Luisteren naar je gevoel – hoe doe je dat? Als coach begeleid ik veel cliënten die dichter bij hun gevoel willen komen. Logisch, want je verstand is een mooi cadeau, maar ook een struikelblok. Om te weten wat je echt wilt, gaat je verstand je niet helpen. Dat kan alleen door naar je gevoel te luisteren.

Wie heeft gelijk: je verstand of gevoel?

Het antwoord is: allebei. Alleen hebben ze verschillende uitgangspunten. Je verstand is bezig met wat ‘normaal’ is en wat andere mensen doen. Het zoekt bevestiging voor zijn eigen onzekerheid.  Het verstand twijfelt vaak en ziet beren op de weg. Het verstand houd niet van risico’s.

Je gevoel is daar helemaal niet mee bezig. Je gevoel kijkt naar wat je diep van binnen echt wilt. Wat je huidige situatie ook is. Wie heeft gelijk? Geen van beide en… allebei! Het één (je gevoel) vertelt je wat je wilt en het andere (je verstand) hoe je daar zo veilig mogelijk kunt komen. Helaas luisteren we te vaak naar ons verstand en vergeten we daardoor ons gevoel.

Waarom luisteren we niet naar ons gevoel?

Vanaf kinds af aan worden we gestimuleerd ons verstand te volgen: “Denk goed na voordat je iets doet. Weeg de voor- en nadelen af. Wees verstandig!” Niets mis mee, maar daarmee negeren we onze diepste verlangens. Totdat je op een dag wakker wordt en je afvraagt: “Hé, wat wil ik nu eigenlijk? Wat voel ik nu eigenlijk? Ik ben het even kwijt…”

Hoe kom je dichter bij je gevoel?

Veel oefenen. Als je jarenlang naar je verstand hebt geluisterd, dan draai je dat niet in één seconde om. Alles wat de moeite waard is, heeft tijd nodig.

Er zijn drie uitstekende vragen om erachter te komen wat je gevoel is:

 • Wat zou ik willen als ik wist dat alles goed zou aflopen?
 • Wat zou ik doen als ik opnieuw kon kiezen?
 • Wat zou ik tegen mezelf zeggen over 10 jaar, als ik zou terugkijken op mijn huidige situatie?

Deze vragen helpen je dingen in perspectief te zien en uit te gaan van je gevoel. Alleen je gevoel maakt je gelukkig!

Geniet van je leven

De beste manier om je goed te voelen, is door het volgen van de Online Training Geluk - Genieten van het Leven. Gelukkig zijn is geen toeval, het is een beslissing. Ontdek wat jou ècht gelukkig maakt en geniet weer van elke dag. Voel je beter over jezelf en je leven!

Kun je gevoel wegstoppen?

Nee, helaas niet. Of beter gezegd: gelukkig niet! Veel mensen proberen het wel, door te vluchten in hun verstand, hun werk, hun drukke leven of in andere afleidingen. Maar uiteindelijk komt je gevoel altijd terug – om je te herinneren aan wat je werkelijk wilt. Op lange termijn is het beter daar naar te luisteren. Want je geluk ligt altijd in het verlengde van je gevoel.

Geef het maar op!

Als je wilt weten wat je gevoel zegt, vraag jezelf dan: “Wat wil ik nu eigenlijk? ” Wat wil ik nu echt?” Je zult merken dat je verstand het onmiddellijk overneemt en je onderbreekt: “Leuk wat je allemaal wilt, maar dat is gewoon niet mogelijk. Weet je niet hoeveel bezwaren daar aan kleven? Weet je niet hoe onzeker dat allemaal is? Geef het maar op!” Kortom, je verstand schiet direct in hoe je iets moet bereiken.

Blijf rustig en ga terug naar de oorspronkelijke vraag: “Wat wil ik nu eigenlijk?” Blijf dit jezelf afvragen totdat je een antwoord krijgt. Hoe je daar komt, is op dit moment nog niet belangrijk. Daar kom je vanzelf wel achter. Als je te veel nadenkt over hoe je iets moet doen, kom je er nooit achter wat je wilt doen…

Wat wil je nu echt?

Wat we eigenlijk allemaal willen is gelukkig zijn. We willen geloven in onszelf en ons eigen leven leiden. Al deze dingen zijn het resultaat van ons gevoel. Want je gevoel bepaalt wat je gelukkig maakt. Je gevoel geeft je zelfvertrouwen. Je gevoel toont je jouw eigen weg.

Als je leert te luisteren naar je gevoel, kom je erachter dat het leven veel makkelijker wordt. Natuurlijk heb je moed nodig om je gevoel te volgen.  Natuurlijk moet je weerstanden overwinnen. Maar je voorkomt ook veel problemen. Want de meeste problemen ontstaan doordat je je gevoel negeert.

Wil je meer luisteren naar je gevoel? Wil je je innerlijke stem volgen? Volg dan de  onderstaande e-cursus. Deze helpt je te luisteren naar je gevoel: naar wat jou gelukkig maakt. Want dat is uiteindelijk toch wat je wilt?


Word gelukkig en geniet van je leven!

Je goed voelen is het belangrijkste doel in je leven. Toch zitten weinig mensen echt lekker in hun vel. Wil je je weer fantastisch voelen? Wil je weer echt genieten van je leven? Voel je dan 100% beter met deze online training!

Ja, ik wil meer genieten van het leven

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

25 antwoorden
 1. Carine
  Carine zegt:

  Hallo Frank,

  Ik vind je brieven super ! Zoals nu ook weer met dat gevoel. Eigenlijk dingen die we diep van binnen wel weten maar als je het eens mooi beschreven ziet staan sta je er pas echt bij stil….
  Bedankt !
  Carine

  Beantwoorden
 2. henny
  henny zegt:

  hallo frank
  dit is een hele goeie waar ik zelf momenteel mee worstel,nl met mn gevoel weet ik al wat ik wil,maar mn verstand ziet dus die beren op de weg en veroorzaken angst…door deze brief weet ik dus dat dit heel normaal is,maar moet het wel overwinnen…

  gr henny

  Beantwoorden
 3. Marlène
  Marlène zegt:

  Hallo Frank,

  Je brieven zijn erg goed, ik steek er altijd iets van op.
  Normaal gesproken volg ik vrij goed mijn gevoel.
  Maar af en toe als veel onzeker is, zoals nu in onze situatie met twèè huizen in de verkoop al VIER jaar, dan is het wel eens moeilijk. Dan voel ik me van tijd tot tijd echt angstig en denk aan het gevaar dat we misschien alles gaan verliezen.
  Maar als ik denk “er wordt voor ons gezorgd en ik kies ervoor om vertrouwen te hebben” dan komt er rust, en voel ik me een stuk beter.

  Bedankt voor je prachtige mails

  warme groet,
  Marlène

  Beantwoorden
 4. Annelies
  Annelies zegt:

  Mooi verwoord frank. Geluk is een gevoel. Dus waarom proberen we daar te komen door onze ratio te volgen? Omdat we dat zo hebben geleerd. Doe je best op school. Ga studeren. Vind een goede baan. Ik heb het allemaal braaf gedaan. En ik was niet gelukkig. Er was een heftige periode voor nodig om dichter bij mijn gevoel te komen. Tijd voor een ander spoor, geleid door mijn gevoel en intuitie! Dat voelt een stuk beter!

  Beantwoorden
 5. Anne
  Anne zegt:

  Beste Frank,
  Ik heb aandachtig je blogs gelezen. Ik denk dat je er een hoop mensen mee inspireert! Ik heb een vraag over wat je hier zegt, luisteren naar je gevoel.
  Wat als je gevoel heel sterk van iemand houdt, maar je verstand wéét dat deze persoon met een enorme dosis ellende komt. Mijn verstand zegt dat ik weg moet gaan maar mijn hart, mijn gevoel houdt mij tegen.
  Waar moet ik dan naar luisteren?

  Beantwoorden
 6. Frank
  Frank zegt:

  Beste Anne,

  Dank je wel :)

  Dat is een hele goede vraag, die lastig te beantwoorden is zonder je persoonlijk te hebben gesproken.
  Ik zou zeggen: Wat doet die ‘dosis ellende’ met je gevoel? Die beïnvloed je gevoel natuurlijk ook.

  Dus de vraag is:
  – Waardeer ik mezelf voldoende om nee te zeggen tegen extra drama in mijn leven?
  – Als ik kies voor het drama (omdat dat kennelijk bij deze persoon hoort), heb ik dat er dan voor over?
  – Rekening houdend met alles, wordt ik er zelf (en dus ook mijn gevoel) uiteindelijk beter van?

  Gewoon een paar vragen om over na te denken…

  Met vriendelijke groet,
  Frank

  Beantwoorden
 7. Elvira
  Elvira zegt:

  Ik ben bezig om een thema rondom “je gevoel” te maken voor kinderen.
  En dit met hun te bespreken en activiteiten hierover uit te voeren.
  Ik moet zeggen dat het nog best knap lastig is.
  Vooral om “gevoelens” in “kindertaal” te verwoorden.
  Maar ik wil je hartelijk bedanken, je hebt mij hiermee een heel eind op weg geholpen!

  Met vriendelijke groet,
  Elvira

  Beantwoorden
 8. Kim
  Kim zegt:

  Beste frank,

  Ik ben er sinds kort achter dat mijn vriend is vreemdgegaan. We hebben bijna 6 jaar een relatie en waren van plan ons leven samen op tr bouwen in een nieuwe stad. Als ik naar jouw vragen kijk, dan beantwoord ik alle drie de vragen hetzelfde. Als ik weet dat ok een goede en gezonde relatie weer kan krijgen met mijn vriend. Dan wil ik daarvoor gaan.
  Maar mijn hoofd zit me in de weg. Mijn hoofd zegt dat ik beter over hem heen kan komen, aangezien we nu nog niet getrouwd zijn en kinderen hebben.
  Ik wil niet dat mijn gevoel zegt dat ik bij hem moet blijven en dat ik over een paar jaar weer terug ben op dit punt.
  Naar welk gevoel moet ik luisteren?

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Kim,

   Dat is een eenvoudige vraag, maar er zijn heel veel dingen die spelen, dus een eenvoudig of kort antwoord is er niet.

   Als je gevoel en je wens hetzelfde zijn (je wilt bij hem blijven), dan is dat kennelijk wat je echt wilt.
   Maar je kunt je verstand niet buitensluiten, er is altijd een mooie balans tussen die twee.

   Dus om ergens te beginnen: bepaal voor jezelf wat je vriend moet doen, voordat hij jouw vertrouwen weer heeft.
   Maak dit kristalhelder, zodat je ‘hoofd’ weet wanneer het weer gerustgesteld kan zijn.

   Dit artikel kan je daar bij helpen:
   https://www.newstart.nl/blog/hoe-krijg-je-weer-vertrouwen-in-een-relatie/

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 9. Caroline
  Caroline zegt:

  Erg leuk artikel!
  Ik zit nu in de situatie dat ik een keus moet maken tussen in Nederland blijven of mijn buitenlandse partner achterna gaan. Ik ben altijd wel in voor een nieuw avontuur dus en neem graag een risico, dus ik wil hem heel graag achterna gaan.
  Het gekke is… dat ik dat ontzettend graag wíl, maar mijn gevoel zegt dat ik het niet moet doen… Ik weet niet waar dat gevoel vandaan komt. En in het artikel staat juist dat je gevoel zegt wat je wil.

  Tips hoe ik erachter kan komen wat ik dus echt ‘wil’? Alles is welkom, hartelijk dank!

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Caroline,

   Je gevoel gaat over het algemeen uit van liefde (wat je wilt), je verstand gaat uit van angst (wat je denkt te verliezen.)
   Dus vraag jezelf af:
   1. Wat zou je kiezen als elke keuze succesvol zou zijn? (liefde).
   2. Waar ben je bang voor? (angst).

   Het antwoord zit in jou. Alleen jij kunt achterhalen waarom je dat gevoel hebt.
   Er is geen pasklaar antwoord in de buitenwereld, dus onderzoek in jezelf waarom dat gevoel er is…

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 10. Rico
  Rico zegt:

  Hallo Frank,

  Je hebt het over je innerlijke stem blijven volgen ,maar van deze stem heb ik nu juist veel last.Het laat me piekeren ,en het zorgt er telkens voor dat ik met mijzelf in discussie ben.Zo blijf ik in mijn hoofd zitten en kom ik niet in het nu.Kun jij mij hier over een klein beetje uitleggen ?

  gr, Rico

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Rico,

   Ik denk dat je je innerlijke stem verwart met je verstand.
   Ik bedoel met innerlijke stem de stem van je gevoel, van wat je wilt en wat je positieve energie geef.
   De stem van het verstand aan de andere kant is vaak de stem van piekeren, van angst en van negatieve gedachten.
   Dus waar je last van hebt is vermoedelijk die laatste stem.

   Het volgende artikel geeft je meer inzicht in het verschil tussen die twee:
   https://www.newstart.nl/blog/klopt-je-gevoel-altijd/

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
   • Rico
    Rico zegt:

    Bedankt Frank dat is een mooi helder artikel.
    De zinnen in mijn hoofd beginnen altijd met ik vind of ik denk ,Dit is het praatje wat ik in mijzelf dan maak ik analyseer hier vaak bij,zou dit mijn innerlijke stem van mijn gevoel zijn ?Als dat zo is dan moet dat de ware ik zijn (jezelf) .Door het analysen ontstaat er twijfel door meerdere standpunten die door het hoofd flitsen en heb hiermee dan een probleem.

    gr.Rico

    Beantwoorden
    • Frank
     Frank zegt:

     Beste Rico,

     Het verstand maakt alles altijd complex, maar het gevoel is heel duidelijk:
     je voelt (letterlijk in je lichaam) of je iets leuk vindt of niet. Het geeft je of energie of niet, het geeft je of een gevoel van ruimte of niet, het weeg licht of het weegt zwaar.

     Het verstand is het stemmetje dat zegt: “ik denk, moet ik niet de andere kant ook bekijken? Wat zullen anderen wel denken? Kies ik niet de gemakkelijkste weg?”
     Dit artikel geeft je meer inzicht:
     https://www.newstart.nl/blog/wat-het-verschil-tussen-gevoel-emotie-intuitie-en-instinct/

     Veel succes en vriendelijke groet,
     Frank

     Beantwoorden
     • Rico
      Rico zegt:

      Bedankt Frank voor deze mooie link.

      Ik kan niet zeggen dat aan mijn gevoel een stemmetje gekoppeld is.Ik ervaar ook handelen uit gevoel dit gebeurd altijd spontaan ,inderdaad het voelt dan ook lekker.Zou toch kunnen dat het er is want ze klinken allemaal het zelfde.De stem van mijn denken herken ik wel ,deze wil alles precies weten en uitleggen.

      Beantwoorden
      • Frank
       Frank zegt:

       Graag gedaan Rico,

       Dat is normaal: je gevoel heeft meestal geen stemmetje. Het stemmetje is verstand, je gevoel heeft geen exacte woorden om iets uit te leggen, daarom noemen we het ook gevoel :)

       Vriendelijke groet,
       Frank

       Beantwoorden
 11. Rico
  Rico zegt:

  Bedankt voor je reactie Frank
  Ik denk dat ik het allemaal te letterlijk opgevat heb omdat jij schreef:
  Wil je meer luisteren naar je gevoel? Wil je je innerlijke stem volgen?

  dacht ik dat het gevoel een stemmetje had.

  Beantwoorden
 12. Ina
  Ina zegt:

  Hoi Frank

  Ik vertrouwde altijd op.mijn gevoel maar wij zitten nu in een rotsituatie waarvan wij de afloop niet weten en nu lijkt mijn gevoel geblokkeerd te zijn. Ik ben heel onrustig. Eat kan ik hier aan dien. Ik voel dat het goed komt maar meteen slaat het om in paniek

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Ina,

   Als je gevooel blokkeert, is dat meestal omdat het verstand gefocussed is op angst, in dit geval voor een negatieve afloop.
   Het beste is om die angst te onderzoeken: wat is het ergste dat je kan gebeuren? Hoe raar het ook klinkt, het helpt vaak om te realiseren dat je dit ook wel weer overleeft.
   Dat is natuurlijk verschillend per situatie, de angst voor ziekte is iets heel anders dan de angst om een keukenapparaat te moeten vervangen.

   Dit artikel geeft je meer inzicht in omgaan met angst en hierdoor komt je gevoel en het vertrouwen hopenlijk weer terug :)
   https://www.newstart.nl/blog/minder-angst-3-effectieve-tips/

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.