Thuis op de bank ben je helemaal jezelf. Maar in een groep verandert dat vaak. Dan passen we ons aan. Dan doen we ons anders voor dan we eigenlijk zijn. Waarom is dit toch? Waarom is het moeilijk onszelf te blijven in gezelschap van anderen? Niets kost meer energie dan je anders voor te doen dan je bent. Niets geeft meer energie dan gewoon jezelf te zijn.

Aanpassen aan onze omgeving is menselijk. Maar het geeft ook vaak spanning, omdat we voorbij gaan aan wie we werkelijk zijn. Natuurlijk willen we ons goed presenteren in ons bedrijf. We willen leuk gevonden worden door onze vrienden. We willen dat onbekenden ons interessant vinden. Soms voelen we de druk vanuit een groep om ons aan te passen.

Zit ik in The Matrix?

Vroeger werkte ik voor een bedrijf waarvan de directeur altijd een zwart pak droeg en zijn haren glad naar achteren had gekamd. Hij zei altijd “We gaan scoren jongens!” Hij kwam regelmatig met zijn managementteam langs. Allemaal droegen ze zwarte pakken en hadden hun haren naar achteren gekamd. Ook zij zeiden elke tien zinnen: “We gaan scoren jongens!”

Ik had het gevoel dat ik naar de film ‘The Matrix’ aan het kijken was. Allemaal klonen van elkaar. Gedroegen ze zich ook zo thuis? Gingen ze zaterdags ook in een zwart pak naar Ikea en riepen dan tegen hun kinderen: “We gaan scoren jongens!”? Groepsdruk vind ik heel grappig om te zien – maar niet om zelf te ervaren. Ik kies voor positieve relaties waarin ik mezelf kan zijn.


Wil je je relaties verbeteren?

Volg dan deze online Cursus Relaties Verbeteren.
Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Wat zullen ze over mij denken?

Geen idee, is dat jouw verantwoordelijkheid? Heb jij macht over de gedachten van andere mensen? Moet jij überhaupt iets doen met andermans mening? Iedereen heeft wel een mening – ook over jou en mij. Maar moet je al die meningen wel ‘managen’? Maak dan maar je agenda vrij voor de komende tien jaar…

Misschien ben je niet de allerslimste, de allerleukste, de allerknapste. Dat ben ik ook niet. Zolang je maar lekker in je eigen vel zit. Zolang je je maar realiseert dat je niet de de allerslimste, de allerleukste, de allerknapste hoeft te zijn. Omdat je in plaats daarvan al gewoon jezelf bent. Is dat niet leuk genoeg?

Tien punten voor Nederland en België!

Op zoek gaan naar positieve meningen van andere mensen is een beetje als het zoeken naar stemmen op het Eurovisie Songfestival. Je weet dat je van bepaalde landen veel punten krijgt, want die hebben dezelfde smaak. Je weet dat andere landen je nooit zien staan. Bulgarije stemt eerder voor Roemenië dan voor Zweden. Enfin, ik ben geen kenner, maar het punt is:

Sommige mensen vinden je fantastisch, wat je ook doet. Anderen vinden je niets, wat je ook doet. Verzamel de punten bij de juiste mensen en je gaat door naar de finale. Proberen door iedereen aardig gevonden te worden, is een recept voor teleurstelling. Of je moet echt de allerslimste, allerleukste en allerknapste zijn…

Kom ik niet raar over als ik mezelf ben?

Ongetwijfeld. Mensen vinden vooral zichzelf normaal. En de rest van de wereld is een beetje vreemd. Helemaal niets mis mee, zo denkt iedereen. Persoonlijk kom ik liever ‘raar’ over door mezelf te zijn, dan ‘normaal’ door iemand te spelen die ik niet ben.

We vinden mensen die ‘anders’ zijn al gauw raar. Toen ik jong was, ging ik met een vriend mee naar een hardrock concert. Ik was de enige (ja, echt) met kort haar. Ik was de enige die geen zwart aan had. De enige die geen luchtgitaar speelde. Was ik raar? Natuurlijk niet. Was ik anders? Absoluut. Zie je het verschil tussen die twee?

Hoe kan ik mijzelf blijven?

Door gewoon jezelf te zijn. Gewoon, hoe je bent als je bijvoorbeeld thuis op de bank zit. Het enige dat je hoeft te doen is jezelf niet te veranderen. Dat kost weinig inspanning, nietwaar? Niets kost minder energie dan gewoon jezelf te zijn – en daar vrede mee te hebben…

De enige reden dat je daar soms moeite mee hebt, is omdat je denkt dat je je aan moet passen aan een groep mensen. En je denkt dat je dit kunt doen door je ‘anders’ te gedragen. Maar wie hou je voor de gek? Jezelf niet, want je weet echt wel wie je bent. Jezelf blijven in je relaties met anderen is te leren.

Wat is de echte uitdaging?

En wie leren die anderen nu eigenlijk kennen? Niet jij, want je bent op die momenten niet jezelf. Ik kende iemand die in gezelschappen altijd het hoogste woord voerde. Hij was altijd het middelpunt. Toen ik hem beter leerde kennen, viel het me op dat hij zonder gezelschap veel rustiger was. Het koste hem heel veel energie om het middelpunt te zijn, zodat hij later moest bijkomen…

Zoals gezegd is het menselijk ons aan te passen aan onze omgeving. Je hoeft ook geen bord voor je hoofd te hebben. Vind je persoonlijke balans. Als het je lukt jezelf te blijven, dan trek je mensen aan in je leven die dat waarderen. Daar wint iedereen bij. Dus jezelf blijven is niet alleen gezond, maar ook nog eens slim!

Wil je meer positieve relaties in je leven? Bestel dan de volgende e-cursus:


Wil je betere relaties?

Volg deze online training en los je relatieproblemen direct op!

Ja, ik wil mijn relaties verbeteren

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Gratis Tips - Zo krijg je wat je echt wilt