Kun je in zeven dagen je leven ‘upgraden’? Ja, dat kan. Hier zijn zeven oefeningen die je daarbij helpen. Focus op één aspect per dag. Elke dag maakt je gelukkiger, geeft meer ontspanning en meer vreugde. Je normale dag gaat gewoon door, je hoeft niets te veranderen in je planning. Alleen je focus verandert. Dit is iets dat je voor jezelf doet, zonder dat iemand het weet. Maar het effect is enorm!

Hier gaan we:

Dag 1. Wees dankbaar.

We zijn vaak bezig met wat we missen in ons leven. Maar dat maakt ons niet gelukkig, hooguit ontevreden. De oefening van vandaag is dankbaar te zijn voor alles in je leven. Wees dankbaar voor de douche in de ochtend, je volle koelkast, je werk, je collega’s, je vrienden, je familie, je bank en televisie in de avond. Voor al die dingen die je leven verrijken, hoe klein ze ook lijken…

Hoe dankbaarder je bent, hoe beter je je voelt. De focus ligt op overvloed, niet op gebrek. Het gaat er niet om dankbaar te zijn voor de grote dingen. Juist dankbaarheid voor de alledaagse dingen – want die ervaart je elke dag. Voel je dankbaar voor alles waar je normaliter niet bij stilstaat en besef hoe rijk je leven werkelijk is.

Dag 2: Stop het denken.

Niet denken? Wat wordt ik daar nu wijzer van? Wel, je wordt er misschien niet wijzer van, maar wel gelukkiger. Denken veroorzaakt veel onrust. Neem jezelf vandaag voor: “Elke keer als ik weer ga piekeren, laat ik het los.” Hier kun je ’s ochtends al mee beginnen, want veel gedachten sprinten door je hoofd vanaf het moment dat je opstaat.

Het doel van de oefening is om niet mee te rennen met die gedachten. Laat ze gewoon voorbijgaan. Je hoeft er niet verder over te denken, je hoeft vandaag niets op te lossen. Vandaag focus je op je zintuigen: Richt al je aandacht op wat je hoort, ziet, ruikt, proeft of voelt. Dan ben je automatisch minder bezig met denken. Wedden dat aan het einde van de dag je hoofd lichter voelt?

Dag 3: Accepteer wat gebeurt.

Deze dag is een les in acceptatie. Normaliter proberen we de hele dag te controleren wat er buiten ons gebeurt. Dat is erg vermoeiend. Dus probeer vandaag om alles te accepteren wat op je pad komt. Is een collega vervelend? Sta je in een file? Regent het? Laat het gewoon gebeuren zonder het te willen veranderen.

Dat is uitdagend, maar ook erg ontspannend. Want weerstand tegen de werkelijkheid geeft stress. Laat het gewoon gebeuren, accepteer het leven zoals het is. Je hoeft het slechts één dag te proberen. Herhaal: “Dit is prima, ik hoef dit niet te veranderen.” Wedden dat je veel minder stress ervaart?

Dag 4. Zeg Ja!

We vinden het moeilijk om uit onze comfortzone te komen, omdat we vasthouden aan zekerheid. Veel van wat er op ons afkomt, wijzen we af. Vandaag is de oefening om meer ‘Ja’ te zeggen. Zeg Ja als iemand je onverwacht uitnodigt, zeg Ja tegen een nieuwe kans, zeg Ja tegen iets wat je nog nooit hebt gedaan. Zeg ja tegen het leven!

Dag 5. Maak echt contact.

Vandaag maak je echt contact met andere mensen. Het doel is om leuke gesprekken te hebben. Het maakt niet uit met wie het is. Hoe onbekender, hoe beter. Ga eens een gesprek aan met iemand in een winkel of in het openbaar vervoer, iemand die in je straat woont of naast je staat in een winkel. Het doel is een gesprek te hebben, zonder een uitkomst te verwachten.

Waarom is deze oefening zo waardevol? Het verhoogt je gevoel van verbondenheid. Niemand wil zich afgescheiden voelen, maar normaliter zijn we erg kritisch met wie we willen praten. We houden ons cirkeltje vaak beperkt. Maak contact met vreemde mensen. Je zult zien dat er onverwacht prachtige gesprekken tot stand komen. En dat deze mensen helemaal niet vreemd zijn!

Dag 6. Geef jezelf een compliment.

Veel mensen zijn zelfkritisch. Onbewust en subtiel bekritiseren we onszelf: ” Stom, dat had je beter moeten doen!” Zelfkritiek zorgt voor stress en onzekerheid. Dus de oefening vandaag geeft je meer ontspanning en zelfvertrouwen. Het is eenvoudig: Geef jezelf vandaag regelmatig een compliment. Elk uur voor het beste resultaat!

Bijvoorbeeld: “Ik heb dit goed uitgelegd. Ik heb mijn best gedaan. Ik heb die persoon goed geholpen. Ik ben trots op mijzelf!” Zoals alles heeft dit oefening nodig. Als je jezelf gedurende deze dag complimenten geeft, kan het niet anders dan dat je je beter voelt. Dan besef je hoeveel je eigenlijk al goed doet…

Dag 7. Jouw beurt.

Hierboven staan een aantal ideeën. Maar waar wil je zelf mee oefenen? Neem een uitdaging die je aanspreekt en plan er een dag voor in. Bijvoorbeeld: Meer leven in het nu, meer complimenten geven aan anderen, minder plannen, meer spontaniteit, of meer bezig zijn met je hobby’s. Het maakt niet uit, zolang het resultaat maar is dat jij je goed voelt.

Kunnen zeven dagen je leven veranderen? Jazeker – mits je deze dagen regelmatig herhaalt. Ze veranderen je kijk op je leven en daardoor je gevoel. Alles is een kwestie van herhaling, dus wees voorzichtig met wat je herhaalt. Maar deze zeven dagen kun je niet vaak genoeg herhalen…

Laat me weten welke dag je heeft geholpen en welke uitdaging je zelf hebt gekozen. Ik ben benieuwd!


WIL JE PERSOONLIJKE GROEI?

Volg deze online trainingen en maak reuzensprongen!

JA, IK WIL PERSOONLIJKE GROEI

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt