Een goed gevoel is de bron van alles in je leven

Onderschat niet hoe enorm je leven vooruitgaat als je uitgaat van een goed gevoel. Vaak stellen we dit gevoel uit omdat we andere dingen belangrijker vinden. Maar een goed gevoel is de bron van alles in je leven. Zonder een goed gevoel bereik je nooit wat je werkelijk wilt. Maar met een goed gevoel is alles mogelijk!

Een pitbull met een tunnelvisie.

Laatst schreef ik op Facebook: “Bewaak je persoonlijk geluk als een pitbull met een tunnelvisie. Want een goed gevoel is de bron van alles in je leven. Zonder een goed gevoel is niets de moeite waard. Maar met een goed gevoel is alles mogelijk!” Is dit een radicale uitspraak? Welnee: Een goed gevoel is de bron van alles in je leven.

Wie help je nu eigenlijk?

Als je je niet goed voelt, help je niemand. Andere mensen helpt je juist niet door je slecht te voelen. Hoe kan dat ook? Als je gestrest of gespannen bent, heb je weinig energie om te geven. Dat is logisch, want om iets te geven moet er eerst overvloed zijn. Hoe kun je een ander helpen als je zelf een tekort ervaart? Hoe kun je een ander beter doen voelen als je het zelf niet voelt?

Eerst moet je je eigen batterij weer opladen. Is die batterij leeg, dan heb je ook geen energie voor anderen. Bovendien is je hulp dan ook niet echt oprecht, omdat je liever tijd voor jezelf vrijmaakt. Dus anderen kun je alleen echt helpen als je je zelf goed voelt. Pas dan heeft het effect. Pas dan help je ze vanuit kracht, niet vanuit zwakte.

Wat gebeurt er als je je goed voelt?

Bovendien: als je je niet goed voelt, help je jezelf al helemaal niet! Alles wat de moeite waard is, komt voort uit een goed gevoel. Als je je goed voelt, dan:

1. Heb je genoeg energie om in beweging te komen.
2. Houd je het langer vol.
3. Doe je de dingen die echt bij je passen.
4. Ga je op weg vanuit een goed gevoel.
5. En voel je je in de tussentijd dus ook goed.


Wil je meer geluk in je leven?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Een goed gevoel neem je altijd mee.

Als je je goed voelt, dan zul je dat goede gevoel overal meenemen: In je werk, in je relaties, in je gezondheid, in je hobby’s, in alles! Zonder een goed gevoel vind je nooit wat je werkelijk zoekt. Want wat je werkelijk zoekt, is je goed voelen. Je vind het door er nu al van uit te gaan. Je vraagt een vis toch ook niet of hij op zoek is naar water? Het is niet je eindbestemming, het is je bron!

De meeste mensen beseffen dat wel. Ze zien dat ze worstelen als ze zich niet goed voelen. Ze zien dat alles vanzelf loopt als ze zich wèl goed voelen. Ze realiseren zich dat een goed gevoel is wat ze eigenlijk zoeken. Maar waarom leven ze er dan niet naar? Waarom maken ze dit goede gevoel niet hun hoogste prioriteit?

Een goed gevoel is een beslissing.

Daar zijn drie redenen voor: Ten eerste associëren we gelukkig zijn met iets negatiefs. Is gelukkig zijn egoïstisch, naïef of lichtzinnig? Nee, natuurlijk niet. Met die overtuiging beperken we onszelf alleen maar. Ten tweede weten we soms gewoon niet hoe we ons goed kunnen voelen. Wel, dan geef ik je de volgende gedachte mee:

Een goed gevoel is een beslissing die je nu neemt – ondanks wat er nog ontbreekt aan jezelf of je leven.

Gelukkig zijn is een echt beslissing en alleen jij kunt die maken. Het is iets dat je nu besluit – of niet. Het is niet iets dat je alleen kunt voelen als je je doelen hebt bereikt. Het is iets dat je voelt ondanks wat je nog mist. Elke keer als je je goed voelde in het verleden maakte je die beslissing. Elke keer!

Wat is belangrijker dan dit?

De derde reden dat we een goed gevoel niet onze hoogste prioriteit maken, is dat we andere dingen kennelijk belangrijker vinden:

1. We moeten eerst nog iets doen wat we niet willen, voordat we krijgen wat we wèl willen.
2. We moeten eerst nog anderen helpen, voordat we aan onszelf toekomen.
3. We moeten nog eerst ergens over nadenken, voordat we ons goed kunnen voelen.

Dat is prima en helemaal menselijk. Maar uiteindelijk is dit een uitstel van geluk. Dit is jouw leven. Je leef het met een goed gevoel – of niet. Je geniet van dit moment – of niet. Niets in deze wereld is het waard om je slecht door te voelen. Een goed gevoel is de bron van alles, dus maak het je hoogste prioriteit. Als je dat lukt, dan ben je gelukkig!

