fbpx

Wat doet stress met je lichaam? De enorme impact van stress

Wat doet stress met je lichaam? Veel meer dan je denkt! Maak jouw gezondheid je hoogste prioriteit. Ontdek de praktische tips voor stressbeheersing in dit artikel.

In onze drukke samenleving is stress een onvermijdelijk onderdeel van ons leven. Maar weet je wat stress met je lichaam doet? Wat er echt gebeurt in je lichaam als je te veel stress ervaart?

Het is tijd om de gevolgen van stress te ontdekken. Want stress kost je meer dan je lief is!

Mijn ervaring met stress.

Vroeger was ik vaak en lang gestrest. Ik had een druk en avontuurlijk leven en was altijd bezig met mijn persoonlijke doelen.

Daardoor zat ik heel vaak in mijn hoofd. Ik was me niet bewust wat er in mijn lichaam gebeurde.

Op een gegeven moment besefte ik dat ik vaak stijf stond van de spanning. En dat dit ten koste ging van mijn gezondheid. Als ik zo doorging, zou ik snel opgebrand zijn…

Dus maakte ik het mijn persoonlijke missie om zo min mogelijk stress te ervaren. Niet in mijn hoofd, en ook niet in mijn lichaam. Lichamelijk en geestelijk welzijn werd mijn passie.

In mijn ervaring ontstaat stress voornamelijk in je hoofd – en ‘uit’ het zich in je lichaam. De oorzaak van stress zijn meestal gedachten, en de gevolgen merk je in je lichaam.

Wat doet stress met je lichaam? Voorbeelden.

Die stress in ons hoofd, die moet ergens naartoe. En die wordt dus opgeslagen in je lichaam. Daarom zeggen we over spanning:

Het ligt als een baksteen op mijn maag
Het grijpt me naar de keel.
Wat heb je op je lever?

Kortom: de oorzaak van stress is meestal het negatief denken in ons hoofd. Het gevolg van die stress ervaar je in je lichaam.

Ook al ben je je er meestal niet bewust van…

Ik ben een coach en geen arts of medisch specialist. Dus wat ik hieronder beschrijf is slechts mijn mening en ervaring. Raadpleeg je huisarts en luister naar je eigen lichaam. Dat is altijd het beste.

Ik heb liever dat je me niet gelooft, dan dat je iets doet dat niet goed voor jou voelt.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Wat doet stress met je lichaam? Hier is mijn kennis en ervaring:

De Impact van Stress: Wat doet stress met je lichaam?

Stress kan een enorme impact hebben op je lichaam, van je hartslag tot je spijsvertering. Deze stress kan ontstaan uit werkgerelateerde spanning of persoonlijke problemen. Het is simpelweg het gevoel dat je constant onder druk staat.

Wat is stress?

Stress is een reactie van het lichaam op een situatie, of op een gedachte. Het is een normale reactie die ons lichaam helpt om te overleven. Het lichaam wil ons beschermen tegen bedreigingen en gevaarlijke situaties. Spanning zorgt voor actie en daardoor kom je in beweging.

Het kan echter schadelijk zijn wanneer die stress te lang aanhoudt of te intens is.

Wanneer je lichaam stress ervaart, activeert het de ‘vecht-of-vlucht’-reactie. Deze reactie is een overlevingsmechanisme dat het lichaam in staat stelt om snel te reageren op bedreigingen.

Het zorgt ervoor dat je hartslag en ademhaling toeneemt. Het zorgt ervoor dat je spieren gespannen worden en je bloeddruk stijgt.

Dit is een gezonde reactie wanneer het lichaam geconfronteerd wordt met een echte bedreiging, zoals een bus die op je afkomt, of een leeuw in het wild.

Maar veel moderne gevaren zijn ingebeeld. Het is de spanning die we voelen als we iets voor de eerste keer doen, of als we proberen een goede indruk te maken.

Het lichaam kent niet het verschil tussen echt gevaar en ingebeeld gevaar. Daarom klopt je hart zo snel tijdens een horrorfilm: het is alsof iemand jou achternazit, in plaats van een acteur op je televisie.

Stress kan het risico op ziekten verhogen. Het is daarom belangrijk om te begrijpen hoe stress ons lichaam beïnvloedt. En hoe we deze effecten kunnen verminderen.

Vecht of vlucht.

De stressrespons is een kettingreactie. Als je gevaar (of stress) voelt, heb je drie keuzes: Je kunt vechten, vluchten of bevriezen.

Je lichaam produceert het hormoon cortisol. Dit is een hormoon dat het lichaam helpt om te gaan met stress. Het speelt een belangrijke rol bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel, het immuunsysteem en de stofwisseling.

Wanneer cortisol wordt afgegeven, bereidt het lichaam zich voor op de ‘vecht-of-vlucht’-reactie. Dit zorgt ervoor dat de hartslag, ademhaling en bloeddruk toenemen. Het lichaam wordt klaargemaakt om te reageren op de bedreiging.

Lichamelijke symptomen van chronische stress.

Wanneer stress te lang aanhoudt, noemen we dit chronische stress. Dan kun je last krijgen van milde symptomen zoals hoofdpijn en vermoeidheid. Maar als stress langer aanhoudt, kan dit leiden tot hartaandoeningen en beroertes.

Dit zijn veelvoorkomende symptomen van chronische stress:

– Hoofdpijn: stress kan spanning veroorzaken in de spieren van het hoofd en de nek, wat kan leiden tot hoofdpijn.

– Spijsverteringsproblemen: stress kan de spijsvertering verstoren. Dan krijg je last van buikpijn, misselijkheid, of diarree.

– Vermoeidheid: stress kan leiden tot slaapproblemen, waardoor je je moe en uitgeput kunt voelen. Slaap is de grootste energiebron die je hebt. Dus de kwaliteit van je nachtrust is enorm belangrijk.

– Verhoogde hartslag: stress kan de hartslag verhogen, wat kan leiden tot een verhoogd risico op hartaandoeningen en beroertes.

– Verhoogde bloeddruk: stress kan de bloeddruk verhogen. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Wat doet stress met je lichaam? Het immuunsysteem.

Stress kan ook een negatieve invloed hebben op je immuunsysteem. Hierdoor wordt je lichaam vatbaar voor infecties en ziekten.

Wanneer het lichaam stress ervaart, produceert het meer cortisol, wat kan leiden tot een verzwakking van het immuunsysteem.

En dit kan weer leiden tot verkoudheden, griep en andere infecties en ziekten.

Het is belangrijk om te begrijpen dat chronische stress altijd het immuunsysteem beïnvloedt.

Door stress te verminderen, kunnen we ons lichaam helpen gezond te blijven. Door ons immuunsysteem te ondersteunen, kunnen we ons beter beschermen tegen ziekten.

Wat doet stress met je lichaam? Je hart.

Heel veel mensen in mijn familie hebben hartkwalen. En een aantal daarvan zijn inmiddels overleden. Dus een gezond hart gaat me in alle opzichten… aan het hart.

Je hart, je bloedvaten en je longen vormen samen het cardiovasculaire systeem. Stress kan een negatieve invloed hebben op het hart en de bloedvaten.

Wanneer het lichaam stress ervaart, verhoogt het de hartslag en de bloeddruk. Dit leidt weer tot een verhoogd risico op hartaandoeningen en beroertes.

Bloedvaten kunnen zich vernauwen, wat leidt tot een verminderde bloedtoevoer naar de organen en weefsels. Op termijn kan dit weer leiden tot hartaanvallen en beroertes.

Door een gezonde levensstijl op te bouwen – zoals regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding en voldoende slaap – kunnen we ons lichaam helpen gezond te blijven.

Naast deze 3 belangrijke dingen, heb ik zelf ook veel baat bij het nemen van koude douches en koude baden. Dit traint je bloedvaten en houdt ze soepel.

Onthoud wel dat je dit alleen kunt doen als je geen last hebt van je hart en bloedvaten. Doe nòòit ademhalingsoefeningen in water of tijdens het reizen. En het liefst ook niet staand.

Raadpleeg altijd je huisarts. Luister goed naar je eigen lichaam en stel veilige grenzen.

Wat doet stress met je lichaam? Je spijsvertering.

Stress kan ook een negatieve invloed hebben op de spijsvertering. Dit zorgt voor symptomen zoals buikpijn, misselijkheid en diarree.

Dit komt doordat stress de beweging van voedsel door het spijsverteringsstelsel kan vertragen en de spijsvertering kan verstoren.

Stress kan ook leiden tot de ontwikkeling van maagzweren, een aandoening waarbij er een gat in de maagwand ontstaat. Dit kan zorgen voor buikpijn, misselijkheid en braken.

Door regelmatig te eten, een gezonde voeding te behouden en voldoende water te drinken, kunnen we ons lichaam helpen gezond te blijven en onze spijsvertering te ondersteunen.

Wat doet stress met je lichaam? Slaapstoornissen.

Stress heeft een negatieve invloed op de slaap. Op termijn leidt dit tot slaapstoornissen zoals slapeloosheid en slaapapneu. Dit komt doordat stress de hersenactiviteit verhoogt.

Meer denken verstoort de slaap. Hoe meer je denkt, hoe minder je in slaap kunt vallen of blijven.

Slaapstoornissen leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen en een verminderd immuunsysteem. Dus het is belangrijk om stress te verminderen en een gezonde slaap te ondersteunen.

Houd een vaste tijd aan om te gaan slapen en op te staan. Ontwikkel elke dag dezelfde slaaproutine. Kies een rustige slaapomgeving Zo helpt je je lichaam om gezond te blijven en beter te rusten.

Tips voor minder stress in je lichaam.

De volgende tips kunnen je helpen bij het verminderen van stress en het ondersteunen van een gezonde levensstijl.

Ik heb er vele jaren mee getest, maar wellicht voelt het voor jou anders. Luister naar je lichaam en naar je gevoel.

Voor mij werken deze methoden het beste:

Beweging.

Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen stress te verminderen.Het ondersteunt de gezondheid van je hart en bloedvaten.

Elke dag bewegen doet wonderen. Je hoeft geen Olympische sporter te worden. Kies een lichaamsbeweging die jou aanspreekt.

Het werkt het beste om iets te kiezen dat je plezier geeft en je gemakkelijk afgaat. Dan houd je het langer vol.

Zelf houd ik veel van yoga, Qi Gong, boksen, trail running, fitness en Tai Chi. Een gezond lichaam geeft een geweldig gevoel. Er is geen alternatief voor een goede gezondheid.

Meditatie.

Meditatie en mindfulness kunnen helpen bij ontspanning en welzijn. Ik mediteer al jaren.

Gewoon met je ogen dicht op een stoel zitten. Na verloop van tijd merkt je dat je gedachten minder worden.

Met wat oefening ‘zak je dan in de stilte’ en voel je vrede. Als je nog wat meer oefent, kun je gewoon mediteren met je ogen open, zelfs buiten op straat, of in gezelschap.

Voeding.

Een gezonde voeding kan helpen bij het ondersteunen van je spijsvertering en immuunsysteem. Eet minder suiker. Eet meer groenten. Gebruik natuurlijke supplementen voor extra kracht.

Mijn favoriete natuurlijke supplementen zijn Chiazaadjes, Stuifmeelkorrels, Himalaya zeezout, citroen en Aloë Vera sap. Dit zijn allemaal wondermiddelen die ik van harte kan aanbevelen.

Ze helpen je met je immuunsysteem, bouwen weerstand op, geven je extra energie en zorgen voor een gezonde darmflora.

Slaap.

Voldoende slaap zorgt voor minder stress en meer energie. Tijdens je slaap zorgt HGH (Het menselijk groeihormoon) ervoor dat je lichaam zich weer herstelt en vernieuwt.

Zorg minimaal voor zeven uur slaap. Slaap is de beste manier om elke dag meer energie te krijgen.

Zonlicht.

Zonlicht activeer je biologische klok. Hoe eerder je zonlicht in je ogen krijgt nadat je wakker wordt, hoe meer energie je krijgt. En hoe makkelijker je ‘s avonds weer in slaap valt.

Een gebrek aan zonlicht is de grootste veroorzaker van een winterdip..

Zelf gebruik ik in de wintermaanden een bril met kunstmatig daglicht. Dit omdat we in de winter 10 tot 100 keer minder zonlicht zien dan in de zomer.

Dat doet natuurlijk iets met je lichaam want zonlicht is essentieel voor je gezondheid en humeur.

Ademhaling.

Je adem is je meest directe bron van energie, en van ontspanning. De inademing geeft je energie en de uitademing geeft je ontspanning.

Als mensen lichamelijke klachten hebben, dan zie ik bijna altijd dat hun ademhaling niet goed is.

Een rustige buikademhaling kan iedereen oefenen. Als kind deed je dat al, dus dit is de meest natuurlijke manier van ademhaling.

Zelf houd ik erg van de vele soorten ademhaling die oorspronkelijk uit India en Tibet komen:

Pranayama’s, tummo, de Wim Hof methode, bhastrika, kapal bathi en nog veel meer. Oefenen met ademhalen is mijn hobby, want het geeft veel energie en ontspanning!

Ademen doe je vanaf de eerste tot de laatste seconde van je leven, dus dan kun je het maar beter goed doen

Conclusie: Wat doet stress met je lichaam?

Stress kan een enorme impact hebben op ons lichaam en onze geestelijke gezondheid. Het is daarom belangrijk om stress te verminderen.

Zo bouw je een gezonde levensstijl waardoor je langer en gelukkiger leeft.

Door regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding, voldoende slaap en het beoefenen van ontspanningstechnieken, kunnen we ons lichaam helpen gezond te blijven.

Je geestelijke gezondheid is net zo belangrijk als een gezond lichaam. Zoals je nu weet zijn die twee onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Hoe beter je luistert naar je lichaam, hoe sneller je stress registreert. Daardoor kun je sneller actie nemen door bijvoorbeeld een ontspanningsoefening te doen.

Je lichaam is het grootste cadeau dat je ooit hebt gekregen, dus weer er zuinig op. Geniet ervan en zorg er goed voor.

Dat heb je een sterk, gezond en ontspannen lichaam waar je je leven lang plezier van hebt!


Wil jij minder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen of Stress.

Laat alle zorgen en stress los.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Laat al je zorgen los


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>