Je relaties verbeteren, hoe doe je dat precies? Besef dat elke relatie een afspiegeling is van jezelf. Dus zorg ervoor dat je eerst een goede relatie met jezelf hebt. Dat zullen je relaties ook beter worden!
Dit artikel is bedoeld om je te helpen met al je relaties.
Je kunt het gebruiken om de relatie met je partner te verbeteren. Of om je relatie met je familie, je ouders, je kinderen, je broer of je zus positiever te maken.
Hoe? Laten we dat gaan ontdekken:
Nieuwe relaties zoeken – is dat wel slim?
Als een relatie niet voor je werkt, moet je afstand of afscheid nemen. Neem afstand als je geen afscheid kunt nemen, omdat bijvoorbeeld iemand deel uitmaakt van je familie. Of omdat je nog niet sterk genoeg bent om afscheid te nemen, omdat de relatie je toch ook veel goeds geeft.
Neem afscheid als een relatie echt niet meer voor je werkt.
Vaak gaan we op zoek naar nieuwe relaties, als onze oude relaties niet meer werken. Wat we niet beseffen, is dat we in elke relatie hetzelfde patroon herhalen. Al onze ervaringen uit het verleden hebben we in een rugzak gestopt. En die rugzak nemen we altijd mee naar een nieuwe relatie.
Dus verreweg de beste keuze is om eerst te begrijpen waarom een relatie niet werkt. Misschien zie je dingen over het hoofd. Misschien kun je die relatie nog verbeteren, of veranderen. Zodat deze wel voor je werkt.
Als je te snel de stekker uit een relatie trekt, dan is de kans groot dat je in de volgende relatie tegen dezelfde problemen aanloopt.
Ben je klaar voor wat vragen over jouw relatie(s)?
Relaties verbeteren oefeningen.
Voordat we gaan oefenen om onze relaties te verbeteren, is het belangrijk om eerst meer inzicht te krijgen. Je kunt pas iets gaan verbeteren als je begrijpt waarom iets niet werkt. Meer inzicht krijgen is altijd de beste oefening, op elk gebied in je leven.
Dus hier volgen een paar fundamentele vragen om je relatie te beoordelen:
1 – Is er vertrouwen in deze relatie?
2 – Is er wederzijds respect?
3 – Laten we elkaar vrij?
4 – Is er vriendschap?
5 – Luisteren we naar elkaar?
Als een van de antwoorden nee is, dan weet je precies wat er mankeert aan die relatie.
Als er geen sprake is van vertrouwen, respect, vrijheid, vriendschap of een oprechte interesse, dan is er kennelijk wantrouwen, minachting, dwang, vijandschap en desinteresse.
Dat is een alarmbel voor elke relatie en dat zegt je: “Deze relatie werkt niet meer. Ik moet hier zo snel mogelijk mee stoppen.”
Download onze
GratisGidsen
Meer dan 50.000 keer gedownload!
“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”
Verbeteren van relaties – wanneer wel en wanneer niet?
Wanneer moet je je relatie verbeteren, en wanneer niet? Daar heb ik ook een geweldige vraag voor!
Vaak ‘rollen we in een relatie’ en soms komen we vast te zitten. We willen er niet mee stoppen, omdat:
1 – We zoveel in die relatie hebben geïnvesteerd.
2 – We afhankelijk zijn van de ander.
3 – We bang zijn om alleen te zijn.
4 – Het te moeilijk is om de knoop door te hakken.
5 – We er ook een voordeel bij hebben.
6 – We niet egoïstisch willen zijn.
7 – We de ander geen pijn willen doen.
Dat is allemaal heel begrijpelijk. Veroordeel jezelf of de ander niet. Maar je wilt wel meer duidelijkheid hebben. “Moet ik stoppen met mijn relatie, of moet ik doorgaan?”
Stel jezelf dan deze vraag voor meer duidelijkheid:
“Als ik deze persoon niet zou kennen, zou ik dan weer een relatie aangaan?”
Of:
“Als ik deze persoon voor het eerst zou ontmoeten, zou ik dan deze relatie opnieuw aangaan?”
Deze vraag is perfect, want hij gaat uit van het feit dat je vrij bent om te kiezen. En dat ben je natuurlijk ook!
Dus wat zou je nu kiezen als je die kans had? Dat antwoord zegt je alles wat je moet weten. Als je niet opnieuw zou kiezen voor deze relatie, dan heeft je relatie weinig zin meer. Dan wil je eigenlijk weg. Als je wel opnieuw zou kiezen voor deze relatie, dan heb je geluk en zit je goed!
Relatie verbeteren tips.
Ik krijg veel vragen of ik tips heb hoe iemand een relatie kan verbeteren. Ik heb 3 tips om je relaties te verbeteren.
De tips zijn makkelijk, maar bijzonder effectief. Hier komen ze:
Tip 1 – Kies de juiste mensen in je leven.
Als je de juiste mensen kiest, voorkom je 80% van alle relatieproblemen. Omdat je beter past bij deze mensen, voorkom je veel problemen. Dan hoef je de relatie ook niet te verbeteren. Want die zit al goed.
Tip 2 – Luister beter.
De meeste relatieproblemen ontstaan doordat mensen niet echt goed communiceren met elkaar. Er wordt geen echt diepgaand contact gemaakt. Door zo langs elkaar heen te praten, ontstaan er meningsverschillen. En die monden uit in relatieproblemen.
Dus luister beter. Wees oprecht geïnteresseerd in de mening van de ander. Daarom hebben we twee oren en slechts één mond: zodat we meer luisteren en minder praten.
Tip 3 – Maak een keuze.
Als je relatie niet goed loopt, maak dan een keuze. Blijf niet hangen in een relatie waar je niet van opknapt. Dat is zonde van je tijd en energie. Ongelukkig in een relatie zijn – die prijs is veel te hoog!
Dit zijn de keuzes die je hebt als je niet gelukkig bent in een relatie – met wie dan ook:
1 – Accepteer de ander met alle goede en slechte kanten. Wees minder kritisch en kijk meer naar het goede in de ander. Dit is de oplossing als je te hoge verwachtingen hebt van de ander.
2 – Neem afstand als je geen energie meer krijgt. Zie de ander minder en houd de gesprekken oppervlakkiger. Dit is de oplossing als je geen afscheid kunt of wilt nemen.
3 – Neem afscheid als je echt niet meer wilt. Soms is de beste relatie die je met een ander kunt hebben, geen relatie. Dit is de oplossing als de relatie echt niet meer werkt voor je.
Wat je ook kiest, maak een keuze!
Toon moed en kracht. Het kost moeite en energie om relaties te veranderen. Maar het kost nog veel méér moeite en energie als je doorgaat met een relatie waar je niet van opknapt.
Alles over relaties wat je moet weten.
Een relatie is altijd een afspiegeling van jezelf. Je zoekt in een ander wat je zelf mist.
Dus als je relatieproblemen hebt, dan ligt de helft van dat probleem in jezelf. Dat is misschien confronterend, maar wel de waarheid.
Je bent geen slachtoffer. Voor elke persoon die iets doet, is er in een relatie ook iemand die dat toestaat. Dus meestal – niet altijd natuurlijk – is het goed om eerst naar jezelf te kijken:
1 – Misschien moet je niet de relatie met de ander verbeteren, misschien moet je eerst de relatie met jezelf verbeteren.
2 – Misschien doet de ander nooit wat jij wilt, maar misschien moet je de controle wat loslaten en de ander meer vrijheid gunnen.
3 – Misschien moet de ander niet onbetrouwbaar zijn, maar misschien kun je ook de ander ook iets meer vertrouwen – en ook uitgaan van je eigen kracht.
Download onze
GratisGidsen
Meer dan 50.000 keer gedownload!
“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”
Begrijp je hoe dit werkt?
Voor alles wat je een ander kwalijk neemt, kun je ook de spiegel ook omdraaien. Kijk eerst wat je in jezelf nog kunt veranderen. Voor elke vinger die naar een ander wijst, wijzen er zeker 3 naar jezelf.
Het voordeel van dit zelfonderzoek is dat je jezelf altijd kunt veranderen. Misschien verandert de ander nooit, en kun je dat ook niet afdwingen. Maar jezelf veranderen – een heel klein beetje – dat kun je elke dag opnieuw. Dat heb je helemaal zelf in de hand. En dat gaat je altijd helpen je beter te voelen.
Eenzijdig relaties verbeteren – hoe doe je dat?
Het korte antwoord op de vraag: “Hoe kan ik eenzijdig relaties verbeteren?” is:
“Dat doe je niet. Dat kun je niet. Zo werkt het niet.”
Voor elke gezonde relatie hebt je twee mensen nodig. Je kunt niet in je eentje een relatie hebben. Wel met jezelf, maar niet met een ander.
Als ik naar China wil en jij wilt naar Amerika, dan kan ik je toch moeilijk tegen je zin in naar China slepen, nietwaar? We gaan of beiden op reis, of we gaan alleen. Ik kan je niet dwingen. En dat is maar goed ook!
Vergeet het idee om eenzijdig een relatie te verbeteren. Je zult allebei wat water bij de wijn moeten doen.
Hoe een relatie verbeteren als het vertrouwen weg is?
Is het vertrouwen weg als je vreemdgaat? Meestal wel. Is je relatie verbeterd na vreemdgaan? Ik denk het niet. Staan mannen en vrouwen anders in een monogame relatie? Misschien. Werkt het mannenbrein anders dan het vrouwenbrein? Zeker.
Maar het grote probleem in dit soort situaties is vertrouwen. Vertrouwen is de kern van elke relatie. Zonder vertrouwen is er helemaal geen relatie. Dan zijn er slechts twee personen die elkaar wantrouwen…
Dus als vertrouwen weg is, dan moet het weer opgebouwd worden.
Pas dan kunnen beide personen verder. Het maakt niet uit of het een zakelijke- of een privé relatie is.
Gun de ander de tijd om het vertrouwen weer op te bouwen. Stel geen onmogelijke eisen.
Heb je moeite je partner te vertrouwen? Lukt dat je niet meer? Dan is het misschien tijd om de relatie te beëindigen.
Je kunt de ander niet zijn hele leven kwalijk nemen dat hij een fout heeft gemaakt. Dan ben je gewoon iemand aan het straffen. En dat hoort niet thuis in een gezonde relatie.
Is relatietherapie zinvol of weggegooid geld?
Dat is een goede vraag. Het antwoord is “beide.” Relatietherapie heeft alleen zin als beide partners echt verder willen met elkaar. Hoe moeilijk de situatie ook is, beide personen willen er toch nog iets van maken. Dan is relatietherapie zinvol. Dan zal het succes hebben.
Maar als één van beide partners denkt: “Laat maar, ik wil het eigenlijk niet meer. Ik zit hier voor de ander, maar zelf zou ik het liefst willen stoppen”, dan heeft relatietherapie geen zin. Dan trek je aan een dood paard. Dan is relatietherapie weggegooid geld en kun je beter ermee stoppen.
Waarom relaties mislukken.
Ja, waarom beginnen we aan relaties als er zoveel mislukken? Wel, gezonde relaties met andere mensen maken ons leven compleet. We zijn nu eenmaal sociale dieren.
Waarom mislukken dan zoveel relaties? Relaties mislukken omdat:
1 – Jij en de ander gewoon niet bij elkaar passen (om wat voor reden dan ook).
2 – Er niet echt wordt geluisterd. Je maakt niet echt contact. Er is geen diepgang.
3 – Er wordt niet meer geprobeerd om de relatie te verbeteren. Meestal is dat omdat er niet genoeg inzicht is. Dan weet je gewoon niet hoe je de relatie kunt verbeteren. Soms is het omdat de wil weg is.
Maar hopelijk geldt dat niet voor jou! Bovendien is een gebrek aan inzicht nooit een excuus, daar kun je altijd iets aan doen:
Verbeteren relatie – doe het zelf handleiding.
Wil je zelf aan de slag? Wil je snel je relatie(s) verbeteren? Heb je geen zin om dagenlang te zoeken naar oplossingen? Wil je een concrete handleiding en stappenplan? Wil je duidelijke vragen die je direct meer inzicht geven in je relaties?
Dan is de onderstaande cursus Betere Relaties Met Iedereen voor jou. Je hoeft alleen maar de lessen, vragen en opdrachten te volgen. Het werkt snel, effectief en bewezen.
Dan verbeter je automatisch je relaties. Niet alleen met andere mensen. Maar ook met jezelf!
Wil Jij Betere Relaties?
Volg dan de Online Training Betere Relaties Met Iedereen en los je relatieproblemen direct op.
15.000+ cursisten gingen je voor!
Confronterend.
Tijd nemen om te lezen, laten inwerken, reflecteren
Het gesprek aangaan
Het is geen ver van mijn bed show