Makkelijk contact maken met vreemde mensen

Leer de eenvoudige stappen om snel contact te maken met iedereen. Om jezelf te blijven in elk gezelschap. Je hoeft niet interessant te zijn, maar wel geïnteresseerd. Door gewoon jezelf te blijven en je aandacht te richten op de ander, blijf je ontspannen en maak je natuurlijk en makkelijk contact.

Herken je dit?

Je moet naar een gelegenheid waar je nieuwe mensen zult ontmoeten. Het kan een feest, meeting of je eerste werkdag zijn. Je maakt je van tevoren zorgen over de indruk die je zult maken: Wat zullen ze van me denken? Gaat het moeilijk worden? Wat moet ik in godsnaam zeggen? En hoe maak ik makkelijk contact?

Tijdens die gebeurtenis ben je erg zelfbewust. Je merkt dat je het moeilijk vindt te ontspannen en jezelf te zijn. Tijdens het praten ben je in gedachten al twee stappen verder: Wat zeg ik hierna? Wat doe ik als het gesprek stilvalt? Gaat iemand iets vragen waar ik geen antwoord op weet?
Het lijkt alsof de mensen om je heen er geen last van hebben. Het lijkt alsof jij de enige bent met dit probleem.

Onbekenden zijn eng.

Vaak vinden we het moeilijk om ontspannen in de nabijheid van mensen die we niet kennen. We kunnen ze niet helemaal inschatten en voelen ons nog niet op ons gemak. In het gezelschap van vrienden of familie zijn we wél ontspannen. We weten dat die het beste met ons voor hebben. Maar onbekenden: die vinden we vaak eng.

Doordat we zo bezig zijn met al deze vragen, krijgen we de neiging om te navelstaren. We zijn meer bewust van ons eigen gevoel, dan van de mensen om ons heen. Juist daardoor is het moeilijk spontaan te reageren op anderen. We voelen ons lichtelijk verkrampt. We zijn jaloers op de mensen die heel ontspannen en natuurlijk contact maken met anderen. Hoe doen ze dat toch?


Wil jij je relaties verbeteren?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Hoe maak je makkelijk contact?

Ik heb jarenlang internationale trainingen gegeven. Je zit een paar dagen in Scandinavië, dan weer een week in het Midden-Oosten en daarna een tijd in Zuid-Afrika. Heel veel verschillende mensen en heel veel verschillende culturen. Trainingen, meetings, zakenlunches: allemaal gelegenheden waarbij je te maken krijgt met nieuwe mensen.

Ik heb in die jaren gemerkt dat mensen die makkelijk contact maken, het volgende doen:

Jezelf zijn kost weinig energie.

Wees gewoon jezelf. Je kunt je anders proberen voor te doen, maar dat werkt vaak niet. Daar kijk jij bij anderen toch ook doorheen? Het kost heel veel energie om een imago op te houden. Het is makkelijker om jezelf te zijn. Waarom proberen we dan toch een bepaalde houding aan te nemen? Omdat we denken dat we anders niet interessant genoeg zijn. Of niet zelfverzekerd genoeg. Maar je kunt alleen maar interessant of zelfverzekerd zijn als je jezelf bent.

Vergelijk jezelf niet met anderen.

Natuurlijk zijn sommige mensen het middelpunt van elk feest. Ze hebben charisma, zijn boeiend en bijzonder extravert. Vaak vergelijken we ons met die personen: “Zo zou ik ook willen zijn!” Maar dat hoeft helemaal niet. Wees gewoon jezelf, dat is genoeg. Vergelijkingen met anderen leidt vaak tot onzekerheid. Je denkt dat je het goed doet, totdat je iemand ziet die het nog veel beter doet.

Zelfbewust of onzeker?

Zelfbewustzijn is goed: je hoeft jezelf zeker niet weg te cijferen. Maar té zelfbewust maakt onzeker. Dat heeft twee nadelen. Ten eerste heb je dan de neiging je steeds minder op je gemak te voelen. Alles wat je zegt en doet, wordt geanalyseerd en je oordeel is dan vaak: Niet goed genoeg. Ten tweede, en dat is net zo belangrijk, kun je maar met één ding tegelijkertijd bezig zijn. Of met jezelf, of met anderen. Wil je contact maken met anderen? Dan moet je ze wel je aandacht geven.

Aandacht en interesse.

Door je aandacht te geven aan de ander ontstaan er twee enorme voordelen: je leidt de aandacht af van je eigen gedachten én je toont interesse. Interesse in de ander is de sleutel voor goede contacten. Houd je niet bezig met de indruk die je zult maken: je maakt indruk door je interesse in de ander. Je hoeft niet interessant te zijn – dat ben je automatisch als je geïnteresseerd bent in de ander.

Hoe toon je interesse?

Hoe toon je interesse? Stel vragen. Er zijn weinig dingen die mensen leuker vinden dan over zichzelf praten. En door vragen te stellen geef je ze die gelegenheid. Niemand houdt van een gesprekspartner die de hele tijd over zichzelf zit te vertellen. Dat is veel te dominant. Iedereen vindt het leuk vragen te beantwoorden. Door vragen te stellen geef je de boodschap dat je meer wilt weten over de ander. Is er een betere manier om echt contact te maken?


Verbeter Je Relaties Met Iedereen!

Volg de Online Training Betere Relaties.

– Los je relatieproblemen op.
– Word een meester in communicatie.
– Verbeter al je relaties, zakelijk en privé.

Je ontvangt:
– 23 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en verbeter je relaties!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Francien schreef:

  Als je positieve ervaringen krijgt weet je steeds beter dat je het kunt.

  Francien.

 • Lilian schreef:

  Frank, ik onderschrijf jouw artikel alleen maar. In mijn (vrijwilligers) werk kom ik ook vaak in contact met nieuwe mensen. En iedere keer bemerk ik weer dat wanneer je geinteresseerd bent in de ander en inderdaad vragen stelt je heel gemakkelijk contact maakt. En dit soort kennismakingen zijn voor jezelf ook een enorme verrijking.

 • yasmin schreef:

  Ik ben mooi

 • Dank u, luistren toont!

 • Dan zou ik je wel willen zien

 • Hoi ik ben donny 28 jaar oud
  En wil graag in contact kommen met gezellige
  Mensen

 • Xander schreef:

  Doe het VMBO nog eens over dan!

 • Wesley schreef:

  Xander vmbo zegt niks over beter contact maken.

 • gerard schreef:

  benieuwd wie dit leest en reageert ook nog… ik kom graag in contact met 60+ man/vrouw voor bezoek bioscoop, museum, toneel enz.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >