7 Tips voor betere relaties

Deze tips helpen je je relaties te verbeteren – niet alleen met je partner, maar ook met vrienden, familie of collega’s. Goede relaties is als een recept met 7 ingrediënten. Als je het recept eenmaal onder de knie hebt, kun je het in elke relatie gebruiken. Het geheim van goede relaties ligt in meer inzicht – en deze 7 tips helpen je hierbij:

Tip1: Kies verstandig.

Stel dat ik je een auto of een fiets geef: De wielen staan scheef, het stuur is gammel en het ijzer is doorgeroest. Je kunt er wel mee rijden, maar elke kilometer moet je afstappen om hem te repareren. De basis is gewoon niet goed. Wat je ook probeert, echt lekker zul je er nooit je bestemming mee bereiken.

Zo is het ook met relaties: wat in de basis goed is, komt een heel eind. Maar een relatie waarvan de basis niet goed is, die sleur je mee als een tè zware boodschappentas – je zult altijd het extra gewicht blijven voelen. Kies wijs, kies verstandig, kies voor de juiste mensen in je leven. Relaties kosten je energie of geven je energie. Waar kies jij voor?

Alles waar je voor kiest, moet je onderhouden. Soms is de beste keuze om niet te kiezen…

Tip 2: Doe je niet anders voor.

Over energie gesproken: niets kost meer energie dan je anders voordoen dan je bent. Je kunt proberen om een karakter te spelen. Je kunt proberen je eigen wensen en verlangens te onderdrukken. Je kunt proberen jezelf voorbij te lopen in de hoop een ander niet voor het hoofd te stoten. Maar het voelt gewoon niet natuurlijk. En het werkt nooit op de lange termijn.

Wees gewoon jezelf. Als iemand dat niet waardeert, waarom zou je daar dan nog een relatie mee onderhouden? En als je jezelf niet bent, met wie heeft die ander dan precies een relatie? Niet met jou zoals je echt bent, toch? Bespaar jezelf en de ander een hoop frustratie en wees gewoon jezelf!

Als je dan ergens goed in wilt worden, waarom dan niet in jezelf zijn?

Tip 3: Je geeft wat je krijgt.

Een gezonde relatie is in balans. Je geeft hopelijk aandacht, interesse, complimenten, een luisterend oor, een schouder om op te steunen en nog veel meer. Al die dingen die we zo fijn vinden om te krijgen, moeten we ook geven. Soms zie je mensen met hele oppervlakkige relaties. Maar als je goed kijkt, hebben ze zelf óók weinig interesse in andere mensen.

Geef je heel veel en krijg je niets terug? Lees dan tip 1 nog een keer door…


Wil jij je relaties verbeteren?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Tip 4: Stop met oordelen.

Kijk eens naar de reacties op een gemiddelde nieuwssite. Wat zie je? Heel veel mensen kraken heel veel andere mensen af. Het lijkt alsof we meesters zijn in het veroordelen van anderen. Lekker makkelijk, zeker met een zak chips vanachter de computer. En oordelen is natuurlijk ook een beetje menselijk, onze hersenen stoppen nu eenmaal graag mensen in hokjes.

Maar oordelen in je eigen relaties gaat je niet helpen. We zijn ook een beetje allergisch om zelf beoordeeld te worden. Je kunt net zo goed vragen of iemand je kauwgum wilt vasthouden – dat gaan ze nooit aannemen! Iedereen is een wel beetje gek of vreemd, maar dat is helemaal prima. Stop met oordelen en laat de ander vrij.

Oordelen verslechtert je relaties – acceptatie verbetert je relaties.

Tip 5: Zie de overeenkomsten.

Hoe stop je met oordelen? Wel, een van de manieren is je te focussen op de overeenkomsten met de ander. Focus op de verschillen en er ontstaat spanning – focus je op de overeenkomsten en er ontstaat harmonie. Als je ooit deel van een groep bent geweest, dan weet je dat: iemand kan compleet anders zijn, maar zolang jullie iets gemeen hebben, loopt het allemaal prima.

Hoe meer overeenkomsten je ziet, hoe meer harmonie je ervaart.

Tip 6: Geef je grenzen aan.

Misschien denk je: “Dit is een rare tip! Het gaat toch over harmonie?” Dat klopt, maar als je nooit je grenzen aangeeft, verlies je respect en geloofwaardigheid. En dat is nooit goed voor een relatie. In een gezonde relatie is er respect en vertrouwen. En hopelijk heb je zó goed gekozen (zie tip 1) dat niemand je ooit dwingt je grenzen aan te geven.

Maar over het algemeen komt dat moment (nu is het mooi geweest!) in elke relatie wel eens een keer voor. De ander kan ook niet ruiken wat jij echt belangrijk vindt. Ken je die ribbels op de weg die signaleren dat je vaart moet minderen? Als je in het donker rijdt, dan voel je ze. Dan weet je: gas terug of het gaat fout. Voilà, zo duidelijk kan het dus zijn!

Als je je grenzen niet aangeeft, leer je anderen dat er geen grenzen zijn.

Tip 7: Geniet ervan!

Er zijn zoveel leuke mensen op de wereld. Met sommigen kun je ontzettend goed praten. Met anderen maak je lol en heb je de tijd van je leven. De derde heeft een boeiend verhaal en de vierde houd van precies dezelfde dingen als jij. Hoeveel mensen willen op een onbewoond eiland leven? Voor langer dan een week? Zonder anderen is het leven maar saai…

Dus geniet van al die fijne mensen. Iedereen die je tegenkomt kan voor de rest van je leven een vriend(in) zijn. Van iedereen kun je leren – zelfs van de mensen die je zo snel mogelijk weer achterlaat. Met iedereen kun je iets delen, al is het maar een praatje of een coupé in de trein. Geniet, lach en deel je leven!

Er zijn zoveel leuke mensen op de wereld, ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen…

Wil je je relaties verbeteren? Bestel dan de volgende e-cursus:


Verbeter Je Relaties Met Iedereen!

Volg de Online Training Betere Relaties.

– Los je relatieproblemen op.
– Word een meester in communicatie.
– Verbeter al je relaties, zakelijk en privé.

Je ontvangt:
– 23 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en verbeter je relaties!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Mooi artikel maar er zijn ook mensen die je niet kan uitkiezen… neem bijv. schoonouders. Die krijg je er als een cadeautje bij. Heb je nog tips ‘hoe met hen om te gaan’ zonder dat het je veel energie kost?

 • Beste Zoë,

  Inderdaad, veel mensen krijgen we er als een ‘cadeautje’ bij :)
  Toch zou ik dezelfde punten/tips aanhouden als in dit artikel.

  Als mensen je te veel energie kosten en je kunt het, neem dat afscheid. Als mensen je veel energie kosten en je kunt geen afscheid nemen, neem dan afstand. Dit natuurlijk nadat je hebt geprobeerd om de relatie te verbeteren.

  Dit artikel geeft meer inzicht in het omgaan met mensen die je niet zelf hebt uitgekozen, zoals (schoon)familie of collega’s:
  https://www.newstart.nl/blog/betere-relaties-met-collegas-vrienden-en-familie-deel-1/

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >