Doen wat je niet wilt, is zinloos. Dat weet je natuurlijk allang, maar kennelijk doe je nog steeds dingen die je niet wilt. Om ècht te beseffen hoe zinloos het is om je leven te verspillen aan ervaringen waar je niet van opknapt, is er iets meer voor nodig. Met het volgende voorbeeld hoop ik dat al je alarmbellen afgaan als je bezig bent met iets dat je niet wilt.

Ben je klaar voor je nieuwe hobby?

Laten we het in een eenvoudige metafoor gieten: Stel, jij hebt een hobby die je helemaal geweldig vindt. Het maakt niet uit wat die hobby is – dat kun je zelf wel invullen.

Het gaat erom dat jij het fantastisch vindt dit te doen! Elk vrij moment ben je ermee bezig, je krijgt er ontzettend veel energie van en je bent helemaal gelukkig terwijl je ermee bezig bent. Kun je iets bedenken?

Nu kom ik met een nieuw idee: ik heb een nieuwe hobby voor je gevonden. De oude hobby ‘mag’ je niet meer doen en vanaf nu moet je elk vrij moment doorbrengen met die hobby die ik voor je heb verzonnen. Ben je er klaar voor? Ben je niet nieuwsgierig wat het is dat je voortaan gaat doen? Wel, hier komt het, houd je vast! Je nieuwe hobby is….

Onderwatervliegeren!

Pardon?

Ja, dat heb je goed gehoord! Onderwatervliegeren, dat ga je voortaan doen! Gewoon, in een zwembad of in de zee – ga je proberen te vliegeren. Kun je je er iets bij voorstellen?

Stel dat ik zo gek ben om jou dit voor te stellen en stel dat jij zo gek bent om mijn voorstel te accepteren. En stel dat je hier een jaartje mee gaat oefenen… Wat gebeurt er dan?

Wat gebeurt er als je doet wat je niet wilt?

1 Denk je dat je het leuk vindt?
2 Denk je dat je er veel energie van krijgt?
3 Denk je er van groeit?
4 Denk je dat je het natuurlijk voelt?
5 Denk je dat je je erop verheugt?

Wacht, denk nog even verder:

1 Zul je er ooit succesvol mee worden?
2 Zal het je ooit gelukkig maken?
3 Zul je het aan het eind van je leven het de moeite waard hebben gevonden?

Nee, natuurlijk niet!

Onderwatervliegeren is je hele leven.

Geen enkele kans dat je onderwater vliegen ooit echt leuk zult vinden. Geen enkele kans dat je er ooit goed in zult worden. En al helemaal geen schijn van kans dat je het je gelukkig gaat maken. Je vindt nog eerder een dinosaurus in een dierenwinkel…

Dit gaat niet over je hobby. Dit voorbeeld zou net zo goed kunnen gaan over je werk, je woning, je relaties, je vrije tijd, je mentale gezondheid. Of wat dan ook. Onderwatervliegeren is de metafoor voor alles wat je niet leuk vindt:

1 Werk waar je van in slaap valt.
2 Mensen waar je niet van opknapt.
3 Landen die je niet wilt bezoeken.
4 Sporten die je niet wilt beoefenen.
5 Huizen waar je niet in wilt wonen.

Is er iets zinlozer dan dit?

Kortom, al die dingen waar je niet vrolijk van wordt, waar je geen energie van krijgt en waar je niet gelukkig van wordt. In plaats van al die dingen te gaan doen, kun je net zo goed gaan onderwatervliegeren…

Want dat is de kern van onderwatervliegeren: je kostbare tijd, je kostbare energie, je kostbare leven verspillen aan dingen, mensen en ervaringen waar je niet gelukkig van wordt. Totaal zinloos toch?

Het wordt niet leuker.

Sommige mensen denken dat met doorzettingsvermogen onderwatervliegeren leuker wordt. Sommige mensen voelen zich schuldig als ze iets kiezen wat minder moeilijk is. Sommige mensen vliegeren onderwater omdat iedereen dat doet. En jij? Heb je al gemerkt dat als je doet wat je niet wilt:

1 Je op een plek bent waar je je niet comfortabel voelt.
2 Je iets doet wat eigenlijk niet werkt.
3 Het proces niet leuk is en ook nergens naartoe gaat.

Onderwatervliegeren is net zo zinloos als zwemmen in de modder, zweven in een kruipruimte, of springen in een moeras. Hoe lang je het het ook probeert, hoe hard je ook je best doet, het wordt nooit wat. Dus wees verstandig: gaan doen wat je echt wilt. Linksom, rechtsom, recht door het midden – doe wat je ècht wilt…

Deze e-cursussen gaan je helpen:

Online Training in Geluk en Succes
Wil je meer geluk en succes in je leven?
Alle verandering begint bij je eigen persoonlijke ontwikkeling. Als jij verandert, verandert alles voor jou! Als je meer zelfvertrouwen, meer positiviteit, meer geluk en meer succes wilt in je leven, dan vind je in de webshop de online trainingen en e-boeken die je daarbij gaan helpen:
Ontdek de trainingen in geluk en succes
Meer dan 15.000 cursisten hebben een online training bij Newstart.nl gevolgd. Alle trainingen gaan uit van hetzelfde einddoel: Voel je goed over jezelf en je leven!

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Ontdek het zelf – download mijn gratis e-boek:

Gratis e-boek: Hoe je krijgt wat je echt wilt

4 antwoorden
 1. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Hallo Frank,
  Ik vind je artikelen heel zinvol en mag ze altijd graag lezen. Zelf zit nu in een baan waar ik totaal niet gelukkig in ben en me erg weggestopt voel (midden in een weiland) In deze provncie zijn niet veel banen met bijv talen of evenementen. Ik ben erg goed in regelen en organiseren en vind het heerlijk om een andere taal te horen of te spreken. Ik heb 3 jaar in frankrijk gezeten, hotel/camping maar het is een lastig land, verdient ook niet veel en das best lastig met een koopwoning hier (was wel verhuurd). Ik had een buitenlandse partner, das voorbij en twijfel over het vertrek buitenland, welk land nu? mijn omgeving is gesetteld en ik zou het liefste een leuk baan willen met een partner. Maar ik ben echt bang dat ik die hier niet ga vinden. Omdat ik op mijn stad ben uitgekeken ga ik dus ook niet vaak de deur uit…wat me verder omlaag trekt. Ik heb al een keer half een bore-out gehad en dat was de redden voor mijn vertrek. Nu denk, andere baan/andere hobby’s nieuwe vrienden, is dat het? of toch buitenland? die onrust is soms om simple van te worden ;-)

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Anoniem,

   Dank je wel :)

   Het gaat dus om meer dan alleen een baan; het gaat ook om hobbies, nieuwe vrienden, een nieuwe partner en de onrust kwijtraken…
   Dat is een heleboel en de oplossing ligt in je gedachten in het verhuizen naar een nieuwe plek.

   Maar waar je ook naar toe gaaat, je neemt altijd jezelf mee. Dus bepaal voor jezelf of ergens anders naartoe gaan wel alle problemen oplost. Is het echt de plaats die alles bepaalt?
   Indien nee: verander dan je manier van kijken naar je huidige situatie en concludeer niet te snel dat ‘in het weiland’ niets meer mogelijk is.
   Indien ja: als je echt wilt veranderen van omgeving, waag dan gewoon die stap. Misschien is Frankrijk te ver, maar is er in dìt land wèl een beter plek voor jou :)

   Heel veel succes!

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
   • Anoniem
    Anoniem zegt:

    Bedankt! Ik zoek dat eerst rustig uit voordat ik alles op de hobbel zet, kleine stappen, misschien eerst eens een andere baan waarin ik de Franse taal kan gebruiken. Nogmaals bedankt.

    Beantwoorden
    • Frank
     Frank zegt:

     Graag gedaan :)

     Als je iets verandert in de 3 grote pijlers van het leven (relatie, woonplaats en werk – naast gezondheid natuurlijk), is het altijd goed om ze niet alle 3 tegelijkertijd te veranderen :)

     Veel succes en vriendelijke groet,
     Frank

     Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.