Hoe begin je met positief denken? Hoe buig je oude gewoontes om? Alle begin is moeilijk, maar als je doorzet zal het vanzelf gaan. Geef het niet op: er is geen alternatief voor positief denken!

Positief denken is als tandenpoetsen.

Dat is de vraag die veel cliënten me stellen: “Hoe leer ik positief te denken als ik dat nooit echt heb gedaan? Hoe draai ik dit om?”

Zie positief denken als tandenpoetsen: Je moet het elke dag doen voor het beste resultaat. Soms heeft iemand zich jarenlang geconcentreerd op negatieve gedachten. Dan proberen ze een week positief te denken en vragen vervolgens: “Hoe komt het dat ik hier zoveel moeite mee heb? Wanneer gaat het nu vanzelf?”

Het is toch logisch dat het niet vanzelf gaat? Positief denken is geen truc die je leert in één keer, voor de rest van je leven. Het is een proces.

Wat je gelooft is niet de waarheid.

Negatieve gedachten beperken je het meest als ze gaan over jezelf. Toegeven, als je andere mensen nooit leuk vindt, zal dat je ook niet helpen. Maar vooral de overtuigingen over jezelf staan je in de weg om gelukkig en succesvol te leven.

Die negatieve gedachten zijn in de loop der jaren – voor jou – de waarheid geworden. Je hebt bijvoorbeeld eindeloos, in je gedachten, het volgende herhaald:

– Ik heb geen zelfvertrouwen.
– Ik ben niet interessant.
– Ik kan niet echt doen wat ik wil.
– Ik mis de vaardigheden.
– Ik ben bang.

Kun je zien dat je daar in bent gaan geloven? Het is voor jou de waarheid. Maar ik durf er heel veel onder te verwedden dat het ook anders had kunnen zijn. Je had een heel andere overtuiging kunnen hebben:

– Ik voel me zeker van mezelf.
– Ik ben de moeite waard.
– Ik ga ontdekken wat ik wil en dat vervolgens doen.
– Ik ga de vaardigheden leren die ik nodig heb.
– Ik vertrouw op mezelf.

Kun je raden wie je zou zijn als je dit echt had geloofd? Ga nu niet direct denken: “Oh, had ik het maar anders gedaan.” Het verleden is voorbij, het komt nooit meer terug. De beslissing die je nu maakt, bepaalt je toekomst.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.
Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Hoe begin je met positief denken?

Dat is heel simpel: richt je aandacht op het goede. Richt het op wat je wilt. Richt het op de mogelijkheden en de voordelen. Je hebt geen keuze: Negatief denken is nooit de oplossing. Niemand is er ooit gelukkig door geworden. Richt je aandacht niet meer op het slechte, op wat je niet wilt, op de beperkingen en op de nadelen. Als je dat lukt, verandert je leven.

Alle begin is moeilijk.

Als je van start gaat met positief denken, zul je merken dat het niet natuurlijk aanvoelt. Dat het lijkt alsof je jezelf voor de gek houdt. Dat lijkt zo, omdat je het (nog) niet gewend bent. Dit gevoel gaat pas weg als het omslagpunt komt. Het omslagpunt is wanneer je meer tijd bezig bent met positief denken, dan met negatief denken.

Zie het als een weegschaal: Aan de ene kant zitten de negatieve gedachten. Ze zijn talrijk en zwaar. Pas als je genoeg positieve gedachten daar tegenover zet, komt de schaal in beweging: je positieve gedachten wegen dan zwaarder. Dat is het omslagpunt.

De kracht van herhaling.

Door je continu bewust je zijn van de mogelijkheden, het positieve en het goede in elke situatie (en vooral ook in jezelf), begin je langzaam te veranderen. Na een tijdje wordt het makkelijker om je hierop te concentreren. En merk je dat je minder negatief gaat denken. Als je dat lang genoeg volhoudt, zul je uiteindelijk merken dat het bijna automatisch gaat.

Waar je vroeger een situatie negatief beoordeelde, denk je nu: “Wat kan ik hiervan leren?” Waar je vroeger vol zat met zelfkritiek, denk je nu: “Wat kan ik wel? Wat doe ik wel goed? Waar ben ik trots op?”

Rijden met een ander stuur.

Deze herhaling is zo belangrijk dat ik het niet genoeg kan benadrukken. Ik zie redelijk wat mensen die een begin maken met positief denken. En na een tijdje zakt het in en stoppen ze ermee. Ze hadden verwacht dat het een stuk makkelijker zou gaan. Maar het is logisch dat alle begin moeilijk is.

Als je altijd in een Nederlands auto hebt gereden en je huurt een auto in Engeland, merk je dat het stuur ‘verkeerd om’ zit. En dat iedereen links rijdt op de weg. “Dit voelt niet natuurlijk”, denk je dan. Welkom in de wereld van positief denken: Hier doen we het net wat anders. En als je maar lang genoeg volhoudt, merk je dat je op een dag wakker wordt en het allemaal vanzelf gaat.

Uiteindelijk is er maar één persoon die dit kan doen.

Dat ben jijzelf. Jarenlang positief denken heeft me geleerd dat iedereen dit kan. Iedereen heeft de kracht om een nieuw begin te maken met positief denken. Maar je moet het wel willen. Als die wil sterk genoeg is, dan gaat het je zeker lukken.


WIL JE MINDER STRESS?

Volg deze online training en voel je weer ontspannen en positief!

JA, IK WIL LEVEN ZONDER STRESS

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt