Veel mensen zijn niet echt tevreden met zichzelf. Ze willen wel veranderen – maar hebben er geen energie voor – of weten niet hoe. Moet je je inspanningen verhogen, of je verwachtingen verlagen? Wanneer ben je eindelijk tevreden over jezelf en is dat haalbaar? Welke twee valkuilen kom je tegen als je probeert je zelfbeeld te verbeteren?

Ik word chagrijnig als ik naar mezelf kijk.
Deze week reageerde een lezer op een artikel over ‘gelukkig worden met jezelf’: “Ik lees elke week weer alle tips, sla ze zelfs op, maar deze …..mmmmm. Ik wil mezelf echt niet in de spiegel zien, voel mezelf verre van mooi.

En inderdaad, ik word daar chagrijnig van en zeker niet blij. Ik beloof mezelf om af te vallen, gezonder te eten, naar de kapper te gaan en positief te zijn. Maar waar ligt de knop? Ik kan hem niet vinden en heb er ook vaak geen puf voor.”

Een mooie vraag waar ik graag een langer antwoord op geef. De vraag die de lezer stelt, is: “Hoe los ik dit op?”

Wat kun je veranderen?
Mijn eerste reactie was: “Als je chagrijnig wordt als je in de spiegel kijkt, dan heb je drie mogelijkheden:

1. Niet meer kijken, maar dat is vermijdingsgedrag.
2. Een andere spiegel kopen, maar dat lost niets op.
3. Je blik veranderen.

De knop die je zoekt zit in je hoofd: het is de (in dit geval negatieve) filter waarmee je naar je eigen spiegelbeeld kijkt. Dit is de enige oplossing die echt werkt.”

Voor iedereen die het bovenstaande verhaal herkent, volgen hier meer inzichten…

Wat is nu het probleem?
Gezonder eten, afvallen, naar de kapper gaan, positiever zijn – er zijn duizenden dingen die we aan onszelf willen veranderen. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor je uiterlijk, maar ook voor je innerlijk. Je wordt al moe als je er alleen al aan denkt. Nog vóór je de eerste stap hebt gezet, hang je al in de touwen – als een bokser die het in de eerste ronde het al opgeeft…

Het probleem is niet dat je geen doorzettingsvermogen hebt. Het probleem is dat je verwachtingen te hoog zijn. Als ìk al die dingen aan mezelf zou moeten veranderen, zou ik ook doodop zijn. Dus ik heb gekozen voor een manier die me méér energie en méér plezier geeft: Ik heb een groot gedeelte van mijn zogenaamde ‘zwakke’ kanten geaccepteerd. Ik hoef mezelf niet meer zo nodig te veranderen.

Vecht je tegen jezelf?
Niet dat ik de hele dag met een zak chips op de bank lig, maar ik streef ook niet meer naar perfectie. Als ik kijk naar mijn spiegelbeeld dan zie ik ook niet de knapste persoon op aarde. Noch de slimste, de snelste, de leukste of de meest intelligente. Ik zie wèl mezelf: met al mijn goede kanten, maar ook met alle gebreken. En dat is helemaal prima.

Dus mijn spiegel schreeuwt niet: “Hé sukkel, wakker worden! Doe er wat aan, want je ziet er zo niet uit! Je moet veranderen, want hier word ik niet vrolijk van!” Dat kan ook niet, want het is een spiegel en een spiegel heeft geen mening… Het kaatst hooguit je eigen mening terug. En mijn mening is: “Je bent oké.”

Als je chagrijnig wordt als je naar je spiegelbeeld kijkt, dan vecht je tegen jezelf. Hoe kun je dat gevecht ooit winnen?

Hoe zet je de knop om?
Zoals gezegd ligt de oplossing in het omzetten van die knop in je hoofd. Wat je ziet als je naar jezelf kijkt, wordt gevormd door je eigen overtuigingen. Dus niet door de ‘waarheid’ want de waarheid over jezelf bestaat niet. Het is altijd een subjectieve mening. Je zelfbeeld bepaal je nog altijd …. zelf.

Dit zijn een paar ‘oude’ overtuigingen en een paar ‘verbeterde versies’:

1. Je ziet er niet uit!
Hé, mijn haar zit vandaag beter dan gisteren, wat leuk!

2. Je bent te dik!
Ik heb een grote persoonlijkheid en geniet van lekker eten.

3. Je moet afvallen.
Ik moet helemaal niets – hooguit mezelf leren accepteren.

4. Je neus is te groot, etc, etc
Wat vind ik wèl leuk aan mezelf?

5. Anderen zien er beter uit.
Maar niet iedereen ziet er beter uit dan mij! 😉

6. Ik moet iets veranderen.
Ik moet leren te waarderen wie ik ben.

Als je deze voorbeelden consequent toepast, dan zul je automatisch positiever worden over jezelf. Je kunt ze natuurlijk ook anders verwoorden, zolang het maar voor jou werkt.

De twee illusies van verandering.
Er zijn twee illusies als het gaat om een positiever zelfbeeld:

1. Het lukt in één keer.
Niets lukt in één keer – en als het in één keer lukt, heb je je doel echt te laag gesteld. Alles heeft oefening nodig. Het probleem is dat veel mensen resultaat verwachten vóórdat ze gaan oefenen. Ze zeggen: “Als ik het maar zou voelen, dan zou ik er meer oefenen.” Fout! Het is precies andersom: Als je meer gaat oefenen, dan ga je het ook meer voelen.

Dus blijer worden met jezelf heeft tijd en oefening nodig. Het is als het leren van een nieuwe taal – een positiever gesprek met jezelf. Je bent ook niet na drie lessen Nederland gestopt met praten, toch? Echte verandering gaat meestal in kleine stappen. Je merkt het nauwelijks, maar als je blijft oefenen, wordt je op een dag wakker en denk je: “Hé, dit is precies wat ik wilde bereiken!”

2. Iemand anders kan het doen.

Hoe jij met jezelf omgaat, is uitsluitend jouw zaak. Er is niemand die kan bepalen hoe positief of negatief je bent over jezelf. Het heeft geen enkele zin de schuld te leggen bij een ander. Daarmee ga je voorbij aan je eigen verantwoordelijkheid. Daarmee geef je de kracht uit handen. Dit is mijn ervaring:

“Hoe ik me voel, wat ik denk, hoe ik tegen mezelf aankijk, wat ik doe, welke keuzes ik maak – etc, etc, etc – is voor 100% mijn verantwoordelijkheid. Ik ben de enige die dat voor mezelf kan bepalen. En als ik niet tevreden ben over het resultaat, ben ik óók de enige die het kan veranderen.”

Pas als we ergens de verantwoordelijkheid voor nemen, kunnen we het ook oplossen. Anders verandert er meestal niets…

Dus ga aan de slag en word positiever over jezelf! Deze e-cursus gaat je helpen:

Vergroot je zelfvertrouwen in slechts 12 weken!
Je zelfvertrouwen en zelfacceptatie zijn de basis voor een gelukkig leven. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, des te leuker en makkelijker alles wordt. Vergroot je zelfvertrouwen met deze online training en voel je beter over jezelf en je leven! De training is gebaseerd op bewezen coaching technieken en is makkelijk via je e-mail te volgen. Vergroot je zelfvertrouwen snel en eenvoudig

Ik hoor graag je ervaring, reactie of vraag 🙂

Op jouw succes!

Frank de Moei | Newstart.nl
Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik meer dan 15.000 cursisten geholpen met meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven. Hier vind je mijn gratis boek

0 antwoorden

Laat je reactie achter

Laat je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.