Hoe leer ik positief te denken?

Hoe begin je met positief denken? Hoe buig je oude gewoontes om? Alle begin is moeilijk, maar als je doorzet zal het vanzelf gaan. Geef het niet op: er is geen alternatief voor positief denken!

Positief denken is als tandenpoetsen.

Dat is de vraag die veel cliënten me stellen: “Hoe leer ik positief te denken als ik dat nooit echt heb gedaan? Hoe draai ik dit om?”

Zie positief denken als tandenpoetsen: Je moet het elke dag doen voor het beste resultaat. Soms heeft iemand zich jarenlang geconcentreerd op negatieve gedachten. Dan proberen ze een week positief te denken en vragen vervolgens: “Hoe komt het dat ik hier zoveel moeite mee heb? Wanneer gaat het nu vanzelf?”

Het is toch logisch dat het niet vanzelf gaat? Positief denken is geen truc die je leert in één keer, voor de rest van je leven. Het is een proces.

Wat je gelooft is niet de waarheid.

Negatieve gedachten beperken je het meest als ze gaan over jezelf. Toegeven, als je andere mensen nooit leuk vindt, zal dat je ook niet helpen. Maar vooral de overtuigingen over jezelf staan je in de weg om gelukkig en succesvol te leven.

Die negatieve gedachten zijn in de loop der jaren – voor jou – de waarheid geworden. Je hebt bijvoorbeeld eindeloos, in je gedachten, het volgende herhaald:

– Ik heb geen zelfvertrouwen.
– Ik ben niet interessant.
– Ik kan niet echt doen wat ik wil.
– Ik mis de vaardigheden.
– Ik ben bang.

Kun je zien dat je daar in bent gaan geloven? Het is voor jou de waarheid. Maar ik durf er heel veel onder te verwedden dat het ook anders had kunnen zijn. Je had een heel andere overtuiging kunnen hebben:

– Ik voel me zeker van mezelf.
– Ik ben de moeite waard.
– Ik ga ontdekken wat ik wil en dat vervolgens doen.
– Ik ga de vaardigheden leren die ik nodig heb.
– Ik vertrouw op mezelf.

Kun je raden wie je zou zijn als je dit echt had geloofd? Ga nu niet direct denken: “Oh, had ik het maar anders gedaan.” Het verleden is voorbij, het komt nooit meer terug. De beslissing die je nu maakt, bepaalt je toekomst.


Wil jij ontspannen leven, zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Hoe begin je met positief denken?

Dat is heel simpel: richt je aandacht op het goede. Richt het op wat je wilt. Richt het op de mogelijkheden en de voordelen. Je hebt geen keuze: Negatief denken is nooit de oplossing. Niemand is er ooit gelukkig door geworden. Richt je aandacht niet meer op het slechte, op wat je niet wilt, op de beperkingen en op de nadelen. Als je dat lukt, verandert je leven.

Alle begin is moeilijk.

Als je van start gaat met positief denken, zul je merken dat het niet natuurlijk aanvoelt. Dat het lijkt alsof je jezelf voor de gek houdt. Dat lijkt zo, omdat je het (nog) niet gewend bent. Dit gevoel gaat pas weg als het omslagpunt komt. Het omslagpunt is wanneer je meer tijd bezig bent met positief denken, dan met negatief denken.

Zie het als een weegschaal: Aan de ene kant zitten de negatieve gedachten. Ze zijn talrijk en zwaar. Pas als je genoeg positieve gedachten daar tegenover zet, komt de schaal in beweging: je positieve gedachten wegen dan zwaarder. Dat is het omslagpunt.

De kracht van herhaling.

Door je continu bewust je zijn van de mogelijkheden, het positieve en het goede in elke situatie (en vooral ook in jezelf), begin je langzaam te veranderen. Na een tijdje wordt het makkelijker om je hierop te concentreren. En merk je dat je minder negatief gaat denken. Als je dat lang genoeg volhoudt, zul je uiteindelijk merken dat het bijna automatisch gaat.

Waar je vroeger een situatie negatief beoordeelde, denk je nu: “Wat kan ik hiervan leren?” Waar je vroeger vol zat met zelfkritiek, denk je nu: “Wat kan ik wel? Wat doe ik wel goed? Waar ben ik trots op?”

Rijden met een ander stuur.

Deze herhaling is zo belangrijk dat ik het niet genoeg kan benadrukken. Ik zie redelijk wat mensen die een begin maken met positief denken. En na een tijdje zakt het in en stoppen ze ermee. Ze hadden verwacht dat het een stuk makkelijker zou gaan. Maar het is logisch dat alle begin moeilijk is.

Als je altijd in een Nederlands auto hebt gereden en je huurt een auto in Engeland, merk je dat het stuur ‘verkeerd om’ zit. En dat iedereen links rijdt op de weg. “Dit voelt niet natuurlijk”, denk je dan. Welkom in de wereld van positief denken: Hier doen we het net wat anders. En als je maar lang genoeg volhoudt, merk je dat je op een dag wakker wordt en het allemaal vanzelf gaat.

Uiteindelijk is er maar één persoon die dit kan doen.

Dat ben jijzelf. Jarenlang positief denken heeft me geleerd dat iedereen dit kan. Iedereen heeft de kracht om een nieuw begin te maken met positief denken. Maar je moet het wel willen. Als die wil sterk genoeg is, dan gaat het je zeker lukken.


Laat Alle Zorgen en Stress Los.

Volg de Online Training Nooit Meer Zorgen Of Stress.

– Stop met piekeren.
– Ontdek blijvende ontspanning.
– Leef weer positief, zonder zorgen.

Je ontvangt:
– 19 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en laat al je zorgen los!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Francien schreef:

  Herhalen, herhalen, herhalen. Dat is mijn ervaring.
  Het is wel moeilijk, vooral als het weer mis gaat. Dan is het vaak dat je weer terug valt. Dat kan zelfs voor een periode zo zijn.
  Maar uiteindelijk kom je er toch achter dat positiviteit je meer brengt dan negativiteit. Ga dan gewoon door waar je gebleven bent. Dan komt na het constante herhalen het doorzetten, en uiteindelijk de gewenning.
  Belangrijk te weten is dat je na een val niet opnieuw moet beginnen, maar dat je door gaat waar je gebleven bent. Je kunt wel pieken en dalen hebben, maar de dalen worden minder diep, er is een stijgende lijn uiteindelijk.
  Dit is zo ongeveer mijn ervaring. Maar wat voor mij het belangrijkste is is hulp vragen. Je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen.
  Groeten Francien.

 • Het is handig om in verschillende situaties, waarin je je niet positief voelt even stil te staan bij wat je eigenlijk denkt. Als je je bewust bent van je gedachten, kun je gaan bedenken hoe je de situatie misschien ook anders (positiever)kunt bezien. Wat kun jij in deze situatie doen om het beter te maken?

 • Yolanda L schreef:

  Op strategische plekken in je huis Post-Its plakken met een positieve tekst (of affirmatie) werkt ook goed. Inderdaad is de herhaling doorslaggevend.

 • Leuk verhaal,

  Maar hoe doe je dan positief denken als je man is weggelopen, gelijk een andere vrouw heeft, jouw laat zitten met een kind van 5 jaar en je het huis uit wil zetten zodat hij er met zijn nieuwe vriendin er in kan.
  Verdien niet genoeg om dit huis te kopen.
  En dat je eigenlijk 8 jaar geleden voor hem hier heen bent verhuist, want ik woonde 200 km verder op.

  Dus waar haal ik de positiviteit nu vandaan1

  Groetjes ikke

 • Beste Ikke,

  Die vraag kan ik niet in één zin beantwoorden; dat is meer iets voor de online training die in het artikel wordt vermeld.

  Ik kan begrijpen dat de situatie het moeilijk maakt om nu positief te zijn. Soms heb je ‘rouwtijd’ nodig voordat het lukt om weer positiever te denken. In de tussentijd helpt het om je te focussen op de dingen in je leven die wel goed gaan en waar je wel dankbaar voor bent.

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Jeroen schreef:

  Ik ben zelf ook een negatieve denker, die momenteel bezig is om het hele leven om te gooien.

  Ben qua gewicht nu goed bezig en wil nu het negatieve nee positieve denken aanpakken, sorry het verleden moet je juist vergeten.

  Ik denk dat Ikke zou moeten denken dat hij jou niet waard is en dat je beter af bent zonder hem, kop op er zijn genoeg andere mannen op de wereld.

  Dat huis zit toch via oude herinneringen dus je begint in een nieuwe huis met een schone lei.

  Probeer je zelf in te plannen dat je een Kanjer bent en dat hij een gebrek heeft aan inzicht om in te zien wat voor een kanjer hij moet missen.

 • anastasia schreef:

  Dit is echt een leuke vrhaal dt je echt een betre toekmts kan hbbn en ook veel kan ervrv

 • Het positieve is in ieder geval dat het jou ware niet is en vreemdgaan is een teken dat er iets niet goed zit in de relatie.

  Het positieve wat ik hier uit haal is dat je een kind heb, dat is afleiding.

  Proberen alles positief te blijven benaderen ook al is het super moeilijk (weet er alles van namelijk).

 • uit de Koran.. Zuster

 • Heb verlatingsangst.Mijn moeder heeft mij verlaten voor ik een jaar was.Ben nu 66 jaar en huil al 7 jaar.Heb van alles geprobeerd ben zelsf .lang opgenomen geweest..Huil nog steeds.Zijn er mensen die dit herkennen. Graag reactie dan.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >