7 Positieve overtuigingen over jezelf

Overtuigingen over jezelf herhaal je elke dag van je leven. Maar herhaal je ook de positieve overtuigingen over jezelf? Iedereen oefent, maar oefen je ook de goede kant op? Dat is de vraag…

Hoe weet je of je negatieve of positieve overtuigingen hebt over jezelf? Wel, dat is eenvoudig: als je positieve overtuigingen hebt over jezelf, dan voel je je goed. Voel je je niet goed over jezelf, dan herhaal je – onbewust – negatieve overtuigingen over jezelf. Simpel, nietwaar?

Mensen met zelfvertrouwen hebben positieve overtuigingen over zichzelf.

Ze zijn zeker niet slimmer dan jij. Ze denken alleen anderen gedachten – en daardoor voelen ze iets anders. Ze voelen zelfvertrouwen. Wat je voelt, is immers het resultaat van wat je denkt. Denkt een negatieve gedachte over jezelf en voilá – je voelt je onzeker!

Geloof je me niet? Denk dan maar eens tien keer deze gedachte:

“Ik kan veel meer dan ik op dit moment doe.”

Klaar? Hoe voel je je nu?

Ben je ontevreden over jezelf?

Het kan bijna niet anders of je voelt iets van ontevredenheid over jezelf. Waarschijnlijk voel je niet alleen dat je ergens tekortschiet – je weet het gewoon. Je WEET dat er meer in jou zit.

Begrijp je dat een gedachte leidt tot een gevoel – dat een gevoel niet zomaar ontstaat?

Dat is goed nieuws! Want dat betekent dat het werkt! Het werkt alleen nog niet de goede kant op. Je oefent nog met negatieve overtuigingen – dus de verkeerde kant op. Dus dat gaan we nu veranderen:

Hier zijn 7 positieve overtuigingen over jezelf.

7 Overtuigingen over jezelf die mensen met zelfvertrouwen niet alleen voelen, maar ook in het diepst van hun hart weten:

1 – Ik ben de moeite waard.

De basis van elke onzekerheid is de gedachte: “Ik ben niet de moeite waard.” Of anders gezegd: “Ik verdien het niet om gelukkig te zijn. Andere mensen zijn beter dan ik. Ik mag niet mijn eigen plaats innemen in deze wereld. Ik doe er niet toe. Ik ben niet goed genoeg.” Allemaal onzin! Dat moeten we zo snel mogelijk uit je hoofd zien te krijgen.

Iedereen is de moeite waard – iedereen! Als je niet de moeite waard was geweest, dan zou je niet geboren zijn. Het feit dat je bestaat, betekent dat het universum jou heeft gemaakt – en dus ben je de moeite waard. Anders zou je er gewoon niet zijn.

Je hoeft niets te doen om de moeite waard te zijn, het is je geboorterecht. Vergeet de illusie dat je moet bewijzen dat je de moeite waard bent. Dan hoef je alleen voor jezelf. Neem afstand van iedereen die jou niet de moeite waard vindt. Neem dus ook afstand van dat stemmetje in je hoofd!

Motto: Ik mag er zijn – sterker nog: Ik ben er al!

2 – Ik hoef mijzelf niet te veranderen.

Mensen die onzeker zijn, denken dat ze moeten veranderen. Dat ze een beter, slimmer, knapper of wijzer mens moeten worden. De enige reden dat ze dat denken, is omdat ze zichzelf nog niet volledig geaccepteerd hebben. Als je jezelf volledig accepteert, dan weet je dat je prima bent. Precies zoals je bent.

Dat is geen licentie om asociaal of egoïstisch te worden Dus niet: “Hé, ik ben een ongelofelijk eikel, maar ik ben wèl helemaal prima zoals ik ben!”. Het is wèl een licentie om helemaal jezelf te blijven. Zou dat niet heerlijk zijn? Gewoon jezelf zijn? Dat kun je als geen ander, je bent ervoor geboren!

Accepteer dat je niet perfect bent en dat nooit zult worden. Laat het los dat je iemand anders moet worden. Dat gaat nooit gebeuren. Heb jezelf lief en accepteer jezelf zoals je bent. Alleen dat geeft innerlijke rust en zelfvertrouwen.

Wil jij meer zelfvertrouwen?

De online cursus Meer Zelfvertrouwen gaat je helpen!

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf - wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

"De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“Motto: Ik ben helemaal prima, precies zoals ik ben.

3 – Ik weet dit nog niet, maar ik kan het leren.

Onzekere mensen denken: “Ik kan het niet niet. Het zal me nooit lukken.” Begrijp je waarom je zo ook nooit in beweging zult komen? Als je denkt dat het niet gaat lukken, dan hoef je het ook niet te proberen. Zonde van je tijd! Je loopt alleen maar de kans dat je geconfronteerd wordt met je eigen falen. Zo voelt dat althans.

Mensen met zelfvertrouwen zijn zoals gezegd niet slimmer of beter dan jij. Ze hebben alleen maar een andere overtuiging: “Ik weet dit nog niet, maar ik kan het wel leren.” Ze zijn ervan overtuigd dat ze alles kunnen leren, mits ze er maar genoeg tijd en moeite in stoppen. Zo hebben ze ook leren lopen, leren fietsen, leren schrijven. Gewoon, door te leren wat ze daarvoor niet konden. Dat je iets niet kunt, betekent helemaal niets. Niemand kan iets voordat ze hebben geoefend…

Motto: Ik kan alles leren wat ik wil.

4 – De mening van andere mensen zegt niets over mij.

Iedereen heeft wel een mening over jou en mij. Maar hoezeer je ook hecht aan de meningen van anderen: zij denken slechts 5 minuten over je na en gaan daarna weer verder met hun eigen leven. Maar jij – jij moet je hele leven nog verder met jezelf, 24 uur per dag. Dus waarom hecht je meer waarde aan de meningen van anderen dan aan de mening die je zelf hebt?

Dat kan nooit de bedoeling zijn. Jij bent de expert van je eigen leven, jij bent de expert van wie je bent. Een mening van een ander is meestal een projectie van wat die persoon zelf gelooft. Dat zegt niets over jou. Jij bepaalt wat je wilt denken over jezelf. Jij bent de enige die echt kan oordelen over wie je bent.

Motto: Ik bepaal zelf wat ik van mijzelf vind. Lekker puh!

5 – Ik kan omgaan met tegenslagen.

“Ik kan alles aan wat er op mijn pad komt”, is de kerngedachte van mensen met zelfvertrouwen. Iedereen heeft te maken met tegenslagen. Niemand is ervan uitgezonderd. Wat voor tegenslagen je tegenkomt, zegt niets over jou. Maar hoe je met die tegenslagen omgaat, dat zegt alles.

Sommige mensen geven direct op bij de eerste tegenslag. Anderen zien een tegenslag juist als een motivatie om een hogere versnelling in te schakelen. Ze zien het als een natuurlijk onderdeel van elk succes. De mensen met de grootste successen hebben vaak ook de meeste tegenslagen gekend. Denk je dat dat toeval is? Het enige dat van een tegenslag een mislukking maakt, is opgeven. Zolang je niet opgeeft, is elke tegenslag slechts een tijdelijk uitstel van succes.

Motto: Ik ga door tot ik mijn doel heb bereikt.

6 – Ik hoef niets te doen om mezelf te bewijzen.

Mensen die erg onzeker zijn, hebben continu de behoefte zich te bewijzen. Ze moeten meer succes hebben dan anderen, ze moeten een groter auto hebben dan de buurman, ze moeten meer volgers hebben op Instagram of Facebook. Dat is allemaal erg vermoeiend, want het kenmerk van je moeten bewijzen, is dat je er nooit mee kunt stoppen. Je zult altijd door moeten gaan.

Het punt is dat je niemand anders KUNT bewijzen dat je de moeite waard bent. De enige persoon aan wie je dat kunt of moet bewijzen, ben jezelf. En je moet pas bewijzen dat je de moeite waard bent, als je niet zeker weet dàt je het bent. Je moet alleen bewijzen waar je niet zeker van bent. Geef het gewoon op. Stop al die energie in te ontdekken waarom je nu al de moeite waard bent. Dus niet ‘of’, maar ‘waarom’…

Motto: Ik hoef niets te bewijzen, nooit niet, aan niemand.

Zo, nu heb je 6 positieve overtuigingen over jezelf. Doe er iets mee, als je jezelf liefhebt…

Wacht even, er waren toch 7 overtuigingen?

Klopt, maar ik vond zes wel voldoende. Ik hoef niet te bewijzen dat ik er meer ken, want ik hoef mezelf niet te bewijzen, weet je nog? Dus deze laatste overtuiging is voor jou. Bedenk een positieve overtuiging voor of over jezelf. Alles is goed, zolang het maar positief is.

Ik kan je alle kennis van de wereld meegeven, maar uiteindelijk gaat het om oefenen. Dat kun je alleen zelf doen. Dus verzin je nieuwe lijfspreuk, je nieuwe motto, je nieuwe positieve overtuiging. Maak er iets moois van – verras jezelf eens. Hoe persoonlijker je het maakt, hoe beter je het voelt!

Motto: Jouw meest briljante positieve overtuiging die je goed doet voelen.

En wil je meer positieve overtuigingen over jezelf? Wil je je nog beter voelen over jezelf? Bestel dan deze online training:


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Bestel direct – nu voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>