Waarom doe je werk dat je niet leuk vindt?

“Ik vind mijn baan niet echt leuk, maar ja, wat moet je dan? Ik kan niet zomaar veranderen.” Elke keer als ik dat hoor, denk ik: “Jammer! Het kan namelijk wèl!”  Het is niet makkelijk, maar de beloning is het waard. Werk dat je niet leuk vindt – dat is zinloos en nutteloos. Waarom blijf je zitten als het je niet bevalt? Waarom doe je daar niets aan? Wat houd je tegen?  Dit zijn meestal de redenen:

Reden 1: Je hebt verplichtingen.

Het is makkelijk van baan te veranderen als je jong en ongebonden bent. Als je weinig kosten hebt, in een kamer woont en geen gezin moet onderhouden. Het wordt moeilijker als je dat allemaal wèl hebt. Dan ben je verplicht te zorgen voor je gezin of familie. Dan moet je die hypotheek wel betalen. Verplichtingen houden je tegen om te doen wat je werkelijk wilt.

Reden 2: Je wilt geen risico nemen.

Iedereen heeft behoefte aan een bepaalde mate van zekerheid. Het is een menselijke basisbehoefte. Te veel onzekerheid maakt onrustig en geeft stress. Als je ander werk gaat doen, loop je het risico dat het tegenvalt. Door risico te nemen, verlies je de controle – en dat is geen fijn gevoel. Dus kies je voor de zekerheid van de baan die je nu al hebt.

Reden 3: Hier zit je comfortabel.

Ook al is dit niet jouw droombaan, in elk geval is het bekend en vertrouwd. Ook al is deze baan niet comfortabel meer, hij is niet oncomfortabel genoeg om te veranderen. In deze baan weet je wat je doet, ken je je collega’s en heb je de juiste vaardigheden. Waarom zou je dat opgeven?

Reden 4: Je hebt geïnvesteerd.

Stel dat je een compleet andere carrière zou kiezen. Je werkt op de administratie, maar hebt altijd gedroomd om iets met mensen te doen. Je werkt in loondienst, maar wilde altijd al een eigen bedrijf beginnen. In plaats van vooruit te kijken, kijk je achterom. Want je hebt zo veel geïnvesteerd! Al die jaren van studie, ervaring, bijscholing, promotie – dat is allemaal zinloos als je iets totaal anders gaat doen, nietwaar?

Reden 5: Mensen in je omgeving houden je tegen.

Iedereen in je omgeving zegt: “Blijf maar zitten waar je zit. Je hebt toch een goede baan? Waarom zou je dat opgeven in deze tijd van onzekerheid?” Elke keer als je er met iemand over wilt praten, hoor je hetzelfde. Vroeg of laat denk je: “Misschien hebben ze gelijk. Wie ben ik om dit te willen? Ik moet blij zijn dat ik een baan heb.”

Al deze redenen om niet te veranderen zijn begrijpelijk. Toch is er een keerzijde aan elk bezwaar:

Keerzijde 1: Heb je ook een verplichting naar jezelf toe?

Je hebt verplichtingen naar anderen – maar je hebt ook de verplichting naar jezelf toe om te doen wat je gelukkig maakt. De prijs om niet gelukkig te zijn met wat je doet, is veel te hoog. Uiteindelijk wil je aan het eind van je leven terugkijken en denken: “Ik heb gedaan wat ik wilde doen. Ik heb nergens spijt van.”


Wil jij je droombaan vinden?

Volg dan deze online cursus Ontdek Je Droombaan.

Ontdek je passie en talent – en vind het werk dat je inspireert. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Wow…. Al jaren liep ik rond met het idee ander werk te gaan doen, maar wat? Nu weet ik wat ik wil – dankzij jouw cursus!”

Keerzijde 2: Zonder risico ook geen beloning.

Je wilt geen risico nemen, maar zonder risico krijg je wat je altijd hebt gekregen. Wat als dat niet meer is wat je wilt? Te weinig zekerheid maakt onrustig, maar te veel zekerheid maakt net zo onrustig. Als alles tot je pensioen al uitgetekend is, is de essentie van het leven – verandering – afwezig. En dat geeft je nooit een goed gevoel. De enige plek waar beloning vóór risico komt, is in het woordenboek.

Keerzijde 3: Is het over vijf jaar nog wel comfortabel?

Zo is er ook een keerzijde aan het feit dat je hier nu comfortabel zit. Alles verandert in het leven. Wat nu comfortabel voelt, kan over vijf jaar helemaal niet meer fijn voelen. Als jij niet verandert, verandert je werkgever, de markt of de economie wel voor jou. De beste manier om de toekomst te voorspellen, is hem zelf uit te vinden.

Keerzijde 4: Ervaring gaat nooit verloren.

Het feit dat je geïnvesteerd hebt, zegt niets. Als ik tien jaar investeer en er dan achterkom dat ik iets anders wil doen, kan ik twee conclusies trekken: 1. Zonde van al die tijd. 2. Goed dat ik nu wel weet wat ik wil. Mijn suggestie: kies voor het laatste. Later zul je erachter komen dat je je ervaring altijd meeneemt naar een volgende baan. Ervaring gaat nooit verloren.

Keerzijde 5: Wat anderen je vertellen is wat ze zelf zouden doen.

De mensen in je omgeving vertellen je meestal wat ze zelf vinden, niet wat het beste voor jou zou zijn. Mensen hebben de neiging hun eigen beperkingen op anderen te projecteren. Dus als je hoort: “Blijf maar zitten waar je zit”, dan zegt die persoon eigenlijk: “Ik blijf zitten waar ik zit.” Zie je dat dit niets met jou te maken heeft?

Angst voor verandering.

Er zijn tientallen redenen waarom we het werk niet doen dat we willen. Werk dat je niet leuk vindt toch blijven doen, lijkt een soort standaard geworden. In essentie komt het meestal op hetzelfde neer: Angst voor verandering. Er is slechts één reden om wèl te veranderen: Je wordt er gelukkiger van. Je overwint jezelf, leert nieuwe dingen, ontwikkelt je vaardigheden, vergroot je zelfvertrouwen. En je vindt de baan die echt bij je past.

Als je de beslissing maakt om nu te gaan doen wat je wilt, dan gaat er een nieuwe wereld voor je open. Je leert nieuwe mensen kennen, je krijgt meer energie en plezier, je creëert meer tevredenheid – kortom, je wordt er gelukkiger van. Hoe zou je je voelen als je de stap zou nemen? Hoe trots zou je zijn op jezelf? Hoeveel zou je groeien? Is dat niet alle inspanning waard?

Wil je ontdekken welk werk echt bij je past? Bestel dan de volgende e-cursus:


Wil jij je droombaan vinden?

Volg dan deze online cursus Ontdek Je Droombaan.

Ontdek je passie en talent – en vind het werk dat je inspireert. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Wow…. Al jaren liep ik rond met het idee ander werk te gaan doen, maar wat? Nu weet ik wat ik wil – dankzij jouw cursus!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Carrière maken – de beste en snelste manier

Waarom heb je je droombaan nog niet?

Welke baan vind ik leuk?


Heb je een vraag of aanvulling?

 • IK begrijp dit artikel helemaal. Frank heeft ook gelijk. Momenteel is de grootste angst toch wel de huidige economische crisis. De meeste mensen die nog een baan hebben gaan deze niet op het spel zetten, omdat ze denken aan de lastenverplichtingen waar ze aan moeten voldoen zoals de woonlasten, belastingen, verzekeringen, schoolkosten voor de kinderen, enz. Toch zijn er wel degelijk mensen die graag hun hart zouden willen volgen en graag iets anders zouden doen. Zelf ben ik administratief medewerker en zou heel graag aktiviteitenbegeleider willen worden. Lekker creatief en ontspannen bezig zijn met mensen. In de gezondheidszorg wordt momenteel veel bezuinigd op zulk soort functies. Dus moet ik blijven dromen of toch het risico nemen?

  • Beste Diana,

   Dat is een eenvoudige vraag die niet eenvoudig is te beantwoorden omdat er zoveel factoren meespelen.

   Er zijn heel veel antwoorden mogelijk, maar een goede tegenvraag is: “Wat is de prijs van elke keuze op de lange termijn?” Met andere woorden: Hoe belangrijk is dit voor de kwaliteit van je leven? Het antwoord bepaal je natuurlijk zelf :)

   Dit artikel geeft meer inzicht:
   https://www.newstart.nl/blog/de-juiste-keuze-maken-in-10-minuten/

   Succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • Een mooi artikel. Dank daarvoor Frank

  Op dit moment sta ik voor een hele grote uitdaging. Ik ben sinds een jaar full time werkzaam en recent afgestudeerd op een commerciële opleiding. Ik heb 2 Sales banen gehad en beiden vond ik niks aan, waardoor ik in een ww uitkering belande. Omdat ik nog maar kort full time werk liep deze alweer binnen een paar maanden stop. De tijd begon dus te dringen en ik werd steeds wanhopiger. De grootste fout die ik tot nu heb gemaakt is om weer in de Sales kant werk te zoeken, dit omdat ik daar nou 1maal goed in ben. Niet om uit de hoogte praten, maar ik ben een makkelijke prater, representatief en verkoop mezelf dus ook snel (daarnaast altijd bijbaantjes gehad met dus redelijk wat ervaring in de verkoop).