De volgende e-cursus gaat je hierbij helpen:


Wil je meer geluk in je leven?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”
Download het gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.


Ook leuk om te lezen:

Maak jezelf gelukkig

De weg van de minste weerstand is de beste weg

Moet je doorzetten of juist loslaten?

 • Ik ben net gescheiden, heb het financieel zwaar, mis mijn dochtertje, mijn gezondheid is niet super en heb conflict met werkgever. Heb genoten van Koningsdag maar door bovenstaande zaken vind ik het toch lastig om me goed te voelen. Sterker nog, ik voel me vaak depressief. Ik weet gelukkig dat aan het einde van de tunnel licht is maar soms zie ik het einde van die tunnel niet. Ze zeggen dat tijd alle wonden heelt maar dat is echt onzin. Wel weet ik dat ik de staat waarin ik me voel van voorbijgaande aard is omdat ik me steeds meer kan richten op positieve zaken en dan ga je je vanzelf beter voelen. Ik vraag me wel af waarom ik (en een hoop anderen) zichzelf verexcuseren voor me tekortkomingen en ‘fouten’. Ik durf niet eens een vriendin langs te laten komen omdat ik me schaam voor de rotzooi en hoe het er hier uitziet. Waarom niet blij zijn met mijn kwaliteiten en wat ik wel kan bieden. Als ik die omslag kan maken ga ik me volgens mij automatsich beter voelen. En ook het goede van het lven accepteren. Het lijkt wel alsof ik die afwijs, alsof ik het goede niet zou verdienen. Wat een onzin is dat zeg haha. Hé ik kan weer lachen. Nog ff Happy van Pharell opzetten en het wordt nog een mooie dag ook! Thx voor al je collumns, adviezen,e.d.

  • Begin in ieder geval eens met de rotzooi in je huis op te ruimen. Rotzooi trekt je nog dieper de put in. Licht en lucht om je heen, dat is de omgeving waarin je weer kunt opkrabbelen.

   • Marij je slaat de spijker op zijn kop. Heb altijd rotzooi, in mijn huis, in mijn auto, mijn administratie. Ik had al besloten elk klein stukje van het huis apart te gaan opruimen en opknappen. Er een puzzel van te maken. Dank voor je feedback!

 • Tamara schreef:

  Na het lezen van dit artikel werd het tijd voor een nieuw mantra:

  Ik ben gelukkig
  omdat ik het wil
  Ik geniet
  omdat het kan

  Na 3x herhalen voel ik me spontaan beter.
  En vooral: ik ervaar invloed op mijn gevoel!
  Heel prettig dat mijn gevoel me niet overkomt en overspoeld, maar dat ik het zelf kan sturen!

 • folkert schreef:

  Ik kan mijn geluk niet op als ik goed hebt gepresteerd
  Of goed gesport heb

  geluk is voor mij tevreden zijn , en dat lukt vaak niet
  gelukkig komt er een hoop voorbij

  Bij mij is het niet vanzelfsprekend

  groet,

 • wat een geweldig mooi geschreven stuk is dit ,dankjewel daar voor …..<3

 • Ik las een aardig boekje wat dit onderwerp raakt: “Loslaten wat je niet gelukkig maakt”

  A.

 • Op het moment dat ik het artikel las, voelde ik me echt …….rot ! Tegelijkertijd had ik spijt van dat ik me rot voelde. Want nu dat ik weet dat ik zelf verantwoordelijk bent voor mij geluk, vond ik het heel erg jammer, dat ik , al was het even, in een oude gewoonte was beland. Bah ! Ik heb zoveel meegemaakt met mijn partner. Veel verdriet gehad omdat ik vind dat hij zo op zichzelf gericht is en dan iedereen in zijn omgeving pijn doet met die gedrag. Na heel veel te hebben geprobeerd om dit bekend bij hem te maken, kwam ik erachter, dat hij helemaal geen meter is verandert en misschien dat nooit zal doen. Toen was het moment dat ik moest beslissen wat ik met mijn leven wil. Nou ik hou van hem, maar ik moet je wel zeggen, dat door deze pijnlijke relatie ik de kans kreeg, om de beste uit mezelf te halen. Ik ging naar mezelf kijken, mezelf onderzoeken om te ontdekken waarom IK dingen doe en waarom IK dingen toestond. Het waren heftige periode in mijn leven. Want mijn eigen troep onder ogen zien, was niet leuk. Maar ik ben zeker door de situatie gegroeid. Ik heb ook zeker aandacht aan mijn eigenwaarde en zelfvertrouwen moeten besteden. Tijdens mijn zelf onderzoek moest ik al mijn eigen gebreken onder ogen zien en waar die vandaan kwamen en de reden en eraan werken. Ik moest inzien en heb het gelukkig ook gedaan, om verantwoordelijkheid te nemen en zijn voor MIJN EIGEN GELUK !
  *En dan kom ik bij het goed voelen. Na zoveel te hebben meegemaakt, pijn, afwijzing etc. besloot ik mezelf in te zetten, om echt van mezelf te gaan houden en OOK goed voor MEZELF te zorgen. En wat voelde dat goed en nog steeds. Voor mij was het een ontdekking dat mezelf goed voelen in mij gedachte begon van dingen die ik leuk vind en graag zou willen( doen) en vervolgens de nodige actie ondernemen om die gevoel werkelijk te maken. Soms liet ik het dat goed gevoel alleen bij gedachten, maar het gevoel werd intenser als ik het aansloot door iets wat voor mij leuk of belangrijk is te DOEN. En daar werd ik erg gelukkig van. Echt ! Ik hoefde dan niet op de aandacht van mijn man te zitten wachten of pas genieten als we samen iets deden. Ik had geleerd om zelfstandig te genieten. En oh wat is dat heerlijk. Heel fijn. *Maar toch, tot mijn verbazing, werd ik van de week verrast eigenlijk. Ik had woordenwisseling met mij man en dat heeft mij helemaal in beslag genomen. Ik voelde me niet lekker, niet leuk, niet vrij. En ik baalde van hoe ik me op dat moment had gevoeld. Waarom ? Want mijn inspanning die ik heb gedaan om tot mijn vrijheid te komen, wil ik niet dat eraan geknoeid wordt. Omdat ik me daardoor heerlijk voel en dat gevoel is voor mij belangrijk. Het verrijk mijn leven. Na erbij stil te staan hoe ik me op dat moment voelde en waarom, ontdekte ik onder andere dat ik op mijn hoede ben voor mij vrijheid en geluk. Een soort bescherm reactie. Ik ben ervan bewust en ik gun mezelf rustig te tijd om de race te lopen en ook vrij te komen van alle gevolgen van de pijn en leed die ik had. Het hoeft voor mij niet in één keer weg maar ik blijft wel bewust. Het moet van mij wel beter worden. Vooruit en niet achteruit.

  * Daarom ben ik jou heel erg dankbaar. Want jou artikel heeft mij bemoedigd en bevestigd op het moment dat ik het echt nodig had. Het is vaak zo ! En inderdaad. Een goed gevoel is van groot belang ! Als ik me goed voel, ben ik blij, zorg ik goed voor mezelf, voor anderen en geef ik, ZELFS aan mijn man die me vaak tekort schiet. En dit laatste is heftig vind ik. Want een relatie bestaat uit geven en ontvangen. Maar bij mij is het helaas niet zo. Ik heb ermee leren leven, maar het is mogelijk door MEZELF goed te voelen doordat ik heb geleerd om goed voor MEZELF te zorgen. Aan mezelf te geven en op niemand meer te wachten om mij dat goed gevoel te geven. Wat voel dat vrij en goed !!! Je kan dan alles aan. De andere kant heb ik ook ervaart. Als ik me niet goed voel, kan ik hem ook niet geven. Dan gebeurt het vanuit de logische kant van je geeft me niet ik geef je ook niet.
  Goed voelen is echt heel erg belangrijk. Mijn leven is inderdaad enorm vooruit gegaan door mij goed te voelen en door de dingen te doen die dat goed gevoel onderhoudt.

  Het doet goed om goed te voelen !

  Nog een geweldig artikel erbij.
  Ga zo door Frank !

 • Wat ik ook zeer belangrijk voor mezelf vind is om ALLES dat mij het goed voelen verstoord of belemmerd om deze vergoed uit te sluiten van mijn leven ! Gelijk wanneer het duidelijk wordt dat dit het geval is. Stuk bij stuk, één voor één deze dingen ongedaan maken uit mij leven ! Want ze zijn het verhinderen van mijn goed voelen niet waard ! Lukt het mij niet gelijk, geef niks. Dat moment komt wel. Alles op zijn tijd. Als ik maar scherp gefocust en bewust blijft !

  Frank, nogmaals bedankt dat ik mij op zo’n mooie,veilige manier mijn hart mag luchten en mij nog beter mag voelen door het gevoel dat ik krijg dat er mensen zijn zoals jij , die om mensen geeft.

 • Yvonne schreef:

  Soms heb ik een moment, het kan beter. Ik bedoel hiermee in mijn humeur of een bepaalde stemming die ik op dat moment heb waar ik niet tevreden mee ben. Ik wijk weleens naar een aantal van je artikelen of ik luister ook wel eens naar muziek die mij goed stemt of ik doe wat ontspanningsoefeningen. Maar als het op lezen aankom en ik wil iets gemotiveerds lezen dan lees ik toch een aantal van je artikelen door. En gaandeweg komt mijn goede gevoel over mijn heen en ervaar ik ook een soort rust in mij. Daar geniet ik dan weer van op de rest van de dag.
  Groet,
  Yvonne

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >