fbpx

Blijf jezelf in gezelschap van anderen

Thuis op de bank ben je helemaal jezelf. Maar in een groep verandert dat vaak. Dan passen we ons aan. Dan doen we ons anders voor dan we eigenlijk zijn. Waarom is dit toch? Waarom is het moeilijk onszelf te blijven in gezelschap van anderen? Niets kost meer energie dan je anders voor te doen dan je bent. Niets geeft meer energie dan gewoon jezelf te zijn.

Aanpassen aan onze omgeving is menselijk. Maar het geeft ook vaak spanning, omdat we voorbij gaan aan wie we werkelijk zijn. Natuurlijk willen we ons goed presenteren in ons bedrijf. We willen leuk gevonden worden door onze vrienden. We willen dat onbekenden ons interessant vinden. Soms voelen we de druk vanuit een groep om ons aan te passen.

Zit ik in The Matrix?

Vroeger werkte ik voor een bedrijf waarvan de directeur altijd een zwart pak droeg en zijn haren glad naar achteren had gekamd. Hij zei altijd “We gaan scoren jongens!” Hij kwam regelmatig met zijn managementteam langs. Allemaal droegen ze zwarte pakken en hadden hun haren naar achteren gekamd. Ook zij zeiden elke tien zinnen: “We gaan scoren jongens!”

Ik had het gevoel dat ik naar de film ‘The Matrix’ aan het kijken was. Allemaal klonen van elkaar. Gedroegen ze zich ook zo thuis? Gingen ze zaterdags ook in een zwart pak naar Ikea en riepen dan tegen hun kinderen: “We gaan scoren jongens!”? Groepsdruk vind ik heel grappig om te zien – maar niet om zelf te ervaren. Ik kies voor positieve relaties waarin ik mezelf kan zijn.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Wat zullen ze over mij denken?

Geen idee, is dat jouw verantwoordelijkheid? Heb jij macht over de gedachten van andere mensen? Moet jij überhaupt iets doen met andermans mening? Iedereen heeft wel een mening – ook over jou en mij. Maar moet je al die meningen wel ‘managen’? Maak dan maar je agenda vrij voor de komende tien jaar…

Misschien ben je niet de allerslimste, de allerleukste, de allerknapste. Dat ben ik ook niet. Zolang je maar lekker in je eigen vel zit. Zolang je je maar realiseert dat je niet de de allerslimste, de allerleukste, de allerknapste hoeft te zijn. Omdat je in plaats daarvan al gewoon jezelf bent. Is dat niet leuk genoeg?

Tien punten voor Nederland en België!

Op zoek gaan naar positieve meningen van andere mensen is een beetje als het zoeken naar stemmen op het Eurovisie Songfestival. Je weet dat je van bepaalde landen veel punten krijgt, want die hebben dezelfde smaak. Je weet dat andere landen je nooit zien staan. Bulgarije stemt eerder voor Roemenië dan voor Zweden. Enfin, ik ben geen kenner, maar het punt is:

Sommige mensen vinden je fantastisch, wat je ook doet. Anderen vinden je niets, wat je ook doet. Verzamel de punten bij de juiste mensen en je gaat door naar de finale. Proberen door iedereen aardig gevonden te worden, is een recept voor teleurstelling. Of je moet echt de allerslimste, allerleukste en allerknapste zijn…

Kom ik niet raar over als ik mezelf ben?

Ongetwijfeld. Mensen vinden vooral zichzelf normaal. En de rest van de wereld is een beetje vreemd. Helemaal niets mis mee, zo denkt iedereen. Persoonlijk kom ik liever ‘raar’ over door mezelf te zijn, dan ‘normaal’ door iemand te spelen die ik niet ben.

We vinden mensen die ‘anders’ zijn al gauw raar. Toen ik jong was, ging ik met een vriend mee naar een hardrock concert. Ik was de enige (ja, echt) met kort haar. Ik was de enige die geen zwart aan had. De enige die geen luchtgitaar speelde. Was ik raar? Natuurlijk niet. Was ik anders? Absoluut. Zie je het verschil tussen die twee?

Hoe kan ik mijzelf blijven?

Door gewoon jezelf te zijn. Gewoon, hoe je bent als je bijvoorbeeld thuis op de bank zit. Het enige dat je hoeft te doen is jezelf niet te veranderen. Dat kost weinig inspanning, nietwaar? Niets kost minder energie dan gewoon jezelf te zijn – en daar vrede mee te hebben…

De enige reden dat je daar soms moeite mee hebt, is omdat je denkt dat je je aan moet passen aan een groep mensen. En je denkt dat je dit kunt doen door je ‘anders’ te gedragen. Maar wie hou je voor de gek? Jezelf niet, want je weet echt wel wie je bent. Jezelf blijven in je relaties met anderen is te leren.

Wat is de echte uitdaging?

En wie leren die anderen nu eigenlijk kennen? Niet jij, want je bent op die momenten niet jezelf. Ik kende iemand die in gezelschappen altijd het hoogste woord voerde. Hij was altijd het middelpunt. Toen ik hem beter leerde kennen, viel het me op dat hij zonder gezelschap veel rustiger was. Het koste hem heel veel energie om het middelpunt te zijn, zodat hij later moest bijkomen…

Zoals gezegd is het menselijk ons aan te passen aan onze omgeving. Je hoeft ook geen bord voor je hoofd te hebben. Vind je persoonlijke balans. Als het je lukt jezelf te blijven, dan trek je mensen aan in je leven die dat waarderen. Daar wint iedereen bij. Dus jezelf blijven is niet alleen gezond, maar ook nog eens slim!

Wil je meer positieve relaties in je leven? Bestel dan de volgende e-cursus:


Wil jij gezonde relaties?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties met Iedereen.

Geef je grenzen aan en los je relatieproblemen op.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Verbeter je relaties


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Yolanda Lippens schreef:

  Goed artikel, weer zo’n huzarenstukje van Frank. Zodra ik het gevoel heb dat ik in gezelschap mijn ‘centrum’ kwijtraak door drukte om me heen of uitgedaagd word mee te gaan in een bepaalde energie, raak ik even stil, kijk in naar een hoek of punt in de ruimte, adem even via m’n buik en centreer mezelf op de stoel/plek waar ik dan ben. Is niet altijd even makkelijk, want m’n ego wil juist meedoen met de anderen! Toch werkt dit voor mij het beste, en het allerbeste is om fysiek even weg te lopen om b.v. naar de wc te gaan of een glas water te halen.
  Goed onderwerp om bij stil te staan. Ik zie vaak dat mensen in gezelschap/groep zich anders gedragen dan 1-op-1. En voor mij blijft het ook altijd weer een uitdaging….

 • Jan Kamping schreef:

  Jezelf zijn is natuurlijk en ontspannen.
  Het is maar net in welke omstandigheden je bent en wat je doelstelling is.
  Op het werk waar de baas centen aan je wilt verdienen moet je wel harder werken, dan je zelf wilt, omdat je anders je werk niet afkrijgt.
  Dan kan ik wel van alles proberen om chef tot verstand te brengen dat zijn eisen te hoog zijn, maar als hij zich daar uiteindelijk niets om doet dan heeft het proberen om hem tot andere inzichten te brengen ook geen zin.

 • Leuk artikel, zet mij aan het denken.
  Ben ik mezelf ten alle tijden? Mij aanpassen aan een groep is mij bekend…ben ik dan een ander??? Zo voelt het niet. Inderdaad , bij de ene groep mensen ben ik anders dan bij de andere groep mensen. Toch voelt het niet of ik een ander ben. De ene groep nodigt uit tot andere dingen dan de andere groep. Als ik dan kijk hoe ik thuis op de bank ben kan dat wel eens verschillend zijn…toch maken al die gedragsveranderingen , mij tot wie ik ben. Wellicht heb ik een gespleten persoonlijkheid , zelf noem ik het liever veelzijdig. Wat ik niet begrijp is Hoe ik een ander kan zijn, įk ben toch degene die anders doet bij andere mensen? Op dat moment voel ik me prettig en daar gaat het uiteindelijk om.

 • Beste Jan,

  Mee eens.
  Anderen kunnen veranderen is een illusie.
  Zelf actie nemen is wel realistisch.

  Er zijn altijd 3 mogelijkheden:

  1. Frustratie (nooit de beste keuze)
  2. Acceptatie (wat je niet kunt veranderen)
  3. Actie (wat je niet kunt accepteren) :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Edmay,

  Veelzijdigheid klinkt goed hoor!

  Verschillende mensen nodigen ons uit om verschillende kanten van onze persoonlijkheid
  te laten zien. Niemand is eendimensionaal.

  Als het goed voelt, dan uit een bepaald gedeelte van je persoonlijkheid zich en dat is helemaal prima.
  Als je je niet goed voelt, dan is er sprake van aanpassing ten koste van je persoonlijkheid.

  Een subtiel, maar belangrijk verschil…

  Mooie aanvulling :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Heel prettig om te lezen en vaak klopt het ook in mijn privé leven. Op het werk vind ik dat de laatste decennia toch anders. De mentaliteit is door de bezuinigingen/reorganisaties harder geworden. Daar komt bij dat het mij al jaren niet lukt om een “vaste” baan te krijgen. Ik werk als detacheerder bij sociale diensten. Laatst maakte ik een grap, die ik met de beste intentie maakte, maar fout viel bij het team. Hoewel ik mijn excuus heb aangeboden, nam het hele team afstand van mij. Toen voelde ik me wel erg alleen.

 • Ik weet hoe rot het is om alleen maar zo te zijn, zoals je denkt dat je moet zijn. Nu pas, ik ben ben echt bijna op de helft, kom ik er na het beeindigen van een dierbare relatie achter dat is stom bezig ben. Dat ik mij overal tussendoor probeer te laveren, om maar niet gekwetst te worden. En dus wordt je het dus wel. Door beetje bij beetje te leren mijzelf te accepteren zoals ik ben, ondervind ik meer rust in mijn leven. Heerlijk. Mij niet meer druk maken over wat een ander van mij vind. Deze instelling heeft mij ook mijn relatie weer teruggebracht, want dit laveren was de hoofdreden van onze breuk. Het heeft me dus ook nog eens geluk opgeleverd.

 • Weer een mooi stuk, ik heb hetzelfde motto
  Liever kom ik raar over door mezelf te zijn dan iemand te spelen die ik niet ben!
  En tja, sommige mensen vinden me niet raar en anderen wel, is ook weer een mening! Dus zo raar ben ik niet :)

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >