Accepteer wat je niet kunt veranderen

Eén van de grootste bronnen van stress is de wens om de werkelijkheid te veranderen. Je bent niet tevreden over een bepaald aspect van je leven zoals het nu is. Je wilt misschien een andere baan, een andere relatie of een andere persoonlijkheid. En het feit dat het nog niet is zoals je het wilt, zorgt voor stress. Die stress is niet alleen overbodig, maar ook onterecht. Bovendien kun je meer veranderen dan je denkt.

De werkelijkheid is zoals hij is – duh!

Stel dat ik in een baan zit waarin ik niet gelukkig ben. Het frustreert me enorm dat ik maandagochtend weer achter hetzelfde bureau zit. Ik denk: “Ik wou dat het anders was.” Denk je dat dan plotseling Ti-ta-tovenaar binnenkomt en je kantoor verandert in een tropisch zandstrand? Natuurlijk niet. De waarheid – je zit op je werk en het bevalt je niet – is zoals hij is. Let wel: op dit moment!

Het is logisch dat je hier nu zit, want het is het gevolg van de beslissingen die je in het verleden hebt gemaakt.  Alles wat je ziet in je leven, is het gevolg van wat je in het verleden hebt besloten – of toegelaten. Als je in een kuil bent gevallen, wat heeft dan meer zin? Denken: “Ik wilde dat ik niet in deze kuil zat. Dit had nooit mogen gebeuren!” Of: “Kennelijk was het de verkeerde beslissing om langs de rand te lopen. Wat kan ik nu doen om eruit te komen”?

Appels of peren?

Er is niets zinlozer dan tegen een perenboom te schreeuwen: “Jij moet eigenlijk appels hebben!” Je verandert daarmee helemaal niets. Toch doen we dan regelmatig – hardop of in ons hoofd: “Hij had dat niet moeten zeggen. Ik had haar nooit moeten geloven. Ik wilde dat ik in een ander huis woonde. Was ik hier maar nooit aan begonnen!” Maar de waarheid is: Hij heeft dat wel gezegd, je hebt haar wel geloofd, je woont wel in dit huis, je bent hier wel aan begonnen.

Je bent een stuk beter af als je dat inziet.


Wil jij ontspannen leven, zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Het goede nieuws is dat deze situatie je herinnert aan wat je wat je eigenlijk wilt. Zonder een baan die je niet bevalt, ga je nooit op zoek naar werk dat wel bij je past. Zonder de realisatie dat je je onzeker voelt, ga je nooit op zoek naar wat je wel een blijvend zelfvertrouwen geeft.

Wat kun je veranderen?

Actie geeft je een oplossing om de frustratie achter je te laten. Je kunt heel veel veranderen – zolang het maar een verandering in jezelf betreft. Jijzelf kunt andere beslissingen nemen, nieuwe inzichten opdoen, nieuwe vaardigheden leren, betere keuzes maken. Het effect daarvan is enorm, want alles wat je in jezelf verandert, verandert ook in je buitenwereld. Want de buitenwereld is een afspiegeling van jezelf.

De meeste frustratie komt wanneer we proberen te veranderen wat we niet kunnen veranderen. Het verleden kun je niet veranderen – een tijdmachine is helaas nog niet uitgevonden. Datzelfde geldt voor de toekomst, al kun je die wel beïnvloeden door de acties die je nu neemt. Daardoor verander je het nu en daarmee je toekomst.

Andere mensen kun je ook niet veranderen. Vergeet het maar. Geloof je me niet? Denk dan eens aan alle momenten dat je je kwaad maakte over anderen. Tel die momenten bij elkaar op. Kun je dat? Waarschijnlijk ben je halverwege de tel allang kwijtgeraakt. Hebben al die momenten ook maar iets verandert bij die mensen zelf? Zijn ze totaal andere persoonlijkheden geworden? Waarschijnlijk niet.

Veranderen wat je niet kunt.

Als je die wens om iets of iemand te veranderen niet zou hebben, zou je gelukkig zijn. Want geluk is de afwezigheid van zorgen. Zonder het verlangen iets te veranderen, zou je ook geen zorgen hebben dat het nog niet veranderd is. En daarmee zou je gelukkig zijn. Geluk is de onvoorwaardelijke acceptatie dat dit moment prima is zoals het is.

Waarom zou je iets proberen te veranderen dat je niet kunt veranderen? Zie je hoe zinloos dat is? Waarom doen we het dan toch? Omdat we de illusie koesteren dat het tóch kan. Zodra je je bewust wordt dat je geen dingen kunt veranderen die buiten je macht liggen, kun je die illusie loslaten.

Controleren of loslaten?

Onze behoefte aan controle voorkomt dat we iets accepteren zoals het is. Ook die behoefte kun je loslaten. Wat wil je liever? Proberen overal controle op te houden en alles te veranderen – en daardoor continu gespannen te zijn? Of die behoefte loslaten en daarmee eindelijk te kunnen ontspannen? Wat kost je meer energie – controleren of loslaten?

We hoeven gelukkig niet alles te controleren. Dan zouden we nooit meer kunnen slapen! We zouden altijd bezig zijn om alles te overdenken, iedereen in bedwang te houden en alle situaties in goede banen te leiden. Dodelijk vermoeiend lijkt me dat. Het is veel natuurlijker om te beseffen dat dingen ook wel goed komen als je ze niet 100% controleert.

Loslaten door op jezelf te vertrouwen.

Loslaten heeft te maken met vertrouwen. Net zoals controle heeft te maken met onzekerheid. Dat vertrouwen kun je nooit buiten jezelf vinden. Uiteindelijk komt het erop neer dat je op jezelf vertrouwt. Dat je gelooft dat je alles aankunt wat er op je pad komt. En dat kun je. Laat de controle los, accepteer wat is en je zult rust, vertrouwen en ontspanning vinden. En dan zul je gelukkig zijn.

Wil je meer rust en ontspanning in je leven?
Bestel dan de onderstaande e-cursus:


Laat Alle Zorgen en Stress Los.

Volg de Online Training Nooit Meer Zorgen Of Stress.

– Stop met piekeren.
– Ontdek blijvende ontspanning.
– Leef weer positief, zonder zorgen.

Je ontvangt:
– 19 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en laat al je zorgen los!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Ok, Je kan een ander dus niet veranderen. Maar moet je het er dan maar bij laten zitten?
  Ik vind bijvoorbeeld dat mijn man niet zijn verantwoordelijkheid neemt in de opvoeding van onze extreem moeilijke puber. Daar zeg ik wat van want dat zou ik graag veranderd willen zien, zowel in het belang van onze zoon als in het belang van onze relatie. Maar niks helpt, moet ik dit dan zomaar accepteren en loslaten?

  vr gr elisa

 • Beste Elisa,

  Als dat belangrijk voor je is (en dat kan ik me goed voorstellen) dan zou ik dat niet accepteren. Wat je eraan kunt doen als je man daar anders over denkt, dat is niet in 1 korte reactie snel te vertellen. Ik zou er eerst proberen achter te komen waarom je man denkt dat dit niet belangrijk is…

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Ook ik heb een heel groot probleem met loslaten , bv nu ook weer vandaag …in mijn buurt is een hond die verwaarloosd wordt . Krijgt zijn eten ,drinken en heeft onderdak maar zit altijd alleen in de tuin . Nooit speelmoment , nooit wandeling , nooit aandacht . Hond dient als waakhond van een huis dat niet bewoond is . Heb alles al geprobeerd…Politie, dierenbescherming …men kan niets beginnen want basis is in orde . Wordt hier zo ongelukkig van want ik passeer elke dag voorbij die hond en zie hem dan triest voor dat poortje staan . Heb voorgesteld aan eigenaar om ermee te gaan wandelen maar wil hij niet . Onmacht die ik voel is bijzonder groot , word er zelfs in de nacht wakker van en kan niet meer slapen dan . Wil dit graag kunnen loslaten maar kan het niet

 • Frank De Moei schreef:

  Beste Nancy,

  Ik kan me voorstellen dat dit heel vervelend voelt. Er is helaas veel leed in de wereld en we kunnen helaas niet iedereen redden. Toch heb je zoals je zegt er alles aan gedaan. Het enige dat ik nog kan bedenken is dat je de hond overkoopt van de eigenaar. Misschien is dat uiteindelijk wel de bedoeling van deze situatie? Ik heb ooit in mijn jeugd een huismuis in een kooi bij de vuilnis gevonden die door de eigneaar gewoon bij het vuil was gezet. Onbegrijpelijk. Maar goed, we hebben hem meegenomen en een nieuw huis gegeven. Als je dat niet wilt (of niet kunt), kun je er ook voor kiezen om een andere route te lopen, want deze situatie is als een wond die je elke dag opnieuw openkrabt. Fysiek afstand nemen helpt om iets los te laten…

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >