Angst is normaal en menselijk. Als je het onderzoekt, zie je waar je werkelijk bang voor bent en pas dàn kun je het oplossen. Uiteindelijk vind je wel een weg! Hoe meer controle je hebt over een situatie, hoe minder angst.

Hoe meer je afstand kunt nemen van angstige gedachten, hoe makkelijker je kunt ontspannen. Doe wat je kunt en laat het daarna los…

Angst is hartstikke normaal.

Laten we eerlijk zijn: we zijn allemaal wel ergens bang voor. Dat mag je toch toegeven? Angst is heel normaal en begrijpelijk. Door tegen jezelf te zeggen: “Ik mag niet bang zijn”, ga je voorbij aan een zeer menselijke emotie. Je bent toch geen robot of supermens? Nou dan!

De truc is om je niet te laten beperken door je angst. Dappere mensen voelen ook angst, maar laten zich er minder door weerhouden, dat is alles. Hier zijn drie tips om je angst om te zetten in vertrouwen:

Minder angst – Tip 1. Onderzoek je angst.

Wat je niet erkent, kun je ook niet oplossen, dus onderzoek je angst. Twee van de beste vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

1. “Waar ben ik nu eigenlijk bang voor?”
2. “Wat is het ergste dat me kan overkomen?”

Waar ben je bang voor? Om te mislukken, om iemand te verliezen, om alleen te zijn, om anderen teleur te stellen, om een conflict aan te gaan?

Welkom bij de club!

Nou, welkom bij de club! Dit zijn allemaal heel normale menselijke angsten…

‘Wat is het ergste dat je kan gebeuren?’ Dat is zo’n interessante vraag! Door jezelf deze vraag te stellen, onderzoek je je angst – en daardoor wordt deze automatisch minder.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.
Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Ik zal je een paar voorbeelden geven:

Nooit meer terug naar loondienst!

Toen ik net begon met mijn eigen bedrijf, sloeg de crisis toe. Ik maakte me zorgen dat ik wel eens failliet zou kunnen gaan en dus geen geld meer zou hebben voor mijn levensonderhoud. Klinkt bekend?

Ik wist dat ik altijd voor mezelf zou kunnen zorgen, dus dat was mijn echte angst niet. Wat was dan wel het ergste dat me kon overkomen?

Mijn antwoord was: “Terug te moeten gaan naar loondienst en iets moeten doen wat ik niet wilde.” Dat leek me verschrikkelijk, want ik had het enorm naar mijn zin en wilde dat niet verliezen.

Als je angst onderzoekt, vind je oplossingen.

Maar door die angst te onderzoeken, vond ik vanzelf oplossingen: Ik kon parttime gaan werken en daarnaast een begin maken met een nieuw bedrijf. Ik kon een functie gaan zoeken die me wél leuk leek, want niet alle loondienstfuncties leken me vervelend. Enzovoort, enzovoort.

Uiteindelijk was mijn conclusie:

Als gebeurt waar ik bang voor ben, dan vind ik ook wel weer een oplossing!

Misschien niet direct, misschien niet vanzelf. Maar uiteindelijk vind ik wel een oplossing… Dat gaf een enorme rust. Overigens was de angst volkomen onterecht, want het bedrijf loopt nu beter dan ooit.

Gewoon genieten – dat is het ergste dat me kan overkomen…

Het tweede voorbeeld: Een cliënt van mij was bang zijn vriendin te verliezen. Alles waar je van houdt, leidt automatisch tot de angst voor verlies, nietwaar? Wat zou er gebeuren als zijn angst zou uitkomen?

Dan zou hij zich een paar weken opsluiten en lusteloos op de bank gaan liggen. En daarna? Daarna zou hij vroeg of laat wel naar buiten gaan en afspreken met zijn vrienden.

“Toen ik single was, genoot ik ook van het leven”, vertelde hij. Ik vroeg hem: “Dus het ergste dat je kan overkomen, is dat je uiteindelijk gewoon gaat genieten?” “Tja, eh, eigenlijk wel…”

Zie je hoe dit werkt? Door je angst te onderzoeken, kom je erachter dat er altijd oplossingen zijn.

Minder angst – Tip 2: Denk minder.

Waar komt angst precies vandaan? Angst is een onderdeel van denken. Het is onderdeel van het all-in pakket dat je ontvangt bij je geboorte. Zodra je hersenen zich gaan ontwikkelen, komt angst om de hoek kijken. Kiekeboe!

Als je geen gedachten zou hebben, zou er geen angst zijn. In ieder geval niet de irreële kleine angsten van de moderne mens: “Kan ik de file nog vermijden? Lukt het morgen wel mijn takenlijst af te krijgen?”

Waarom zou je spam lezen?

De oplossing is minder denken. Natuurlijk is dit voor de meeste mensen een uitdaging, want we zijn verslaafd aan onze gedachten. Zie je gedachten als een e-mailsysteem:

80 procent van wat je denkt is spam.

Je hebt er niets aan en je voelt je er niet beter door. Wees je daar gewoon eens bewust van…

Zodra je gaat piekeren, besluit er dan geen aandacht aan te geven. Gooi die gedachten in je mentale spamfolder. Waarom lees je nooit spam en luister je wel naar die zinloze zorgen? Je vermogen te ontspannen is rechtstreeks het gevolg van je vermogen afstand te nemen van ongewenste gedachten.

Minder angst – Tip 3. Doe iets.

Angst wordt veroorzaakt door het verlies aan controle. Hoe meer controle je hebt over een situatie, hoe minder angst. Dus wat kun je doen? Kun je je voorbereiden, kun je een alternatief plan maken, kun je zelf op dit moment iets doen?

Stop al je energie in die actie en je zult merken dat je angst afneemt. Er is altijd iets wat je kunt doen, altijd. Doe het en laat daarna los.

Zeg tegen jezelf: “Ik heb alles gedaan wat ik kon doen, nu is het niet meer aan mij. Ik laat los en vertrouw op de goede afloop.”

1 Uitzondering.

Deze tips werken is elke situatie. Er is wel een uitzondering: als je een angststoornis hebt of echte paniekaanvallen, dan is persoonlijke begeleiding door een expert (bijvoorbeeld een psycholoog) altijd het beste.

Maar heb jij hier geen last van – en wil je wèl minder angst en meer rust en vertrouwen in je leven? Volg dan de volgende online training:


WIL JE MINDER STRESS?

Volg deze online training en voel je weer ontspannen en positief!

JA, IK WIL LEVEN ZONDER STRESS

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt