fbpx

Nieuwe gewoonte aanleren – 3 tips

Alleen een nieuwe gewoonte die je echt inspireert, is de moeite waard. Voordat je een nieuwe gewoonte aanleert, moet je eerst een oude gewoonte loslaten. Zet de eerste stap en complimenteer jezelf voor elk succes. Herhaling is de sleutel om een nieuwe gewoonte in je systeem te krijgen. Je kunt vandaag besluiten je leven te veranderen door te beginnen met een nieuwe gewoonte.

Tip 1. Kies een gewoonte die je echt wilt.

Het heeft geen enkele zin een nieuwe gewoonte aan te leren, als die gewoonte je niet echt inspireert! Vaak kiezen we nieuwe gewoonten omdat we vinden dat we die moeten ontwikkelen. Maar moeten betekent meestal dat je het niet echt wilt. We vinden dat we harder moeten werken, we vinden dat we gezonder moeten eten, we vinden dat we meer moeten sporten. Maar willen we het ook echt?

Op het moment dat iets moet, heb je meer discipline nodig. Discipline is moeilijk vol te houden. Doen wat je wilt kost minder moeite, is makkelijker vol te houden en gaat bijna vanzelf. Het is dus slim een nieuwe gewoonte te leren die je echt inspireert – niet omdat het moet, niet omdat anderen dat vinden, niet omdat het verstandig zou zijn. Maar alleen omdat je het echt wilt.

Welke nieuwe gewoonte wil je aanleren? Hier zijn er een aantal:

 • De gewoonte om beter te luisteren naar anderen (goed voor je relaties).
 • De gewoonte om te luisteren naar je gevoel (goed voor je zelfvertrouwen).
 • De gewoonte om je gedachten niet al te serieus te nemen (goed voor ontspanning.)
 • De gewoonte om waarde toe te voegen (goed voor je inkomen).
 • De gewoonte om uit te gaan van je eigen kracht (goed voor je zelfontwikkeling).
 • De gewoonte om tevreden te zijn met wat je hebt (goed voor je persoonlijk geluk).

Overigens: Om een nieuwe gewoonte aan te leren, moet je eerst een oude gewoonte loslaten. Dat klinkt logisch nietwaar? Zoek de gewoonte die haaks staat op je nieuwe gewoonte. Dat is de oude gewoonte die je eerst los moet laten. Ik kon pas harder gaan werken, toen ik stopte het werk te doen dat ik niet leuk vond. Zie je in dat je nooit twee tegenovergestelde gewoonten kunt hebben en toch succesvol kunt zijn? Zo laat je oude gewoonten los:


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Tip 2: Maak een begin.

Als we een nieuwe gewoonte willen ontwikkelen, zijn we in gedachten al bij het eindresultaat. We willen het liefst direct topfit zijn, de beste relatie hebben, een geweldig jaarinkomen en die fantastische nieuwe baan. We weten precies wat we daarvoor moeten doen! Maar na een paar dagen oefenen met onze nieuwe gewoonte, verliezen we de moed.

We zien dat we drie ons zijn afgevallen in plaatst van twintig kilo. We hebben 150 euro meer verdiend, in plaats van 15.000 euro. We kunnen nu tien minuten hardlopen, maar houden het nog lang geen marathon vol. In dit stadium stoppen de meeste mensen met hun nieuwe doel. Het verschil tussen het heden en het einddoel is gewoon te groot. Geef niet op!

Hoe raar het ook klinkt, het is beter om je einddoel even in de mentale ijskast te zetten. Concentreer je alleen op vandaag en doe dat morgen weer. Net zoals de slogan van de Anonieme Alcoholisten: “One hour at a time.. One day at a time.. One step at a time.” Je einddoel in één keer willen bereiken is een garantie voor teleurstelling. Maak een begin, elke dag opnieuw – en je zult succesvol zijn.

Tip 3: Herhaal, herhaal, herhaal!

Een nieuwe gewoonte is als tandenpoetsen: je moet het herhalen voor het beste resultaat. Sommige wetenschapper zeggen dat je een nieuwe gewoonte 27 keer moet herhalen voordat het in je systeem zit. Dat is dus ongeveer een maand lang dagelijks oefenen. Dagelijks oefening is overigens de sleutel. Eén keer per jaar je tandenpoetsen kun je nauwelijks een gewoonte noemen…

Herhaal, herhaal, herhaal! Herhaling is de reden dat je oude gedrag (dat je niet meer wilt ervaren) een gewoonte is geworden. Het is echt niet in één keer ontstaan. Beloon jezelf voor elk resultaat, ook al is het nog niet perfect. Ook jezelf belonen is immers een gewoonte! Als je jezelf nu niet beloont, waarom zou je dat later wèl doen? Door jezelf te complimenteren voor elke stap, motiveer je jezelf om door te zetten.

Vanaf vandaag kan alles veranderen.

Elke gewoonte kan veranderd worden – als je dat echt wilt. Ook al heb je de helft van je leven iets gedaan, je kunt vandaag besluiten om het niet meer te doen. Je kunt vandaag besluiten iets anders te doen:

 • Je kunt vandaag besluiten positiever naar jezelf te zijn.
 • Je kunt vandaag besluiten je leven in balans te brengen.
 • Je kunt vandaag besluiten te kiezen voor de mensen die je waarderen.
 • Je kunt vandaag besluiten meer te ontspannen.
 • Je kunt vandaag besluiten werk te vinden dat beter bij je past.

Je kunt vandaag besluiten om in het nu te leven.
Je kunt vandaag besluiten gelukkig te zijn.

Elk van deze voorbeelden is een nieuwe gewoonte. Het zijn allemaal dingen die je blijft herhalen, elke dag opnieuw. Hoelang? Wat mij betreft tot de allerlaatste dag – een goede gewoonte is een gewoonte voor de rest van je leven. Je besluit toch ook niet op je vijftigste te stoppen met tandenpoetsen? Gun jezelf een nieuwe gewoonte waar je je goed bij voelt en begin ermee. Niet morgen, maar nu!


Wil jij echt succesvol worden?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Bereik elk doel dat je wilt!

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Ontdek de snelste weg naar succes


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Nicola Inanna Romme schreef:

  Beste Frank,

  Mooi artikel waar mijn cursisten wat aan kunnen hebben. In een reiki beginnerscursus leer je je zelf te behandelen met Reiki.
  je hebt het meeste aan je reiki zelfbehandelingen als je jezelf dagelijks behandelt met Reiki. Je tips kunnen hierbij van pas komen.
  Grappig is je nadruk op “vandaag”; in de reiki precepts wordt daar ook de nadruk op gelegd.

  Hartelijke groet,
  Nicola Romme
  Atlas Reiki

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >