Klopt je gevoel?

Wanneer klopt je gevoel? En klopt je gevoel altijd – of soms toch niet? Leer te vertrouwen op je gevoel met deze tips. Dan weet je zeker dat je gevoel klopt.

Je gevoel is heel eenvoudig, maar het verstand maakt het complex. Je verstand twijfelt altijd aan je gevoel. Druk geen emoties weg, want dan kan vertrouwen niet groeien.

Op je verstand kun je misschien rekenen, maar alleen je hart klopt echt!

Je verstand kun je gebruiken, maar je hart gebruikt jou – om uit te drukken wat het wilt. Als je daar naar luistert, ervaar je vrijheid en ontspanning.

Vertrouw je op jouw gevoel of op je verstand?

Eén van mijn cliënten zei laatst: “Ik vertrouw niet op mijn gevoel. Ik zoek altijd bevestiging bij anderen. Ik twijfel of mijn gevoel of mijn verstand spreekt. Hoe moet ik weten of iets echt klopt?”

Hier is mijn antwoord: Als je zeker wilt weten of iets klopt, laat het dan kloppen met je gevoel. Klopt je gevoel, dan komt het voor de rest ook wel goed. Je gevoel is het beste kompas dat je hebt. Volg je hart, want dàt klopt – letterlijk en figuurlijk.

De fout die we maken, is dat we ons verstand gebruiken om te controleren of ons gevoel klopt. Dat is alsof je een beroepscriticus vraag jou te motiveren! Hoe goed werkt dat, denk je? Het verstand is vaak kritisch en gaat uit van beperkingen, gevaren en problemen. Het resultaat is stress en spanning.

Hoe kun je op je gevoel vertrouwen als je uitgaat van beperkingen, gevaren en problemen?

Je moet eerst onderzoeken waar die spanninng vandaan komt. Als je daarmee stress en spanning loslaat, komt automatisch je gevoel naar boven. Als je je zorgen loslaat krijg je er altijd energie voor terug.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.
Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Ik wil dansen – of toch niet?

Dit gebeurt maar al te vaak: We willen op ons gevoel vertrouwen – maar als we dan eindelijk iets voelen, gaan we het eindeloos analyseren en herkauwen. In mijn hart wil ik bijvoorbeeld graag leren dansen. Hé, wat mooi – ik voel iets! Wat zegt mijn verstand?

1. Ben je hier niet te oud voor?
2. Wat als je er totaal geen aanleg voor hebt?
3. Wat zullen andere mensen daarvan vinden?
4. Maak ik mezelf niet belachelijk?
5. Ik kan het maar beter niet doen, dat is veiliger.

Lalala, ik hoor je lekker niet!

Wat is het resultaat? Je luistert naar alle bezwaren in je hoofd en uiteindelijk onderdruk je je gevoel. Hoe kun je ooit vertrouwen op je gevoel als je het niet de kans geeft te groeien? Hoe kun je iets voelen als je het wegdrukt? Dat lukt je niet. Het gevolg is dat je dit fantastische innerlijk kompas – je gevoel – nooit leert gebruiken.

Dus denk je: “Op mijn verstand kan ik tenminste rekenen, maar mijn gevoel vertrouw ik niet.” Wel, heeft dat je geholpen? Zijn al je verstandige keuzes ook de beste beslissingen voor je gevoel geweest? Je gevoel spreekt altijd, maar je verstand stopt zijn vingers in je oren en roept keihard: “Lalalalalala, ik hoor het lekker niet!”

Hoe weet je of je gevoel spreekt?

Het gevoel is heel eenvoudig: Je vindt iets leuk of niet. Zo klopt je gevoel – òf er is radiostilte. Het gevoel is niet complex. Het houdt bijvoorbeeld niet van dansen en wèl van lezen. Het houdt niet van kantoren, maar wel van de natuur. Hoeveel analyses heb je nodig om te voelen wat je favoriete muziek is? Hoeveel wetenschappelijk bewijs heb je nodig om te voelen wie je lievelingspersoon is?

Je gevoel kan je letterlijk voelen – in je lichaam. Wat je niet wilt, voelt gespannen, krampachtig en zwaar. Wat je wel wilt, voelt ontspannen, natuurlijk en licht. Je hebt duizenden gevoelens over duizenden onderwerpen – en je twijfelt daar nooit aan. Je voelt precies wat je leuk vindt en wat niet.

Wanneer twijfelen we aan ons gevoel?

Maar het gevoel wordt niet vertrouwd als:

1. Iets heel belangrijk voor je is.
2. Er moeilijke keuzes gemaakt moeten worden.
3. Er nieuwe situaties zijn waar je nog geen ervaring mee hebt.

Dan ga je twijfelen aan je gevoel…

Klopt je gevoel? Tegenstrijdige emoties.

Het is lastig een helder gevoel te krijgen als je een belangrijke keuze moet maken. Want elke keuze heeft een voordeel en een nadeel. Als ik kies voor een leuke film, mis ik dan niet het goede boek? Als ik op reis ga naar Italië, mis ik dan niet de kans om Frankrijk te ontdekken? Hoe los je dit op?

Wel, je gevoel voelt wat je het allerleukste vindt. Alleen is je verstand nog bezig met het nadeel van je keuze. Of liever gezegd: Je gevoel gaat uit van liefde (wat je wilt), je verstand gaat uit van angst (wat je denkt te verliezen.) Het gaat om het vinden van de juiste balans. Alleen jij kunt bepalen waar je balans ligt tussen liefde en angst. En alleen in die balans vind je rust.

Volg je gevoel: De bron van innerlijk vertrouwen.

Veel mensen luisteren meer naar hun verstand dan naar hun gevoel. We leren in onze opvoeding meestal ons gevoel te onderdrukken. Daarom zijn kinderen vaker spontaner dan volwassenen. Weinig kinderen zeggen: “Ik zal er eens goed over nadenken, ik kom er later op terug met een uitgebreide analyse.” Weinig volwassen zeggen: “Ik heb geen flauw idee waarom ik dit doe, maar het leek me gewoon leuk!”

We kunnen leren iets meer te vertrouwen op ons gevoel. Het is een kwestie van innerlijk vertrouwen. Waar vind je de bron waar je op kunt vertrouwen? Niet in je verstand, want je verstand twijfelt over van alles. De bron ligt vooral in je gevoel. Dat is de bron van zelfvertrouwen. Je gevoel is als een kompas met vier standen: Leuk – Doen – Niet leuk – Niet doen. Luister naar je gevoel, want dat spreekt altijd!

Op je verstand kun je misschien rekenen
maar alleen je hart klopt echt.

Je kunt pas vertrouwen op je gevoel als je beseft dat je verstand je voornaamste blokkade is. Wanneer klopt je gevoel? Als je minder afgeleid wordt door je verstand… De volgende cursus gaat je helpen van verstand naar gevoel te gaan:


WIL JE MINDER STRESS?

Volg deze online training en voel je weer ontspannen en positief!

JA, IK WIL LEVEN ZONDER STRESS

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt