Het lichaam is je grootste bron van energie. Maar vaak kruipt er ongemerkt veel spanning naar binnen. Die spanning heeft invloed op je gezondheid en je gemoedsrust. Het beïnvloedt je cellen, je organen, je botten en je spieren. Alles is met elkaar verbonden en alles is energie. Dus hoe haal je de spanning uit je lichaam?

Kies wat je aanspreekt, dat is altijd het beste.

Hier volgt een aantal tips om de spanning uit je lichaam te halen. Kies wat je het meeste aanspreekt, dat is altijd het beste. Iedereen heeft een eigen voorkeur en elk lichaam reageert weer anders. Voelt het goed? Doe er meer mee. Voelt het niet zo goed? Stop er dan mee.

Alles is geschreven vanuit persoonlijke ervaring. Aangezien ik een mentale coach ben en geen arts, is het bij twijfel altijd beter om met die laatste te overleggen. De volgende tips hebben invloed op je gezondheid. Men zegt dat het ziektes kan genezen, nachtrust bevordert, genezing versnelt, meditatie verdiept, enzovoort, enzovoort. Maar bepaal het altijd zelf!

Uiteindelijk zijn al deze manieren bedoeld om meer in het nu te leven. Want in het nu ervaart je zelden spanning. Spannign komt altijd vanuit je gedachten.


Wil je leven in het Nu?

Volg dan deze online Cursus Leven in het Nu.
Stop met denken – en begin te genieten van dit moment.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Alles is met elkaar verbonden.

Onder je fysieke lichaam ligt een energetisch lichaam. Dit is wat ze in het Westen Bio-energie noemen. In de Chinese geneeskunde heet het Chi, Ki of Prana en in de wetenschap noemen ze dit het quantumveld. Kortom, alles wat je niet kunt zien, maar wel kunt voelen, met enige oefening. Elektriciteit zie je ook niet, maar je merkt wel of je het licht hebt aangedaan…

Tip 1: Contact maken met de aarde.

Dit noemen ze ook wel ‘Earthing’. Aangezien het lichaam een bio-elektrisch geheel is, heeft het een bepaalde frequentie. Als die frequentie verstoord wordt, dan ontstaan er blokkades en ziektes, van een verkoudheid tot gewrichtspijn. Dus hoe krijg je weer een gezonde frequentie in je lichaam? Maak contact met de aarde.

De aarde heeft namelijk ook een frequentie en wel een heel bijzondere: één die elk levend organisme in de natuur voedt. Bomen nemen die energie op, dieren ook. En mensen? Wel, die lopen helaas op rubberen zolen en hebben houten vloeren in hun huis. Het resultaat? De energie van de aarde wordt geblokkeerd.

Om nog maar niet te spreken van alle frequenties waar je wèl aan blootstaat, zoals je wifi- en telefoonnetwerk. Zet je blote voeten eens op het gras of grond. Met ervaring voel je energie omhoog komen via je voetzolen. Voor koud weer kun je ook zogenaamde aardingsmatten kopen. Maak contact met de onuitputtelijke energie van de natuur!

Tip 2: Binaurale muziek.

Deze tip heeft ook weer te maken met je lichaamsfrequentie. Binauraal geluid geeft twee verschillende frequenties in je koptelefoon. Het verschil van die frequenties wordt overgenomen door je hersenen en je lichaam. Zo wordt je – zonder dat je iets hoeft te doen – automatisch meer ontspannen. Makkelijker kunnen we het echt niet maken!

Binauraal geluid wordt vaak gecombineerd met achtergrondmuziek, bijvoorbeeld natuurgeluiden of Klassieke muziek. Als Binaurale geluiden je niet liggen, dan is rustige muziek, een begeleide meditatie iets anders natuurlijk ook goed. Ook die beïnvloeden de cellen in je lichaam, zij het iets minder direct. Wist je bijvoorbeeld dat door Klassieke muziek planten beter groeien?

Tip 3: Tai Chi of Qi Gong.

Tai chi en Qi gong hebben hetzelfde doel, althans voor je gezondheid: Het vergroot je Chi of levensenergie. Het zorgt voor openen van je energiebanen, ook wel meridianen genaamd. Je hebt Tai Chi vast wel eens gezien op televisie: In China staan in parken groepen mensen een soort slow-motion dansbewegingen te doen. Het ziet er al ontspannend uit, maar waar het werkelijk om gaat is wat je niet kunt zien…

Die slow-motion bewegingen zijn slechts een vehikel voor het innerlijk werk: het vergroten, cultiveren en versterken van je levensenergie. Overigens is de meerderheid van de beoefenaars daar niet zo bewust mee bezig. Meestal beginnen oudere mensen ermee omdat ze meer bewegen voor hun gezondheid. Maar eigenlijk kun je niet vroeg genoeg beginnen: wees blij met je lichaam!

Als Tai Chi je niet aanspreekt, is Yoga een prima alternatief. Ook al is veel Yoga meer strekken dan innerlijk werk. Als Yoga je niet aanspreekt, ga dan dansen, over het strand wandelen of de honden uitlaten. Dit gaat niet over een ‘Total Body Workout’ of een ‘Fat-attack’ in de sportschool. Dit gaat over lichamelijke ontspanning door rustig en langzaam te bewegen.

Wat is de echte bron van lichamelijke ontspanning?

Er zijn nog talloze andere manieren om lichamelijk ontspannen. Maar zoals altijd is mijn ruimte in een artikel beperkt. Ik ben een groot voorstander van een paar dingen die die het grootste verschil maken. Dus de vraag is: “Wat maakt het grootste verschil in lichamelijke ontspanning?” Wel, in mijn ervaring is dat vreemd genoeg niet iets lichamelijk, maar eerder iets geestelijks:

Spanning ontstaat bij de meeste mensen in hun gedachten. Het lichaam ervaart het gevolg, maar de bron ligt in onze gedachten. Gespannen gedachten veroorzaken een gespannen lichaam, het kan niet anders. Wat je denkt, bepaalt wat je voelt. Wat je denkt, heeft een enorm effect op je lichamelijke gezondheid.

Wat je niet veroorzaakt, hoef je ook niet te repareren.

Je kunt eindeloos mediteren of de hond uitlaten, maar denken kun je niet of nauwelijks stoppen. Dus als je na de mediatie of wandeling weer gaat denken, veroorzaken dezelfde gedachten weer dezelfde spanning. Tenzij je die gedachten onderzoekt. Tenzij je je manier van kijken verandert. Als je dat lukt, dan ontstaan die gespannen gedachten eenvoudigweg niet meer!

Alles wat je niet veroorzaakt, hoef je ook niet te repareren. Dus begin bij de bron, dat scheelt een hoop energie! Begin bij je gedachten, overtuigingen en manier van kijken. Ontwikkel een ontspannen geest in een ontspannen lichaam. Je moet met beide de rest van je leven nog leven, nietwaar?

De volgende e-cursus gaat je daarbij helpen:


Wil je meer leven in het Nu?

Volg deze online training en stop met denken & begin te leven!

Ja, ik wil meer leven in het Nu

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Gratis Tips - Zo krijg je wat je echt wilt