fbpx

De kracht van introvert zijn – in een sociale wereld

Ontdek de voordelen van introvert zijn. Gebruik jouw unieke kracht voor meer succes in een sociale wereld. Leer deze praktische tips en inzichten:

De voordelen van een introvert zijn in een extraverte wereld.

Deze wereld draait om interactie. Alles wordt geregeld door sociaal met elkaar om te gaan.

Dus de verhouding tussen jou en andere mensen bepaalt alles in je leven. Je bent in bijna alles afhankelijk van andere mensen.

Maar hoe ga je daar nu mee om als introvert?

Wat als jij geen energie krijgt van veel mensen om je heen? En als jij niet zo’n sociaal dier bent? Als jij liever tijd met jezelf doorbrengt?

Dan kun je overweldigd worden als introvert persoon. Dan lijkt het een nadeel om introvert te zijn.

Terwijl de rest van de mensen naar feestjes gaat en druk aan het kletsen is op het werk, vind jij het fijner om een rustiger plek te vinden. Desnoods met een of twee personen om je heen.

Maar de hele dag een groep mensen om je heen? Dat trek je niet. Dat zuigt je leeg. Dan loopt je batterij sneller leeg als een zonnepaneel op de Noordpool.

Dus het lijkt een nadeel te zijn om introvert te zijn in een extraverte wereld. Maar is dat ook echt zo?

Of zijn er toch nog voordelen om een introvert te zijn?

Dat gaan we in dit artikel samen onderzoeken. Maar je mag het als echte introvert natuurlijk ook alleen doen!

Wat is het verschil tussen een introvert en een extravert?

Extraverte mensen krijgen energie van sociale contacten.

Ze houden van mensen om zich heen. Extraverten gedijen goed in grote gezelschappen. Deze mensen-mensen houden van afwisseling en levendigheid.

Alleen zijn, dat vinden ze saai en valt hen zwaar. Hun batterij loopt leeg van afzondering.

Introverte mensen krijgen juist meer energie van alleen zijn. Of van kleine gezelschappen.

Ze hebben een diepe innerlijke belevingswereld. Dat mengt vaak niet goed met de drukte van een groot gezelschap. Ze gaan liever de diepte in met iemand, en ze vinden het geweldig om zich daarna weer even terug te kunnen trekken.

Hun batterij loopt leeg van te veel contact met andere mensen.

Voordelen van introvert zijn.

Je kent natuurlijk de voordelen van extravert zijn:

Extraverte mensen zijn sociaal handig, praten gemakkelijk, bewegen zich prima in grote groepen. En ze weten altijd de juiste woorden te vinden.

Bovendien krijgen ze energie van andere mensen. Ze zijn aan het eind van een feestje dus energieker dan aan het begin. Dit is het algemene beeld van extraverte mensen.

Maar hoe zit het dan met de introvert?

Er zijn eigenlijk best wel veel voordelen om een introvert te zijn.

Introverte personen worden vaak bestempeld als teruggetrokken en stil. Maar ze hebben unieke eigenschappen die hen onderscheiden van andere mensen.

Een van de grootste voordelen van introvert zijn is het vermogen om alleen te kunnen zijn. Introverte mensen voelen zich verbonden met hun innerlijke gedachtenwereld. Ze kunnen goed reflecteren en hebben diepe gedachten.

Door zichzelf terug te trekken van de drukte om zich heen, kunnen zij zich weer opladen. De blik kan weer naar binnen worden gericht. Daar komen extraverte mensen vaak minder aan toe.

Daarnaast kunnen introverte mensen goed luisteren en observeren. Ze zijn vaak in staat om details op te merken die anderen missen.

Zo kunnen ze dieper ingaan op gesprekken en relaties. Deze vaardigheden maken hen uitstekende vrienden, partners en collega’s.

Ze zijn misschien niet luidruchtig aanwezig, maar ze hebben wel meer aandacht voor de wereld om hen heen.

Introverte mensen denken goed na voordat ze iets zeggen. Ze houden niet veel van oppervlakkigheid. Voordat ze iets doen, hebben ze er goed over nagedacht, en goed geluisterd naar hun gevoel.

Een introvert zijn in een extraverte wereld is uitdagend. Maar het heeft ook zeker zijn voordelen!

De misvattingen over introverte mensen.

Introverten worden vaak verkeerd begrepen. Ze worden soms gezien als verlegen, ongeïnteresseerd of saai. Maar introverten zitten gewoon anders in elkaar.

Ze hebben de neiging om dieper te graven in gesprekken en relaties. Ze observeren goed en kunnen vaak subtiele details opmerken die anderen missen. Dat maakt hen juist heel interessant.

Hoe kun je als introvert gedijen in een sociale situatie?

Hoewel een introvert vaak de voorkeur geeft aan een rustige omgeving, is het soms nodig om sociaal te zijn. Je ontkomt niet altijd aan een feestje, een werkvergadering of een familiebijeenkomst.

Dus wat kun je dan doen?

Tips voor introverte mensen in sociale contacten.

Hier zijn een paar tips voor een introvert met sociale contacten:

– Plan een rustperiode in, voor en na het contact. Je hebt behoefte om je batterij weer op te laden na een uitputtend sociaal contact. Neem die tijd. Begin uitgerust aan een nieuwe ontmoeting en laad jezelf weer op na elk sociaal contact.

– Geef je grenzen aan. Zeg vaker nee, en af en toe ja. Zegt nee tegen alles waar je van leegloopt. Maar zeg ook af en toe ja. Kies je interacties met de buitenwereld zorgvuldig. Bepaal welke momenten echt belangrijk voor je zijn.

– Probeer niet jezelf te veranderen. Je bent zoals je bent en dat is prima. Accepteer dat jij een unieke balans hebt. Die balans is anders voor ieder mens.

Als jij voelt dat je onder de mensen wilt zijn, prima. Als jij voelt dat je even op jezelf wilt zijn, ook prima. Luister naar dat gevoel. Probeer het niet te veranderen.

Wat doet een introvert op de werkplek?

De werkplek is natuurlijk de plaats waar de extravert het heel goed doet. Veel managers en leiders zijn extravert. Omdat ze daardoor goed kunnen omgaan met mensen en goed hun ideeën kunnen uitdragen.

Maar er zijn ook veel voorbeelden van managers en werknemers die meer op de achtergrond werken en daarin zich goed voelen.

Deze introverte leiders kunnen diep nadenken en de lange termijn koers zien. Ze kunnen erg secuur werken en kwaliteit leveren. Ook kan de introvert op de werkplek zorgvuldige en doordachte beslissingen nemen.

Een introvert is vaak een uitstekende probleemoplosser. Introverte personen hebben een groot oog voor detail. Ze hebben een sterke focus en kunnen zich goed concentreren.

Dat maakt ze succesvol in elke taak die een diepe concentratie vereist.

Hoe introverte mensen uitblinken op creatieve gebieden.

Creatieve gebieden zoals kunst, schrijven en muziek zijn een vruchtbare omgeving voor introverten. Introverte mensen hebben een uniek vermogen om hun innerlijke wereld te verkennen.

Creativiteit – in wat voor beroep dan ook – is altijd een uiting van die innerlijke wereld. Dus introverte mensen zijn vaak creatief. Ze uiten hun ideeën vaak vanuit een dieper niveau dan extraverte mensen.

Introverte mensen en relaties.

In persoonlijke relaties ben je als introvert kieskeurig, maar ook loyaal. Introverte mensen zijn vaak geen allemansvrienden.

Ze hebben liever een klein groepje mensen om zich heen waar ze een klik mee hebben, dan een grote groep van oppervlakkige kennissen.

De introverten zijn loyaal en toegewijd aan hun relaties. Ze zoeken vaak diepgaand contact met anderen. Als dat er eenmaal is, dan kijken ze niet verder.

De introvert komt zijn of haar beloftes na en zal vaak de sterke schouder zijn om op uit te huilen. Kortom: de introvert is een prima vriend of vriendin.

Ben jij een introvert? Dat is toch helemaal prima!

Het lijkt alsof introvert zijn een soort vloek is in de huidige maatschappij. Maar niets is minder waar.

Er is al genoeg oppervlakkigheid en hijgerigheid in onze wereld.

Ben je een introvert? Wees dan blij met jouw sterke kanten: je bent zorgvuldig, betrokken, diepgaand, een goede luisteraar, creatief en vaak in contact met je gevoel.

Sommige situaties zijn een uitdaging voor je als introvert, zoals grote gezelschappen en sociale verplichtingen.

Probeer je rust te vinden, voor en na deze momenten. Probeer te kiezen welke momenten met anderen belangrijk voor je zijn. Geef je grenzen goed aan.

Omring jezelf met mensen die je begrijpen en waarderen wie je bent. Wees trots op je unieke eigenschappen. Vier de voordelen van introvert zijn, ook in een extraverte wereld.

Maar bovenal: wees blij met wie je bent, en accepteer jezelf. Respect je gevoel en houd rekening met je eigen wensen.

Dan valt de weerstand weg en kun je helemaal zijn wie je bent. Want er is helemaal niets mis met een introvert te zijn. Sterker nog: het is juist een heel mooi cadeau!

Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>