  Omdat de tijd begon te dringen heb ik gereageerd op een sales traineeship (bij een internationale retailer / zeer groot). Vergelijk het met een bouwmarkt. 50 mensen hebben gereageerd op deze vacature, waarbij ik het geworden ben (ik heb mezelf natuurlijk zo goed mogelijk verkocht).

  Nu heb ik precies een week werken erop zitten, en ik kan niet anders zeggen dat ik het werk vreselijk vind. Het is echt een job, waarbij je helemaal onderaan begint en met stapjes door kan groeien naar een manager (nog geen MT). Kortom de weg is lang, heel lang (1 jaar).
  Daarbij komt kijken dat de producten die ik verkoop eigenlijk (hoe kan ik zo stom zijn) totaal niet bij mijn interesses en passie liggen. Ik ben op dit moment gewoon een verkoper met geen extra taken en verantwoordelijkheden.

  Nu weet ik dat een week werken nog niks zegt, maar mijn onderbuik gevoel wel. Dat is mijn kompas en die zegt mij zo snel mogelijk opzoek te gaan naar een nieuwe uitdaging waarbij ik vooral passie, interesse en plezier heb. Ik ben op dit moment nog liever postbode, dan dat ik nog een dag langer er moet werken. Het is echt vreselijk.

  Nu heb ik ook nog is een sociale druk vanuit mijn privé leven, mijn vriendin verwacht van mij dat ik is een keer ergens blijf zitten en niet weer naar een korte periode van baan verander of erger nog weer thuis kom te zitten. Daarnaast staat het natuurlijk ook niet leuk op je LinkedIn of CV. Ik ben in ieder geval tot de conclusie gekomen dat ik hiervoor niet mijn hele leven op school gezeten heb, nu kom ik er ook pas echt achter hoe stom/naïef het is geweest dat ik eigenlijk 2 studies heb gedaan (een mbo / hbo in commerciële richting) waarbij je heel breed afstudeert (denk aan bedrijfskunde, CE, SB&RM) en je je eigenlijk niet specificeert. Dit zullen de leraren je ook niet vertellen, dit is een reis die je toch zelf moet ervaren. Daarom iedereen die studeert, doe iets waar je hart bij ligt en waar je vooral vrolijk van wordt.

  Uiteraard heeft het natuurlijk ook positieve kanten, ik heb een hbo denk niveau en alle ervaring en opgedane kennis is mee genomen en draag ik bij me in me rugzak. Echter is een papiertje blijkbaar ook geen succes en zeker geen sleutel tot de ideale droombaan.

  Ik kom er dus weer (nu dus me 3e full time baan) achter dat deze baan het ook niet is.

  Gister met een goede vriend en tevens wijze raadgever (kent mij door en door) gesproken. Hij zei direct ‘gast je moet daar weg wezen, hoe eerder hoe beter, maak je eigen toekomst en doe iets waar je vrolijk van wordt’. Hij werkt zelf in de media branche (bij een omroep) en zei; is die wereld (televisie) niet iets voor jou?

  Ook zei die bijvoorbeeld de evenementen branche. Kortom hij denkt graag mee, ik denk persoonlijk dat het nooit kwaad kan om iemand zijn advies aan te nemen die je echt goed kent dus niet iemand van je studie die je een paar maanden kent. Vraag mensen in je omgeving (je ouders, beste vrienden) om advies omdat die je echt goed kennen.

  Het boeit me niet eens meer hoeveel geld ik verdien, al verdiende ik €100.000 euro per maand (al is dat veel haha) dan nog zou ik dood ongelukkig worden van het werk wat ik nu doe. Of je bent een keiharde werker die alleen voor het geld werkt, en dat zijn er een heleboel denk ik Nederland en ook in de hele wereld. Werken heet ook niet voor niets werken.

  Ik denk eerlijk gezegd dat ik a.s. zondag maar is wat dingen op een rijtje ga zetten om te kijken waar ik kan werken, eventueel in de media branche. Desnoods bied ik me eerst aan als stagiaire. Het maakt me niet uit, als ik maar weer hoop en energie krijg.

  Conclusie; geld maakt niet gelukkig wanneer je een baan hebt waar je geen voldoening uit haalt. Ik heb persoonlijk een hele sterke drang om iets te bereiken en dan zul je toch echt je dromen achterna moeten gaan. Natuurlijk weet ik dat je realistisch moet zijn, uiteraard zou ik graag prof voetballer willen zijn of een internationale dj. Al is dit simpel weg niet haalbaar, tenzij je het echt wilt (maar goed; hoe ga je ondertussen je brood verdienen?).

  Ik ben me er van bewust dat ik deze huidige baan moet aanhouden, zolang ik niks nieuws gevonden heb. Het zullen lange eenzame zware dagen worden, maar goed ik heb ook geld nodig anders moet ik in het ergste scenario terug verhuizen naar mijn ouders. Dit is eigenlijk gewoon geen optie, dus ik moet gewoon inkomen hebben.

  Voor iedereen die in dezelfde situatie zit als ik, mijn advies is om zo snel mogelijk actie te ondernemen om je dromen te verwezenlijken. Doe iets waar je hart sneller van gaat kloppen, ongeacht hoe oud je bent want laten we eerlijk ‘je leeft maar 1 x’.

  Wanneer jezelf je weg uitstippelt, zal je geen onderdeel worden van iemands anders plannen.
  De baas neemt je vaak voor maar 1 reden aan, en dat is dat hij/zij geld aan je wilt verdienen.

  Frank als je nog tips hebt, altijd welkom.

  Een vriendelijke groet van een jonge ambitieuze starter

  • Beste Kevin,

   Het advies van je vriend en jouzelf:

   Voor iedereen die in dezelfde situatie zit als ik, mijn advies is om zo snel mogelijk actie te ondernemen om je dromen te verwezenlijken. Doe iets waar je hart sneller van gaat kloppen, ongeacht hoe oud je bent want laten we eerlijk ‘je leeft maar 1 x’.

   is heel mooi.
   Nu er alleen nog iets mee doen :)

   Probeer naast wat je al weet (dat je goed bent in communiceren) te ontdekken wat je het liefst zou doen met/voor mensen:
   Leiding geven, kennis overbrengen, samenwerken, ondersteunen, iets nieuws creëeren?
   Dat geeft al meer richting aan waar je van nature goed in bent.

   Hier is een extra artikel over passie:
   https://www.newstart.nl/blog/in-je-passie-ligt-je-kracht/

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • Een artikel om even stil bij te staan

  Ik zit in een situatie waarvan ik weet dat ik mijn inkomen kwijt ga raken. Ik heb ondertussen mij bij laten scholen, om mijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Jammer genoeg heb ik in mijn zodanige parttime job ondervonden dat ik niet dat werk uit wil voeren zoals dat van bovenaf wordt opgelegd. Ik meende dat de zorg mooi en dankbaar werk zou zijn met veel mogelijkheden. Maar na een jaar rennen en vliegen heb ik een nare bijsmaak eraan over gehouden. Om straks aan de verplichtingen van mijn huishouden te voldoen zal ik werk moeten hebben waarmee ik de kost verdien. Een nieuwe opleiding kan ik niet betalen, mijn werkervaring uit mijn verleden geeft mij nergens voordeel, dus ik zal op mijn 42ste helemaal weer overnieuw moeten beginnen.
  Mijn passie van vroeger, het maken van kunst, heeft geen toekomst. Mijn kwalificaties als massagetherapeut zijn verkruimeld onder de steeds hogere eisen van bijscholing en steeds nieuwe beroepsverenigingen. De crisis ontnam mij mijn laatste vaste klanten. Momenteel werk ik als zorgverlener op een pgb en iedereen weet wat een bende dat is geworden. Ik heb een eigen huis en 3 kinderen, dus ben bang dat mijn droombaan najagen helemaal onderaan mijn to-do-lijst komt te staan. Ik voel de burn-out ieder ochtend aan mijn lakens trekken, maar ik ga stug door bij gebrek aan keus. Ik kan het mij gewoon niet permitteren mijn droom voor een vast inkomen te zetten. En ik denk velen met mij.

  Ik zal het artikel in me om laten gaan en hoop dat ik nog een kans krijg.

  Vriendelijke groet,

  Een overlever

 • Theresia schreef:

  Hallo Frank,
  Ik heb met veel intresse dit artikel gelezen. Ik ben verzorgende ig en werk met dementerende ouderen. Tot begin dit jaar heb ik dit altijd met heel veel plezier gedaan en kreeg er energie van. Ik kon dus zeggen het was mijn passie.
  Vorig jaar ben ik gescheiden van een narcistische alcoholist. Ik was mijzelf volledig kwijt. Dit heeft een enorme impact gehad op mijn welzijn. In januari zijn alle ballen omlaag gevallen en ik lag ernaast.
  Ik heb enorm geknokt om mezelf te vinden en mijn energie terug te krijgen.
  Het is gelukt ik weet wie ik ben en leef vanuit mijn hart. Ik val wel eens terug maar dit mag en geeft mij weer een seintje dat ik aan het terugvallen ben. Met meditaties kom ik weer in de richting waar ik heen wil.
  Nu valt het mij op mijn werk op dat het mij geen energie geeft alleen maar energie kost. Heel af en toe heb ik echt
  Plezier in mijn werk. Ik lach veel hoor en maak grapjes en doe mijn werk met alle zorg. De bewoners vragen niet om een dippende verzorgende en het helpt mij ook niet vooruit.
  Nu zou ik graag wat anders willen doen maar wat……??? Dat is mijn vraag.
  Ook al ben ik bijna 59 jaar dat wil niet zeggen dat ik nog 8 jaar dit werk wil doen.
  Aan de ene kant denk ik aan ouderencoach met inzet van mijn hond maar twijfel. De studie houdt mij niet tegen maar eerder als dit het ook niet is…..
  Mijn passie is mijn handwerken quilten/ breien/ haken. Maar ik zie niet hoe ik mijn inkomsten hieruit kan genereren. Overbrengen van informatie aan anderen heb ik altijd leuk gevonden. Gaf ook cursus poppen maken. En op het werk leerling begeleiden ligt mij erg goed.
  Ik woon alleen met mijn allerliefste pup Max die met 13 weken mee ging naar mijn werk en heel bijzonder reageerde naar bewoners rustig en bleef op 4 poten staan. Bij collega’s sprong hij en deed super enthousiast.
  En ik ben ook heel gelukkig in mijn huisje en met mijn leven, alleen mijn werk nog niet.
  Heb jij nog tips en kom ik erachter met jouw cursus waar mijn passie ligt?
  Of is het meer dat als je een idee hebt jij dit richting geeft hoe je dit moet aanpakken?
  Als ik financieel ruim zat zou ik mijn werk opzeggen, dit is echter niet het geval.
  Vriendelijke groet
  Theresia

  • Beste Theresia,

   “Ik heb enorm geknokt om mezelf te vinden en mijn energie terug te krijgen. Het is gelukt ik weet wie ik ben en leef vanuit mijn hart.”

   Heel mooi en fijn! Onzer grootste uitdagingen brengen vaak ook de grootste beloningen.

   “De studie houdt mij niet tegen maar eerder als dit het ook niet is…..”
   Ja, we weten helaas nooit van tevoren of een keuze gaat leiden tot succes. Je kunt dus eigenlijk alleen maar uitgaan van wat je gevoel je op dit moment vertelt, dat is de juiste keuze voor jou, ook op dit moment.

   Je passies hebben gemeen dat ze allemaal draaien om de interactie met anderen:
   Zorgen voor anderen (in je huidige werk), coachend begeleiden van ouderen, het leren van wat je zelf leuk vind (handwerken of poppen maken) aan anderen, etc.

   Je kunt er met de cursus Vind Je Ideale Baan zelf achter komen of de focus meer moet liggen op de support van anderen, of om meer bezig zijn met het creëren zelf. En of je met wat kleine aanpassingen meer resultaat behaalt, dan met het totaal veranderen van carrière.

   De cursus gaat ook veel dieper in op het eerste bezwaar dat mensen altijd tegenhoudt: “ik zie niet hoe ik mijn inkomsten hieruit kan genereren.”

   Je hebt heel veel vragen en het beste wat ik kan doen is je doorverwijzen naar de cursus, daar gaan we er dieper op in :)

   Ik wens je uiteraard heel veel succes, wat je keuze ook gaat worden!

   Vriendelijke groet,
Frank

   • Theresia schreef:

    Ik ben vandaag gestart met de cursus meer zelfvertrouwen. Als er nog twijfels bestaan bij mijn baankeuze ga ik de cursus doen.
    Je vorige cursus over meer rust in mijn hoofd was ook top. 👍🙏

    • Super Theresia, kies altijd voor wat je zelf het meeste aanspreekt :)

     Fijn dat de cursus Leven In Het Nu je is bevallen!

     En heel veel succes en plezier met de cursus Blijvend Zelfvertrouwen – zet’m op!

     Vriendelijke groet,
     Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >