Persoonlijke groei kun je niet tegenhouden. De vraag is alleen: Waar groei je naartoe? Groei je op een manier waar je je goed bij voelt? Of groei je op een manier die krampachtig voelt? Het verschil tussen deze twee manieren is enorm – en het effect ervan op je leven ook. Zo ga je van angst, tekort en ontevredenheid naar vertrouwen, overvloed en voldoening!

Groeien vanuit tekort.

Veel mensen leven vanuit een gebrek, gemis of tekort in zichzelf. Ergens hebben ze besloten dat hun doelen ervoor gaan zorgen dat ze zich compleet voelen. Dit zorgt ervoor dat hun belangrijkste doel (zich nu goed voelen) naar de toekomst geprojecteerd wordt. “Op een dag zal ik me beter voelen, maar eerst mijn doelen bereiken… Ik ben nog niet wie ik wil zijn…”

Dit is als zwemmen in de modder – het voelt krampachtig aan en het schiet niet op.

Helaas is er op deze (levenslange) reis sprake van een gevoel van ontevredenheid. We hebben immers onze doelen nog niet bereikt. En die gaan ons compleet maken, dus hoe kunnen we nu tevreden zijn? Dit uitstel van geluk is voor veel mensen vrij normaal. We leren dit vanuit onze opvoeding – en onze omgeving doet het toch ook?

Groeien vanuit overvloed.

De tweede manier van leven zie je iets minder om je heen. Mensen in deze fase groeien niet vanuit een tekort, maar vanuit de voldoening over wie ze al zijn. Ze voelen zich al compleet en tevreden over het leven. Er worden nog wel doelen gesteld, maar deze doelen zijn niet nodig om zich beter te voelen dan ze nu al doen.

Dit is als zwemmen in de zee, met de golven mee – het voelt natuurlijk en je gaat als een speer!

Alles in deze fase is een aanvulling op wie we al zijn en wat we al hebben. Het is geen compensatie voor een gebrek in ons leven. We voelen ons goed – èn het is fijn om hier meer van te ervaren. Onderweg is er een gevoel dat we al zijn waar we willen zijn. En nieuwsgierigheid (geen angst!) wat er nog meer op ons pad komt…

Geniet van je leven

De beste manier om je goed te voelen, is door het volgen van de Online Training Geluk - Genieten van het Leven. Gelukkig zijn is geen toeval, het is een beslissing. Ontdek wat jou ècht gelukkig maakt en geniet weer van elke dag. Voel je beter over jezelf en je leven!

Waar groei je naartoe?

Zoals je begrijpt kun je jezelf ontwikkelen vanuit het idee dat er nog niet voldoende is. De vraag is alleen:

1. Waar groei je naartoe?
2. Bereik je zo ooit het eindpunt dat je wèl tevreden zult zijn?
3. Of blijft dit eindpunt ergens in de toekomst liggen?

Hoe herken je groeien vanuit tekort?

Kenmerken van deze manier van leven zie je overal om je heen: piekeren, hebberigheid, moeite om los te laten, anderen weinig gunnen. Het is allemaal menselijk en begrijpelijk. Het wordt allemaal veroorzaakt door angst: angst om niet genoeg te hebben, angst dat een ander het beter doet. Angst dat er nare dingen gaan gebeuren, angst dat we de controle verliezen.

Kijk om je heen en lees de kranten – je ziet het overal in ons maatschappij.

Hoe herken je groei vanuit overvloed?

Ik hoop vooral dat je dit in jezelf herkent: soms heb je het gevoel dat er meer dan voldoende is. Soms heb je vertrouwen in de toekomst. Soms gun je andere het beste. Soms laat je een gebeurtenis makkelijk los. Als dat het geval is, leef je vanuit overvloed en voldoening. Is dat geen fijn gevoel? Het kenmerk van groeien vanuit overvloed is dat je gelukkig bent met jezelf en je leven.

De paradox van groei vanuit overvloed.

Hier is de paradox: Met leven vanuit tevredenheid bereik je ook sneller je persoonlijke doelen! Doelen worden minder krampachtig. Het zijn doelen die beter bij je passen. Dat geeft je vertrouwen dat je op de goede weg bent. Daardoor sta je meer open en ben je meer flexibel. En op de een of andere manier krijg je daardoor precies op je pad wat je op dat moment nodig hebt.

Vraag me niet waarom het zo werkt. Ik heb het universum niet gemaakt (gelukkig maar, ik had dit nooit kunnen bedenken). Maar dàt het werkt, daar ben ik zeker van. Ook jij kunt waarschijnlijk situaties in je leven herinneren waarin dingen beter liepen toen je alles losliet. Toen je uitging van vertrouwen en tevredenheid. Toen merkte je dat alles ontspannen en natuurlijk verliep.

Surfen op een golf van positieve energie.

Kortom, leven vanuit overvloed – groeien vanuit tevredenheid – is de beste manier om ontspannen je doelen te bereiken. Bovendien zijn het de doelen die bij jou passen. En als klap op de vuurpijl voel je je nu goed – ook al heb je je doelen nog niet bereikt. Dan lijkt het alsof je aan het surfen bent op een golf van positieve energie – alles lukt!

Neem het niet van mij aan, maar ervaar het zelf. De volgende e-cursus gaat je hierbij helpen:


Word gelukkig en geniet van je leven!

Je goed voelen is het belangrijkste doel in je leven. Toch zitten weinig mensen echt lekker in hun vel. Wil je je weer fantastisch voelen? Wil je weer echt genieten van je leven? Voel je dan 100% beter met deze online training!

Ja, ik wil meer genieten van het leven

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

1 antwoord
  1. Lara
    Lara zegt:

    Dit werkt en wat ze noemen de wet van aantrekkingskracht, bij mij werkt het niet met alleen gedachten maar ook hoe je je er bij voelt, dat is nog veel belangrijker.

    Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.