7 Tips voor persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling gaat sneller als je deze tips volgt: Blijf altijd jezelf en begin bij zelfacceptatie. Vind je eigen persoonlijke balans, want dat geeft rust. Heb geduld, want zelfontwikkeling is geen instant oplossing, maar een levenslang groeiproces. Probeer alles uit wat je kunt vinden, leer van anderen en het allerbelangrijkste: Neem 100 % de verantwoordelijk voor je eigen leven!

Tip 1: Blijf authentiek.

Wat er ook gebeurt, blijf jezelf. Het heeft geen enkele zin jezelf te ontwikkelen in een kopie van iemand anders. Alleen groei die bij jou past, heeft zin. Als je niet jezelf blijft, dan beperkt dat juist je eigen groei. Je kunt de hele dag ‘Tjakka!’ of ‘Gaan met die banaan!’ roepen, maar voel jij je daar wel goed bij?

Als het goed is, brengt persoonlijke ontwikkeling je steeds dichter bij je authentieke zelf. Je leert steeds beter wat bij je past en wat niet. Je kunt een nieuwe taal leren, maar die gebruik je dan toch ook om je eigen woorden uit te spreken? Dus blijf jezelf, terwijl je verder groeit in het verlengde van wie je al bent…

Tip 2: Begin bij zelfacceptatie.

Wat werkt sneller, denk je? Jezelf veranderen – of tevreden te zijn met wie je al bent? Het antwoord is natuurlijk: allebei. Je hebt ze allebei nodig. Als je jezelf verandert, maar jezelf nooit echt accepteert, dan kun je veranderen tot je erbij neer valt. Maar wat je dan eigenlijk zoekt, is tevredenheid met jezelf.
Wel, begin daar dan mee! Wees nu tevreden over je goede kanten, je sterke punten, je inspanning en je successen. Accepteer ook je minder goede kanten en je fouten. Dat geeft een enorme rust. Vanuit die rust kun je verder groeien. Pas als je accepteert wie je nu bent, kun je verder groeien naar wie je nog meer wilt zijn…

Tip 3: Vind de juiste balans.

Persoonlijke ontwikkeling is het continu zoeken naar balans. In balans zit altijd rust, in extremen zit altijd spanning. Dus vind de balans tussen zelfacceptatie en zelfontwikkeling. Tussen actie en rust. Tussen doelen bereiken en genieten van het nu. Tussen leren van een ander en jezelf blijven. Tussen doorzetten en loslaten. Balans is het toverwoord, want in balans zit altijd rust en kracht.

Tip 4: Heb geduld.

De meeste mensen hebben weinig geduld met zichzelf. Ze vinden dat ze zo snel mogelijk het beter moeten doen – of beter moeten zijn. Maar persoonlijke ontwikkeling is geen trucje. Het is geen instant-pil die alles in één keer verandert. Het is een levenslange leerschool waarin elk klas je weer een stap verder brengt. Heb geduld met jezelf, want je zult nog een leven lang blijven leren…


Wil jij meer succes in je leven?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Doorbreek al je blokkades. Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Bestel direct – nu voor € 67


Tip 5: Probeer alles.

In de twintig jaar van actieve zelfontwikkeling heb ik ‘bijna alles’ geprobeerd op het gebied van persoonlijke groei: actie nemen, doelen stellen, productiviteitstechnieken, NLP, NAC, persoonlijke transformatiemethoden, diepteanalyse, energiewerk, meditatie, non-dualiteit, visualisaties, etc, etc. Te veel om op te noemen. Er is ook zoveel wat interessant is en kan helpen! Mijn suggestie: probeer het allemaal. Kijk wat je bevalt en doe daar meer mee. Laat los wat niet bij je past…

Tip 6: Leer van anderen.

Soms kun je jarenlang aanmodderen met een uitdaging die een ander al heeft opgelost. Waarom zou je daar niet van leren? Ik ben een enorme autodidact, maar heb tegelijkertijd ook heel veel geleerd van anderen. Of het nu mentoren, rolmodellen, vrienden, collega’s, trainers of schrijvers waren.

Je kunt het allemaal zelf uitzoeken, maar dat duurt een stuk langer. Anderen kunnen je helpen je groeiproces te versnellen. Ga wel altijd uit van wat je zelf wilt. Filter alles wat je van anderen leert: “Past dit bij me? Voelt dit goed? Kan ik dit gebruiken? Wil ik dit gebruiken?”

Tip 7: Neem de verantwoordelijkheid.

Dit is het allerbelangrijkste! Waarom komen veel mensen niet toe aan persoonlijke ontwikkeling? Omdat ze de oorzaak van hun problemen wijten aan de buitenwereld. Omdat ze de oplossingen voor hun uitdagingen ook zoeken in die buitenwereld. De allerbeste beslissing van mijn volwassen leven was: Ik neem 100% de verantwoordelijkheid voor mijn eigen leven.

Voor alles: voor mijn leven, mijn acties, mijn keuzes, mijn gevoel, mijn geluk, mijn relaties, etc, etc. Zonder deze beslissing was ik nooit een stap verder gegroeid. Je kunt nooit groeien in iets waar je niet de verantwoordelijk voor neemt. Zowel de uitdaging als de oplossing liggen in jou en mij – zoals altijd. Alleen wij kunnen ons leven veranderen. Wacht niet op anderen, want waarschijnlijk hebben die het te druk met hun eigen leven…


Krijg Meer Succes In Je Leven!

Volg de Online Training Meer Succes In Je Leven.

– Bereik elk doel, sneller en slimmer.
– Overwin blokkades die je tegenhouden.
– Word 10 x effectiever en productiever.

Je ontvangt:
– 28 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en bereik je doel!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 67


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Zeer waardevol artikel. Ik lees dat je NLP hebt geprobeerd. Ik ben uitermate geïnteresseerd in zo’n cursus maar ik lees dat het een pseudowetenschap is. Tegelijk lees ik enorm veel positieve ervaringen. Kan je mij vertellen waar je het zelf situeert tussen ‘gebakken lucht’ en ‘zeer zinvol bij persoonlijke ontwikkeling’ in?

  Dank alvast!

 • Beste Wim,

  Dit is slechts een beperkte persoonlijke mening:
  Ik respecteer elke vorm van zelfontwikkeling en alles is goed :)

  NLP kan zeer bruikbaar zijn als toevoeging. Het leert je om gedachten ’te sturen’ en te ‘herprogrammeren’.
  Als het oppervlakkig wordt gebruikt, blijft het een trucje. Sommige mensen gaan zich soms ook kunstmatig gedragen
  (met andere woorden gaan voorbij aan hun eigen authenticiteit ten gunste van een soort geherprogrammeerd ideaalbeeld).

  Persoonlijk geloof ik niet in trucjes of kunstgrepen, maar in onderzoeken van wie je bent en acceptatie van al je facetten
  gedachten en emoties) om verder te groeien in het verlengde van wie je al bent. Dit gaat mijns inziens verder en dieper dan NLP.

  NLP is (in mijn ogen) een bruikbaar hulpmiddel: het kan sommigen meer grip geven op de chaotische geest en anderen zullen het niet nodig
  hebben en toch hun doel bereiken. Bepaal dat altijd voor jezelf. Je kunt ook aan elke vorm van zelfontwikkeling ruiken door b.v. een boek
  te kopen of een workshop te volgen. Dan voel je snel genoeg of het iets voor je is :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Hier heb ik wat aan. Dankjewel.

 • Jacoline schreef:

  Hoi Frank,

  Prachtig!! Dit had ik nou precies weer even nodig!! You can do it….wat twijfelde ik er gisteren weer even aan!! Op zo’n moment kan ik dan ineens weer zó slecht over mijzelf denken en dan raak ik zo van slag! En degene van wie ik het meeste hou, krijgt dan soms alle ‘shit’ over zich heen…dan begrijp ik alles verkeerd…de goede dingen die gezegd worden dringen niet tot me door…zo vervelend!! Ik ben ook op allerlei manieren bezig om persoonlijk te groeien, maar op momenten dat het even niet zo goed gaat, kan ik daar zó slecht tegen, want ik wil zo graag!! Daarom is deze tekst van jou weer een enorme opsteker! DANKJEWEL!!

  Groetjes, Jacoline

 • Beste Jacoline,

  Fijn dat te horen!

  Als je slecht denkt over jezelf en dan van slag raakt, denk dan beter over jezelf.
  We kunnen nooit groeien door onszelf naar beneden te halen. Sterker nog, als je blij bent
  met wie je bent, dan groei je twee keer zo snel en voel je je ook nog goed in de tussentijd :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Anoniem schreef:

  Dankjewel Frank!!

 • Jacoline schreef:

  Dankjewel Frank!
  Maar dat is soms wel moeilijk hoor om die gedachten om te buigen…maar gelukkig lukt het me soms al om blij te zijn met mijzelf ;)
  En dat is een fijn gevoel, wat ik nu eigenlijk nog paar pas ontdekt heb… ( in mijn 36e levensjaar)
  HET GAAT DUS NOG WEL GOEDKOMEN :)

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >