Haal de spanning uit je lichaam

Het lichaam is je grootste bron van energie. Maar vaak kruipt er ongemerkt veel spanning naar binnen. Die spanning heeft invloed op je gezondheid en je gemoedsrust. Het beïnvloedt je cellen, je organen, je botten en je spieren. Alles is met elkaar verbonden en alles is energie. Dus hoe haal je de spanning uit je lichaam?

Kies wat je aanspreekt, dat is altijd het beste.

Hier volgt een aantal tips om de spanning uit je lichaam te halen. Kies wat je het meeste aanspreekt, dat is altijd het beste. Iedereen heeft een eigen voorkeur en elk lichaam reageert weer anders. Voelt het goed? Doe er meer mee. Voelt het niet zo goed? Stop er dan mee.

Alles is geschreven vanuit persoonlijke ervaring. Aangezien ik een mentale coach ben en geen arts, is het bij twijfel altijd beter om met die laatste te overleggen. De volgende tips hebben invloed op je gezondheid. Men zegt dat het ziektes kan genezen, nachtrust bevordert, genezing versnelt, meditatie verdiept, enzovoort, enzovoort. Maar bepaal het altijd zelf!

Uiteindelijk zijn al deze manieren bedoeld om meer in het nu te leven. Want in het nu ervaart je zelden spanning. Spanning komt altijd vanuit je gedachten.


Wil je meer Innerlijke Rust?

Volg dan deze online cursus Leven in het Nu.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Dank je wel – ik ben heel blij. Het loslaten van negatieve gedachten, gewoon mezelf zijn, dat ontspannen gevoel… heerlijk!”

Bestel direct – nu voor € 67


Alles is met elkaar verbonden.

Onder je fysieke lichaam ligt een energetisch lichaam. Dit is wat ze in het Westen Bio-energie noemen. In de Chinese geneeskunde heet het Chi, Ki of Prana en in de wetenschap noemen ze dit het quantumveld. Kortom, alles wat je niet kunt zien, maar wel kunt voelen, met enige oefening. Elektriciteit zie je ook niet, maar je merkt wel of je het licht hebt aangedaan…

Tip 1: Contact maken met de aarde.

Dit noemen ze ook wel ‘Earthing’. Aangezien het lichaam een bio-elektrisch geheel is, heeft het een bepaalde frequentie. Als die frequentie verstoord wordt, dan ontstaan er blokkades en ziektes, van een verkoudheid tot gewrichtspijn. Dus hoe krijg je weer een gezonde frequentie in je lichaam? Maak contact met de aarde.

De aarde heeft namelijk ook een frequentie en wel een heel bijzondere: één die elk levend organisme in de natuur voedt. Bomen nemen die energie op, dieren ook. En mensen? Wel, die lopen helaas op rubberen zolen en hebben houten vloeren in hun huis. Het resultaat? De energie van de aarde wordt geblokkeerd.

Om nog maar niet te spreken van alle frequenties waar je wèl aan blootstaat, zoals je wifi- en telefoonnetwerk. Zet je blote voeten eens op het gras of grond. Met ervaring voel je energie omhoog komen via je voetzolen. Voor koud weer kun je ook zogenaamde aardingsmatten kopen. Maak contact met de onuitputtelijke energie van de natuur!

Tip 2: Binaurale muziek.

Deze tip heeft ook weer te maken met je lichaamsfrequentie. Binauraal geluid geeft twee verschillende frequenties in je koptelefoon. Het verschil van die frequenties wordt overgenomen door je hersenen en je lichaam. Zo wordt je – zonder dat je iets hoeft te doen – automatisch meer ontspannen. Makkelijker kunnen we het echt niet maken!

Binauraal geluid wordt vaak gecombineerd met achtergrondmuziek, bijvoorbeeld natuurgeluiden of Klassieke muziek. Als Binaurale geluiden je niet liggen, dan is rustige muziek, een begeleide meditatie iets anders natuurlijk ook goed. Ook die beïnvloeden de cellen in je lichaam, zij het iets minder direct. Wist je bijvoorbeeld dat door Klassieke muziek planten beter groeien?

Tip 3: Tai Chi of Qi Gong.

Tai chi en Qi gong hebben hetzelfde doel, althans voor je gezondheid: Het vergroot je Chi of levensenergie. Het zorgt voor openen van je energiebanen, ook wel meridianen genaamd. Je hebt Tai Chi vast wel eens gezien op televisie: In China staan in parken groepen mensen een soort slow-motion dansbewegingen te doen. Het ziet er al ontspannend uit, maar waar het werkelijk om gaat is wat je niet kunt zien…

Die slow-motion bewegingen zijn slechts een vehikel voor het innerlijk werk: het vergroten, cultiveren en versterken van je levensenergie. Overigens is de meerderheid van de beoefenaars daar niet zo bewust mee bezig. Meestal beginnen oudere mensen ermee omdat ze meer bewegen voor hun gezondheid. Maar eigenlijk kun je niet vroeg genoeg beginnen: wees blij met je lichaam!

Als Tai Chi je niet aanspreekt, is Yoga een prima alternatief. Ook al is veel Yoga meer strekken dan innerlijk werk. Als Yoga je niet aanspreekt, ga dan dansen, over het strand wandelen of de honden uitlaten. Dit gaat niet over een ‘Total Body Workout’ of een ‘Fat-attack’ in de sportschool. Dit gaat over lichamelijke ontspanning door rustig en langzaam te bewegen.

Wat is de echte bron van lichamelijke ontspanning?

Er zijn nog talloze andere manieren om lichamelijk ontspannen. Maar zoals altijd is mijn ruimte in een artikel beperkt. Ik ben een groot voorstander van een paar dingen die die het grootste verschil maken. Dus de vraag is: “Wat maakt het grootste verschil in lichamelijke ontspanning?” Wel, in mijn ervaring is dat vreemd genoeg niet iets lichamelijk, maar eerder iets geestelijks:

Spanning ontstaat bij de meeste mensen in hun gedachten. Het lichaam ervaart het gevolg, maar de bron ligt in onze gedachten. Gespannen gedachten veroorzaken een gespannen lichaam, het kan niet anders. Wat je denkt, bepaalt wat je voelt. Wat je denkt, heeft een enorm effect op je lichamelijke gezondheid.

Wat je niet veroorzaakt, hoef je ook niet te repareren.

Je kunt eindeloos mediteren of de hond uitlaten, maar denken kun je niet of nauwelijks stoppen. Dus als je na de mediatie of wandeling weer gaat denken, veroorzaken dezelfde gedachten weer dezelfde spanning. Tenzij je die gedachten onderzoekt. Tenzij je je manier van kijken verandert. Als je dat lukt, dan ontstaan die gespannen gedachten eenvoudigweg niet meer!

Alles wat je niet veroorzaakt, hoef je ook niet te repareren. Dus begin bij de bron, dat scheelt een hoop energie! Begin bij je gedachten, overtuigingen en manier van kijken. Ontwikkel een ontspannen geest in een ontspannen lichaam. Je moet met beide de rest van je leven nog leven, nietwaar?

De volgende e-cursus gaat je daarbij helpen:


Ontdek Leven In Het Nu.

Volg de Online Training Leven In Het Nu.

– Ontdek diepe innerlijke rust.
– Vergeet je zorgen.
– Geniet bewust van elk moment.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide audio oefeningen bij elke les.
– Een geweldige eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en leef ontspannen en bewust!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 67


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Sharon schreef:

  Hoi Frank,

  Ik zit in een burn out en herken dit. Zit heel erg in mijn hoofd door angst (of ik er uit kom en bang om fouten te maken, ben al een keer veel te hard gegaan toen et iets beter ging) waardoor mijn lichaam gespannen blijft en ik moeilijk stappen maak. Hoe pak ik dat aan? Of anders gezegd wat moet ik aanpakken. Gewoon gaan doen?

 • Beste Sharon.

  Voor een echte burn-out kun je het beste kiezen voor persoonlijke begeleiding, door bijvoorbeeld een psycholoog of eventueel een in burn-out gespecialiseerde coach.

  Angst om fouten te maken (en om anderen teleur te stellen), zorgt er vaak voor dat we onszelf voorbijlopen en een burn-out is jezelf te vaak voorbijlopen.

  Deze artikelen geven je meer inzicht:
  https://www.newstart.nl/blog/kies-voor-jezelf-en-help-zo-anderen/
  https://www.newstart.nl/blog/fouten-maken-is-goed-mislukking-is-uitstel-van-succes/

  En de e-cursus Nooit meer Zorgen of Stress helpt je met mentale spanning, wat een goede aanvulling is op persoonlijek begeleiding (zie hierboven).

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Frank,bij mijn schoondochter gaat altijd haar familie bij alles voor,wij komen op de tweede plaats,zij zegd dat dit niet waar is maar de feiten liegen er niet om,zeker omdat er nu kleinkinderen zijn,bij alles zijn haar ouders haar eerste keus,dit doet mij enorm veel pijn en geeft mij zodanig veel spanningen dat ik er ziek van wordt,hartkloppingen …maag-darmklachten…rusteloosheid…hyperventilatie…ik voel mij heel echt slecht van! Ik heb mijn mening en gevoelens al aan haar gezegd maar zij ontkent deze,wat en hoe moet ik hier mee omgaan Frank? Alvast hartelijke dank,Angel

 • Beste Angel,

  Ik kan niet precies lezen waarom dit zo’n probleem is.

  Ik vermoed dat er ergens een link ligt tussen haar keuze/gedrag en hoe jij dat interpreteert, bijvoorbeeld:
  1. Wij zijn niet belangrijk.
  2. Ze houd geen rekening met mij.
  3. Ze moet doen wat ik wil.

  Het is niet abnormaal dat je voor schoondochter haar eigen familie het allerbelangrijkste is.
  Je kunt die keuze misschien niet veranderen, maar je kunt wel veranderen hoe jij je daarbij voelt,
  want hartkloppingen en hyperventilatie zijn het resultaat van mentale spanning en mentale spanning komt vooral voort uit hoe we dingen interpreteren.
  Die interpretatie veranderen doe je dan ook niet voor haar, maar puur voor jezelf :)

  Het volgende artikel geeft je meer inzicht:
  https://www.newstart.nl/blog/maak-je-niet-druk-wat-anderen-van-je-denken/

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Hallo Frank,

  Ik heb zojuist je artikel, Haal de spanning uit je lichaam gelezen.
  Het mooie is, dat ik sinds vier dagen op een aardingslaken slaap
  met grondpin naar buiten en nog enkele andere Earthing producten
  heb aangeschaft. Ik voel me er heel goed bij. Leuk dat in je artikel
  te lezen!

  Het maakt echt verschil! Mooi dat je er zo mensen mee bewust maakt.
  Als je weet dat er zulke producten zijn, kun je daar een keuze in maken.

 • Beste S,

  Mooi dat je het verschil nu al merkt, dan is het een goede investering geweest!
  Ontspannen slapen is dus kennelijk niet onbetaalbaar :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • albert schreef:

  Dag Frank,

  Een leerzaam artikel,

  Bedankt.

  Albert

 • Graag gedaan Albert! :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • hoe haal ik brainwire uit me lichaam

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >