Vaak ervaren we negatieve emoties als pijnlijk en proberen we ze te vermijden. Maar het is slimmer te ontdekken wat die emotie ­je probeert te vertellen. Elke negatieve emotie heeft drie voordelen:

1. Dit voelt niet goed, dus moet ik iets anders kiezen.
2. Kan ik hier iets van leren en daardoor groeien?
3. Moet ik doorzetten of dit juist accepteren?

Hier zijn drie positieve signalen van een negatieve emotie:

Signaal 1: “Dit voelt niet goed.”

“Dus moet ik deze situatie vermijden of deze persoon loslaten.”Deze emotie leert je dat een bepaalde denkwijze, een bepaald gedrag of een bepaald persoon gewoon niet meer bij je passen. Doe iets met dat inzicht en maak een andere keuze.

Je gevoel vertelt je onmiddellijk of je iets fijn of vervelend vindt. Ons verstand probeert het daarna te beredeneren, omdat we vinden dat onze verklaring ook moet kloppen. Helaas maakt het verstand het daarmee alleen maar complexer. Je gevoel daarentegen is altijd helder: je vindt iets fijn – of niet.

Er is een reden dat sommige dingen, mensen of situaties niet goed voelen. Kennelijk passen ze niet bij wie jij bent. Je kunt hier tegen vechten, maar het maakt je zelden gelukkig. Geluk begint bij zelfacceptatie. We zijn zo opgegroeid met het besef dat we moeten doorzetten, dat we vergeten los te laten wat niet bij ons past.

Toch is dat vaak de beste oplossing. “Dit voelt niet goed, dus laat ik het los en kies voor iets anders.” Als je echt vertrouwt op je innerlijke gevoel, dan is die keuze makkelijk. Want waarom zou je je kostbare tijd besteden aan iets of iemand waar je je niet goed bij voelt? Loslaten is de belangrijkste les voor de meeste mensen. We kunnen allemaal wat meer loslaten…


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.
Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Signaal 2: “Hier moet ik van leren.”

“Dus moet ik dit probleem blijvend oplossen, anders kom het terug. Ik moet het patroon herkennen zodat ik verder kan groeien.” Alles wat je nu ervaart in je leven is het resultaat van keuzes uit het verleden. Als je op dit moment een negatieve emotie ervaart, wat heb je dan in het verleden besloten, aangetrokken of toegelaten?

Ga ervan uit dat ook deze emotie weer overgaat. Alles verandert in het leven, niets is blijvend. En toch hebben emoties de neiging terug te komen als we de oorzaak niet oplossen. Die oorzaak is òf een verkeerde keuze, òf een verkeerde denkwijze. Er bestaat uiteraard ook toeval, maar de meeste dingen in het leven zijn niet toevallig. Er is bijna altijd een reden waarom iets op je pad komt…

Dus aan ons de taak om onze patronen te herkennen. De gemakkelijkste manier om een patroon te herkennen, is te kijken naar je uitdagingen. Een patroon is een uitdaging die terug blijft keren in je leven, keer op keer. Jezelf altijd voorbij lopen is een patroon, terugkomende relatieproblemen is een patroon, een chronisch gebrek aan werkplezier is een patroon.

Je hebt een heleboel positieve patronen, maar juist van negatieve patronen kun je leren. Als je deze oplost, groei je sneller in de richting die je wilt. Mocht je hier niet uitkomen, neem dan contact op voor persoonlijke begeleiding. Door betere keuzes te maken, verdwijnt je patroon, verdwijnt je uitdaging en verdwijnt daardoor ook de negatieve emotie.

Signaal 3: “Dit moet ik accepteren.”

“Kennelijk hoort deze emotie nu eenmaal bij deze situatie. Ik moet het gewoon accepteren en daarmee loslaten.” Zoals gezegd is acceptatie de belangrijkste uitdaging voor de meeste mensen. Sommige situaties kunnen we nu eenmaal niet volledig controleren. Door dit toch te proberen, vechten we tegen het leven. En raad eens wie er uiteindelijk wint?

Bij scheiding hoort verdriet, bij ontslag hoort onzekerheid. Bij elke grote verandering in je leven is het normaal dat je negatieve emoties ervaart. Ze horen nu eenmaal bij het leven. Veel mensen proberen emoties te onderdrukken of te negeren. “Dit mag ik niet voelen! Dit gevoel mag er helemaal niet zijn!” Maar het is er wel…

Je wilt zo snel mogelijk de stress achter je laten en overgaan tot de orde van de dag. Dat is helemaal begrijpelijk, alleen werkt het in de praktijk vaak anders. Waarom? Elke emotie waar je tegen vecht, wordt sterker. Besluit maar eens: “Ik mag nooit meer teleurgesteld zijn in andere mensen.” Wedden dat dit je niet lukt?

Vechten tegen een emotie maakt die emotie alleen maar groter en sterker. Het blijft zo langer in je systeem. Accepteer in deze gevallen wat je voelt. Accepteer de (tijdelijke) teleurstelling, frustratie of boosheid. Het mag er zijn. Door het te accepteren, verdwijnt de emotie uiteindelijk vanzelf, want alles gaat voorbij…

Waar zit de meeste groei?

Zo zie je dat ook negatieve emoties ons veel kunnen leren. Sterker nog, we leren het meest van een negatieve emotie. Want daar zit de blokkade die ons tegenhoudt voluit te leven. Als we deze blokkade oplossen, dan groeien we sneller in de richting die bij ons past. Zo laten we de stress los en kiezen voor ontspanning. Dat is de les van negatieve emoties.

Wil je negatieve emoties loslaten? Bestel dan de volgende e-cursus:


WIL JE MINDER STRESS?

Volg deze online training en voel je weer ontspannen en positief!

JA, IK WIL LEVEN ZONDER STRESS

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt