Het kenmerk van problemen is dat zodra we erop focussen, ze groter worden. Focussen op dingen die niet goed zijn, houdt ons vast in het negatieve. Het probleem wordt groter en we komen tot stilstand. En dat is juist wat we niet willen: we willen meer enthousiasme en méér positiviteit. Dus wat is de beste manier om vooruit te groeien?

Waar groei je sneller door?

Door je zwakke punten te verbeteren of je sterke punten te gebruiken? Onderzoek het zelf – kijk eens naar je zwakke punten. Bijvoorbeeld:

1. Ik ben lui.
2. Ik kan niet goed voor mezelf opkomen.
3. Ik ben slecht in prioriteiten stellen.
4. Ik ben ongeduldig.
5. Ik heb weinig ervaring.

Zwemmen in de modder.

Misschien herken je ze, misschien heb je andere zwakke punten. Wat die punten ook zijn, er is een grote kans dat je hier al heel lang mee worstelt. Waarschijnlijk heb je van alles geprobeerd. En toch heb je nog steeds dezelfde zwakke punten. Je zwakke punten verbeteren voelt als zwemmen in de modder: het gaat moeizaam en je komt nauwelijks vooruit…

Het werkt veel beter als je je sterke punten volgt. Die heb je al van nature, die passen bij je, daar voel je je goed bij. Vaak zijn je sterke punten het tegenovergestelde van je zwakke punten. En hier is een inzicht:

Of iets een sterk of een zwak punt is, wordt bepaald door je manier van kijken.

Gebruik je sterke punten.

Stel dat je de bovenstaande vijf zwakke punten hebt. Dan kunnen we ze ook omdraaien en zeggen:

1. Ik kan goed ontspannen.
2. Ik ben sociaal.
3. Ik vind alles leuk.
4. Ik houd van opschieten als ik iets interessant vind.
5. Ik wil graag leren.

Klinkt dat niet veel beter? Is dat niet óók een omschrijving die bij je past? Zie je, de eerste omschrijving voelt zwaar. Het houdt je vast bij je ‘problemen’, je uitdagingen, wat je niet wilt. De tweede omschrijving voelt licht. Het legt de nadruk op je mogelijkheden, je goede eigenschappen en wat je wèl leuk vindt.

Je zwakke punten passen gewoon niet bij je – dáárom zijn ze zwak. Laat ze los. Focus op wat je wel goed doet en wel leuk vindt.

Groeien met plezier – volg je energie.

Dus als je focust op je beperkingen, op problemen, op wat er niet goed is in je leven – dan voelt dat zwaar en kom je niet vooruit. Als je focust op je mogelijkheden, je positieve doelen, wat er nu al goed is in je leven – dan voelt dat licht en zo groei je veel sneller. Met meer plezier, met meer vreugde, met meer voldoening!

Dus volg je energie. Focus je op wat je wilt. Geef minder aandacht aan je problemen en meer aandacht op je positieve doelen. Focus je minder op je beperkingen en meer op je sterke punten. Doe meer dingen waar je enthousiast over wordt. Laat de dingen die zwaar voelen los.

Knip het touwtje door.

Zie jezelf als een heteluchtballon. Je hebt de potentie om op te stijgen – the sky is the limit. Maar er is tegelijkertijd óók negatieve ballast die je tegenhoudt. Het touw naar die mentale ballast moet je doorknippen. Dat touw wordt in stand gehouden door je aandacht, je focus.

Schenk minder aandacht aan wat je niet wilt en je zult zien dat het touw wordt doorgeknipt. Dan ben je vrij om verder te gaan. Hier zijn een paar vragen die je daarmee helpen:

7 Goede vragen voor een positieve focus.

1. Ik weet wat ik niet wil. Maar wat wil ik dan wèl?
2. Wat voelt zwaar en moet ik loslaten?
3. Wat voelt goed en wil ik dus meer mee doen?
4. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik ga doen wat ik zelf wil?
5. Waar wil ik mijn aandacht nu op richten?
6. Hoe wil ik me wèl voelen?
7. Hoe zou ik me voelen als ik dit voor elkaar zou krijgen?

Al deze vragen zetten je op het juiste spoor. Ze richten je aandacht op positieve dingen. Ze focussen op wat je wel wilt. Ze houden zich bezig met oplossingen, mogelijkheden en positieve groei.

Enthousiasme is de bron van elke persoonlijke groei.

Het is niet worstelen dat mensen vooruithelpt. Het is niet doorzetten, afzien, er bijna aan onderdoor gaan en toch weer opkrabbelen. Het is niet lijden, het is niet zwoegen dat zorgt voor persoonlijke groei. Daar is zeker vooruitgang mee te bereiken, maar het gaat niet vanzelf en het gaat ook niet snel. Bovendien: in de tussentijd ben je aan het lijden.

Wat zorgt dan wel voor snelle persoonlijke groei? Dat is je enthousiasme. Enthousiasme, passie, plezier, vreugde – dat zorgt voor echte vooruitgang. Het is enthousiasme voor wat je wilt, wat je leuk vindt en wat bij je past. Dàt zorgt er pas echt voor dat je krijg wat je wilt. Bovendien: in de tussentijd voel je je goed!

Wil je meer passie en positiviteit in je leven? Bestel dan de volgende e-cursus:

Voor Altijd Gelukkig Zijn - Online Training
Word gelukkig in slechts 9 weken!
Gelukkig zijn is het belangrijkste doel in je leven. Iedereen zoekt het, maar slechts weinig mensen vinden ook echt blijvend geluk. Dat kun jij nu wel! Wil je de vreugde en het plezier weer terug in je leven? Word gelukkig met deze online training en voel je weer fantastisch!
Word weer gelukkig snel en eenvoudig
“Deze cursus werkt! Het is een fantastisch gevoel te weten dat je gelukkig zijn zelf kunt bepalen. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn. Dit geeft me energie en dat is precies waar ik naar op zoek was. Een supercursus!

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Ontdek het zelf – download mijn gratis e-boek:

Gratis e-boek: Hoe je krijgt wat je echt wilt

3 antwoorden
 1. Anoniem
  Anoniem zegt:

  he Frank, top artikel, precies waar ik nu mee bezig ben. Negatieve gedachten loslaten en positieve binnen laten. dank voor je voorbeelden, want vaak weet ik wel wat negatief is maar niet hoe ik dat postitief moet maken.
  Ik heb moeite met loslaten waar kan ik dat in omzetten?

  Groetjes Angelique

  Beantwoorden

Stel je vraag of geef je mening

Stel je vraag of geef je mening

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.