Je zelfvertrouwen opbouwen – in 3 stappen

Je zelfvertrouwen opbouwen is niet moeilijk. Iedereen kan het leren. Dit artikel vertelt je alles wat je daarvoor nodig hebt.

Ik krijg als coach veel vragen over het opbouwen van zelfvertrouwen. Is het moeilijk? Hoe lang duurt het? Hoe moet je het aanpakken?

Om het makkelijk voor je te maken, heb ik de meest gestelde vragen hieronder neergezet.

Zodat je weet wat je kunt doen om je zelfvertrouwen op te bouwen!

Je zelfvertrouwen vergroten – is dat moeilijk?

Nee, je zelfvertrouwen vergroten is niet moeilijk. Maar je moet er wel iets voor doen! Wij mensen zijn gewend om alles met 1 klik te regelen:

 • We versturen een e-mail.
 • We kopen een paar schoenen online.
 • We downloaden een app.

Maar zo kun je nooit te zelfvertrouwen vergroten. Dat werkt compleet anders. Als het zo makkelijk was, dan had je dat allang geregeld.

Onzekerheid is het gevolg van een langdurend patroon. Een patroon dat je onbewust elke dag herhaald. Je kunt dat niet met één knop even omzetten.

Maar je kunt het wel! Met geduld is alles mogelijk. Zonder geduld meestal niet zo veel. Het is niet moeilijk om je zelfvertrouwen te vergroten, maar je moet er wel even de tijd voor nemen.

Vergroot je zelfvertrouwen – maar hoe?

Ja, waar begin je? Ik heb zelf jarenlang geëxperimenteerd met allerlei manieren om mijn zelfvertrouwen te vergroten. Ik ben er jaren – ruim 10 jaar – mee bezig geweest.

Het beste advies dat ik kan geven om je zelfvertrouwen te vergroten is dit: zoek het niet zelf uit. Maar gebruik de ervaring van een ander.

Je kunt op deze site een cursus zelfvertrouwen opbouwen volgen. Dan bouw je binnen korte tijd je zelfvertrouwen op. Je zelfvertrouwen trainen is makkelijk als je de juiste training hebt.

Een cursus zelfvertrouwen volgen is de makkelijkste manier om je zelfvertrouwen op te bouwen.

Dat scheelt je letterlijk jaren van je leven! Ik zelf had niet geaarzeld als ik op deze manier mijn zelfvertrouwen had kunnen vergroten.

Maar deze cursus zelfvertrouwen bestond niet toen ik jong was. Vandaar dat ik hem zelf maar heb ontwikkeld. In de hoop dat hij jou kan helpen.


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Bestel direct – nu voor € 47


En als je je zelfvertrouwen op een andere manier vergroot, is dat natuurlijk ook prima.

Iedereen kan zijn of haar zelfvertrouwen terugvinden. Het maakt niet uit waar je vandaan komt.

Hé, wacht eens! Zijn we niet iets vergeten?

Bijvoorbeeld deze vraag:

Wat is zelfvertrouwen eigenlijk?

Ja, dat is een goede vraag! Hoe kun je iets vergroten als je niet exact weet wat dat is? Zelfvertrouwen bestaat uit een aantal dingen:

 • Zelfacceptatie
 • Zelfwaardering
 • Geloof in jezelf

Heel kort gezegd: Als je je zelf volledig accepteert, stop je te vechten tegen wie je bent. Pas dan kun je jezelf echt waarderen. En daarmee leer je te vertrouwen op je eigen beslissingen, en geloof je in jezelf.

Zoals je ziet, zijn er meerdere elementen van een gezond zelfvertrouwen. En ze hebben allemaal met elkaar te maken.

Zelfvertrouwen opbouwen – hoe lang duurt dat?

Nu je weet wat zelfvertrouwen is – je begrijpt dat het niet eventjes kunt downloaden, is de vraag:

Hoelang duurt het voordat ik mijn zelfvertrouwen kan opbouwen?

Om het goed te doen, heb je wel een paar maanden nodig. Natuurlijk is dat wat afhankelijk van je achtergrond, leeftijd en ervaring. Maar zoals gezegd is onzekerheid het gevolg van langlopende patronen:

 • Vastgewortelde zelfkritiek.
 • Jezelf altijd vergelijken met anderen.
 • Gebrek aan zelfacceptatie.
 • Focussen op je zwakke kanten.

Zelfvertrouwen opbouwen heeft tijd nodig.

Geloof me, niemand wordt onzeker in één middagje. Het is juist de herhaling van dingen die je onzeker maken, die op de lange termijn zorgen voor een gebrek aan zelfvertrouwen.

Dus om je zelfvertrouwen op te bouwen, is er ook tijd nodig. Het gaat je nogmaals helpen als je weet hoe je dat aan moet pakken. Daarover leg ik later nog iets meer uit. Maar voor nu: gemiddeld heeft iemand zeker een paar maanden nodig voor het opbouwen van zelfvertrouwen.

Maar als je daar de tijd voor neemt, ontwikkel je ook meteen een blijvend zelfvertrouwen, dat je nooit meer in de steek laat!

De beste zelfvertrouwen opbouwen oefeningen.

De beste oefeningen voor het opbouwen van je zelfvertrouwen zijn vragen. Het effect van goede vragen op je zelfvertrouwen zijn enorm! Stel dat je onzeker bent, maar je weet niet precies waarom, wat dat heeft veroorzaakt. Wat voor zin heeft het dan om oefeningen te gaan doen?

Je kunt wel tien keer tegen jezelf zeggen dat je fantastisch bent, maar zolang je niet weet waar je onzekerheid door is ontstaan, kun je het ook niet omzetten.

Voor elke probleem moet je eerst de oorzaak weten.

Zo is het ook met het opbouwen van zelfvertrouwen:

 • Je moet eerst weten waardoor je (in het verleden) onzeker bent geworden.
 • Daarna moet je weten wat die onzekerheid nog steeds in stand houdt.
 • Daarna kun je pas die onzekerheid omzetten in zelfvertrouwen.

In elk van deze 3 fasen, zijn vragen verreweg de beste manier om meer te leren over jezelf. De beste zelfvertrouwen opbouwen oefeningen zijn vragen die je helpen de oplossing te vinden.

Wat heb je liever? Iemand die je vertelt waar je naartoe moet op vakantie? Of iemand die je vraagt wat je zelf een leuke vakantie vindt?

Hoe werk je aan je zelfvertrouwen?

Dat doe je door er elke dag mee te oefenen. Je zelfvertrouwen opbouwen is net als tandenpoetsen: je moet het elke dag herhalen voor het beste resultaat.

Er zijn geen duizend dingen nodig die je moet weten. Er zijn maar een paar dingen die echt het verschil maken. Als je die paar dingen regelmatig oefent, verandert alles.

Waar krijg je zelfvertrouwen van? Nou, van oefenen! Wat geeft zelfvertrouwen? De wetenschap dat jij dit zelf in de hand hebt, dat je hier zelf mee kunt oefenen.

Het gaat niet om veel dingen weten. Het gaat erom een paar dingen toe te passen. Wat die dingen zijn, leer je in de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen.

Hoe zelfvertrouwen opbouwen als je altijd onzeker bent?

Die vraag krijg ik vaak: “Waarom heb ik een laag zelfbeeld? Ik wil meer zelfvertrouwen! Maar hoe kan ik mijn zelfvertrouwen opbouwen als ik altijd al onzeker ben geweest?”

Mijn antwoord is altijd: “Nou, gewoon, door te beginnen. Je hebt een laag zelfbeeld omdat je jarenlang (onbewust) de verkeerde kant of hebt geoefent.”

Als je vandaag ermee aan de slag gaat met je zelfvertrouwen opbouwen, dan voel je je morgen zelfverzekerder. Wat maakt het uit hoelang je al last hebt van onzekerheid, twijfel, zelfkritiek of perfectionisme?

Dat maakt toch helemaal niet uit? Het gaat er toch om wat je NU aan gaat doen? Zodat je morgen er geen last meer van hebt.

Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen vergroten als ik altijd onzekerheid voel? Nou, net zoals de mensen die soms zich onzeker voelen. Net zoals iedereen, door gewoon te beginnen.
Je afkomst of achtergrond doet er niet toe, het gaat om je toekomst.

Meer zelfvertrouwen opbouwen – in 3 stappen.

Dit zijn de drie stappen om je zelfvertrouwen op te bouwen:

Stap 1 – Begrijp waarom je onzekerheid is ontstaan (zodat je niet opnieuw in die valkuil kunt vallen).
Stap 2 – Stop de dingen te herhalen die je onzeker maken (bewust, maar ook onbewust.)
Stap 3 – Begin te oefenen met de dingen die je zelfvertrouwen vergroten.

Het recept is eenvoudig. De uitvoering is dat ook. Je hoeft echt geen raketwetenschap te hebben gestudeerd voor het opbouwen van zelfvertrouwen. Iedereen kan het leren. Het is niet moeilijk.

Waarom onzeker blijven als je die onzekerheid ook los kunt laten?

Je hoeft alleen te weten hoe je dat moet doen (dat leer je in de cursus Blijvend Zelfvertrouwen), en je hebt uiteraard ook wat geduld nodig:

Geduld met jezelf, geduld met het proces, geduld met oefenen. Je zelfvertrouwen en zelfbeeld versterken lukt niet in één dag. Maar het lukt je gegarandeerd in een paar maanden. En je hebt er een leven lang plezier van! Is dat niet de moeite waard?

Extra tips zelfvertrouwen opbouwen.

Zijn er nog extra tips om je zelfvertrouwen op te bouwen? Ja, die zijn er:

 • Heb altijd begrip voor je eigen tekortkomingen. Je bent ook maar een mens en niemand is perfect. Weer aardig voor jezelf en veroordeel jezelf nooit.
 • Begrijp de kracht van dagelijkse herhaling van kleine stappen. Je zelfvertrouwen opbouwen is geen sprint, het is elke dag een paar stappen lopen. Dat laatste is veel makkelijk vol te houden en zorgt uiteindelijk voor een beter resultaat.
 • Spreek jezelf altijd – ja, altijd! – positief toe. Zelfkritiek en zelfvertrouwen gaan nooit samen. Je moet kiezen: of je bent negatief naar jezelf toe, of je gaat je zelfvertrouwen opbouwen. Het is de een of de ander. Ze gaan niet samen.

Aan jou de keuze.

Kies je voor zelfvertrouwen? Dan gaat deze online training je helpen:


Vergroot Je Zelfvertrouwen!

Volg de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen.

– Stop met zelfkritiek.
– Geloof in je eigen kracht.
– Geef je grenzen aan.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vergroot je zelfvertrouwen!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>