Het is te gemakkelijk om te zeggen dat stress wordt veroorzaakt door iets buiten jezelf. Daarmee schuif je de verantwoordelijkheid af en vind je nooit de oplossing. We denken dat we gestrest raken van bepaalde situaties – en tot op zeker hoogte is dat natuurlijk zo. Maar er is meer aan de hand:

Verander je gedachten –verander de situatie.

Als je dieper kijkt, zul je ontdekken dat veel stress wordt veroorzaakt door je eigen gedachten. Niet de situatie, maar wat je gelooft over de situatie. Niet wat andere mensen doen, maar wat je denkt dat ze zouden moeten doen. Niet wat gebeurt, maar wat voor betekenis je geeft aan wat er gebeurt.

Begrijp me goed: ik zeg niet dat een situatie nooit stress geeft. Sommige gebeurtenissen zullen altijd een uitdaging blijven. Scheiding, dood, werkeloosheid, ziekte en armoede zijn geen fijne situaties en ja – ook ik heb mijn portie gehad. En toch: als je een situatie anders interpreteert, verdwijnt de stress die je zo graag wilt loslaten.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.
Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Laten we eens wat situaties bekijken:

1. Je hebt een vervelende collega die iets tegen je zegt.

Stoom komt uit je oren en ‘s avonds reageer je je boosheid af op de cavia of je kussen (tip: kies voor het kussen en laat de cavia met rust.) De volgende morgen zeg je toch weer gewoon hallo, terwijl je je het hoofd van je collega het liefst tussen het kopieerapparaat had gelegd.

2. Je vraagt je af waarom je nog steeds dit werk doet.

Het beste gedeelte van je werkweek zijn de laatste vijf minuten van de vrijdagmiddag. Je droomt over een spannende nieuwe baan en wordt wakker als de baas je vertelt dat je niet moet slapen onder werktijd.

3. Je geeft jezelf op je kop.

Je had meer kunnen doen, meer kunnen zijn, meer kunnen geven en meer kunnen verdienen. Als we het woord lui opzoeken in het woordenboek, zien we jouw naam staan. Je vermoed dat de gemiddelde huiskat nog meer discipline heeft dan jij.

4. Gebeurtenissen uit het verleden blijven je kwellen.

“Als ik toen dit had gedaan, was ik nu succesvol. Waarom moest ik zo nodig iets anders kiezen?” Je ideale gewicht was tien verjaardagen terug, dat suffe studiegenootje dat nooit oplette is inmiddels directeur en de beste tijd van je leven was in 2002 – (en nu is het 2013).

5. Je mist een plan voor de toekomst.

Je wordt onmiddellijk overweldigd bij de gedachte aan de toekomst, want waar moet je beginnen? Je plan zit vol met beren op de weg – sterker nog: heel de dierentuin is leeggelopen! Alle dieren (ook die cavia) waarschuwen je: “Niet doen, dat wordt een ramp!”

Waar draait het nu allemaal om?

Oké, ik geef toe, deze voorbeelden zijn misschien een beetje overdreven. Maar als ik de kern ervan vertel, begrijp je waar het werkelijk om draait:

1. Iemand had iets niet mogen zeggen.
2. Je wenste dat je niet in deze situatie zat.
3. Je vindt dat je iemand anders had moeten zijn.
4. Je vindt dat iets niet had mogen gebeuren.
5. Je bent bang voor wat er zou kunnen gebeuren.

Dat klinkt al een stuk simpeler nietwaar? Nu begrijp je ook waar de werkelijke stress vandaan komt:

1. Iemand had iets niet mogen zeggen.

Ze had dat nooit moeten doen! Helaas deed ze het wel. Tenzij je een manier vindt om de tijd terug te draaien (gaat je niet lukken), is het al gezegd. Het is al gezegd, maar jij kunt het nog niet accepteren dat het is gezegd. Als je hier goed over nadenkt, zie je hoe zinloos dit is.

2. Je wenste dat je niet in deze situatie zat.

Je doet dit werk nu eenmaal en ontkenning van die werkelijkheid gaat je niet helpen. De hele dag denken: “Ik wilde dat ik iets anders deed”, helpt je niet om je droombaan te vinden. Actie schijnt overigens wel te helpen…

3. Je vind dat je iemand anders had moeten zijn.

Je bent wie je bent. Ga voor een spiegel staan, knijp je ogen dicht en denk heel hard: “Nu ben ik iemand anders!” Vergeet niet ‘Hocus pocus!’ te roepen voor het beste effect. Doe nu je ogen open. Wat zie je? Wedden dat je er nog steeds bent? Leer lief te hebben wie je ziet als je in de spiegel kijkt en je hoeft nooit meer iemand anders te zijn…

4. Je vindt dat iets niet had mogen gebeuren.

Wat gebeurt is, is gebeurd en wat wij ervan vinden, verandert er niets aan. Ik vind het bijzonder onterecht dat Stevie Wonder in 1977 met “I Wish (those days would comeback once more)” geen nummer—1 hit heeft gescoord. Ik lig er nog dagelijks wakker van, heb alle platenmaatschappijen aangeschreven of ze dat onmiddellijk willen veranderen. Wat denk je – het helpt niets!

5. Je bent bang voor wat er kan gebeuren.

Dit is de ultieme ironie. Niet alleen hebben we stressvolle gedachten over situaties die nu gebeuren – we hebben ze ook over situaties die nog niet gebeurt zijn. Er is bovendien geen enkele garantie dat ze ook gaan gebeuren, maar één ding is zeker: Als we er nu piekeren, dan voelen we ons nu gestrest. Dus waarom heb je de toekomst dan nog nodig om bang voor te zijn?

De kern van de kern van de kern.

Ik besef dat dit een lang verhaal is, maar het is allemaal bedoeld om te herhalen dat er eigenlijk maar één oervorm van stress is. Deze kun je toepassen in bijna elke situatie. Zoals gezegd (aan het begin) zijn er natuurlijk uitzonderingen. Wil je weten wat de voornaamste vorm van stress is? Dat is de gedachte:

“Dit moet anders zijn dan het is.”

Die gedachte kost je meer dan je beseft. Als je blijft geloven in die gedachte, vecht je met de werkelijkheid – en de werkelijkheid wint altijd. Ik zeg niet dat je situatie goed is, of eerlijk is, of perfect is. Ik zeg alleen maar dat het nu is zoals het is. Elke ontkenning daarvan zorgt alleen maar voor méér stress. Ontspan je gedachten en maak vanaf nu een andere keuze. Dat is alles wat we kunnen doen en dat is altijd voldoende geweest…

Wil je minder stress en meer ontspanning? Bestel dan de volgende e-cursus:


WIL JE MINDER STRESS?

Volg deze online training en voel je weer ontspannen en positief!

JA, IK WIL LEVEN ZONDER STRESS

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt