Kan ik dit wel? Ja natuurlijk!

Hoe vaak heb je jezelf niet afgevraagd: “Kan ik dit wel? Gaat dit wel lukken?” Voel je spanning door deze vragen? Natuurlijk, het kan niet anders! Dat komt omdat het eigenlijk geen goede vragen zijn. Ik geef je twee betere vragen – en de voorwaarden voor elk succes. Maar laten we beginnen met het bewijs waarom je het wèl kunt:

Wat is het bewijs?

Waarom zeg ik dat je het wèl kunt? Omdat bijna iedereen onderschat wat ze kunnen. Omdat bijna iedereen het wèl kan, als ze maar voldoende geduld hebben om het te leren. Ah ja, daar hebben we het eerste struikelblok: geduld. Niet de sterkste kant van veel mensen. Zonder geduld is weinig mogelijk, maar mèt geduld is bijna alles mogelijk!

Alles wat je tot nu toe hebt bereikt, heb je bereikt dankzij geduld. Je hebt geduld gehad om te leren lopen, lezen en schrijven. Als deze dingen kon je niet toen je eraan begon. Alles wat waardevol is, heeft tijd nodig. Kun je ooit iets bereiken zonder geduld? Ik denk het niet…

Wat bedoel je eigenlijk?

Als mensen zeggen: ‘Ik kan het niet’, dan bedoelen ze eigenlijk:

1. Ik kan het niet in één keer. Dat klopt, dat kan niemand.
2. Ik kan het niet binnen een paar minuten. Dat klopt, dat kan niemand.
3. Ik geloof niet in mijzelf. Dan moet je dit artikel lezen: Geloof in eigen kunnen.

Als jij en ik onze veters strikken en ik zeg: “Ik kan het niet”, wat denk je dan?

Denk je dat ik dan geen geduld heb? Denk je dat ik gewoon moet blijven oefenen? Dat klopt, want zo heb jij het ook geleerd. Je denkt waarschijnlijk niet: “Dat gaat hem nòòit lukken. Dat kan hij gewoon niet. Geef het maar op!” Waarom zeg je dit soort dingen dan wel tegen jezelf?

Het principe van succes is altijd hetzelfde.

Is er een verschil tussen veters leren strikken – en de uitdaging waar jij voor staat? Nee, het principe blijft hetzelfde. Geduld, leren van je ervaring, leren van anderen, fouten maken en opnieuw beginnen. Het principe van een doel bereiken is altijd hetzelfde. Hooguit verschilt de moeilijkheid of de tijd die ervoor nodig is.


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online Cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Hoewel het zeker is dat je iets kunt, zijn er wel vier voorwaarden om het te bereiken. Het gaat niet vanzelf.

Hier komen de vier voorwaarden om iets – wat dan ook – te bereiken:

Voorwaarde 1. Het moet mogelijk zijn.

Heel veel is mogelijk. Ik las laatst over een 99-jarige die besloot om marathons te gaan lopen. Hij is nu 109 en heeft er al tien afgerond. Het is ongelofelijk wat mensen kunnen bereiken als ze echt willen. Niet makkelijk is wat anders dan niet mogelijk. Maar er zijn wel grenzen aan onze mogelijkheden:

a) Je wordt niet meer de rijkste mens op aarde (of je moet nu stoppen met lezen en beginnen te werken totdat je het wel bent).
b) Je wordt geen concertpianist als je een uur per week oefent. (Of je moet meer talent in je pink hebben dan Mozart in beide handen).
c) Je kunt niet vliegen zonder hulpmiddelen (de KLM of een parachute).

Er zijn nu eenmaal fysieke beperkingen aan wat mensen kunnen.

Voorwaarde 2. Je hebt inzicht nodig.

De meeste mensen ontbreekt het niet aan wilskracht, maar aan inzicht. Inzicht hoe je je doel bereikt. Wilskracht is tegen een muur botsen en doorgaan tot de muur omvalt. Inzicht is een ladder halen en erover heen klimmen. Zie je het verschil? Inzicht zonder actie is nutteloos, actie zonder inzicht is zinloos.

Voorwaarde 3. Je hebt geduld nodig.

Waarom verwacht je dat iets in één keer perfect gaat? Met geduld is alles mogelijk. Zolang je niet opgeeft, brengt elke stap je dichter bij je doel.

Voorwaarde 4. Je kunt niet veranderen waar je geen invloed op hebt.

Iemand zei ooit tegen me: “Ik ben pas tevreden als half Nederland aan de alternatieve energie zit.” Mijn antwoord: “Kunnen we dan in 2035 afspreken om te vieren dat je dan eindelijk tevreden bent?” Willen veranderen waar je geen invloed op hebt, is een recept voor frustratie. Ik wil graag dat iedereen aardig is voor elkaar. Maar helaas – niet iedereen houdt rekening met wat ik wil….

Betere vragen dan ‘Kan ik het wel?’

Zoals gezegd is de vraag ‘Kan ik dit wel?’ geen goede vraag. Ik geef je twee betere vragen. Ik zal je ook uitleggen waarom ze beter zijn. Hier komen ze:

Hoe kan ik dit voor elkaar krijgen?
Dit gaat voorbij aan de vraag of je het überhaupt wel kunt. Het richt zich op hoe je het voor elkaar gaat krijgen. Dat zet je direct in de goede richting. Als je vraagt ‘Kan ik dit wel?’ ga je redenen vinden waarom je het niet kunt. Als je vraagt ‘Hoe ga ik dit voor elkaar krijgen?’ ga je uitvinden hoe je het snelste je doel bereikt.

Wil ik dit wel?
Dat is eigenlijk de belangrijkste vraag. Je kunt van alles, maar wil je het wel? Als je alles doet wat je denkt te moeten, krijg je het heel erg druk. Als je alles doet wat je wilt, ben je gelukkig. Een belangrijk verschil! De vraag ‘Wil ik het wel?’ zet je op het pad van je dromen. Het heeft pas zin om te rennen als je op de juiste weg bent, nietwaar?

Dit helpt je je persoonlijke doelen te bereiken:


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online Cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank. Download het gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.


Ook leuk om te lezen:

Leven in vrijheid

3 Tips voor meer doorzettingsvermogen

Van klagen naar goede vragen

 • Gerrit schreef:

  ‘Geduld is een schone zaak!’ Dat zegt mijn moeder altijd!

 • Ronald schreef:

  Vierde regel onder “Wat is het bewijs?” staat geluld in plaats van geduld. Ben normaal niet zo’n muggenzifter die het nodig vindt om andere mensen op hun taalfouten te wijzen, maar het leek me in dit geval wel gepast.

  Mooi artikel overigens weer met keiharde waarheden. Geduld is vaker wel dan niet een struikelblok voor mij. Is het mogelijk om geduld aan te leren? Of ligt dat grotendeels aan de aard van het beestje?

  Wat betreft de voorwaarde van dat dingen mogelijk moeten zijn, denk ik dat daar nog wel het één en ander aan aanvullende nuances in aangebracht moeten worden. Doelen moeten redelijkerwijs haalbaar zijn. Als dat niet zo is, dan vormen die doelen ze het perfecte recept voor teleurstelling.

  • Beste Ronald,

   Dat was kennelijk een Freudiaanse taalfout, bij deze aangepast, dank voor je aanvulling :)

   Voor alles wat we hebben geleerd is geduld nodig geweest.
   Als je terugkijkt op je leven, kun je dat wellicht inzien.
   Geduld is aan te leren door dit echt ten diepste te beseffen.

   Daarnaast wordt ongeduld veroorzaakt door het idee dat alleen het doel belangrijk is
   (ik ben er nog niet en dat duurt te lang)
   en wordt geduld aangeleerd door in te zien dat het proces ook meetelt.
   (ik geniet van de reis zelf).

   Oefening baart kunst en bijna alles is aan te leren :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Geduld is sleutel van succes.maar ik probeer het wel maar het leukt mij heel soms.

 • dimphy schreef:

  Bedankt voor je hele wijze lessen!!!!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >