Minder angst – 3 effectieve tips

Angst is normaal en menselijk. Als je het onderzoekt, zie je waar je werkelijk bang voor bent en pas dàn kun je het oplossen. Uiteindelijk vind je wel een weg! Hoe meer controle je hebt over een situatie, hoe minder angst.

Hoe meer je afstand kunt nemen van angstige gedachten, hoe makkelijker je kunt ontspannen. Doe wat je kunt en laat het daarna los…

Angst is hartstikke normaal.

Laten we eerlijk zijn: we zijn allemaal wel ergens bang voor. Dat mag je toch toegeven? Angst is heel normaal en begrijpelijk. Door tegen jezelf te zeggen: “Ik mag niet bang zijn”, ga je voorbij aan een zeer menselijke emotie. Je bent toch geen robot of supermens? Nou dan!

De truc is om je niet te laten beperken door je angst. Dappere mensen voelen ook angst, maar laten zich er minder door weerhouden, dat is alles. Hier zijn drie tips om je angst om te zetten in vertrouwen:

Minder angst – Tip 1. Onderzoek je angst.

Wat je niet erkent, kun je ook niet oplossen, dus onderzoek je angst. Twee van de beste vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

1. “Waar ben ik nu eigenlijk bang voor?”
2. “Wat is het ergste dat me kan overkomen?”

Waar ben je bang voor? Om te mislukken, om iemand te verliezen, om alleen te zijn, om anderen teleur te stellen, om een conflict aan te gaan?

Welkom bij de club!

Nou, welkom bij de club! Dit zijn allemaal heel normale menselijke angsten…

‘Wat is het ergste dat je kan gebeuren?’ Dat is zo’n interessante vraag! Door jezelf deze vraag te stellen, onderzoek je je angst – en daardoor wordt deze automatisch minder.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Ik zal je een paar voorbeelden geven:

Nooit meer terug naar loondienst!

Toen ik net begon met mijn eigen bedrijf, sloeg de crisis toe. Ik maakte me zorgen dat ik wel eens failliet zou kunnen gaan en dus geen geld meer zou hebben voor mijn levensonderhoud. Klinkt bekend?

Ik wist dat ik altijd voor mezelf zou kunnen zorgen, dus dat was mijn echte angst niet. Wat was dan wel het ergste dat me kon overkomen?

Mijn antwoord was: “Terug te moeten gaan naar loondienst en iets moeten doen wat ik niet wilde.” Dat leek me verschrikkelijk, want ik had het enorm naar mijn zin en wilde dat niet verliezen.

Als je angst onderzoekt, vind je oplossingen.

Maar door die angst te onderzoeken, vond ik vanzelf oplossingen: Ik kon parttime gaan werken en daarnaast een begin maken met een nieuw bedrijf. Ik kon een functie gaan zoeken die me wél leuk leek, want niet alle loondienstfuncties leken me vervelend. Enzovoort, enzovoort.

Uiteindelijk was mijn conclusie:

Als gebeurt waar ik bang voor ben, dan vind ik ook wel weer een oplossing!

Misschien niet direct, misschien niet vanzelf. Maar uiteindelijk vind ik wel een oplossing… Dat gaf een enorme rust. Overigens was de angst volkomen onterecht, want het bedrijf loopt nu beter dan ooit.

Gewoon genieten – dat is het ergste dat me kan overkomen…

Het tweede voorbeeld: Een cliënt van mij was bang zijn vriendin te verliezen. Alles waar je van houdt, leidt automatisch tot de angst voor verlies, nietwaar? Wat zou er gebeuren als zijn angst zou uitkomen?

Dan zou hij zich een paar weken opsluiten en lusteloos op de bank gaan liggen. En daarna? Daarna zou hij vroeg of laat wel naar buiten gaan en afspreken met zijn vrienden.

“Toen ik single was, genoot ik ook van het leven”, vertelde hij. Ik vroeg hem: “Dus het ergste dat je kan overkomen, is dat je uiteindelijk gewoon gaat genieten?” “Tja, eh, eigenlijk wel…”

Zie je hoe dit werkt? Door je angst te onderzoeken, kom je erachter dat er altijd oplossingen zijn.

Minder angst – Tip 2: Denk minder.

Waar komt angst precies vandaan? Angst is een onderdeel van denken. Het is onderdeel van het all-in pakket dat je ontvangt bij je geboorte. Zodra je hersenen zich gaan ontwikkelen, komt angst om de hoek kijken. Kiekeboe!

Als je geen gedachten zou hebben, zou er geen angst zijn. In ieder geval niet de irreële kleine angsten van de moderne mens: “Kan ik de file nog vermijden? Lukt het morgen wel mijn takenlijst af te krijgen?”

Waarom zou je spam lezen?

De oplossing is minder denken. Natuurlijk is dit voor de meeste mensen een uitdaging, want we zijn verslaafd aan onze gedachten. Zie je gedachten als een e-mailsysteem:

80 procent van wat je denkt is spam.

Je hebt er niets aan en je voelt je er niet beter door. Wees je daar gewoon eens bewust van…

Zodra je gaat piekeren, besluit er dan geen aandacht aan te geven. Gooi die gedachten in je mentale spamfolder. Waarom lees je nooit spam en luister je wel naar die zinloze zorgen? Je vermogen te ontspannen is rechtstreeks het gevolg van je vermogen afstand te nemen van ongewenste gedachten.

Minder angst – Tip 3. Doe iets.

Angst wordt veroorzaakt door het verlies aan controle. Hoe meer controle je hebt over een situatie, hoe minder angst. Dus wat kun je doen? Kun je je voorbereiden, kun je een alternatief plan maken, kun je zelf op dit moment iets doen?

Stop al je energie in die actie en je zult merken dat je angst afneemt. Er is altijd iets wat je kunt doen, altijd. Doe het en laat daarna los.

Zeg tegen jezelf: “Ik heb alles gedaan wat ik kon doen, nu is het niet meer aan mij. Ik laat los en vertrouw op de goede afloop.”

1 Uitzondering.

Deze tips werken is elke situatie. Er is wel een uitzondering: als je een angststoornis hebt of echte paniekaanvallen, dan is persoonlijke begeleiding door een expert (bijvoorbeeld een psycholoog) altijd het beste.

Maar heb jij hier geen last van – en wil je wèl minder angst en meer rust en vertrouwen in je leven? Volg dan de volgende online training:


Wil je leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen Of Stress.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Wat voor gedachten stop jij in je hoofd?

Hoe leer ik positief te denken?

Te veel stress? Hier is de oplossing

 • Beste Frank,

  Ik heb vaker de tip gekregen om te denken: “Wat is het ergste dat me kan overkomen?” om er zo achter te komen dat er altijd een oplossing is. Alleen vind ik heel moeilijk om dit toe te passen. Het voorbeeld over jouw cliënt die angst had om zijn vriendin te verliezen geeft me een mooi inzicht. Alleen heb ik het probleem dat ik al lange tijd last heb van angsten en mijn grootste angst nu vaak is dat ik altijd die angsten houd. Heb je een tip hoe ik dit om kan zetten in een oplossing behalve het volgen van een cursus?

  Groetjes

 • Beste S,

  Als je al lange tijd last hebt van angsten en je grootste angst is dat je altijd die angsten houdt (angst voor de angst), dan moet je echt zelf aan de slag! Ik wou dat het anders was, maar een korte tip kan ik niet geven, omdat een korte tip zelden een blijvende verandering veroorzaakt. Volg toch een e-cursus of kies iets anders waar je je goed bij voelt. Vergeet tips en investeer echt tijd en energie in jezelf, dat is het beste advies dat ik je kan geven. Echte verandering komt na echte inspanning :)

  Veel succes en met vriendelijke groet,
  Frank.

 • Hallo Frank,

  Ik heb het afgelopen jaar een hectische tijd gehad. Ik heb
  alles achter me moeten laten om een nieuw begin te maken in
  een nieuwe stad, zonder vrienden, zonder eigen huis en met familie ver weg.
  Nu heb ik de laatste maanden last van één angst die me steeds
  meer gaat beheersen: de angst om iets kwijt te raken. Ik durf daardoor nauwelijks meer de straat op en draag geen sieraden meer. Als ik dan toch boodschappen moet doen houd ik mijn tas krampachtig vast en controleer elke 20 meter of alles nog wel in mijn tas zit. Portemonnee, sleutels, telefoon etc.. Als iemand met me mee gaat heb ik er een stuk minder last van maar zodra ik alleen ben kan ik soms wel 5 of 6 keer de straat doorlopen om er zeker van te zijn dat ik niets ben verloren.. En dan nog vraag ik mezelf af of ik wel goed heb gekeken en of ik niet nog één keer moet kijken.. Het veroorzaakt veel stress en ontloop nu het liefst het naar buiten gaan. Heb jij een idee hoe ik hiervan af kan komen?

  Groeten,

  • Beste D,

   Had je hier vroeger geen last van? Is er iets verandert in je situatie? Bepaal voor jezelf of er een reden is waarom die angst nu naar voren komt. Is het misschien gekoppeld aan de angst om dan WEER opnieuw te moeten beginnen?

   Vraag jezelf eens af: “Wat is het ergste wat me kan overkomen? Als dat gebeurt, wat zou ik dan doen?” Denk hier eens uitgebreid over na. Je zult hopelijk ook tot de conclusie komen dat de wereld niet stopt als je iets verliest. Zolang je maar niet je innerlijke rust verliest. Zolang je jezelf maar niet verliest. Is dat laatste niet het belangrijkste?

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Beste Frank,

  Hartelijke dank voor de artikels.
  Ik ervaar ze positief en het inzicht om tot rust te komen.

  Ik moet ooit een van deze training volgen. Ik zal hiervoor beginnen te sparen.

  Mvg,

  • Beste C,

   Fijn te horen dat de artikelen je kunnen helpen en heel graag gedaan :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >