fbpx

7 Keuzes die je leven veranderen

Je leven is het resultaat van de keuzes die je maakt. Maak je goede keuzes, dan ben je gelukkig. Maak je de verkeerde, dan ervaar je spanning en stress. Kies voor geluk, zelfacceptatie en gezonde relaties. Zie het goede in alles en leef in het nu. Ontwikkel jezelf, vind het werk dat bij je past en kies voor ontspanning. Dit zijn 7 fundamentele keuzes die je leven veranderen:

1. Kies voor zelfacceptatie

Zo veel mensen willen zichzelf verbeteren. Ze werken hard aan een ideaalbeeld. Ze ploeteren om perfect te worden. Maar laat die illusie los! De grootste weerstand in je leven is de weerstand tegen wie je bent. De grootste illusie is dat je iemand anders zou moeten zijn. Het grootste misverstand is dat je niet goed genoeg bent zoals je nu bent.

Als je wacht tot je perfect bent, kun je je leven lang wachten. Dus accepteer jezelf, met al je goede en minder goede punten. Als er toch één ding is waarin je wilt uitblinken, blinkt dan uit in jezelf zijn. Dat is de grootste kunst die je ooit kunt leren. Als je jezelf accepteert, kom je weer thuis – bij jezelf. Dat is een prachtige plaats. Dat geeft het ultieme gevoel van innerlijke rust.

2. Kies voor de relaties die bij je passen

Als onze relaties niet lekker lopen, proberen we onze communicatie te verbeteren. We proberen met trucs en tips iets recht te trekken wat scheef staat. Maar communicatie kan nooit verbeteren wat in de basis niet klopt. En de basis is de relatie zelf. Past deze wel bij je? Kun je jezelf zijn in deze relatie? Loopt het moeiteloos of moet je je erg inspannen?

Als je kiest voor de relaties met mensen die bij je passen, gaat alles vanzelf. Kijk maar naar je beste vrienden. Moet je moeite doen om vrienden te zijn? Nee toch? Als de relatie klopt, valt alles op zijn plaats. Als de relatie niet klopt, moet je continu je best doen om er iets van te maken.
Kies voor gezonde relaties en de spanning valt weg.

3. Kies voor het goede in alles.

Elk probleem heeft ook een oplossing. In elke uitdaging zit ook groei. In elke fout ligt ook een les. Laat je niet tegenhouden door het probleem, door de uitdaging, door de fout. Focus op de oplossing, de groei en de les. De grootste uitdaging leidt vaak ook tot de grootste persoonlijke groei. Heb je dat ook gemerkt?

In alles wat je ervaart, zit iets goeds. Word een meester in het herkennen van het voordeel in elke situatie en je leven zal een stuk makkelijker worden. De mensen die het nadeel zien in elke situatie maken het zichzelf erg moeilijk. Zien het goede in alles – en zie ook het goede in jezelf en in anderen. Het gevolg is tevredenheid, optimisme, waardering en geluk. Wat wil je nog meer?

4. Kies voor het nu.

Er is altijd nog meer te doen. Je kunt je hele leven takenlijstjes afwerken. Je kunt al je energie stoppen in de toekomst. Je kunt doelen blijven najagen, maar maken die je werkelijk gelukkig? Voor je het weet, is het leven voorbij en ben je vergeten ervan te genieten. We denken: “Als ik dit afheb, kan ik eindelijk genieten van wat ik heb bereikt.” Niets is minder waar. Je geniet van wat je hebt bereikt, als je dat zelf besluit – op dit moment.

Dus maak elke dag wat tijd vrij, vooral voor jezelf. Waardeer wat je hebt gedaan, neem even een break en geniet van je rust. Zo laat je je batterij op. Zo leef je bewust. Zo stap je uit je hoofd dat altijd bezig is met de toekomst. Alles wat je zoekt (innerlijke rust, geluk, voldoening, vrijheid) zit niet in de toekomst. Dit allemaal wacht op je in dit moment – als jij besluit het nu te willen zien…

5. Kies voor zelfontwikkeling

Alles is je leven is het resultaat van je persoonlijkheid. Wat we ervaren creëren we vaak zelf – bewust of onbewust. Onze buitenwereld is een afspiegeling van wie we zijn. Het is geen toeval. Als je iets wilt veranderen in je relaties, in je werk, in je doelen, in je leven nu – begin bij jezelf. Jij bent de bron – en wat je creëert in je leven is het gevolg…

Dit lijkt haaks te staan op zelfacceptatie, maar is het niet. Door jezelf te accepteren, blijf je dicht bij je kern. En dan merk je dat je veel sneller groeit als mens, omdat je groeit in de richting die bij je past. Zie je het verschil? Jezelf ontwikkelen in de richting die niet bij je past, is zinloos en lukt meestal niet. Groeien door dicht bij jezelf te blijven gaat natuurlijk en vanzelf.

6. Kies voor werk dat bij je past

Een fulltime baan kost je een derde van je leven. Dan kun je maar beter doen wat je wilt, nietwaar? Ook hiervoor geldt: Niets kost meer energie dat te doen wat niet bij je past. Niets geeft meer energie dan te werken met je natuurlijke talenten en passies. Je kunt dagen bezig zijn met je hobby, maar een uur belastingformulieren invullen lijkt al te lang…

7. Kies voor ontspanning.

Omdat het leven onzeker is, proberen we het te controleren. Een menselijke behoefte, maar soms slaat het te ver door. Dan proberen we alles te controleren: onze gedachten, andere mensen, onze toekomst, ons bedrijf, de politiek, de wereld. Totale controle is een illusie. Dingen controleren waar we geen invloed op hebben geeft alleen maar stress.

Kies voor ontspanning. Accepteer dat je niet alles hoeft te controleren. Laat de hoge verwachtingen van jezelf en anderen (een beetje) los. Laat dingen natuurlijk gebeuren en je zult merken dat je je beter voelt. Hoe minder je controleert en hoe meer je accepteert, hoe meer ontspanning je zult ervaren.

Welke keuze heeft jouw leven verandert? Ik ben benieuwd…


Wil jij echt gelukkig worden?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt en geniet van elke dag.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Word gelukkig met jezelf en je leven


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Spreken punt 1 en 5 elkaar niet een beetje tegen?

 • sorry, had niet helemaal goed gelezen. Ignore my last comment.

 • Witchke schreef:

  Ja, ik dacht het ook even hoor. Dat komt omdat ik het moeilijk heb om het verschil te zien tussen groeien uit zelfacceptatie of gewoon groeien. Maar dat artikel maakt veel duidelijk. Dank je Frank.

 • Graag gedaan Witchke :)

  Het is inderdaad een subtiel verschil tussen jezelf willen veranderen omdat je denkt dat er iets ontbreekt – en vanuit zelfacceptatie en tevredenheid (met jezelf) verder groeien :)

  Veel succes!

  Vriendelijke groei,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >