Terug naar jezelf gaan, doe je in 3 stappen en bij elke stap hoort een vraag: Wie ben ik? Wat wil ik? Hoe kom ik daar? Dat zijn de stappen naar geluk en succes. Zelfkennis is de basis voor deze vragen. Leer jezelf kennen en ga terug naar wie je werkelijk bent.

Hoe was je als kind?
Waarschijnlijk was je als kind speels en ongedwongen. Je hield weinig verborgen en had geen problemen met je emoties. Als je iets wilde, vroeg je erom. Kreeg je het niet, dan vroeg je het nog een keer. Je deed wat je leuk vond. Je was niet bezig met je imago, status of je plaats in de maatschappij. Je was gewoon jezelf.

Kinderen zijn een prachtig voorbeeld waar we van kunnen leren. Heb je ooit een kind horen zeggen: “Ik kan nu even niet spelen – ik moet nadenken over mezelf en mijn doelen.” Of: “Ik zit er vandaag even doorheen. Ik ben nog steeds aan het verwerken wat er vorige week is gebeurd.” Nee, toch?

Dat enthousiasme, die spontaniteit, de energie, de oprechtheid, het speels gemak en hoe ze positief in de wereld staan, maakt dat volwassenen soms jaloers zijn op kinderen. We zouden die eigenschappen graag zelf ook willen hebben. Hoe was jij als kind? Kun je het je nog herinneren?

Hoe ben je nu?
In de loop der jaren bouw je allerlei extra lagen op. Lagen van verantwoordelijkheid, discipline, diplomatie en bedachtzaamheid. Hierdoor bescherm je jezelf en creëer je zekerheid. Je wordt serieuzer en minder ongedwongen. Je wordt minder enthousiast en spontaan, want daarmee voorkom je teleurstelling. Je hebt minder energie, want je bent meer bezig met dingen die gedaan moeten worden.

Je kijkt vaker de kat uit de boom, want je vertrouwt niet iedereen op het eerste gezicht. Je neemt verantwoordelijkheid en denkt na over de toekomst. Soms denk je ook: “Wat wil ik nu eigenlijk? Hoe kan ik weer het plezier terugvinden? Meer spontaniteit, energie en vrolijkheid creëren?” Als je merkt dat je vastloopt op een bepaald gebied in je leven, is het tijd om weer terug te gaan naar jezelf.

Terug naar jezelf.
Al die extra lagen staan die terugkeer in de weg. Terug naar jezelf gaan is het wegpellen van die lagen. En eerlijk is eerlijk – zoals we als kind waren, worden we nooit meer. Dat hoeft ook niet. Maar in contact komen met wie je werkelijk bent – onder al die lagen – is wel mogelijk. Daarom noemen ze persoonlijke ontwikkeling ook letterlijk ont-wikkeling. Je wikkelt de lagen die je niet meer ondersteunen van je af tot je bij de kern komt.

Hoe doe je dat? Dit zijn de drie stappen:

Stap 1. Wie ben je?
Dat is de beste vraag die je jezelf kunt stellen. Wie ben ik nu werkelijk? Wat maakt mij uniek? Ken ik mezelf wel echt? Heb ik vertrouwen in mezelf, mijn eigen waarde en mijn eigen vaardigheden? Wat kenmerkt jou als persoonlijkheid?

Zelfkennis is de sleutel tot zelfvertrouwen en geluk. Door jezelf te kennen kun je makkelijker bepalen wat jou gelukkig maakt. Als je sommige mensen vraagt wie ze zijn, dan antwoorden ze met een leeftijd of status: “Ik ben 35 jaar en verkoopmanager.” Maar wie zit daaronder? Wie ben je, afgezien van je leeftijd, lengte, kleding, status en bezit?

2. Wat wil je?
Door alle beslommeringen van de dag vergeten we die vraag vaak te stellen: “Wat drijft mij? Wat wil ik nu echt in het leven? Wat is belangrijk voor mij? Wat zijn mijn echte doelen, los van wat anderen willen?

Je wensen, voorkeuren, drijfveren en motieven bepalen de richting in je leven.
Hoe beter je weet wat je wilt, hoe makkelijker je er kunt komen. En hier is een suggestie: Het gaat erom wat jij wilt. Niet je ouders, niet je partner, niet je vrienden, niet je collega’s. Wat jij wilt. Het is tenslotte jouw leven.

3. Hoe kom je daar?
Om terug te gaan naar jezelf moet je meer doen: meer jezelf onderzoeken, meer tijd met jezelf doorbrengen, meer uitgaan van je eigen voorkeuren. Wie je bent en wat je wilt, is de basis van alles. Dat lukt niet vanzelf en niemand anders kan het voor je uitzoeken. Hoe meer je jezelf leert begrijpen, hoe makkelijker je leven wordt. Mits je wat doet met die inzichten natuurlijk.

Tegelijkertijd moet je er ook veel voor laten: de dingen die je niet gelukkig maken, de behoefte om alles perfect te doen, de minder belangrijke zaken, de behoefte het anderen continu naar de zin te maken. Pel die lagen van je af en keer terug naar de kern.

Hoe versnel je dat proces?
Het kost tijd om dit uit te vinden. Sommige mensen zijn er hun hele leven mee bezig. Sommige mensen vermijden elke vorm van zelfanalyse. Ze zijn bang wat ze zouden kunnen ontdekken. Onterecht: alles wat je ontdekt kan je verder helpen! Alles wat je negeert, blijft terugkomen…

Het is nooit te laat.
Het is nooit te laat om met deze drie stappen te beginnen. Ik ben zelf een enorme laatbloeier en ben pas om m’n dertigste begonnen na te denken over wie ik ben, wat ik wil en hoe ik daar kom. Ook al heb je er nog nooit over nagedacht, je kunt er vandaag nog mee beginnen.

Deze drie vragen in eerlijkheid beantwoorden is het beste wat je kunt doen: het geeft je ontspanning, duidelijkheid, helderheid, richting, stabiliteit, visie, zelfvertrouwen, rust, doelgerichtheid, overzicht, plezier, geluk en nog veel meer.
Neem daarom de tijd om jezelf te ontdekken – het is meer dan de moeite waard!

Wil je meer geluk en succes in je leven?
Alle verandering begint bij je eigen persoonlijke ontwikkeling. Als jij verandert, verandert alles voor jou! Als je meer zelfvertrouwen, meer positiviteit, meer geluk en meer succes wilt in je leven, dan vind je in de webshop de e-cursussen en e-boeken die je daarbij gaan helpen!

Ik hoor graag je ervaring of vraag over dit onderwerp 🙂

Op jouw succes!

Frank de Moei | Newstart.nl
Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik meer dan 10.000 cursisten geholpen met het vinden van meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven. Gratis e-boek | Online Training in Geluk en Succes

12 antwoorden
 1. Anke
  Anke zegt:

  Ik vind elk onderwerp of thema de moeite waard om te lezen, net waar je op dat moment behoefte aan hebt of tegenaan loopt. Dit onderwerp is ook heel leerzaam, dank je wel.

  Beantwoorden
 2. Channah
  Channah zegt:

  Hallo Frank, je hebt hier een enorm goed stuk geschreven zeg! Ik ben 18 en ben de zoektocht begonnen. Ik ken 2 mensen die zichzelf kennen waarvan een zichzelf aan het verliezen is. Ik merk dat jezelf kennen je inderdaad gelukkig maakt en ben mezelf aardig tegen gekomen dit jaar nu ik vriendeN kwijt raakte en dingen op mezelf begon te doen. Mijn grootste angst, alleen zitten in een restaurant, alleen moeten reizen. Sinds dit goed afgaat begin ik meer te zien wie ik ben en ben nu opzoek. Jouw artikel zet me aan het denken en damn. Deze vragen. Nooit gedacht er zo over te denken.

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Channah,

   Fijn te horen dat de vragen je kunnen helpen 🙂
   ALs je goed met jezelf kunt opschieten, ben je misschien wel alleen, maar nooit meer eenzaam!

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 3. Linette
  Linette zegt:

  Hallo Frank, ik kom er steeds meer achter dat ik wel heel veel moet van mezelf.
  Ik ben serieus bezig met mijn werk, mijn sport en zelfs een ontspannende activiteit als wandelen waar ik blij van word moet voor mij toch ook altijd een sportieve prestatie zijn.
  Jouw uitleg over het ongedwongen kind en de lagen die je daarna in je leven aanlegt klinkt heel logisch.
  Maar als ik terugkijk naar mijn kinderjaren was ik toen ook al serieus en niet ongedwongen.
  Zelfs als ik speelde was ik me er van bewust dat er verwacht werd dat ik plezier maakte, ik deed dus maar alsof maar zat nooit echt in dit gevoel.
  Alsof ik altijd naar mezelf keek, mezelf observeerde en na het spelen weer adem kon halen en terug kon gaan naar mezelf.
  Klinkt misschien wat vaag, hoop dat je het begrijpt en een advies voor me hebt.
  Groetjes,Linette

  Beantwoorden
  • Tina
   Tina zegt:

   Goed artikel.
   Elke keer als ik een artikel lees denk ik yes en nu gaat het mij ook lukken.
   Ik ga nu voor me zelf en niet wat anderen van mij vragen. Maar dit verzwakt na een tijdje omdat het mislukt hetgeen wat ik wil.

   Beantwoorden
   • Frank
    Frank zegt:

    Beste Tina,

    Zolang je doet wat je werkelijk wilt (los van wat anderen vinden dat je moet doen), ben je al succesvol.
    Misschien is succes meer een reis dan een eindbestemming. Geef niet op en blijf groeien in de richting die bij je past 🙂

    Veel succes en vriendelijke groet,
    Frank

    Beantwoorden
 4. Maupie
  Maupie zegt:

  Ik ben 18 en praat nog veel met mijn ex en dit is denkelijk de reden hoe ik hier gekomen ben ik denk vaker per dag hoe blij is bij haar was.. Heb veel leuke momenten gehad heb mijn ouders en vrienden vaker laten vallen maar gelukkig zijn ze er nog voor me maar ik raak de grip op alles even kwijt ik ben tamboer in een vereniging die is worden gestart door mijn opa en als het kon en ik daarmee geld kon maken zou ik beroeps muzikant worden maar daarmee bereik je niks. Zit best wel in de knoop met mezelf nu iedereen is er voor me maar ik krijg de grip niet terug ik wil architect worden maar ook daarop ben ik de grip even kwijt heb je misschien tips of iets anders voor me?

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Laat je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.