Waarom doe je werk dat je niet leuk vindt?

“Ik vind mijn baan niet echt leuk, maar ja, wat moet je dan? Ik kan niet zomaar veranderen.” Elke keer als ik dat hoor, denk ik: “Jammer! Het kan namelijk wèl!”  Het is niet makkelijk, maar de beloning is het waard. Werk dat je niet leuk vindt – dat is zinloos en nutteloos. Waarom blijf je zitten als het je niet bevalt? Waarom doe je daar niets aan? Wat houd je tegen?  Dit zijn meestal de redenen:

Reden 1: Je hebt verplichtingen.

Het is makkelijk van baan te veranderen als je jong en ongebonden bent. Als je weinig kosten hebt, in een kamer woont en geen gezin moet onderhouden. Het wordt moeilijker als je dat allemaal wèl hebt. Dan ben je verplicht te zorgen voor je gezin of familie. Dan moet je die hypotheek wel betalen. Verplichtingen houden je tegen om te doen wat je werkelijk wilt.

Reden 2: Je wil geen risico nemen.

Iedereen heeft behoefte aan een bepaalde mate van zekerheid. Het is een menselijke basisbehoefte. Te veel onzekerheid maakt onrustig en geeft stress. Als je ander werk gaat doen, loop je het risico dat het tegenvalt. Door risico te nemen, verlies je de controle – en dat is geen fijn gevoel. Dus kies je voor de zekerheid van de baan die je nu al hebt.

Reden 3: Hier zit je comfortabel.

Ook al is dit niet jouw droombaan, in elk geval is het bekend en vertrouwd. Ook al is deze baan niet comfortabel meer, hij is niet oncomfortabel genoeg om te veranderen. In deze baan weet je wat je doet, ken je je collega’s en heb je de juiste vaardigheden. Waarom zou je dat opgeven?

Reden 4: Je hebt geïnvesteerd.

Stel dat je een compleet andere carrière zou kiezen. Je werkt op de administratie, maar hebt altijd gedroomd om iets met mensen te doen. Je werkt in loondienst, maar wilde altijd al een eigen bedrijf beginnen. In plaats van vooruit te kijken, kijk je achterom. Want je hebt zo veel geïnvesteerd! Al die jaren van studie, ervaring, bijscholing, promotie – dat is allemaal zinloos als je iets totaal anders gaat doen, nietwaar?

Reden 5: Mensen in je omgeving houden je tegen.

Iedereen in je omgeving zegt: “Blijf maar zitten waar je zit. Je hebt toch een goede baan? Waarom zou je dat opgeven in deze tijd van onzekerheid?” Elke keer als je er met iemand over wilt praten, hoor je hetzelfde. Vroeg of laat denk je: “Misschien hebben ze gelijk. Wie ben ik om dit te willen? Ik moet blij zijn dat ik een baan heb.”

Al deze redenen om niet te veranderen zijn begrijpelijk. Toch is er een keerzijde aan elk bezwaar:

Keerzijde 1: Heb je ook een verplichting naar jezelf toe?

Je hebt verplichtingen naar anderen – maar je hebt ook de verplichting naar jezelf toe om te doen wat je gelukkig maakt. De prijs om niet gelukkig te zijn met wat je doet, is veel te hoog. Uiteindelijk wil je aan het eind van je leven terugkijken en denken: “Ik heb gedaan wat ik wilde doen. Ik heb nergens spijt van.”


Wil jij je droombaan vinden?

Volg dan deze online Cursus Vind Je Ideale Baan.
Ontdek je passie en talent – en vind werk dat je inspireert.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Keerzijde 2: Zonder risico ook geen beloning.

Je wilt geen risico nemen, maar zonder risico krijg je wat je altijd hebt gekregen. Wat als dat niet meer is wat je wilt? Te weinig zekerheid maakt onrustig, maar te veel zekerheid maakt net zo onrustig. Als alles tot je pensioen al uitgetekend is, is de essentie van het leven – verandering – afwezig. En dat geeft je nooit een goed gevoel. De enige plek waar beloning vóór risico komt, is in het woordenboek.

Keerzijde 3: Is het over vijf jaar nog wel comfortabel?

Zo is er ook een keerzijde aan het feit dat je hier nu comfortabel zit. Alles verandert in het leven. Wat nu comfortabel voelt, kan over vijf jaar helemaal niet meer fijn voelen. Als jij niet verandert, verandert je werkgever, de markt of de economie wel voor jou. De beste manier om de toekomst te voorspellen, is hem zelf uit te vinden.

Keerzijde 4: Ervaring gaat nooit verloren.

Het feit dat je geïnvesteerd hebt, zegt niets. Als ik tien jaar investeer en er dan achterkom dat ik iets anders wil doen, kan ik twee conclusies trekken: 1. Zonde van al die tijd. 2. Goed dat ik nu wel weet wat ik wil. Mijn suggestie: kies voor het laatste. Later zul je erachter komen dat je je ervaring altijd meeneemt naar een volgende baan. Ervaring gaat nooit verloren.

Keerzijde 5: Wat anderen je vertellen is wat ze zelf zouden doen.

De mensen in je omgeving vertellen je meestal wat ze zelf vinden, niet wat het beste voor jou zou zijn. Mensen hebben de neiging hun eigen beperkingen op anderen te projecteren. Dus als je hoort: “Blijf maar zitten waar je zit”, dan zegt die persoon eigenlijk: “Ik blijf zitten waar ik zit.” Zie je dat dit niets met jou te maken heeft?

Angst voor verandering.

Er zijn tientallen redenen waarom we het werk niet doen dat we willen. Werk dat je niet leuk vindt toch blijven doen, lijkt een soort standaard geworden. In essentie komt het meestal op hetzelfde neer: Angst voor verandering. Er is slechts één reden om wèl te veranderen: Je wordt er gelukkiger van. Je overwint jezelf, leert nieuwe dingen, ontwikkelt je vaardigheden, vergroot je zelfvertrouwen. En je vindt de baan die echt bij je past.

Als je de beslissing maakt om nu te gaan doen wat je wilt, dan gaat er een nieuwe wereld voor je open. Je leert nieuwe mensen kennen, je krijgt meer energie en plezier, je creëert meer tevredenheid – kortom, je wordt er gelukkiger van. Hoe zou je je voelen als je de stap zou nemen? Hoe trots zou je zijn op jezelf? Hoeveel zou je groeien? Is dat niet alle inspanning waard?

Wil je ontdekken welk werk echt bij je past? Bestel dan de volgende e-cursus:


WIL JE LEUKER WERK?

Volg deze online training en ontdek je passie en talenten!

JA, IK WIL MIJN DROOMBAAN VINDEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt