Accepteren van de situatie – maar hoe?

Een negatieve situatie leidt tot een negatief gevoel. Dit kunt je op twee manieren veranderen: Je kunt het onderzoeken: “Waar komt dit vandaan? Waarom voelt dit niet goed?” Of je kunt het gevoel gewoon accepteren. Door het (gedeeltelijk) te accepteren neemt het gevoel af, wordt het lichter. En daarmee wordt de situatie zelf ook lichter.

Alles kapot.

In de afgelopen twee maanden ging bij ons thuis van alles kapot: Beide auto’s deden het niet meer, de cv-ketel moest vervangen worden, het rolluik moest gerepareerd worden, de badkamer moest opnieuw betegeld worden, de huiskamer moest geschilderd worden – en nog een paar kleinere dingen…

Daarnaast kon ik de afgelopen twee maanden nauwelijks bewegen of sporten. Voor mij ontzettend moeilijk, want ik houd enorm van sporten en buitenlucht. Ik had een liesblessure van 6 weken en daarna verschoof een tussenwervel, waardoor ik twee keer door mijn rug ging. Volgens de fysio duurt het nog drie maanden voordat ik weer de oude ben. Ach, met 48 jaar word ik toch niet meer jong!

En nu moet het voorbij zijn!

Kortom, het was een interessante tijd. Meestal zie ik wel de bedoeling – het grotere plaatje achter elke situatie – maar nu even niet. Elke week dacht ik: En nu moet het voorbij zijn! Maar elke week kwam er weer iets nieuws. Mijn verwachtingen botsten keihard met de werkelijkheid. En de werkelijkheid won het uiteraard. Hoe kan het anders?

En wat kon ik eraan doen? Moet je twintig keer per dag herhalen hoe vervelend het is? Moet je continu klagen dat je niet kunt sporten? Wat helpt om je weer ontspannen te voelen? Klagen en zeuren helpt helaas niets. Is acceptatie van de dingen die we niet kunnen veranderen niet onze allergrootste les in het leven?


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Verwachtingen zorgen voor weerstand.

In het begin voelde ik weerstand tegen al die kwalen en reparaties. Later kwam het besef dat dit – zoals altijd – een les was: Gevoel kun je eenmaal niet altijd wegdrukken. Situaties kun je niet altijd veranderen. Je kunt wel zeggen: “Ik moet me nu fantastisch voelen!” Maar soms voelt het toch echt anders…

Ze zeggen dat pijn onvermijdelijk is, maar lijden optioneel. Lijden wordt vooral veroorzaakt door onze behoefte pijn niet te voelen. Terwijl we natuurlijk soms wél fysieke of emotionele pijn voelen. Lijden wordt veroorzaakt door te verwachten dat we ons altijd goed moeten voelen. Het zijn vooral onze verwachtingen die zorgen dat we lijden…

Acceptatie is zo belangrijk!

Na mijn acceptatie van de situatie, veranderde er weinig. Er ging weer iets kapot, ik ging nog een keer door mijn rug, ik lag weer een dag op bed. Maar wacht… er veranderde toch iets! De weerstand tegen de werkelijkheid nam af. Ik verwachtte niet meer dat het anders moest gaan. Ik besloot: “Dit is wat er gebeurt en ik kan het alleen maar accepteren.”

Acceptatie is zo belangrijk! Als je het kunt veranderen, doe het dan! Veel situaties kun je veranderen, vaker dan je denkt. Misschien kun je je vervelende collega niet wegtoveren, maar je kunt wel een andere baan zoeken. Misschien kun je een relatieconflict niet vermijden, maar je kunt wel je best doen het op te lossen.

Ik mag dit niet voelen!

En toch, veel dingen kunnen we niet veranderen. We hebben geen invloed op het weer of het gedrag van andere mensen. We kunnen het verleden niet meer veranderen. Al deze dingen liggen buiten onze invloedsfeer. In dit geval is de uitdaging niet om het te veranderen, want dat kun je niet. Dan blijft alleen maar acceptatie over…

“Geef me de moed te veranderen wat ik kan veranderen,
de sereniteit te accepteren wat ik niet kan veranderen,
en de wijsheid om het verschil te zien.”
Reinhold Niebuhr

Veel spanning wordt veroorzaakt door het verschil tussen wat je verwacht en wat er gebeurt. In ons hoofd verwachten we van alles, maar de werkelijkheid is vaak anders. Hoe meer we vasthouden aan die verwachting, hoe sterker het gevoel van spanning. Als we vechten tegen die spanning, de stress, de teleurstelling of de frustratie, dan zeggen we: “Ik mag dit niet voelen!”

Waar je tegen vecht, wordt sterker.

En raad eens wat er dan gebeurt? Je voelt het toch! Sterker nog, je voelt het nog meer. ‘Ik mag niet dit voelen’ is hetzelfde als ‘ik mag niet denken aan een gele banaan.’ Lukt dat? Welnee, je denkt juist aan een gele banaan. Dus waar je tegen vecht, wordt altijd sterker. Een emotie die er niet mag zijn, komt automatisch terug.

Door het te accepteren laat je de weerstand los. Zo verander je spanning in ontspanning. Pas dan stopt het gevecht tegen het gevoel. En dat is de beste tijd om het te onderzoeken. Wat zegt je gevoel je? Waar komt dat vandaan? Welke verwachting heb je over jezelf, de situatie en andere mensen? Wat voor spanning kun je loslaten?

De volgende e-cursus helpt je die spanning los te laten:


Wil je leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen Of Stress.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Online Training Stress Management

Een nieuw begin met positief denken

Minder stress – Hoe goed kun jij relativeren?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>