fbpx

3 Positieve signalen van negatieve emoties

Vaak ervaren we negatieve emoties als pijnlijk en proberen we ze te vermijden. Maar het is slimmer te ontdekken wat die emotie ­je probeert te vertellen. Elke negatieve emotie heeft drie voordelen:

1. Dit voelt niet goed, dus moet ik iets anders kiezen.
2. Kan ik hier iets van leren en daardoor groeien?
3. Moet ik doorzetten of dit juist accepteren?

Hier zijn drie positieve signalen van een negatieve emotie:

Signaal 1: “Dit voelt niet goed.”

“Dus moet ik deze situatie vermijden of deze persoon loslaten.”Deze emotie leert je dat een bepaalde denkwijze, een bepaald gedrag of een bepaald persoon gewoon niet meer bij je passen. Doe iets met dat inzicht en maak een andere keuze.

Je gevoel vertelt je onmiddellijk of je iets fijn of vervelend vindt. Ons verstand probeert het daarna te beredeneren, omdat we vinden dat onze verklaring ook moet kloppen. Helaas maakt het verstand het daarmee alleen maar complexer. Je gevoel daarentegen is altijd helder: je vindt iets fijn – of niet.

Er is een reden dat sommige dingen, mensen of situaties niet goed voelen. Kennelijk passen ze niet bij wie jij bent. Je kunt hier tegen vechten, maar het maakt je zelden gelukkig. Geluk begint bij zelfacceptatie. We zijn zo opgegroeid met het besef dat we moeten doorzetten, dat we vergeten los te laten wat niet bij ons past.

Toch is dat vaak de beste oplossing. “Dit voelt niet goed, dus laat ik het los en kies voor iets anders.” Als je echt vertrouwt op je innerlijke gevoel, dan is die keuze makkelijk. Want waarom zou je je kostbare tijd besteden aan iets of iemand waar je je niet goed bij voelt? Loslaten is de belangrijkste les voor de meeste mensen. We kunnen allemaal wat meer loslaten…


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Signaal 2: “Hier moet ik van leren.”

“Dus moet ik dit probleem blijvend oplossen, anders kom het terug. Ik moet het patroon herkennen zodat ik verder kan groeien.” Alles wat je nu ervaart in je leven is het resultaat van keuzes uit het verleden. Als je op dit moment een negatieve emotie ervaart, wat heb je dan in het verleden besloten, aangetrokken of toegelaten?

Ga ervan uit dat ook deze emotie weer overgaat. Alles verandert in het leven, niets is blijvend. En toch hebben emoties de neiging terug te komen als we de oorzaak niet oplossen. Die oorzaak is òf een verkeerde keuze, òf een verkeerde denkwijze. Er bestaat uiteraard ook toeval, maar de meeste dingen in het leven zijn niet toevallig. Er is bijna altijd een reden waarom iets op je pad komt…

Dus aan ons de taak om onze patronen te herkennen. De gemakkelijkste manier om een patroon te herkennen, is te kijken naar je uitdagingen. Een patroon is een uitdaging die terug blijft keren in je leven, keer op keer. Jezelf altijd voorbij lopen is een patroon, terugkomende relatieproblemen is een patroon, een chronisch gebrek aan werkplezier is een patroon.

Je hebt een heleboel positieve patronen, maar juist van negatieve patronen kun je leren. Als je deze oplost, groei je sneller in de richting die je wilt. Mocht je hier niet uitkomen, neem dan contact op voor persoonlijke begeleiding. Door betere keuzes te maken, verdwijnt je patroon, verdwijnt je uitdaging en verdwijnt daardoor ook de negatieve emotie.

Signaal 3: “Dit moet ik accepteren.”

“Kennelijk hoort deze emotie nu eenmaal bij deze situatie. Ik moet het gewoon accepteren en daarmee loslaten.” Zoals gezegd is acceptatie de belangrijkste uitdaging voor de meeste mensen. Sommige situaties kunnen we nu eenmaal niet volledig controleren. Door dit toch te proberen, vechten we tegen het leven. En raad eens wie er uiteindelijk wint?

Bij scheiding hoort verdriet, bij ontslag hoort onzekerheid. Bij elke grote verandering in je leven is het normaal dat je negatieve emoties ervaart. Ze horen nu eenmaal bij het leven. Veel mensen proberen emoties te onderdrukken of te negeren. “Dit mag ik niet voelen! Dit gevoel mag er helemaal niet zijn!” Maar het is er wel…

Je wilt zo snel mogelijk de stress achter je laten en overgaan tot de orde van de dag. Dat is helemaal begrijpelijk, alleen werkt het in de praktijk vaak anders. Waarom? Elke emotie waar je tegen vecht, wordt sterker. Besluit maar eens: “Ik mag nooit meer teleurgesteld zijn in andere mensen.” Wedden dat dit je niet lukt?

Vechten tegen een emotie maakt die emotie alleen maar groter en sterker. Het blijft zo langer in je systeem. Accepteer in deze gevallen wat je voelt. Accepteer de (tijdelijke) teleurstelling, frustratie of boosheid. Het mag er zijn. Door het te accepteren, verdwijnt de emotie uiteindelijk vanzelf, want alles gaat voorbij…

Waar zit de meeste groei?

Zo zie je dat ook negatieve emoties ons veel kunnen leren. Sterker nog, we leren het meest van een negatieve emotie. Want daar zit de blokkade die ons tegenhoudt voluit te leven. Als we deze blokkade oplossen, dan groeien we sneller in de richting die bij ons past. Zo laten we de stress los en kiezen voor ontspanning. Dat is de les van negatieve emoties.

Wil je negatieve emoties loslaten? Bestel dan de volgende e-cursus:


Wil jij minder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen of Stress.

Laat alle zorgen en stress los.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Laat al je zorgen los


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Voor de zoveelste keer buitengewoon fantastisch, Frank! Je artikel komt weer als geroepen. Een absolute “wake-up” dat positieve signalen van negatieve emoties voort komen. Hier ben ik je enorm dankbaar voor!!!

  Warme groet,
  Vania

 • Heel graag gedaan Vania, fijn dat te horen!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • JOHNNY schreef:

  zo ist!!

 • Ik heb net een vraag gesteld n.a.v. het tweede artikel in de nieuwsbrief van vandaag en ik geloof dat nu precies dit derde artikel het antwoord op mijn vraag geeft.Wat een toeval (hoewel sommigen zeggen dat toeval niet bestaat).
  Stel iemand wil iets van je, maar jij wil dit zelf niet. Wanneer je voet bij stuk houdt, vindt die andere persoon dat niet leuk. Ik merk dat ik het zelf ook niet leuk vind om andere mensen teleur te stellen. Dat geeft een minder fijne emotie.
  Als ik echter doe wat die persoon wil en dus niet naar mezelf luister, dan voel ik mij nog veel meer teleurgesteld, namelijk in mezelf. Dit klinkt dus als signaal 3 “Accepteren”. Het is niet leuk om deze emotie te voelen, maar misschien went het op termijn wel. Dan ben ik maar iets minder geliefd en heb ik meer tijd in mijn leven om leuke dingen te doen. Dat is meer waard!

 • Beste Nick,

  Een mooi inzicht :)

  Ik heb net je vraag in het andere artikel beantwoord. Acceptatie is zeker goed, maar ik zou ook eens onderzoeken waarom die emotie slecht voelt. Wat zegt het over jou als de ander teleurgesteld is? En klopt die gedachte wel?

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Ga ik doen! (onderzoeken).

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >