Je bent meer dan je denkt

Het is een misverstand dat je bent wat je denkt. Er is een wereld van Zijn buiten je gedachten. Als je deze ontdekt ervaar je energie, rust, ruimte, kalmte. Het is een heel fijn en licht gevoel om uit de tredmolen van je gedachten te stappen. Daarmee stoppen ook automatisch de oordelen, de angsten, de plannen en de takenlijstjes. Ontdek het zelf – je bent meer dan je gedachten!

Wie ben je nu eigenlijk?

Er zijn drie niveaus van ‘Zijn’. Op het eerste nivo identificeren we ons met onze vorm: we zien onszelf als een communicatieve verkoper, een extroverte moeder of een intelligente boekhouder. Onze identiteit wordt bepaald door ons uiterlijk, onze status, onze relatie met anderen, onze opleiding, onze sociale klasse, enzovoort, enzovoort.

Op het tweede niveau identificeren we ons met onze gedachten: We zijn onze gedachten. Wat we denken bepaalt wie ze zijn. Soms denken we dat we slim, knap, slank of sportief zijn. En soms denken we dat we dom, onaantrekkelijk, dik of lui zijn. We zitten zo vast in onze gedachten dat we niet kunnen voorstellen dat we iets zijn buiten die gedachten.

Wie is die ‘ik’?

Waarom niet? Omdat we bijna altijd denken. Hoe ontdek je dan wat je bent zonder die gedachten? Dat lukt toch alleen maar als je niet denkt? Observeer het zelf: De hele dag denk je alleen maar aan je eigen ‘ik’: “Wat moet ik nog doen? Hoe moet ik dat oplossen? Wat zullen ze over mij denken? Hoe kan ik daar mee omgaan?” De meeste gedachten die we hebben gaan dus over onszelf.

Hier is de kernvraag: Wie is die ‘ik’? Als je verder observeert, kom je erachter dat die ‘ik’ slechts een verzameling gedachten is. Maar wie ben je los van die gedachten? Wie ben je als je even niet denkt? Besta je dan plotseling niet meer? Val jij dan in een zwart gat? Nee toch?

Wil je meer Innerlijke Rust?

De online cursus Leven in het Nu gaat je helpen!

Stap uit je hoofd - en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Dank je wel - ik ben heel blij. Het loslaten van negatieve gedachten, gewoon mezelf zijn, dat ontspannen gevoel… heerlijk!”Geloof is niets, ervaring is alles.

Ik heb het niet over wat je gelooft. Wat je gelooft, is nog steeds wat je denkt. Wat je gelooft is niet hetzelfde als wat je ervaart. Ik kan van alles geloven, maar dat hoeft nog niet de waarheid te zijn. Het gaat er dus om te ervaren wie je bent buiten je gedachten. Alleen je eigen direct ervaring telt! Theorie laten we over aan de academici. Alleen de praktijk is belangrijk.

Het heeft mij heel lang gekost om mezelf te ervaren buiten mijn gedachten. Het is ook niet iets dat ik je kan leren, maar ik kan je wel vertellen hoe het voelt. Wat voel je als je plotseling uit de tredmolen van gedachten stapt? Wat blijft er dan over van jezelf?

Hoe voelt de ruimte buiten je gedachten?

Wel, dan ervaar je energie, rust, ruimte, kalmte, een heel fijn en licht gevoel. Dit is niet te begrijpen met het verstand, het is alleen te begrijpen door het zelf te ervaren. Op het moment dat ik uit mijn gedachten stap, denk ik niet meer – maar ben ik er nog wel! Hoe kan dat? Wie is die ‘ik’ dan eigenlijk?

Op het derde en diepste niveau van Zijn ontdek je dat er alleen maar bewustzijn overblijft. ‘Je’ bent je bewust, je ervaart energie in je lichaam en in de ruimte om je heen. Er zijn geen storende gedachten meer. Wat overblijft is het Pure Zijn – geen identificatie, geen oordeel, geen doel, geen agenda. Gewoon genieten van ‘er te zijn’.

Plotseling of een proces?

Er zijn mensen die na een diepe crisis plotseling volledig uit hun ego stappen. Weg is de identificatie met hun gedachten. Zij ervaren het Pure Zijn (bij gebrek aan een betere term) elke seconde van elke dag. Bij mij werkte het anders. Ik heb eerst jarenlang mijn overtuigingen moeten loslaten. Na lang tijd van zelfobservatie vond ik de opening naar dit Zijn. Ik had er jaren over nagedacht, maar het nooit kunnen vinden. Logisch, want het ligt buiten je gedachten…

Ik zit dan ook niet de hele dag in dit gevoel. Het is meer iets waar ik voor kan kiezen. Soms zit ik in mijn hoofd en soms kies ik ervoor om er volledig uit te stappen. Die keuze geeft vrijheid. Ik vermoed dat dit – schakelen tussen verstand en er ‘gewoon zijn’ – een proces is. Iedereen zoekt zijn eigen balans en ook je persoonlijke balans verandert met de jaren.

De definitie van wie je bent.

Ik weet inmiddels – door directe ervaring – dat ik véél meer ben dan mijn gedachten. Aangezien ik niet wezenlijk anders ben dan jij, ben jij dat ook! Ik heb er ook geen mooie filosofie over, zoals: “Ik ben een lichtwezen uit de vierde dimensie die geïncarneerd is in een holografische projectie.” Dat klinkt meer als een overtuiging, als een kopie van een uitspraak van iemand anders. Er is geen enkel substituut voor je eigen directe ervaring…

Mijn beschrijving klinkt dan ook eenvoudigweg: “Ik ben – punt.” Ik besta. Ik voel. Ik ben me bewust. Ik leef. Het is niet nodig het dieper te definiëren. Weg zijn de gedachten over toekomst of verleden. Weg zijn de zorgen over mezelf. Weg zijn de plannen, de takenlijstjes, de oordelen, de verwachtingen. Weg is alles en wat achter blijft, is energie en bewustzijn.

Dezelfde energie.

Dat is wie ik ben. En aangezien energie en bewustzijn niet persoonlijk zijn, maar universeel, is het óók wie jij bent. Zijn jouw atomen anders dan de mijne? Is de energie die de ene gloeilamp licht geeft, anders dan de energie van de andere gloeilamp? Misschien verschilt het aantal Watt of heeft de gloeilamp een andere kleur, maar de energie in ons is hetzelfde voor alle mensen.

Stap uit je hoofd en ervaar dit zelf. Het is een prachtig gevoel dat ik iedereen gun. De eerste stap is het loslaten van de verslaving aan denken en doelen. Dan word je je bewuster van dit moment. De e-cursus Leven in het Nu gaat je hierbij helpen. Stap uit je gedachten en ontdek wie je werkelijk bent. Ben je daar niet benieuwd naar?


Wil je meer Innerlijke Rust?

Volg dan deze online cursus Leven in het Nu.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Dank je wel – ik ben heel blij. Het loslaten van negatieve gedachten, gewoon mezelf zijn, dat ontspannen gevoel… heerlijk!”

Bestel direct – nu voor € 67


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

  • Richard schreef:

    Een mooi boek wat je begeleidt in het proces om dit te ervaren is De Kracht Van Het Nu van Eckhart Tolle:-)

  • Dominique schreef:

    Dit boek: “De Kracht van het Nu” kan ik je zeker aanraden. Dit heeft mijn leven ingrijpend verandert. Dank u Richard.

  • De leraar van Eckart Tolle was Barry Long, inmiddels overleden. Ook een aanrader.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >