Perfectionisme verlamt. Dat weet iedereen, maar toch zijn er veel mensen die nooit aan hun eigen verwachtingen voldoen. Dit artikel geeft je inzicht in waarom je perfect probeert te zijn, hoe dit leidt tot faalangst en wat je kunt doen om beide los te laten.

Gezond en ongezond perfectionisme.

Perfectionisme is tot op zekere hoogte prima. De behoefte om het beste uit jezelf te halen en het beste resultaat te creëren, geeft plezier en zorgt ervoor dat je trots kunt zijn op jezelf. Iets zo goed mogelijk willen doen motiveert en inspireert.
Het wordt pas een probleem als je altijd streeft naar perfectie. Dan ben je nooit tevreden. Je verwacht altijd 200% inzet van jezelf. En je kunt zo bang worden om het niet goed te doen, dat je nergens aan begint. Dit artikel gaat hierover: ongezond perfectionisme.

Waarom we perfect willen zijn.

Ongezond perfectionisme ontstaat uit het gevoel niet goed genoeg te zijn. Als we niet het perfecte resultaat creëren, dan betekent het dat we niet goed genoeg ons best hebben gedaan en we anderen (en onszelf) teleurstellen.

Dit komt meestal voort uit conclusies die je in het verleden hebt getrokken. Het kan zijn dat je kritische ouders of vrienden had die je het gevoel gaven niet goed genoeg te zijn. Je wilde aan hun verwachting voldoen om geaccepteerd te worden. Ook al spreek je deze mensen niet meer, de verwachting die je van jezelf hebt, is er nog steeds. Hoewel heeft niemand meer kritiek op je, je bent nog steeds kritisch naar jezelf toe.

Ongezond perfectionisme leidt tot faalangst.

Perfectie bestaat niet. Het kan altijd beter en niets is dus perfect. Het is nooit af. Dus waarom zou je actie nemen als het toch niet perfect kan zijn? Dan is het toch beter om het uit te stellen? Als je geen actie onderneemt, kan niemand je aanspreken op het resultaat. Faalangst leidt tot uitstellen en hoe meer je uitstelt, hoe moeilijker het wordt actie te ondernemen. Dit is een vicieuze cirkel die uiteindelijk leidt tot stilstand.

Hoe zou het voelen om je interne criticus te ontslaan?

Hoe zou het voelen om niet meer continue tegen je eigen (verzonnen) beperkingen aan te lopen? Niet meer te denken dat je het niet kan of niet goed genoeg bent? Niet meer te denken dat anderen het beter doen of dat je hopeloos mislukt als je actie onderneemt? Heerlijk toch? Lekker vrij van dwangmatige gedachten, die voorkomen dat je geniet en blij bent met het resultaat dat je creëert. Kortom, genieten van het proces zonder je druk te maken om het resultaat. Trots zijn op jezelf en wat je hebt bereikt!


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Hoe je perfectionisme omzet in ontspannen creëren.

Perfectionisme loslaten is een proces van bewustwording. Onderstaande inzichten helpen je te realiseren dat je niet altijd perfect hoeft te zijn.

1. Zoals je bent, ben je prima.

Je bent niet de slimste, noch de domste. Niet de beste, noch de slechtste. Zoals de meesten van ons zit je ergens tussen Einstein en Alzheimer. Er is niemand die perfect is. Niemand! Met al je fouten ben je nog altijd prima.

2. Je hebt veel meer bereikt dan je beseft.

Als je je meer concentreert op wat je goed doet en minder op wat nog beter kan, neemt je gevoel om perfect te willen zijn af. Het is een kwestie van focus. Stop jezelf te vergelijken met je ideaalbeeld en begin met waarderen wie je werkelijk bent.

3. Vergelijk jezelf niet met anderen.

Het gras lijkt altijd groener aan de overzijde, maar dat is het zelden. Jezelf continue vergelijken met anderen is de snelste manier om ontevreden te worden over je eigen leven.

4. Elk resultaat is een goed resultaat.

Van elk resultaat leer je, waardoor je kunt groeien. En als je genoeg groeit, kom je vanzelf waar je wilt zijn. Als je wacht op het perfecte moment, op het perfecte resultaat, kun je heel lang wachten. Je hebt je rijbewijs toch ook niet na één les gehaald? Of, hoe heb je leren fietsen?

5. Zonder mislukking is er geen succes.

Dat is een universele wet. Mensen die succesvol zijn, hebben ook vaak teleurstellende resultaten geboekt. Ze zijn weer opgestaan en verder gegaan. Je mislukt alleen als je opgeeft of als je nooit iets probeert.

6. Een inzet van 200% bestaat niet.

Elke machine die op 200% loopt, gaat vroeg of laat stuk. Elk mens dat altijd 200% geeft, stort vroeg of laat in. Het is beter te streven naar 80% en het langer vol te houden. Het is ook makkelijker.

7. Waarom wil je perfect zijn?

Om je goed te voelen? Maar waarom voelt perfectionisme dan zo vaak verlammend? Wat heeft het voor zin je goed te voelen als de weg ernaar toe (perfectionisme) niet goed voelt? Je zult je nooit goed voelen als je altijd perfect probeert te zijn. Nooit!

8. Niemand verwacht dat je perfect bent.

En de mensen die dat toch van je verwachten doen dat omdat ze dat ook van zichzelf verwachten. Dat is toch niet jouw probleem? Jij accepteert het toch ook als anderen fouten maken? Waarom accepteer je dat dat niet bij jezelf?

9. Geef jezelf veel complimenten.

Sta eens stil bij je successen. Heb je een taak volbracht? Feliciteer jezelf. Heb je iets niet perfect gedaan? Feliciteer ook dan jezelf, je hebt in ieder geval iets gedaan!

10. Stop met vechten tegen de realiteit.

De realiteit is dat niemand perfect is. Als je vecht tegen deze realiteit, verlies je altijd. Het is niet natuurlijk te wensen dat de realiteit anders is dan het is. Perfectionisme is wensen dat de realiteit een illusie is. Hoe slim is dat?

Perfectie is saai. In imperfectie zit schoonheid. Hoe beroemd zou de toren van Pisa zijn als deze rechtop stond? Wie is interessanter, Oprah Winfrey of een supermodel met een perfect gezicht? Uit imperfectie kan ook succes voortkomen. Het beroemde gele post-it blokje is het resultaat van lijm die niet goed plakte. Jouw karakter en unieke eigenschappen zijn ontstaan door vallen en opstaan. Je hoeft niet perfect te zijn. Je hoeft alleen maar jezelf te zijn!

Wil je je perfectionisme loslaten en jezelf accepteren zoals je bent?
Bestel dan de onderstaande e-cursus:


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

Ja, ik wil meer zelfvertrouwen

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Gratis Tips - Zo krijg je wat je echt wilt