3 Manieren om direct gelukkiger te worden – deel 2

Deze drie manieren werken direct. Vanaf het moment dat je ze toepast, voel je je gelukkiger. Maar eerst moeten we drie illusies loslaten die ons tegenhouden om nu gelukkig te zijn. Daarna hoef je alleen maar drie eenvoudige beslissingen te nemen: Ik besluit nu gelukkig te zijn, ik zoek mijn geluk niet in de buitenwereld, maar in mijzelf en ik doe meer van wat me gelukkig maakt!

Dit is deel 2 van twee delen.
Hier is deel 1

Manier 3. Doe wat energie geeft en laat de rest los.

Doe de dingen die je leuk vindt en je bent gelukkig. Doe de dingen die je niet leuk vindt en je bent niet gelukkig. Dit is geen raketwetenschap, dus iedereen kan het leren. De enige reden dat je bezig bent met iets dat niet goed voor je voelt, is omdat je denkt dat je geen keuze hebt. Plak deze uitspraak ook op je badkamerspiegel:
“Je hebt a-l-t-i-j-d een keuze!”

Waarom blijven mensen worstelen in relaties die ze uitputten en leegzuigen? Waarom doen ze werk dat nog minder inspireert dan een stukje kauwgum onder hun schoenen? Waarom blijven ze doorgaan met het leeg laten lopen van hun levensenergie? Omdat ze denken dat er geen keuze is. Soms ook omdat ze denken dat nu afzien, de weg is naar toekomstig geluk. Nog even doorzetten en daarna kunnen we genieten van het leven!

Je levensenergie – voeden of verspillen?

Maar het leven is nu en je geniet nu – of niet. Pas op mijn veertigste (tja, laatbloeier) ben ik erachter gekomen dat niets het echt waard is je levensgeluk aan te verspillen. Geluk is onbetaalbaar, de prijs om dat op te offeren is gewoon te groot. Geluk wordt gevoed door de dingen te doen waar je je goed bij voelt. En dàt kun je pas als je de dingen loslaat waar je je niet goed bij voelt…

Dus laat los, laat los, laat los! En richt je aandacht op wat je wèl energie geeft. Haat je sporten, maar zit je toch in de sportschool? Ga wandelen. Ga je uitgeput naar een afspraak met die persoon die altijd klaagt? Zeg af en ga iets anders doen. Probeer je carrière te maken als boekhouder terwijl je boekhouden erger vindt dan flossen met ijzerdraad? Stop er dan mee…


Wil jij meer genieten van je leven?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Bestel direct – nu voor € 57


Hoe gelukkig word je als je doet wat niet goed voelt?

Hoe succesvol word je als je dingen doet die niet bij je passen? Niet erg succesvol. Hoe gelukkig word je als je energie stopt in iets wat niet goed voelt? Niet echt gelukkig! Ik heb het allemaal geprobeerd en het werkt gewoon niet. En ik hoop dat je inziet dat het voor jou ook niet werkt. Maar wil je dat zeker weten? Dat is gemakkelijk te controleren – vraag het jezelf af:

Hoe voel ik me erbij? Goed? Ga er dan lekker mee door. Slecht? Stop er dan mee! Wat gebeurt er als je loslaat waar je niet van opknapt en gaat doen wat bij je past? Er gebeurt helemaal niets: je wordt niet opgezogen in een zwart gat, het licht gaat niet uit, de wereld stopt niet met draaien. Het enige dat er gebeurt, is dat je je beter gaat voelen. Wat je vasthoudt, houdt jou vast. Wat je loslaat, bevrijdt je!

Beslissing 3: Stop te doen wat niet goed voelt en doe meer van wat wèl goed voelt.

Wat is het verschil tussen theorie en praktijk?

Tenslotte, iemand zei ooit tegen me: “Dat klinkt als een mooie theorie, maar…” Mijn antwoord is tegelijkertijd ook mijn boodschap aan jou: “Iets is alleen maar theorie als je het niet toepast.” Dus doe jezelf een plezier: Haal uit dit artikel wat je aanspreekt (dan laat ik helemaal aan jou over), maar vergeet niet om het toe ook daadwerkelijk toe te passen. Want geluk als theorie is zinloos, het gaat immers om het gevoel van geluk. Geluk ervaar je alleen in de praktijk!

Wil je meer geluk in je leven? Bestel dan deze e-cursus:


Word Gelukkig & Geniet Van Je Leven!

Volg de Online Training Geluk & Genieten Van Je Leven.

– Voel je direct beter.
– Ontdek het geluk in jezelf.
– Geniet van je leven.

Je ontvangt:
– 18 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en geniet van je leven!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Ik herken mezelf heel erg in wat hier staat, ik doe al jaren werk wat ik niet leuk vind maar het verdient wel goed en de waardering is ook leuk maar iets houdt me nog tegen om er mee te stoppen en ik denk dat hierbij het ego nogal een grote invloed heeft.

  Ik heb al veel gelezen over het ego en de werking ervan maar tot op heden lukt het me niet om echt de knoop door te hakken en er mee te stoppen.

  Ik heb al eens een half jaar een break kunnen nemen van het werk wat ik doe maar toch ben ik weer terug gegaan, ik denk wellicht dat er ook nog een negatief geloof over mezelf meespeelt.

  Heb je misschien nog een suggestie wat ik zou kunnen doen om mezelf aan te sterken om toch het lef te hebben om er voor te gaan?.

 • oke heel begrijpelijk, maar als
  Je geen keuze op het gebied van je werk hebt omdat er geen werk is, en ja op je werk gaat het niet zo lekker wat dan..?

 • Caroline schreef:

  Er zijn op dit moment een heleboel mensen die te maken hebben met hoge werkdruk of de kans van baanverlies of zelfs helemaal geen werk. Dat is de externe situatie. Die kan je niet veranderen maar je gevoel erover wel. Begin eens elke dag met de eerste drie mensen die je tegenkomt op werk een compliment te geven. Over hun kleding, of iets wat ze gezegd hebben of een prestatie. Je zal zien dat hun vreugde hierover jou ook een goed gevoel zal geven. Wat je uitstraalt krijg je ook terug. Zelfs in een stressvol werkoverleg kan je bijv zeggen: jongens, zullen we even pauzeren. Wie heeft er zin in koffie? Het geluk zit hem in de kleine dingen

 • als er geen werk is,dan creëer het toch !

 • Beste Kees,

  Ik sluit me aan bij wat Caroline schrijft :)

  Daarnaast, zoals bij manier 3 staat: er is a-l-t-i-jd een keuze.

  Dit zijn de keuzes die iedereen heeft, in elke situatie:

  1. Fustratie: (nooit de goede keuze.)
  2. Acceptatie: je neerleggen bij een situatie en er het beste van maken.
  3. Actie: de verantwoordelijkheid nemen om zelf de situatie te veranderen.

  Als je kiest voor 1:
  https://www.newstart.nl/blog/accepteer-wat-je-niet-kunt-veranderen/

  Als je kiest voor 2:
  https://www.newstart.nl/blog/waarom-verander-ik-niet-van-baan/

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Jacoline schreef:

  Beste Frank,
  Het is zo fijn om te lezen steeds!
  Nu heb ik besloten om mijn ouders (voorlopig) niet meer te zien, maar ook het contact met mijn 6 zussen en 2 broers is bewust zeer weinig. Sindsdien voel ik me STUKKEN BETER!!! Als ik contact heb met mijn zussen en broers hoor ik nl. nog veel te veel ELLENDE!! Maar nu is de kunst…ECHT LOSLATEN!!! Dat is niet makkelijk! Het probleem ligt nl. bij mijn ouders, maar ik kon het niet meer aan om steeds via de anderen alsnog dingen te horen….Mijn ouders hebben ons allemaal ZÓ veel pijn gedaan, er was geen liefde…maar sommigen snappen mij wel, maar sommigen ook niet…
  Wat mij nu wel eens bezighoud is of ik nu egoïstisch ben?

  Hart.gr. Jacoline

 • Ik denk dat heel veel mensen je begrijpen, maar eerder angst hebben om met iets ‘wat behoort goed te zijn’ te breken. Ik heb in dezelfde situatie gezeten en voelde me ook egoïstisch (vooral omdat anderen zich niet konden voorstellen, dat ik deze keuze maakte, want het zijn toch je ouders…) maar ben erg blij dat ik toch voor het ‘schijnbare’ egoïsme heb gekozen. Nu, jaren later, heb ik wel weer contact, maar op mijn voorwaarden. Vaak betekent dat, dat ik direct na een bakje koffie liever weer ga. Ik voel mij er erg prima bij.

 • Jacoline schreef:

  Dankjewel Ank!

  Het boek is ook nog niet gesloten…ik wil pas weer een keer langsgaan als ik zelf er sterk genoeg voor ben om het weer aan te kunnen…Het zal nooit helemaal goed komen, maar zoals jij het doet…. ik hoop dat ik ook een keer zover kom!
  Fijn dat je dit antwoord gaf!! Het geeft me steun, DANKJEWEL!!!

  Groetjes, Jacoline

 • Beste Jacoline,

  Wat voor zin heeft een relatie (met wie dan ook) als één van beiden er chronisch niet van opknapt?
  Als je geen afscheid kunt nemen (omdat het bijvoorbeeld toch om familie gaat), dan is afstand houden
  een beter oplossing. Pijn, gebrek aan liefde; het zijn allemaal geen ingredïenten voor een gezonde relatie
  die in balans is.

  Ben je egoïstisch als je loslaat wat je niet gelukkig maakt? Wel, mijn mening (niet per se de waarheid, bepaal altijd je eigen mening) is van niet. Misschien getuigt het meer van gezond zelfrespect?
  Het volgende artikel geeft je meer inzicht:
  https://www.newstart.nl/blog/ben-je-egoistisch-als-je-voor-jezelf-kiest/

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Mv,

  Mensen komen in beweging als de pijn in een situatie te groot wordt of de beloning om te veranderen groot is.
  In jouw geval krijg je ook goede dingen uit je huidige baan en daarmee is er niet genoeg ‘druk’ om te veranderen.
  Dat is helemaal prima natuurlijk.

  Ik vermoed dat er in eerste instantie een ‘negatief’ geloof over het veranderen van werk speelt:
  je moet zekerheden loslaten en je hebt geen garantie of je nieuwe situatie beter zal worden.
  In de kern speelt daarnaast het geloof (of liever gezegd de twijfel): kàn ik dit wel?

  In het volgende artikel vind je een aantal van die ‘overtuigingen’ (ook over jezelf).
  Lees het eens door. Mocht je het dieper willen onderzoeken, dan staat onderaan het arikel de e-cursus die je
  kunt volgen om meer vertrouwen te krijgen in het maken van de overstap naar werk dat beter bij je past:
  https://www.newstart.nl/blog/waarom-doe-je-werk-dat-je-niet-leuk-vindt/

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Frank,

  Ik begrijp heel goed wat je schrijft in dit artikel. Bedankt daarvoor. Vraag aan jouw is: In welke context schrijf je over geluk met een relatie? Over wanneer stoppen, als het moeilijk wordt, wat is teveel energie? Kan je daar iets specifieker in zijn. Dank je wel

  Mvg maik

 • Jacoline schreef:

  Hoi Frank,

  Wat ben ik blij met je antwoord!
  Dankjewel dat je even tijd wilde maken voor een persoonlijk antwoord en het artikel is ook weer zo mooi!! Wat een inzicht krijg ik in alles!! En nu weet ik : ik ben GEEN egoïst, maar ik DURF eindelijk is voor mijzelf te kiezen! Want ik heb al zoveel energie en liefde in ze gestoken, ben nog zo vaak bij ze geweest… maar elke keer als ik erna thuiskwam, was ik KAPOT VAN VERDRIET!! Wat heb ik toch gehoopt op nog een
  beetje liefde van hun, maar i.p.v. liefde, kreeg ik altijd wel iets te horen overzicht mijn manier van leven…ik word totaal niet geaccepteerd. (Heeft ook met hun geloof te maken…), maar DANKJEWEL FRANK!!! Ik heb een mooi inzicht gekregen van jou!! Wat een LIEFDE heb jij voor de medemens! En dat terwijl je velen niet eens persoonlijk kent!!
  Het steunt mij enorm! Ik ben zo blij dat ik je site gevonden heb :)

  Met vriendelijke groet,
  Jacolin

 • Beste Maik,

  Graag gedaan :)

  Een goede vraag. Kort gezegd: als iets (wat dan ook, maar in dit geval een relatie) chronisch (dus niet af en toe) te veel
  energie (spanning, moeheid, worstelen, verkramping, etc) kost, is het een teken dat het niet (meer) bij je past. De vraag is dan: doorzetten of loslaten?
  We doen vaak het eerste, omdat loslaten als opgeven wordt gezien. Maar zie het als zwemmen in de modder: het is niet natuurlijk
  en blijft een uitdaging: de zee is een betere omgeving, daar gaat zwemmen vanzelf.

  Het volgende artikel geeft je meer inzicht:
  https://www.newstart.nl/blog/wanneer-moet-je-afstand-nemen-in-je-relaties/

  Bepaal het uiteraard altijd voor jezelf :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Jacoline,

  Bedankt voor je mooie woorden :)
  Niet iedereen zal ons accepteren, maar als we onszelf accepteren, dan zijn we minder afhankelijk van de acceptatie van anderen.
  Dus een mooie beslissing om voor jezelf te kiezen – want alleen vanuit je eigen kracht kun je er ook echt en oprecht voor anderen zijn!

  Wij mensen lijken veel meer op elkaar dan we denken en die herkenning leidt tot acceptatie/liefde :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Jacoline schreef:

  THANKS!!! :)

 • Bedankt voor je reactie, ik heb het gelezen en er is me nu meer duidelijker geworden.

  Ik zag onlangs ook nog een mooie uitspraak die wel van toepassing is:

  Waar niks zeker is, is alles mogelijk.

  Heb al veel mogen leren van de site, bedankt daarvoor :)

 • Beste Mv,

  Graag gedaan :)

  Inderdaad, wat we geloven over een situatie is niet wetenschappelijk bewezen, maar slechts een aanname.
  Onderzoek wat je gelooft (niets is zeker) en dan gaan dingen echt veranderen (alles is mogelijk) :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Hallo Frank,

  ik herken mijzelf heel erg in dit artikel. Ik ben tandartsassistente van beroep. Heb 3 jarige opleiding met heel veel tegenzin gevolgd want het was eigenlijk nooit wat ik wilde studeren. Ik ben ook na mijn diploma gaan werken een jaartje en toen ben ik gestopt rechten studie gaan volgen daarmee gestopt na 1 maandje en weer gaan werken als tandartsassistente. Nu word mijn contract (hoogstwaarschijnlijk) niet verlengd en merken ze echt dat tandartsassistente niks voor mij is. Ik was na mijn rechtenstudie van vorige jaar tijdje thuis en aan het uitzoeken waar mijn interesse liggen en talloze beroepskeuze testen gemaakt, maar nog steeds geen definitieve keus gemaakt welke opleiding bij mij past. Ik ben zo bang voor de toekomst en voor mijn ouders wil ik het liefste dat het lukt als tandartsassistente dat ze trots kunnen zijn. Maar op het werk krijg ik zoveel kritiek.

 • Beste Mina,

  Als je hebt gedaan wat je niet wilde en dat beviel je niet, dan kun je dat achter je laten :)
  Nu alleen nog ontdekken wat je wèl wilt…

  Het volgende artikel geef je meer inzicht:
  https://www.newstart.nl/blog/in-je-passie-ligt-je-kracht/

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Helaas kan ik niet zien wanneer ik dit bericht plaatste maar inmiddels heb ik de stap genomen en ben ik gaan doen wat ik altijd al wilde en ik kan niet beschrijven hoe gelukkig ik me nu voel, ik verdien in geld nog bijna niks maar het gevoel wat ik heb is onbetaalbaar.

  Ik heb in de afgelopen +- 6 weken meer plezier gehad dan bij mijn oude baan in de afgelopen 10 jaar, doen wat dicht bij je hart ligt loont meer dan wat dan ook.

  Ook merk ik dat ik zelf ondertussen rustiger aan het worden ben, al die jaren dat ik niet de sprong heb durven wagen was ik ondertussen aardig veel spanning in mijn lichaam aan het opslaan en dat komt er nu ook uit merk ik maar dat hoort bij het proces van veranderen.

 • Beste Mw,

  Dat was een maand of 4 geleden.

  Gefeliciteerd! Een onbetaalbaar gevoel is … wel, onbetaalbaar :)
  In 6 weken meer plezier dan in de afgelopen 10 jaar, dat is mooi!

  Inderdaad, spanning in het lijf dat zich heeft opgebouwd in de loop der jaren heeft wat tijd nodig om losgelaten te worden.

  Het klinkt goed, dus ga zo lekker door!

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >