Kosten sommige relaties je veel energie? Soms is het dan beter afscheid te nemen. Er zijn genoeg leuke mensen op deze wereld waar je wel van opknapt! Lees waarom het moeite kost afscheid te nemen. Stel jezelf deze fundamentele vraag: Ben ik liever alleen en gelukkig of samen en ongelukkig?

Het inzicht ‘Beter geen relatie dan een slechte relatie’ geldt voor alle relaties: die met je familie, vrienden, collega’s of partner. In feite komt dat allemaal op hetzelfde neer. Het enige verschil is hoe dicht iemand bij je staat. Maar de inzichten voor een gezonde relatie zijn altijd hetzelfde.

Iedereen waar je mee omgaat, beïnvloed je.

Hoe dichter iemand bij je staat, hoe meer invloed. Andere mensen beïnvloeden je stemming, je keuzes en je gedrag. Ook al is die invloed klein, over een langere periode gerekend, maakt het een groot verschil. Als iemand je een klein zetje naar links geeft en dat elke dag doet, ben je na een jaar behoorlijk uit de koers, nietwaar?

Dus de vraag is: “Wat voor invloed heeft deze relatie op mij? Waar ga ik naartoe?”

Zie in wat er eigenlijk gebeurt.

Als je met iemand een slechte relatie hebt, schrijf dan eens op wat die relatie je allemaal kost. Maak een lijst. Waarom? Zodat je inziet wat er nu eigenlijk gebeurt en wat het effect is van deze relatie. Veel mensen leven van dag tot dag zonder te beseffen wat hun keuzes betekenen voor de lange termijn.

Sommige relaties zou ik voor geen goud over willen doen. Ze kostten me te veel energie, geluk, optimisme en geestelijke en lichamelijke gezondheid. Dat is niet overdreven. Een relatie die niet goed loopt, heeft een ontzettend groot effect op je stemming en gevoel. Tenzij je ongevoelig bent natuurlijk…

Verbeter je relaties

De beste manier om je relaties te verbeteren, is door het volgen van de Online Training Betere Relaties met Iedereen. Maak betere keuzes in je relaties, los je relatieproblemen op – en blijf jezelf in àl je relaties. Krijg weer energie van de mensen om je heen!

Wat zou je anders doen?

Bepaal dus wat deze relatie je kost. Denk er eens goed over na. Wat is de invloed van de ander op jouw gevoel, gedachten en gedrag? Als je daar moeite mee hebt, denk dan eens hierover na: “Wat zou je anders doen als je deze relatie niet in stand zou houden? Hoe zou je je dan voelen?” Zo zie je snel genoeg of je iets mist of niet.

Waarom kunnen we geen afstand nemen?

Wat is het voordeel van deze relatie? Er is altijd een reden waarom je blijft omgaan met iemand waar je niet van opknapt. Er moet een voordeel in zitten, anders zou je het wel veranderen. Dus wat levert deze relatie je op? Maak weer een lijst. De volgende redenen om een relatie in stand te houden lijken voordelen, maar zijn dan niet:

 • Je blijft omdat je bang bent de ander te kwetsen.
 • Je blijft voor die paar uur per maand dat het wél goed gaat.
 • Je blijft omdat je niet alleen wilt zijn.
 • Je blijft omdat je opziet tegen afscheid nemen.
 • Je blijft omdat je niet wilt dat de ander negatief over je denkt.

Al deze redenen lijken plausibel, maar je schiet er zo weinig mee op:

 • Je kunt helaas niet voorkomen dat je anderen kwetst doordat je je eigen weg volgt.
 • Een paar uur per maand zonder stress is geen basis voor een gezonde relatie.
 • Je kunt beter gelukkig alleen zijn dan ongelukkig samen.
 • Afscheid nemen hoort bij het leven en is onvermijdelijk.
 • Je kunt niet controleren wat anderen over je denken.

Dit heeft natuurlijk allemaal te maken met een gezond en sterk zelfvertrouwen.

Wat is het allerbelangrijkste?

‘Beter gelukkig en alleen, dan samen ongelukkig’ was mijn stelling. Is geluk niet het allerbelangrijkste? Zeg niet dat jij andere prioriteiten hebt. We doen alles in ons leven om er uiteindelijk gelukkig van te worden. Als je alle voor- en nadelen van een relatie optelt, word je er dan gelukkig van? Dat is de kernvraag. Knap je ervan op of knap je erop af?

Veel problemen in relaties zijn op te lossen. Het is een kwestie van meer (zelf)inzicht en betere communicatie. Afscheid nemen is het allerlaatste redmiddel. “Beter geen relatie dan een slechte relatie” is een goede uitspraak. Maar “Beter goede relaties dan geen relaties” heeft toch mijn voorkeur!

Wat vind jij?


Verbeter je relaties in slechts 11 weken!

Goede relaties zijn de basis voor een gelukkig leven. Toch kosten sommige relaties je veel energie en geven je stress. Los je relatieproblemen op met deze online training en kies voor gezonde relaties met iedereen!

Ja, ik wil mijn relaties verbeteren

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

10 antwoorden
 1. w
  w zegt:

  Beste Frank,

  Ik heb een relatie die me veel negatieve energie kost. Maar ik ben nog steeds verliefd op haar. Moet ik afscheid nemen van haar en dan ongelukkig zijn. Of geen afscheid nemen en veel negatieve energie laten kosten?

  Beantwoorden
 2. Frank
  Frank zegt:

  Beste W,

  Die vraag kun alleen jij beantwoorden. Het zou niet kloppen als ik je zou zeggen wat je zou moeten doen, nietwaar?

  Maak een lijst met twee gedeelten: alles dat de relatie je kost en alles wat het je geeft. Neem er de tijd voor en verzin tenminste 10 dingen per gedeelte. Als je het terugleest, welk gedeelte weegt dan het zwaarst voor je? Hoe voelt die lijst? In balans? Uit balans? Wat is het belangrijkste element?

  Met vriendelijke groet,
  Frank

  Beantwoorden
 3. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Ik heb ook het probleem dat ik veel negatieve energie steek in een relatie die over is. Ik ben nog dolverliefd op hem, hij ziet me ook nog graag, maar wegens omstandigheden kunnen en mogen we niet bij elkaar zijn. Ik moet afstand nemen van hem, want ongewild blijft hij me kwetsen. Maar hoe neem je afstand van iemand die je doodgraag ziet en waarvan je weet dat hij eigenlijk ook bij je wil zijn, maar toch niet doorzet. We kunnen ook niet gewoon uit elkaars leven verdwijnen, we blijven “verbonden” en daar valt niets aan te doen, al zien we elkaar voorlopig niet meer.

  Beantwoorden
 4. Frank
  Frank zegt:

  Beste Anoniem,

  Als iemand echt bij je wilt zijn, waarom zou hij dan niet doorzetten?
  En waarom zou iemand die je oprecht lief heeft, je toch kwetsen?

  Misschien zijn dit twee vragen om over na te denken…

  Met vriendelijke groet,
  Frank

  Beantwoorden
 5. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Ja, Frank, dat klopt, dat zijn vragen om over na te denken… Vragen waar je nooit een sluitend antwoord op zal hebben en waar je blijft over tubben… Maar dan nog blijft het erg moeilijk om los te laten.

  Beantwoorden
 6. eef
  eef zegt:

  waarom kan hij als hij mij zo graag ziet geen rekening houden met het feit dat ik veel achterdocht heb, en zeker als hij dat ergens , mss ongewild er de hand in heeft gehad,, door mij 10 dagen te negeren op alle gebied, ’s nachts niet thuis was maar nt bij een ander was (zegt hij) ik niet in zijn gsm mocht kijken (dat was een grapje) en daardoor werd ik nog meer argwanend, zelden afspraken nakomt en altijd nog voor zijn moeder springt (hij is 44) ben ik nu gek ?

  Beantwoorden
 7. Eddy
  Eddy zegt:

  De keuze om een (lange) relatie te beeindigen is niet altijd een keuze als ‘beter geen relatie dan een slechte relatie’.
  Ik heb onlangs de knoop doorgehakt. Maar dat was meer een wanhoopsdaad. Na ruim 15 jaar twijfel over mezelf en de relatie, volhouden voor de kinderen en de angst voor het onbekende was er niet veel meer van mijzelf over.
  Met het onbekende bedoel ik het leven na de relatie, kan ik nog wel gelukkig worden als single of is er nog een vrouw die mij ziet zitten. En die vragen heb ik nog steeds.
  Drie maanden verder kan ik in ieder geval concluderen dat ‘alleen’ minder erg is dan ‘eenzaam in de relatie’. Verder gewoon blijven ademen.

  Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.