Terug naar jezelf gaan, doe je in 3 stappen en bij elke stap hoort een vraag: Wie ben ik? Wat wil ik? Hoe kom ik daar?

Dat zijn de stappen naar geluk en succes. Zo vind je jezelf terug.

Zelfkennis is de basis voor deze vragen. Leer jezelf kennen en ga terug naar wie je werkelijk bent.

Je kunt pas dicht bij jezelf blijven als je weet wie je echt bent, nietwaar?

Wil je dicht bij jezelf blijven?

Denk je vaak:

  • Ik weet niet wie ik ben. 
  • Ik ben de weg naar mezelf kwijtgeraakt. Hoe vind ik mezelf weer terug?
  • Ik wil ontdekken wie ik nu werkelijk ben.
  • Hoe moet ik bij mezelf komen?
  • Ik voel niets meer, ik weet niet wat ik wil!

Dan moet je terug naar jezelf. Hier is een geheim: dat willen we allemaal!

Want we zijn onszelf behoorlijk kwijtgeraakt….


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Hier zijn een paar vragen voor je:

Hoe was je als kind?

Waarschijnlijk was je als kind speels en ongedwongen. Je hield weinig verborgen en had geen problemen met je emoties. Als je iets wilde, vroeg je erom. Kreeg je het niet, dan vroeg je het nog een keer. Je deed wat je leuk vond. Je was niet bezig met je imago, status of je plaats in de maatschappij. Je was gewoon jezelf.

Kinderen zijn een prachtig voorbeeld waar we van kunnen leren. Heb je ooit een kind horen zeggen: “Ik kan nu even niet spelen – ik moet nadenken over mezelf en mijn doelen.” Of: “Ik zit er vandaag even doorheen. Ik ben nog steeds aan het verwerken wat er vorige week is gebeurd.” Nee, toch?

Dat enthousiasme, die spontaniteit, de energie, de oprechtheid, het speels gemak en hoe ze positief in de wereld staan, maakt dat volwassenen soms jaloers zijn op kinderen. We zouden die eigenschappen graag zelf ook willen hebben. Hoe was jij als kind? Kun je het je nog herinneren?

Hoe ben je nu?

In de loop der jaren bouw je allerlei extra lagen op. Lagen van verantwoordelijkheid, discipline, diplomatie en bedachtzaamheid. Hierdoor bescherm je jezelf en creëer je zekerheid. Je wordt serieuzer en minder ongedwongen. Je wordt minder enthousiast en spontaan, want daarmee voorkom je teleurstelling. Je hebt minder energie, want je bent meer bezig met dingen die gedaan moeten worden.

Je kijkt vaker de kat uit de boom, want je vertrouwt niet iedereen op het eerste gezicht. Je neemt verantwoordelijkheid en denkt na over de toekomst. Soms denk je ook: “Wat wil ik nu eigenlijk? Hoe kan ik weer het plezier terugvinden? Meer spontaniteit, energie en vrolijkheid creëren?”

Als je merkt dat je vastloopt op een bepaald gebied in je leven, is het tijd om weer terug te gaan naar jezelf.

Terug naar jezelf.

Al die extra lagen staan die terugkeer in de weg. Terug naar jezelf gaan is het wegpellen van die lagen. En eerlijk is eerlijk – zoals we als kind waren, worden we nooit meer. Dat hoeft ook niet. Maar in contact komen met wie je werkelijk bent – onder al die lagen – is wel mogelijk. Daarom noemen ze persoonlijke ontwikkeling ook letterlijk ont-wikkeling. Je wikkelt de lagen die je niet meer ondersteunen van je af tot je bij de kern komt.

Hoe doe je dat? Hoe vind je jezelf weer terug?

Dit zijn de drie stappen om jezelf weer terug te vinden:

Stap 1. Wie ben je?

Dat is de beste vraag die je jezelf kunt stellen. Wie ben ik nu werkelijk? Wat maakt mij uniek? Ken ik mezelf wel echt? Heb ik vertrouwen in mezelf, mijn eigen waarde en mijn eigen vaardigheden? Wat kenmerkt jou als persoonlijkheid?

Zelfkennis is de sleutel tot zelfvertrouwen en geluk. Door jezelf te kennen kun je makkelijker bepalen wat jou gelukkig maakt. Als je sommige mensen vraagt wie ze zijn, dan antwoorden ze met een leeftijd of status: “Ik ben 35 jaar en verkoopmanager.” Maar wie zit daaronder? Wie ben je, afgezien van je leeftijd, lengte, kleding, status en bezit?

2. Wat wil je?

Door alle beslommeringen van de dag vergeten we die vraag vaak te stellen: “Wat drijft mij? Wat wil ik nu echt in het leven? Wat is belangrijk voor mij? Wat zijn mijn echte doelen, los van wat anderen willen?

Je wensen, voorkeuren, drijfveren en motieven bepalen de richting in je leven.
Hoe beter je weet wat je wilt, hoe makkelijker je er kunt komen. En hier is een suggestie: Het gaat erom wat jij wilt. Niet je ouders, niet je partner, niet je vrienden, niet je collega’s. Wat jij wilt. Het is tenslotte jouw leven.

3. Hoe kom je daar?

Om terug te gaan naar jezelf moet je meer doen: meer jezelf onderzoeken, meer tijd met jezelf doorbrengen, meer uitgaan van je eigen voorkeuren. Wie je bent en wat je wilt, is de basis van alles. Dat lukt niet vanzelf en niemand anders kan het voor je uitzoeken. Hoe meer je jezelf leert begrijpen, hoe makkelijker je leven wordt. Mits je wat doet met die inzichten natuurlijk.

Tegelijkertijd moet je er ook veel voor laten: de dingen die je niet gelukkig maken, de behoefte om alles perfect te doen, de minder belangrijke zaken, de behoefte het anderen continu naar de zin te maken. Pel die lagen van je af en keer terug naar de kern.

Hoe versnel je dat proces?

Het kost tijd om dit uit te vinden. Sommige mensen zijn er hun hele leven mee bezig. Sommige mensen vermijden elke vorm van zelfanalyse. Ze zijn bang wat ze zouden kunnen ontdekken. Onterecht: alles wat je ontdekt kan je verder helpen! Alles wat je negeert, blijft terugkomen…

Het is nooit te laat.

Het is nooit te laat om met deze drie stappen te beginnen. Ik ben zelf een enorme laatbloeier en ben pas om m’n dertigste begonnen na te denken over wie ik ben, wat ik wil en hoe ik daar kom. Ook al heb je er nog nooit over nagedacht, je kunt er vandaag nog mee beginnen.

Deze drie vragen in eerlijkheid beantwoorden is het beste wat je kunt doen: het geeft je ontspanning, duidelijkheid, helderheid, richting, stabiliteit, visie, zelfvertrouwen, rust, doelgerichtheid, overzicht, plezier, geluk en nog veel meer.
Neem daarom de tijd om jezelf te ontdekken – het is meer dan de moeite waard!


WIL JE MEER ZELFVERTROUWEN?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

JA, IK WIL MEER ZELFVERTROUWEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt