Innerlijke rust vinden – in 1 minuut

Je kunt innerlijke rust vinden binnen 1 minuut door deze eenvoudige oefening. Het hoeft geen jaren te duren voordat je innerlijke rust vindt. Innerlijke rust is er altijd – en overal!

Innerlijke rust vinden is eenvoudig.

Je leven lijkt heel complex, maar innerlijke vrede vinden is eigenlijk heel simpel. We hebben de neiging om dingen altijd heel erg complex te maken. En als ik zeg ‘we’, dan bedoel ik eigenlijk onze hersenen.

In de kern is het leven altijd eenvoudig: je doet wat je wilt, of je doet het niet.

Je geeft je energie aan dingen die moeite kosten – of aan dingen waar je van opknapt. Dat geldt voor alles in het leven: voor je relaties, je werk, je gezondheid, je dromen, je wensen, je gedachten, enzovoort.

Waar je jouw aandacht op richt, wordt altijd sterker.

Op alle gebieden van je leven is innerlijke rust eigenlijk heel eenvoudig. We zoeken het echter bijna altijd in de toekomst, terwijl we het alleen in het hier en nu kunnen vinden.

Dus:

Je denkt dat je van alles moet doen om innerlijke rust te vinden.

Je denkt dat je moet wachten op de toekomst voordat je er helemaal klaar voor bent. Voordat je je droombaan hebt bereikt en nog beter verdient. Voordat je eindelijk getrouwd bent en kinderen hebt. Voordat je bent verhuisd en je eindelijk kunt settelen.

Als (…) gebeurt, dan krijg ik innerlijke rust.

Als je al die dingen heb bereikt, dan zou je eindelijk eindelijk innerlijke rust vinden. Want dan is er niets meer wat je stoort aan dit moment. Er is geen enkele gedachte die je nog dwarszit. Er is dan niets meer te wensen over.

Dit is de fout die we eigenlijk altijd maken! We denken dat er iets moet gebeuren voordat we innerlijke rust kunnen ervaren. We denken dat innerlijke rust en vrede het gevolg is van het bereiken van onze doelen.

En hier gaan we ontzettend mee de mist in. Want:

Innerlijke rust vind je nooit aan het einde van je doelen.

Je vindt het alleen hier – en nu.

Overigens:


Wil je meer Innerlijke Rust?

Volg dan deze online cursus Leven in het Nu.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Dank je wel – ik ben heel blij. Het loslaten van negatieve gedachten, gewoon mezelf zijn, dat ontspannen gevoel… heerlijk!”

Innerlijke rust is altijd maar een paar seconden verwijderd van waar je nu bent.  En ik ga je dat niet alleen uitleggen, maar ook laten voelen.

Ben je geïnteresseerd? Heb je even vijf minuutjes om je innerlijke rust terug te vinden? Oh, wacht even, is dat veel te lang?

Heb je wel een paar seconden, maar is vijf minuten gewoon te veel? Wel, dat is geen enkel probleem. Ik kan het ook in een minuutje laten zien.

Blok nu even een minuutje in je leven voor innerlijke vrede.

Ja, nu!
Je hebt al genoeg uren verspilt door nutteloze dingen te doen. Als je dit eenmaal hebt gedaan en toepast, dan verbetert dat alle gebieden in je leven – voor de rest van je leven. Is dat niet een minuutje waard?

Doe met me mee, hier gaan we:

Haal even diep adem – maak contact met je lichaam.

Haal even diep adem door je neus en adem diep uit door je mond. Niet gespannen, maar gewoon relaxed. Laat even alle beslommeringen van de dag van je afvallen.

Laat de spanning in je lichaam los. Ontspan je nek en schud je schouders even los. Laat de frons van je voorhoofd glijden en haal de spanning uit je kaken.

Dat hoef je niet te leren, dat kun je al van nature.

Voelt goed, nietwaar?

Haal zo even ontspannen adem, op je gemak en zonder het te sturen. Haal nu adem door je neus, dat is het meest natuurlijke.

Gefeliciteerd – je hebt de helft van deze oefening al goed gedaan!

De spanning van altijd op weg zijn naar de toekomst, naar onze doelen, naar een ideaalbeeld – die spanning die wordt vastgezet in ons lichaam. Dus door even simpelweg te ademenen en je spieren te ontspannen, laat je al heel veel spanning los.

Voel je nu je hart in je lichaam kloppen? Voel je de adem bewegen van je neus of mond, naar je buik of borst? Voel je je een klein beetje lichter dan een minuut geleden? Goed zo!

Gebruik je zintuigen wat vaker. Je hoofd gebruik je de hele dag door, dus met denken hoef je niet meer te oefenen!

Nu gaan we verder:

Innerlijke rust vinden door je zintuigen te gebruiken.

Kijk eens om je heen. Kijk eens naar wat je ziet. Ben je buiten, ben je binnen? Kijk eens naar de voorwerpen in die ruimte, of kijk eens naar de bomen om je heen. Richt gewoon je aandacht erop zonder er iets mee te hoeven doen. Wees je gewoon bewust, dat is genoeg.

Luister ook eens naar wat je hoort. Hoor je het ruisen van de wind? Hoor je het zoemen van de airco? Hoor je het geluid van stemmen of het verkeer? Richt hier ook even je aandacht op zonder het te sturen.

Ga verder met wat je ruikt, proeft of voelt.

Misschien ruik je de geur van parfum of koffie? Misschien proef je de smaak van thee of een boterham? Misschien voel je de warmte van het vertrek, of de koelte van de buitenlucht?

Er ontbreekt niets aan dit moment.

Op dit moment is alles goed: je haalt adem, dus je leeft. Je voelt je spieren, dus je lichaam beweegt. Je kunt zien, dus je ogen werken nog. En je kunt horen, proeven, ruiken en voelen. Dus je kunt de wereld ervaren.

Alles leeft in jou – en alles leeft om je heen. Er ontbreekt werkelijk h-e-l-e-m-a-a-l niets aan dit moment.

Nu is de oefening met innerlijke rust klaar.

Misschien dacht je dat we nog ergens naartoe zouden moeten gaan. Om iets diepers te voelen. Dat kan zeker, maar het hoeft niet. Innerlijke rust vinden is niet complex, weet je nog?

Je kunt nog veel dieper gaan, maar het hoeft niet. Soms wil je het diepe in duiken en soms wil je gewoon even pootjebaden. Alles is prima.

Wat verstoort nu precies je innerlijke vrede?

Het enige wat innerlijke rust verstoort, zijn storende gedachten. Zonder storende gedachten zou je altijd in contact staan met je innerlijke rust.

Dus wat we hebben gedaan, is oefenen buiten die gedachten om. Oefenen met alles, behalve met je gedachten.

We hebben even gefocust op je ademhaling en op de spieren in je lichaam. Daarna hebben we bewust rond gekeken en aandachtig geluisterd naar wat we hoorden. En tenslotte hebben we onze aandacht gericht op wat we proefden, roken of voelden.

Dit alles zorgt ervoor dat je uit je hoofd stapt en in de wereld ‘terugkomt’. Want door te denken, sluiten we ons af van de wereld om ons heen.

Er waren tijdens deze oefening geen of weinig storende gedachten.

Bij de afwezigheid van weerstand, ervaart je een diepe innerlijke rust en vrede. Zo simpel is het.

Als je hiermee oefent, kun je binnen een paar seconden contact maken met die rust buiten je gedachten om. Dan besef je dat innerlijke rust maar een paar seconden van jou verwijderd is.

Je hoeft er niet jarenlang voor te werken, je hoeft er niet getrouwd voor te zijn, je hoeft er niet meer voor te verdienen.

Innerlijke rust is er nu – of niet.

Dat zijn de enige twee keuzes die je hebt. Het goede nieuws is dat je die keuze op elk moment van de dag opnieuw kunt maken!

Als je deze simpele oefening tien keer per dag zou doen, zou je 10 keer per dag innerlijke rust ervaren. Dat is waarschijnlijk meer dan je op dit moment ervaart…

Dus besef dat innerlijke rust niet complex is, het is juist heel eenvoudig. Besef ook heel goed dat het niet het resultaat is van een grote gebeurtenis.

Innerlijke rust is alleen het gevolg van regelmatig oefenen. Hoe vaker je oefent, hoe sterker en dieper het voelt.

Zie het als tandenpoetsen: je gaat ook niet één keer per jaar een hele dag je tandenpoetsen. Je doet het elke dag een paar minuten – en dat is ruim voldoende.

Innerlijke rust krijg je door er elke dag tijd voor vrij te maken.

Hoe belangrijk is jouw innerlijke rust?

Dat bepaal je natuurlijk zelf, maar voor mijzelf geldt al vele jaren:

Innerlijke rust is het allerbelangrijkste in dit leven. Zonder innerlijke rust is het leven nauwelijks de moeite waard – en mèt innerlijke rust wordt het hele leven een prachtig avontuur. Aan jou de keuze!

De volgende online training gaat je helpen:


Wil je meer Innerlijke Rust?

Volg dan deze online cursus Leven in het Nu.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Dank je wel – ik ben heel blij. Het loslaten van negatieve gedachten, gewoon mezelf zijn, dat ontspannen gevoel… heerlijk!”
Download het gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.


Ook leuk om te lezen:

Meer rust en ruimte in je leven – 3 tips

Je NU goed voelen is de belangrijkste taak in je leven

Hoe krijg je innerlijke vrede

 • Hallo Frank,

  Deze had ik net even nodig! Bedankt.
  Ik lees altijd met plezier en interesse je Nieuwsbrieven, ben een trouwe volger.

  Groet Thea

  • Beste Thea,

   Jij ook bedankt voor de reactie:)

   Fijn te horen dat het je kan helpen!

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Door deze oefening heb ik het gevoel dat 10 kilo’s van mijn schouder is afgevallen

  Heerlijk.

  Voor de eerste keer ook heb ik een tekst helemaal uitgelezen zonder te stopen.

  • Beste B,

   Nou, dat is heel fijn om te horen! Het mooiste is dat je hem regelmatig kunt herhalen, dan voelt het elke keer iets lichter. We houden vaak van alles vast in onze gedachten en in ons lichaam, dus als het licht aanvoelt, dan doe je het goed!

   Veel plezier en succes met alles, vriendelijke groet,
   Frank

 • Karlijn schreef:

  Hoi Frank,

  Hoe zorg je dan dat je wel doelen stelt en ergens naar toe leeft als je je gedachten wegschuift

  Grts Karlijn

  • Beste Karlijn, dat is een goede vraag!

   Meestal zit onder die vraag de gedachte: “Als ik niet in mijn gedachten bezig ben met mijn doelen en toekomst, gebeurt er dan nog wel wat? Ben ik dan nog wel gemotiveerd om iets te willen bereiken?”

   Het antwoord is: jazeker. Alleen ontstaan je doelen dan minder vanuit het ego/wilskracht/moeten en meer vanuit je diepere kern/natuurlijkheid/willen. Doelen ontstaan dan op een meer natuurlijke manier, als een kompas dat je volgt omdat het de richting aangeeft die voor jou licht en fijn voelt. De doelen die worden bepaald door wat je denkt dat je moet doen, of moet bereiken, of moet presteren, die vallen langzaam weg.

   Dit artikel gaat hier dieper op in:
   https://www.newstart.nl/blog/moet-je-doelen-bereiken-of-leven-in-het-nu/

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >