Persoonlijke ontwikkeling gaat sneller als je deze tips volgt: Blijf altijd jezelf en begin bij zelfacceptatie. Vind je eigen persoonlijke balans, want dat geeft rust. Heb geduld, want zelfontwikkeling is geen instant oplossing, maar een levenslang groeiproces. Probeer alles uit wat je kunt vinden, leer van anderen en het allerbelangrijkste: Neem 100 % de verantwoordelijk voor je eigen leven!

Tip 1: Blijf authentiek.

Wat er ook gebeurt, blijf jezelf. Het heeft geen enkele zin jezelf te ontwikkelen in een kopie van iemand anders. Alleen groei die bij jou past, heeft zin. Als je niet jezelf blijft, dan beperkt dat juist je eigen groei. Je kunt de hele dag ‘Tjakka!’ of ‘Gaan met die banaan!’ roepen, maar voel jij je daar wel goed bij?

Als het goed is, brengt persoonlijke ontwikkeling je steeds dichter bij je authentieke zelf. Je leert steeds beter wat bij je past en wat niet. Je kunt een nieuwe taal leren, maar die gebruik je dan toch ook om je eigen woorden uit te spreken? Dus blijf jezelf, terwijl je verder groeit in het verlengde van wie je al bent…

Tip 2: Begin bij zelfacceptatie.

Wat werkt sneller, denk je? Jezelf veranderen – of tevreden te zijn met wie je al bent? Het antwoord is natuurlijk: allebei. Je hebt ze allebei nodig. Als je jezelf verandert, maar jezelf nooit echt accepteert, dan kun je veranderen tot je erbij neer valt. Maar wat je dan eigenlijk zoekt, is tevredenheid met jezelf.
Wel, begin daar dan mee! Wees nu tevreden over je goede kanten, je sterke punten, je inspanning en je successen. Accepteer ook je minder goede kanten en je fouten. Dat geeft een enorme rust. Vanuit die rust kun je verder groeien. Pas als je accepteert wie je nu bent, kun je verder groeien naar wie je nog meer wilt zijn…

Tip 3: Vind de juiste balans.

Persoonlijke ontwikkeling is het continu zoeken naar balans. In balans zit altijd rust, in extremen zit altijd spanning. Dus vind de balans tussen zelfacceptatie en zelfontwikkeling. Tussen actie en rust. Tussen doelen bereiken en genieten van het nu. Tussen leren van een ander en jezelf blijven. Tussen doorzetten en loslaten. Balans is het toverwoord, want in balans zit altijd rust en kracht.

Tip 4: Heb geduld.

De meeste mensen hebben weinig geduld met zichzelf. Ze vinden dat ze zo snel mogelijk het beter moeten doen – of beter moeten zijn. Maar persoonlijke ontwikkeling is geen trucje. Het is geen instant-pil die alles in één keer verandert. Het is een levenslange leerschool waarin elk klas je weer een stap verder brengt. Heb geduld met jezelf, want je zult nog een leven lang blijven leren…


Wil je sneller je doel bereiken?

Bestel dan het e-boek De Sleutels van Geluk en Succes.
Ondek de handleiding voor persoonlijk succes en gelukkig leven.
Leer de 21 effectieve technieken die succesvolle mensen al jaren toepassen.
Voel je goed en bereik je doel!

Tip 5: Probeer alles.

In de twintig jaar van actieve zelfontwikkeling heb ik ‘bijna alles’ geprobeerd op het gebied van persoonlijke groei: actie nemen, doelen stellen, productiviteitstechnieken, NLP, NAC, persoonlijke transformatiemethoden, diepteanalyse, energiewerk, meditatie, non-dualiteit, visualisaties, etc, etc. Te veel om op te noemen. Er is ook zoveel wat interessant is en kan helpen! Mijn suggestie: probeer het allemaal. Kijk wat je bevalt en doe daar meer mee. Laat los wat niet bij je past…

Tip 6: Leer van anderen.

Soms kun je jarenlang aanmodderen met een uitdaging die een ander al heeft opgelost. Waarom zou je daar niet van leren? Ik ben een enorme autodidact, maar heb tegelijkertijd ook heel veel geleerd van anderen. Of het nu mentoren, rolmodellen, vrienden, collega’s, trainers of schrijvers waren.

Je kunt het allemaal zelf uitzoeken, maar dat duurt een stuk langer. Anderen kunnen je helpen je groeiproces te versnellen. Ga wel altijd uit van wat je zelf wilt. Filter alles wat je van anderen leert: “Past dit bij me? Voelt dit goed? Kan ik dit gebruiken? Wil ik dit gebruiken?”

Tip 7: Neem de verantwoordelijkheid.

Dit is het allerbelangrijkste! Waarom komen veel mensen niet toe aan persoonlijke ontwikkeling? Omdat ze de oorzaak van hun problemen wijten aan de buitenwereld. Omdat ze de oplossingen voor hun uitdagingen ook zoeken in die buitenwereld. De allerbeste beslissing van mijn volwassen leven was: Ik neem 100% de verantwoordelijkheid voor mijn eigen leven.

Voor alles: voor mijn leven, mijn acties, mijn keuzes, mijn gevoel, mijn geluk, mijn relaties, etc, etc. Zonder deze beslissing was ik nooit een stap verder gegroeid. Je kunt nooit groeien in iets waar je niet de verantwoordelijk voor neemt. Zowel de uitdaging als de oplossing liggen in jou en mij – zoals altijd. Alleen wij kunnen ons leven veranderen. Wacht niet op een anderen, want waarschijnlijk hebben die het te druk met hun eigen leven…


WIL JE MEER SUCCES?

Volg dit stappenplan en bereik je doel – slimmer en sneller!

JA, IK WIL MEER SUCCESOp jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt