb ik net een nieuwe werkplek waar ik met iedereen wel goed kan vinden behalve met een wat steviger meisje. Ze moet altijd vragen of me haren echt zijn, of me vriend me ook mooi vind zonder make up of even een snauwopmerking maken.

  Zelf ben ik echt een aardig persoon en nooit jaloers, als ik een andere mooie vrouw zie complimenteer ik der zelfs. Ik heb er bijna wekelijks last van en ik weet niet meer hoe ik me moet gedragen. Voor de vrouwen die denken dat ze minder mooi zijn dan bvb hun knappe vriendin, echt wees blij met je zelf. mooi zijn heeft veel voordelen maar ook nadelen.. mannen vallen je lastig en vrouwen zijn vaak onaardig tegen je.. Ik hoop dat meerdere mensen hierop reageren of de zelfde gevoelens delen.

  Groetjes mij (sorry als er spelfouten in zitten, mijn nderlands is niet zo goed)

 • Nee, gwn niet oke? schreef:

  Ja allemaal wel makkelijk gezegt maar zo gaat dat niet bij mij. Bij mij is het gewoon echt een ziekte die nooit over zal gaan. Als meisjes met knappe jongens flirten of andersom zit ik er al de hele dag mee. ”Ik ben zo lelijk, zie je? Die meisjes zijn hartstikke knap en kunnen alles en iedereen krijgen”. Zo denk ik elke dag. En het is echt niet makkelijk om je meteen aan te passen hoor. Ik zit er elke dag mee. Elk klein dingetje ben ik al jaloers. Waarom heeft zij meer dan ik? Waarom hebben hun leuke kleren en ik niet? Waarom zijn hun knap en ik niet? Waarom zijn alle jongens het zelfde en vallen alleen maar op knappe meisjes? Waarom ben ik zo lelijk en is iedereen mooi? Waarom heb ik lage cijfers en mijn vriendinnen niet? Waarom. Ik denk ook altijd van:”Ik word toch nooit zo knap als die meisjes”. ”Met mijn cijfers komt het nooit goed, ik kan het niet!”. Ik wil gewoon de beste zijn met alles, ik wil de knapste zijn. Ja dat zijn hele erge gedachte’s, maar kijk zo ben ik nou eenmaal. Ik wil ook gewoon mooi zijn, ik wil ook gewoon goede cijfers hebben. Ik heb ook haat aan alle mooie meisjes en haat aan alle knappe jongens die met elk mooi meisje flirten ja. En misschien is dit wel een hele erge vorm van jaloezie? Maar ik weet er gewoon echt geen raad mee, echt niet.

 • amando schreef:

  jaloezie kan ook het schade aanbrengen op de persoon die aangerecht is, kan men ziek worden, of geen geluk meer krijgen , en heel veel zelfs, en zelfs dood gaan, en dat is een Boze oog van het jaloezie noemen ze dat,,,

 • lolita82 schreef:

  waarom ben ik, zelf een meisje, jaloers op jongens met vriendinnen? en niet eens op de meisjes zelf.

 • Anoniem schreef:

  Wauw. Mooi beantwoord.

  Ik lees toevallig mee,

 • mientje schreef:

  Hallo

  Ik zit ook met iets.. en vraag me steeds af wat het is?
  Ik ben zelf iemand die niet jarloers is ingesteld mensen in mijn omgeving
  Daar ben k ook altijd oprecht blij voor en gun ik alles..
  Ik zeg ze zelfs mijn ideeen.. ik zeg waar k mijn spullen heb gekocht.. hoeveel het heeft gekost en moedig ze
  Ook altijd aan om het ook zo te doen of te kopen
  K ben meestal altijd heel vrolijk en spontaan en vaak ook zelfverzekerd
  Ik geniet van het leven en vind alles wel best.. ik ben meer op mezelf,,enk heb altijd kunnen zeggen,, k ben tevreden met mezelf en met wat ik heb

  Maar nu sinds een tijdje mijn schoonzus (paar jaar ouder dan mij..)
  Haar bewonder ik heel erg.. zij is ook een mooie vrouw
  Heeft ook een gezin als mij.. allebei 1 kind
  We hebben allebei een mooi huis een beetje de zelfde style
  Eigelijk alles een beetje het zelfde
  En tog merk ik aan mezelf dat alles wat zij heeft.. ik het ook wil
  En dat terwel ze nooit opschept nooit haar dingen showt
  Ook op haar zelf is.. en ik zie dat ze tevreden is met wat ze heeft
  Het is raar om dit over mezelf te svhrijven ik ben nooit zo geweest of gevoeld
  Ik wil zijn zoals haar.. dat wat ze heeft en hoe ze et heeft wil ik ook
  Kleren die ze draagt wat bijv van 5 jaar geleden is straalt zij als nog
  Zo leuk uit.. ze is gwoon echt haar zelf.. en zo.. raar van haar wil k juist bevestiging
  Dat mijn huis mooi is en blablabla want dat zeg k wel altijd tegen haar
  Wat leuk dit.. wat leuk dat en dat is iets wat zij nooit bij mij doet
  Soms zeggen mensen dat het lijkt dat ze af en toe jarloers op mij is..
  Omdat ze vaak niks zegt van oh wat leuk of oh wat mooi..
  Blabla maar dan den ik… jaa maar ik bewonder haal heel erg

  Hebben ze hier een naam voor?
  Of kan iemand mij een beschrijbing geven wat dit precies inhoud
  En waar dat gevoel plotseling vandaan komt?
  En hoe kom k er van af

 • Bese Mientje,

  Het klinkt allemaal erg positief: je bent blij voor anderen, geniet van het leven en voelt je goed.

  Kennelijk is er een reden waarom nu precies je schoonzus die jaloezie naar boven haalt.
  Omdat ze zoveel overeenkomsten met je heeft? Omdat je tegen haar opkijkt?
  Waarin verschilt je schoonzus van alle anderen mensen?

  Probeer die reden te achterhalen, want dat is de oorzaak dat je normaliter niet jaloers bent en nu plotseling
  wel de concurrentie aangaat.

  Er is voor zover ik weet geen naam voor, of je zou het ‘de uitzonderingssituatie’ kunnen noemen :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Stephanie schreef:

  Hallo,

  Hoe moet ik hiermee omgaan?

  Als mijn hartsvriendin en ik ergens samen zijn, dan reageren mensen vaak heel anders op haar dan op mij.

  Zij is heel sociaal, extravert, maakt makkelijk contact, ze is geliefd bij heel veel mensen en ze voelen zich snel bij haar op hun gemak.
  Ik ben introvert, sociaal, vriendelijk, hou van mensen, langzamer en voorzichtiger in het maken van contact.

  Mensen geven haar altijd heel veel complimentjes en laten zien dat ze haar heel graag mogen. En dan zit je er naast en mensen reageren niet zo op jou.

  Dat doet zoveel met me, dan ga ik aan mezelf twijfelen of ik iets niet goed doe.
  Ik gun het haar want ze is ook echt een geweldige vrouw! Maar ik ben ook jaloers omdat ik me onzeker voel. En ik ben dan ook boos omdat mensen niet begrijpen hoe ze een ander daarmee kunnen kwetsen. Elke keer opnieuw probeer ik dat niet erg te vinden, en zeg ik tegen mezelf dat ik ben zoals ik ben, en niet minder waardevol. Maar het blijft veel pijn doen.

  Ik zou graag willen dat ik me niet zo zou aantrekken wat anderen van me vinden. Ook al lees ik alle artikelen op deze site en in de nieuwsbrief, het wordt niet minder. Ik heb de cursus Meer Zelfvertrouwen, maar de tijd ontbreekt vaak om er echt mee aan de slag te gaan….

 • Beste Stefanie,

  Je twijfel komt van de vergelijking die je maakt tussen jou en je vriendin.
  Daarmee ga je voorbij aan alle goede eigenschappen en kwaliteiten die je zelf bezit.
  Je focust je wat je mist (en wat misschien niet zo bij je past), niet wat je al hebt.
  Dat inzien geeft rust en vertrouwen.
  Zoeken naar wat een ander beter doet, geeft spanning en twijfel.

  Dus het is zelfacceptatie dat je zoekt, niet ‘beter zijn’ of ‘net zo worden’ als je vriendin.

  Dus hoe belangrijk is een goed gevoel over jezelf?
  Als het belangrijk genoeg is, zul je tijd moeten vrijmaken om de cursus Blijvend Zelfvertrouwen te volgen,
  want daarin ligt de oplossing voor een beter zelfbeeld.

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Stephanie schreef:

  Bedankt voor de aanmoediging Frank!

 • Beste Frank,

  Interessant artikel.
  Ik heb zelf ook last van jaloerse gevoelens, maar dan niet wat betreft status/uiterlijk etc van anderen, daar ben ik niet onzeker over. Bij mij gaat het over mijn nog niet helemaal vervulde kinderwens. Wegens schildklierproblemen in combinatie met iets verminderde zaadkwaliteit van mijn man, ben ik aangewezen op vruchtbaarheidsbehandelingen. Een diep verlangen is anderhalf jaar uitgekomen met de komst van ons zoontje waar we superblij en dankbaar mee zijn! Echter willen we nu een tweede kindje en ik heb dan toch soms jaloerse gevoelens naar zwangere vrouwen, bijvoorbeeld in mijn familie. Tuurlijk gun ik het hen, maar mezelf uiteraard helemaal. En het lijkt dan bij anderen zo makkelijk te lukken, ik weet dat dat niet realistisch is van mezelf. Speelt ook mee dat ik na mijn zoontje een miskraam heb gehad, en merk dat ik het vertrouwen terug moet krijgen in mijn lichaam.
  Hoe kan ik het best omgaan met mijn jaloerse gevoelens jegens (zwangere) vrouwen / stellen met al meerdere kinderen?
  Alvast bedankt voor de tips.
  Groeten Elles

 • Beste Elles,

  Elke keer als je jaloers bent op die andere vrouwen (toch een subtiele vorm van misgunnen – zonder oordeel overigens),
  geef je jezelf het signaal dat er een tekort is. ‘De ander heeft het wel en ik niet, dus ik heb een tekort.’
  Een gevoel van tekort hebben is de bron van elke jaloezie.

  Elke keer als je oprecht blij bent voor de ander, geef je jezelf daarmee het signaal ‘er is genoeg en dus ook voor mij. Ik gun het haar, net zoals ik het mezelf gun.’
  Daarmee geef je jezelf een veel positiever signaal: een gevoel van overvloed – het komt allemaal goed…
  Onderschat niet hoeveel deze (soms subtiele) signalen je gevoel/stemming beïnvloeden!

  De beste reden om oprecht blij te zijn voor de ander, is dus dat je het uiteindelijk (ook of vooral) doet voor jezelf:
  voor je eigen gevoel, je eigen positieve verwachting en je eigen stemming.
  En een positieve stemming en verwachting is weer een sterke(re) uitnodiging voor nieuw leven :)

  Veel succes en vriendelijke greoet,
  Frank

 • Anoniem schreef:

  Waarom zien mensen lang zijn toch altijd als iets wat mooier is.

 • Anoniem schreef:

  Ik merk dat ik jaloers word, als mensen vooral opscheppen over iets. En dan beetje minachtend ineens vragen hoe het allemaal bij mij zit. Voel me dan de mindere.

 • Monica schreef:

  Hoi! Ik heb een hartstikke leuk vriendje die ik volledig vertrouw en een hele sterke relatie mee heb, maar als hij ergens heen gaat met vrienden wordt ik al snel jaloers. Ik gun hem al het leuks maar ik heb het geld niet om al dat leuks te kunnen doen en soms doen we wat leuks samen maar ik wordt snel jaloers op hem, maar ook op andere mensen die zulke dingen doen…
  Ik hoop dat iemand tips heeft!

 • Judith schreef:

  Hoi Frank,
  Ik ben ook heel jaloers op vrouwen met meerdere kinderen alleen geldt het verhaal van overvloed niet voor mij. Bij mij is het definitief geen optie meer om mijn kinderwens in vervulling te laten gaan door keuzes in het verleden die niet meer te veranderen zijn door mijn leeftijd. Hoe ga je daar dan mee om, ik word letterlijk misselijk Als ik zwangere vrouwen of kinderwagens zie omdat ik het zelf nooit zal hebben en het nu ineens een heel diepe wens is. Het kan dus niet goed komen en er is ook geen overvloed in mijn ogen. Hoe ga ik daarmee om? Ik ben de cursus minder zorgen en stress aan het doorlopen.

 • Beste Judith,

  “ik word letterlijk misselijk Als ik zwangere vrouwen of kinderwagens zie omdat ik het zelf nooit zal hebben en het nu ineens een heel diepe wens is.”

  Ik vraag me af of het toeval is dat er nu plotseling een heel diepe wens is. Kan het zijn dat de wens pas echt kwam toen de ‘kans’ voorbij was? We missen altijd wat we niet (meer) kunnen krijgen terwijl we het niet missen als de mogelijkheid er wel is.

  Ik ben het met je eens dat je de overvloed niet kunt vinden in kinderen hebben. Maar… ik hoop en neem aan dat er wel veel overvloed is in de rest van je leven. Ter vergelijking: mijn vriendin kan ook geen kinderen krijgen (en ik ben er nu ook te oud voor, dus het is geen enkel probleem) en uiteraard steekt dat soms bij haar. Toch is er veel overloed in haar leven, in de vorm van vrienden en familie, haar werk en hobbies, de katten (ja, misschien zijn dat surrogaat kinderen) en onze relatie. Dus als een gevoel van schaarste komt door je te focussen op wat er niet is, richt dan je aandacht op alle mooie dingen die er wèl in je leven zijn. Probeeer jouw ‘surrogaat’ te vinden, of het nu tante spelen voor de neefjes is, katten, of iets anders dat je positieve energie geeft. Gun je andere vrouwen hun geluk en concentreer je op je eigen goede gevoel. Het is soms even zoeken, maar het is er wel! En als laatste: probeer te achterhalen of er in je onderbewuste iets is van een negatief zelfoordeel dat je geen kinderen hebt. Als je bijvoorbeeld zou denken “Ik ben geen echte vrouw (het zal je misschien verbazen, maar ik ken zeker vrouwen zonder kinderen die dit denken), dan zit daar de spanning. Waardeer jezelf en koppel je vrouwzijn of menszijn los van het wel of niet hebben van kinderen. Dat heeft er niets mee te maken :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >