Klopt je gevoel?

Wanneer klopt je gevoel? En klopt je gevoel altijd – of soms toch niet? Leer te vertrouwen op je gevoel met deze tips. Dan weet je zeker dat je gevoel klopt.

Je gevoel is heel eenvoudig, maar het verstand maakt het complex. Je verstand twijfelt altijd aan je gevoel. Druk geen emoties weg, want dan kan vertrouwen niet groeien.

Op je verstand kun je misschien rekenen, maar alleen je hart klopt echt!

Je verstand kun je gebruiken, maar je hart gebruikt jou – om uit te drukken wat het wilt. Als je daar naar luistert, ervaar je vrijheid en ontspanning.

Vertrouw je op jouw gevoel of op je verstand?

Eén van mijn cliënten zei laatst: “Ik vertrouw niet op mijn gevoel. Ik zoek altijd bevestiging bij anderen. Ik twijfel of mijn gevoel of mijn verstand spreekt. Hoe moet ik weten of iets echt klopt?”

Hier is mijn antwoord: Als je zeker wilt weten of iets klopt, laat het dan kloppen met je gevoel. Klopt je gevoel, dan komt het voor de rest ook wel goed. Je gevoel is het beste kompas dat je hebt. Volg je hart, want dàt klopt – letterlijk en figuurlijk.

De fout die we maken, is dat we ons verstand gebruiken om te controleren of ons gevoel klopt. Dat is alsof je een beroepscriticus vraag jou te motiveren! Hoe goed werkt dat, denk je? Het verstand is vaak kritisch en gaat uit van beperkingen, gevaren en problemen. Het resultaat is stress en spanning.

Hoe kun je op je gevoel vertrouwen als je uitgaat van beperkingen, gevaren en problemen?

Je moet eerst onderzoeken waar die spanninng vandaan komt. Als je daarmee stress en spanning loslaat, komt automatisch je gevoel naar boven. Als je je zorgen loslaat krijg je er altijd energie voor terug.

Leven zonder stress

De beste manier om stress los te laten, is door het volgen van de Online Training Nooit meer Zorgen of Stress. Laat je zorgen los, krijg meer energie en voel je beter over jezelf. Als innerlijke rust voor jou belangrijk is, dan is deze training iets voor jou!

Ik wil dansen – of toch niet?

Dit gebeurt maar al te vaak: We willen op ons gevoel vertrouwen – maar als we dan eindelijk iets voelen, gaan we het eindeloos analyseren en herkauwen. In mijn hart wil ik bijvoorbeeld graag leren dansen. Hé, wat mooi – ik voel iets! Wat zegt mijn verstand?

1. Ben je hier niet te oud voor?
2. Wat als je er totaal geen aanleg voor hebt?
3. Wat zullen andere mensen daarvan vinden?
4. Maak ik mezelf niet belachelijk?
5. Ik kan het maar beter niet doen, dat is veiliger.

Lalala, ik hoor je lekker niet!

Wat is het resultaat? Je luistert naar alle bezwaren in je hoofd en uiteindelijk onderdruk je je gevoel. Hoe kun je ooit vertrouwen op je gevoel als je het niet de kans geeft te groeien? Hoe kun je iets voelen als je het wegdrukt? Dat lukt je niet. Het gevolg is dat je dit fantastische innerlijk kompas – je gevoel – nooit leert gebruiken.

Dus denk je: “Op mijn verstand kan ik tenminste rekenen, maar mijn gevoel vertrouw ik niet.” Wel, heeft dat je geholpen? Zijn al je verstandige keuzes ook de beste beslissingen voor je gevoel geweest? Je gevoel spreekt altijd, maar je verstand stopt zijn vingers in je oren en roept keihard: “Lalalalalala, ik hoor het lekker niet!”

Hoe weet je of je gevoel spreekt?

Het gevoel is heel eenvoudig: Je vindt iets leuk of niet. Zo klopt je gevoel – òf er is radiostilte. Het gevoel is niet complex. Het houdt bijvoorbeeld niet van dansen en wèl van lezen. Het houdt niet van kantoren, maar wel van de natuur. Hoeveel analyses heb je nodig om te voelen wat je favoriete muziek is? Hoeveel wetenschappelijk bewijs heb je nodig om te voelen wie je lievelingspersoon is?

Je gevoel kan je letterlijk voelen – in je lichaam. Wat je niet wilt, voelt gespannen, krampachtig en zwaar. Wat je wel wilt, voelt ontspannen, natuurlijk en licht. Je hebt duizenden gevoelens over duizenden onderwerpen – en je twijfelt daar nooit aan. Je voelt precies wat je leuk vindt en wat niet.

Wanneer twijfelen we aan ons gevoel?

Maar het gevoel wordt niet vertrouwd als:

1. Iets heel belangrijk voor je is.
2. Er moeilijke keuzes gemaakt moeten worden.
3. Er nieuwe situaties zijn waar je nog geen ervaring mee hebt.

Dan ga je twijfelen aan je gevoel…

Klopt je gevoel? Tegenstrijdige emoties.

Het is lastig een helder gevoel te krijgen als je een belangrijke keuze moet maken. Want elke keuze heeft een voordeel en een nadeel. Als ik kies voor een leuke film, mis ik dan niet het goede boek? Als ik op reis ga naar Italië, mis ik dan niet de kans om Frankrijk te ontdekken? Hoe los je dit op?

Wel, je gevoel voelt wat je het allerleukste vindt. Alleen is je verstand nog bezig met het nadeel van je keuze. Of liever gezegd: Je gevoel gaat uit van liefde (wat je wilt), je verstand gaat uit van angst (wat je denkt te verliezen.) Het gaat om het vinden van de juiste balans. Alleen jij kunt bepalen waar je balans ligt tussen liefde en angst. En alleen in die balans vind je rust.

Volg je gevoel: De bron van innerlijk vertrouwen.

Veel mensen luisteren meer naar hun verstand dan naar hun gevoel. We leren in onze opvoeding meestal ons gevoel te onderdrukken. Daarom zijn kinderen vaker spontaner dan volwassenen. Weinig kinderen zeggen: “Ik zal er eens goed over nadenken, ik kom er later op terug met een uitgebreide analyse.” Weinig volwassen zeggen: “Ik heb geen flauw idee waarom ik dit doe, maar het leek me gewoon leuk!”

We kunnen leren iets meer te vertrouwen op ons gevoel. Het is een kwestie van innerlijk vertrouwen. Waar vind je de bron waar je op kunt vertrouwen? Niet in je verstand, want je verstand twijfelt over van alles. De bron ligt vooral in je gevoel. Dat is de bron van zelfvertrouwen. Je gevoel is als een kompas met vier standen: Leuk – Doen – Niet leuk – Niet doen. Luister naar je gevoel, want dat spreekt altijd!

Op je verstand kun je misschien rekenen
maar alleen je hart klopt echt.

Je kunt pas vertrouwen op je gevoel als je beseft dat je verstand je voornaamste blokkade is. Wanneer klopt je gevoel? Als je minder afgeleid wordt door je verstand… De volgende cursus gaat je helpen van verstand naar gevoel te gaan:


Minder stress en zorgen in slechts 9 weken!

Negatief denken geeft je stress – en voorkomt dat je geniet van je leven. Wil je meer positiviteit in je leven? Laat dan je stress en zorgen los met deze online training – en word weer ontspannen en positief!

Ja, ik wil minder stress en zorgen

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

27 antwoorden
 1. tineke
  tineke zegt:

  ik vind persoonlijke alle artikelen geweldig tot nu toe !! ik heb geen commentaar , tot nu toe , alle artikelen die ik heb ontvangen en gelezen , heb ik toegepast in mijn moeilijke dagen , en het heeft mij heel goed gedaan . Het innerlijke denkt anders dan het uiterlijke , zo beaam ik het . en in de meeste gevallen , spreekt het innerlijke beter dan het uiterlijke . twijfel ik omtrent bepaalde zaken , dan keer ik mij naar binnen , en luistert naar mijn innerlijke krachten.

  Beantwoorden
 2. jeanne
  jeanne zegt:

  Ja hier ben ik het helemaal mee eens! de beste beslissingen en keuzes heb ik op mijn gevoel genomen. En ik ben meer en meer naar mijn gevoel gaan luisteren. Vooral toen ik leerde om mijn denken over gevoel te tackelen. En daardoor ben ik op een heel aantal punten in mijn leven uitgekomen waar ik wil…..studie en werk waar ik werkelijk betekenis in vind, man en kind met wie ik gelukkig ben, vriendschappen die me energie geven, een huis en plek waar ik elke dag van geniet…..gelukkig dus

  Beantwoorden
 3. Esther
  Esther zegt:

  Geweldig artikel. Normaliter ga ik 100% af op mijn gevoel, maar gebeurd er iets waardoor ik van slag raak dan kan het in de meeste gevallen mis gaan met kiezen voor mijn gevoel. Ik oefen hier erg hard aan om mij niet van mijn stuk te laten brengen. Zo nu en dan dus twijfels.

  Beantwoorden
 4. Simon
  Simon zegt:

  Beste Frank,

  Bedankt voor dit inzicht. Ook ik gebruik te veel mijn verstand. Vaak is een eerste gevoel achteraf ook het juiste gebleken en heb ik te veel nagedacht wat er allemaal zou kunnen gebeuren en heb ik weer een kans gemist. Kortom, wederom een mooi en treffend artikel en ook op jouw succes!

  Groet,

  Simon
  By the way: If nothing goes right, go left ;-)

  Beantwoorden
 5. Jan
  Jan zegt:

  Beste Frank

  Ik vind dit artikel een heel mooi voorbeeld van mijzelf ,
  helaas luister ik naar mij gevoel, het wordt tijd om daar een verandering in te brengen.

  Groet
  Jan

  Beantwoorden
 6. albert
  albert zegt:

  Dag Frank,

  Een mooi artikel, ik betrap me er zelf op dat ik ook vaak mijn verstand voorrang geef op mijn gevoel, maar zo als je in de coaching al aan gaf, we gaan met kleine stapjes vooruit, en dat lukt aardig.

  Voor mij klopt het artikel gewoon, dus ga ik er weer mee aan het werk.

  groet Albert

  Beantwoorden
 7. Marianne
  Marianne zegt:

  Hoi Frank,

  Ik vind dat jij het altijd zo mooi kunt verwoorden..maar is het in de praktijk ook zo!!!! Ik zou zo graag op mijn gevoel afgaan maar mijn verstand dat vol angst zit houdt me tegen. Zo wil ik een fiets kopen (geld zat) maar mijn verstand zegt “nee”, mijn gevoel zegt…”zou het zo graag willen”, wat doe je dan. Ook moet je toch rekening houden met je partner…wat die ervan vindt, toch??? Als die zegt dat het niet nodig is wat doe je dan??

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Marianne,

   Ik schrijf alleen van uit de praktijk en mijn eigen ervaring.
   Het is natuurlijk altijd goed dit te toesten aan je eigen ervaring.

   Onderzoek wat je verstand je zegt:
   1. Waarom gun je jezelf niet iets waar je blij van wordt?
   2. Waarom wil je partner niet dat je iets koopt waar je blij van wordt?

   Stel die vragen aan jezelf.
   Je gevoel heeft het bij het rechte eind, maar je verstand gaat uit van beperkingen
   (ik wil dit, maar ik kan het niet, omdat iemand anders zegt dat dit niet nodig is.)

   Waarom zou je partner je niet gunnen waar je blij van wordt?
   En waarom houdt dat je tegen?

   Ik denk wel dat het nodig is – voor jou! :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
  • Alysa
   Alysa zegt:

   Tja, ook ik zou hier graag een antwoord op formuleren, wanneer jij bv. een fiets wil kopen en je hebt het nodige geld daarvoor, doen! zou ik zeggen, wat je partner betreft een liefdevolle partner kan wel aan – of afraden, doch jij beslist over zo’n zaken, wanneer jij denkt dat je partner hier medezeggingschap in heeft is er mogelijk reeds wat langer wat scheefgegroeid in uw relatie!

   Beantwoorden
 8. Floris
  Floris zegt:

  Gevoel is niet altijd te vertrouwen omdat het trouw is aan gedachten die verkeerd kunnen zijn. Heel meegaand met wat je jezelf ook maar wijs maakt. En met angst (toch ook een gevoel!) als stoorzender klopt er helemaal NIETS van je gevoel.

  Er is door sommigen hierom een onderscheid gemaakt tussen emoties (uit overtuigingen, ervaringen, gedachten) en echt gevoel. Dat je bijvoorbeeld niet van dansen houdt is emotie, een overtuiging uit oudere ervaringen en wat je jezelf altijd wijs hebt gemaakt terwijl het bij een nieuwe ervaring echt niet altijd verschrikkelijk hoeft blijken te zijn, hoe veiliger het ook lijkt om alles bij het oude te houden. Angst voor verandering houdt heel veel tegen. Angst is dus wel een emotie en niet een gevoel.

  Maar zo ontzettend simpel is het dus allemaal niet want hoe behoud je zuiverheid en blijf je onderscheid kunnen maken tussen emoties en gevoel? Angst is niet uit te bannen en gewoon onderdeel van je leven, je kunt niet zonder kunt het alleen verkleinen.

  Beantwoorden
 9. Lara
  Lara zegt:

  Mooi artikel!
  Uit mijn ervaring veroorzaak je angst voornamelijk zelf. Zo hadden wij vroeger thuis altijd kippen en ging ik daar als klein kind tussen zitten en vond ik het reuze interessant om een kip op zn kop te houden..
  Die kip begon toen te pikken in mn hand en mn oren en sinds dien was ik bang voor vogels..
  Toen nam ik een parkietje in huis, maakte ik die tam en ben ik niet meer bang voor vogels.
  Best grappig

  Beantwoorden
 10. Anouk
  Anouk zegt:

  Beste Frank

  Ik ben het helemaal met je eens dat je vaak gelukkig wordt van het kiezen voor je gevoel, bij mij is het alleen daardoor ook vreselijk mis gegaan. Doordat ik teveel naar mijn gevoel/instinct heb geluisterd denk ik soms te weinig na over situaties en kunnen ze daardoor ook helemaal niet aan je verwachtingen voldoen. Hoe blijf je realistisch in het kiezen van je gevoel? Situaties zijn altijd erg genuanceerd en hebben dus altijd voor en nadelen.. een goed gevoel zegt eigenlijk niets over hoe het werkelijk zit dus hoe kan je een goed gevoel krijgen als je je volledig bewust bent van de complexiteit?

  Beantwoorden
  • Floris
   Floris zegt:

   Anouk,

   hoe meer informatie en ervaring je hebt over iets, hoe betrouwbaarder je gevoel erover. Bij gebrek aan deze dingen ga je vaak zelf invullen en hoe positief ook, het hoeft dan niet te kloppen. Maar door dingen uit te proberen voorkom je wel dat je puur met gedachten je gevoel gaat sturen richting vooroordelen en angst. Tegenvallers zijn onderdeel van het leven, je kunt je verwachtingen (hoog of laag) beter wat meer loslaten en het maar nemen zoals het komt. Dan ben je ook realistischer, want je weet gewoon vaak niet helemaal wat je te wachten staat en dat moet je ook niet willen. Nederlanders zijn gek op zekerheid…en maken zichzelf gek hiermee.

   Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Anouk,

   Balans is (in mijn ervaring) altijd het toverwoord; in dit geval de balans tussen gevoel en verstand.

   “Doordat ik teveel naar mijn gevoel heb geluisterd denk ik soms te weinig na over situaties
   en kunnen ze daardoor ook helemaal niet aan je verwachtingen voldoen.”

   De verwachtingen komen over het algemeen uit je verstand.
   Dus je denkt te weinig na (vooraf) en achteraf wordt het verstand teleurgesteld.
   Dus een beetje nadenken over een situatie is niet erg :)

   “Een goed gevoel zegt niets over hoe het werkelijk zit.”
   Andere formulering: Een gevoel zegt alleen iets over hoe je je op dat moment voelt, het zegt niet per se iets over hoe de situatie zich later zal ontwikkelen. Dat kan ook niet, want het gevoel zit altijd in het nu – een toekomstige situatie nooit.

   Het verstand kan je echter óók niet vertellen hoe een situatie zich gaat ontwikkelen. Dan kan alleen de toekomst ons leren en er is geen garantie dat het loopt zoals we willen; noch in het verstand, noch in het gevoel. Dus ik vermoed dat je een garantie zoekt die er in de werkelijkheid niet is.

   Dit artikel geeft je meer inzicht:
   https://www.newstart.nl/blog/er-is-geen-garantie-voor-de-toekomst/

   De garantie die je wèl hebt, staat ook in dat artikel :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 11. Chantal
  Chantal zegt:

  Hallo Frank,

  Wat heb je het allemaal duidelijk/mooi omschreven.
  Zou je me wellicht met het volgende kunnen helpen… mijn verstand zegt dat er iets in mijn relatie niet klopt, want als ik iets vraag over ontrouw word hij zo snel boos en kortaf. Dan haal ik allemaal scenario’s in mn hoofd waar ik de hele nacht over pieker, maar mijn gevoel zegt doe niet zo raar! Je kunt hem vertrouwen.
  Ik word hier zo gek van en leef momenteel echt in twijfel..

  Hoop dat je wat tips voor me hebt want word er echt onzeker van!

  Mvg,

  Chantal

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Chantal,

   Dank je wel :)

   Ik zou je gevoel volgen. Vertrouwen is basis van elke relatie en we hebben geen andere keuze om onze partner te vertrouwen, anders gaat wantrouwen langzaam de basis van de relatie afbreken. Voor sommigen werkt ‘vertrouwen tot het tegendeel is bewezen’ het beste. Zijn boosheid kun je wellicht ook verklaren: als ik jouw iets vraag over je laatste misdaad, dan wordt je ook boos, want je hebt niets misdaan! Piekeren/doemscenario’s bedenken helpt niet met het probleem, het ìs meestal het probleem…

   Er zijn veel positieve alternatieven voor piekeren – dit artikel geeft je een aantal suggesties:
   https://www.newstart.nl/blog/5-positieve-alternatieven-voor-piekeren/

   Heel veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 12. Patrick
  Patrick zegt:

  Frank,
  Wat vind je hiervan?
  Kan het ook zijn dat iemand iets graag wilt, het verstand geeft goedkeuring maar je hebt er geen gevoel bij….
  Wat is je reactie hierop!

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Patrick,

   Alles is mogelijk :)
   Als iemand iets graag wil, dan is er meestal ook gevoel bij. Maar er zijn uitzonderingen:

   Vraag jezelf af: wil ik dit omdat het me gewoon erg leuk lijkt? Of wil ik dit omdat ik vind dat ik het moet?
   In het eerste geval is het je gevoel, in het tweede geval is het je verstand.

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 13. Kim
  Kim zegt:

  Ik heb een relatie met iemand, hij wil heel graag en alles klopt helemaal met het verstand maar kan het niet begrijpen dat zijn gevoel daar niet in mee gaat. Zelf kan je dit gevoel ook niet een kant op dwingen en sturen…
  Wat zou hier een oplossing voor zijn Frank….

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Kim,

   Inderdaad je kunt het gevoel niet sturen, ook niet van een ander het is nu eenmaal zoals het is.
   Maar je kunt – of hij kan – het wel onderzoeken: Wat voelt hij dan wel en waarom? Daar is veel eerlijkheid en openheid voor nodig, vooral als je het samen bespreekt, maar het geeft je wel meer inzicht. Jij zelf kan hier helaas weinig aan veranderen. De bottom line is: als iemand niet volledig voor je kiest, dan kun je je afvragen of je wel een relatie met die persoon moet hebben. Maar onderzoek het eerst voordat je die conclusie kunt trekken :)

   Heel veel succes!

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 14. Kiz
  Kiz zegt:

  Wat zou je adviseren als je bang bent te voelen waardoor je gedachten toenemen in negatieve vorm
  Dat je vervolgens probeert te voelen en lukt niet

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Kiz,

   Je gedachten gaan vóór het gevoel. Dus als je bang bent iets te voelen, is dat eigenlijk angst hebt voor negatieve gedachten die dat gevoel bepalen/veroorzaken en/of veroordelen. Mijn suggestie (voor elke angst) is om het te onderzoeken. Vraag je af:

   1. Waar ben ik nu precies bang voor?
   2. Zal dat echt gebeuren, of is die kans klein?
   3. Wat kan ik nu doen dat die kans nog kleiner maakt.

   In het volgende artikel lees je meer over angst:
   https://www.newstart.nl/blog/groeien-door-je-angst-te-overwinnen/

   Onze normale reactie is om angst weg te drukken, maar het is altijd beter om het te onderzoeken. Zolang je dit doet met begrip van jezelf – zonder jezelf te veroordelen – is angst een belangrijke signaal: het leert ons een les voor onze persoonlijke groei.

   Heel veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 15. Sofia
  Sofia zegt:

  HoiIk heb een partner die ontzetten veel liefde voelt en van me houdt. Ze is van haar partner gegaan en voelt zich schuldig voor de pijn die ze haar heeft aangedaan. Ze zit continu in een 2strijd. Haar gevoel wil bij mij zijn, maar haar verstand wil het niet door haar schuldgevoel.
  Ze heeft een time out genomen om gevoel en verstand op 1 lijn te laten komen. Het kan 2 richtingen uitgaan of gevoel wint of haar verstand.
  Is het 50% / 50% kans of wint het verstand als je die persoon niet meer ziet?

  Beantwoorden
  • Frank De Moei
   Frank De Moei zegt:

   Beste Sofia,

   Dat is helaas niet te voorspellen. Haar gevoel zegt haar wat ze wil, haar verstand vertelt haar waar ze bang voor is: in dit geval is ze bang dat ze haar ex heeft gekwetst. Dat is natuurlijk begrijpelijk, maar helaas kunnen we een ander niet gelukkig maken door zelf ongelukkig te zijn. En kwetsen we soms mensen als we de weg volgen die ons gelukkig maakt. Of ze haar gevoel laat spreken of haar verstand, hang af of haar liefde voor jou (haar gevoel) sterker is dan haar schuldgevoel (haar verstand): naar wie van de twee luistert ze het meest? Dat voorspelt de uitkomt.

   Een schuldgevoel kan een hele krachtige motivatie zijn, dus wellicht dat dit artikel meer inzicht geeft:
   https://www.newstart.nl/blog/stop-je-schuldig-te-voelen/

   Heel veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.