Zeg geen dingen waar je spijt van krijgt

Kun je terugdraaien waar je spijt van hebt? Moet je voorzichtig zijn met wat je zegt? En wat doe je als iemand iets tegen jou heeft gezegd wat je niet kunt vergeten? Woorden hebben de neiging door te werken, lang nadat ze uitgesproken zijn. Denk na voordat je iets zegt…

Verstop je giftige pijlen.

Ik las ergens een mooi verhaal over een Afrikaanse stam. In die stam waren regelmatig conflicten. Ze waren zwaar bewapend met giftige pijlen. Een buitenstaander vroeg: “Wat doen jullie dan als er onderling ruzie uitbreekt? Hoe zorgen jullie ervoor dat jullie elkaar niet verwonden?”

Een stamlid antwoordde: “Als er ruzie uitbreek, dan pakt één van ons alle giftige pijlen en verstopt ze voor de anderen. Daardoor vallen er nooit gewonden.” Een mooie oplossing, nietwaar? Simpel, maar effectief! Je vraagt je alleen af hoelang het heeft geduurd voordat de stam daar achter kwam…

Toch gebruiken sommige mensen wél giftige pijlen, met name in hun relaties. Die giftige pijlen zijn de woorden die ze niet hadden moeten zeggen. De uitspraken waar ze later spijt van krijgen. Helaas zijn ze dan al gezegd en hebben ze hun schade aangericht.

Een conflict zonder gewonden.

Natuurlijk heeft iedere relatie wel eens een conflict. Door conflicten leer je de ander beter kennen en ook vaak jezelf. Je leert je grenzen aan te geven, meningsverschillen uit te spreken en daardoor een oplossing te vinden. Als je het goed doet tenminste.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Je hoeft geen kanon te gebruiken om een deur te openen. Een sleutel werkt veel beter. Met een sleutel kun je een deur vaker gebruiken. Met een kanon slechts één keer. Er is niet veel verschil tussen een deur en een discussie: beide zijn bedoeld om openingen te creëren.

Een dictator of niet?

Een vriend van mij had ooit een vriendin die zich moeilijk kon beheersen. Midden in een discussie noemde ze hem op een gegeven moment “Hitler”. Nu kan ik je verzekeren dat er geen enkele gelijkenis was tussen mijn vriend en de Duitse dictator uit de vorige eeuw – geen enkele.

Hoe zou jij het vinden als iemand je vergelijkt met een massamoordenaar? Zou je denken: “Goh, wat een creatieve vergelijking. Dit stimuleert me nog meer om een goed gesprek met jou aan te gaan!” Natuurlijk niet. Waarschijnlijk loop je direct weg. Die vergelijking is zo onzinnig dat het meer zegt over de persoon die hem maakt, dan over degene die hem ontvangt.

Uitspraken kun je niet terugdraaien.

Misschien denk je: “Zand erover, ik meende het niet zo slecht” En vanuit jouw gedachtegang is dat ook zo. Maar de vraag is: “Hoe denkt de ander erover?” Hoe weet je zeker dat het hem of haar niet dwars blijft zitten? Woorden hebben de neiging na te galmen, lang nadat ze uitgesproken zijn. Jij weet waarschijnlijk ook nog wel wat iemand je tien jaar geleden heeft gezegd, zeker als dat een erg vervelende opmerking was.

Hoe kun je dit voorkomen?

De enige manier om niet iets te zeggen waar je spijt van krijgt, is door het niet te zeggen. Tel gewoon tot tien en denk na:
– Zeg ik dit omdat ik het meen of omdat ik mijn frustratie moet uiten?
– Sta ik over een jaar nog steeds achter deze opmerking?
– Hoe zou ik het vinden als iemand dat tegen mij zou zeggen?

Al je denkt dat je iets beter niet kunt zeggen, laat het dan. Als je denkt dat je het scherper wilt zeggen, dan kun je dat later ook nog wel. Je kunt woorden altijd krachtiger formuleren, maar je kunt geen uitspraken ongedaan maken.

Wat kun je doen als je spijt hebt?

Hoe moet je reageren als je merkt dat je een ander gekwetst hebt? Als je denkt: “Had ik dit maar nooit gezegd.”
Zeg gewoon sorry, dat is alles. “Sorry, ik had het zo niet bedoeld. Sorry, ik heb me verkeerd uitgedrukt. Sorry, ik meende het niet zo.” Sommige mensen hebben moeite met het woord sorry. Maar iedereen maakt wel eens een fout. Ken jij iemand die nooit sorry heeft gezegd? Die zouden we eigenlijk weer terug naar school moeten sturen…

Wat kun je doen als iemand anders je heeft gekwetst?

Wat doe je als je die opmerking van een ander niet kunt vergeten? Zeg het gewoon! Iedereen heeft recht op een mening, ook jij. Het is geen teken van zwakte om voor je mening op te komen. Het is een teken van kracht. Misschien realiseert de ander zich niet eens dat je bent gekwetst?

Laat het in ieder geval niet doorsudderen. Als een gerecht te lang blijft sudderen, is het ook niet meer te verteren. Een verwijt dat niet wordt uitgesproken, is slecht voor een relatie. Je gaan dan vanzelf afstand nemen. Is dat het waard?

Omgaan met conflicten.

Hoe ga je nu om met conflicten? Hoe kun je duidelijk je mening geven, zonder direct je giftige pijlen te gebruiken? Hoe kun je voor jezelf opkomen op een manier die ook rekening houdt met de ander?

Dat  leer je in deze e-cursus:


Wil jij je relaties verbeteren?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Zeg jij wel eens dingen waar je spijt van hebt?
Hoe los je dat op?

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Hoe je omgaat met mensen die jaloers op je zijn

Wat is een gezonde relatie?

Meningsverschillen in relaties oplossen – 7 tips

 • Lilian schreef:

  Frank ter aanvulling wil ik zeggen let daar ook op bij het mailverkeer. Je kunt daarmee zo snel mensen kwetsen EN het staat zwart op wit.
  Denk goed na voordat je een mail stuurt. Bedenk ook daar hoe die bij jou binnen zou komen.
  Een mail die je kwaad maakt, daar kun je beter NIET meteen op reageren.

 • Goede tip Lilian,

  Voor je het weet komt iemand na vijf jaar nog met een e-mail aanzetten die je allang was vergeten… :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Het is erg lastig als je het weet dat je het niet moet doen, maar je je niet in kan houden en telkens (tegen beter weten) weer doet. Ik heb last van dwangmatig handelen, telkens weer spijt van wat er is gedaan/gezegd maar ben ook te dwars en niet zelfverzekerd genoeg om daar nog excuus voor aan te bieden. Voor zover dat het nut heeft na de handelingen / uitspraken. Gelukkig ben ik een van de weinigen met dit extreme gedrag en hoop ik dat anderen hier beter uitkomen dan mij. Succes.

  • Ja Jan, zo herkenbaar. Enkel begrijp ik niet zo goed het concept ‘niet zelfverzekerd genoeg om excuses aan te bieden’ maar goe, ligt aan mij. Ikzelf heb al zoveel m’n gemeende excuses aangeboden dat ik na het laatste incident (…) het gewoon niet meer kan maken om m’n excuses aan te bieden, de ander zal het trouwens ook niet kunnen maken me telkens weer te vergeven. Gewoon maar om te zeggen you’re not alone ;-)

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >