Kosten sommige relaties je veel energie? Soms is het dan beter afscheid te nemen. Er zijn genoeg leuke mensen op deze wereld waar je wel van opknapt! Lees waarom het moeite kost afscheid te nemen. Stel jezelf deze fundamentele vraag: Ben ik liever alleen en gelukkig of samen en ongelukkig?

Het inzicht ‘Beter geen relatie dan een slechte relatie’ geldt voor alle relaties: die met je familie, vrienden, collega’s of partner. In feite komt dat allemaal op hetzelfde neer. Het enige verschil is hoe dicht iemand bij je staat. Maar de inzichten voor een gezonde relatie zijn altijd hetzelfde.

Iedereen waar je mee omgaat, beïnvloed je.

Hoe dichter iemand bij je staat, hoe meer invloed. Andere mensen beïnvloeden je stemming, je keuzes en je gedrag. Ook al is die invloed klein, over een langere periode gerekend, maakt het een groot verschil. Als iemand je een klein zetje naar links geeft en dat elke dag doet, ben je na een jaar behoorlijk uit de koers, nietwaar?

Dus de vraag is: “Wat voor invloed heeft deze relatie op mij? Waar ga ik naartoe?”

Zie in wat er eigenlijk gebeurt.

Als je met iemand een slechte relatie hebt, schrijf dan eens op wat die relatie je allemaal kost. Maak een lijst. Waarom? Zodat je inziet wat er nu eigenlijk gebeurt en wat het effect is van deze relatie. Veel mensen leven van dag tot dag zonder te beseffen wat hun keuzes betekenen voor de lange termijn.

Sommige relaties zou ik voor geen goud over willen doen. Ze kostten me te veel energie, geluk, optimisme en geestelijke en lichamelijke gezondheid. Dat is niet overdreven. Een relatie die niet goed loopt, heeft een ontzettend groot effect op je stemming en gevoel. Tenzij je ongevoelig bent natuurlijk…


Wil je je relaties verbeteren?

Volg dan deze online Cursus Relaties Verbeteren.
Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Wat zou je anders doen?

Bepaal dus wat deze relatie je kost. Denk er eens goed over na. Wat is de invloed van de ander op jouw gevoel, gedachten en gedrag? Als je daar moeite mee hebt, denk dan eens hierover na: “Wat zou je anders doen als je deze relatie niet in stand zou houden? Hoe zou je je dan voelen?” Zo zie je snel genoeg of je iets mist of niet.

Waarom kunnen we geen afstand nemen?

Wat is het voordeel van deze relatie? Er is altijd een reden waarom je blijft omgaan met iemand waar je niet van opknapt. Er moet een voordeel in zitten, anders zou je het wel veranderen. Dus wat levert deze relatie je op? Maak weer een lijst. De volgende redenen om een relatie in stand te houden lijken voordelen, maar zijn dan niet:

  • Je blijft omdat je bang bent de ander te kwetsen.
  • Je blijft voor die paar uur per maand dat het wél goed gaat.
  • Je blijft omdat je niet alleen wilt zijn.
  • Je blijft omdat je opziet tegen afscheid nemen.
  • Je blijft omdat je niet wilt dat de ander negatief over je denkt.

Al deze redenen lijken plausibel, maar je schiet er zo weinig mee op:

  • Je kunt helaas niet voorkomen dat je anderen kwetst doordat je je eigen weg volgt.
  • Een paar uur per maand zonder stress is geen basis voor een gezonde relatie.
  • Je kunt beter gelukkig alleen zijn dan ongelukkig samen.
  • Afscheid nemen hoort bij het leven en is onvermijdelijk.
  • Je kunt niet controleren wat anderen over je denken.

Dit heeft natuurlijk allemaal te maken met een gezond en sterk zelfvertrouwen.

Wat is het allerbelangrijkste?

‘Beter gelukkig en alleen, dan samen ongelukkig’ was mijn stelling. Is geluk niet het allerbelangrijkste? Zeg niet dat jij andere prioriteiten hebt. We doen alles in ons leven om er uiteindelijk gelukkig van te worden. Als je alle voor- en nadelen van een relatie optelt, word je er dan gelukkig van? Dat is de kernvraag. Knap je ervan op of knap je erop af?

Veel problemen in relaties zijn op te lossen. Het is een kwestie van meer (zelf)inzicht en betere communicatie. Afscheid nemen is het allerlaatste redmiddel. “Beter geen relatie dan een slechte relatie” is een goede uitspraak. Maar “Beter goede relaties dan geen relaties” heeft toch mijn voorkeur!

Wat vind jij?


WIL JE BETERE RELATIES?

Volg deze online training en los je relatieproblemen direct op!

JA, IK WIL BETERE RELATIES

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt