Waarom heb ik geen zelfvertrouwen en zelfrespect?

Er zijn drie redenen waarom je geen zelfvertrouwen of zelfrespect hebt: je vergelijkt jezelf met anderen, je hebt te veel zelfkritiek – en je denkt dat je moet voldoen aan een ideaalbeeld. Meestal heb je last van alle drie. Op deze manier kun je geen zelfvertrouwen en zelfrespect ontwikkelen. Dus daar moeten we iets aan doen!

Stop voor altijd met onzekerheid.

“Waarom heb ik geen zelfvertrouwen, waarom heb ik geen zelfrespect?” Dat is een vraag die je niet meer gaat stellen na het lezen van dit artikel, omdat je echt begrijpt hoe dit alles is ontstaan.

Laten we aan de slag gaan!

“Waarom heb ik geen zelfvertrouwen?” Daar zijn drie redenen voor:

Vergelijking met anderen – de eerste oorzaak van onzekerheid.

Als je jezelf afvraagt: “waarom heb ik geen zelfvertrouwen en andere mensen wel”? Dan is dat PRECIES de reden waarom! Je hebt je eigen vraag al beantwoord! Want vergelijken met anderen IS de reden dat je geen zelfvertrouwen hebt. Je kunt nooit zelfvertrouwen ontwikkelen, als je jezelf continu vergelijkt met andere mensen.

Punt uit.

Dus stop daarmee! Waarom heb je geen zelfvertrouwen? Omdat je altijd kijkt wat andere mensen beter doen dan jij. Omdat je daardoor denkt dat ze ook beter zijn. Omdat je jezelf continu vergelijkt – en jij altijd als verliezer uit die vergelijking komt. Dat maakt je onzeker en dat knaagt aan je zelfvertrouwen.

Elke vergelijking maakt onzeker.

Had je een andere uitkomst verwacht? Helaas, die bestaat gewoon niet.

Dat zegt helemaal niets over wat je waard bent of hoe goed je bent. De enige reden dat je onzekerheid voelt, is door de vergelijking ZELF. Die vergelijking is namelijk altijd met mensen die het in onze ogen beter doen dan wij zelf. We vergelijken ons zelden met mensen die het slechter hebben…

Het leven is een lange wedstrijd – en uiteindelijk loop je hem alleen met… jezelf…

Wat voor zin heeft het om jezelf te vergelijken met andere mensen? Kunnen zij voelen wat jij voelt? Staan zijn in jouw schoenen? Nee, natuurlijk niet. Pas als je stopt jezelf te vergelijken en uitgaat van wat je zelf wilt en wie je zelf bent, ontwikkel je een zelfvertrouwen dat niet afhankelijk is van je prestaties of een vergelijking met anderen.

Pas dan komt dat zelfvertrouwen ook echt uit jezelf.


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Bestel direct – nu voor € 47


Zelfkritiek – de tweede reden van onzekerheid.

“Waarom heb ik geen zelfvertrouwen? Waarom voel ik geen zelfrespect?” Dit is wat mensen zich afvragen NADAT ze zichzelf een ongelofelijke lading zelfkritiek hebben gegeven.

Dus dat klinkt ongeveer zo:

“Oh, ik heb wéér een fout gemaakt! Wat een muts of sukkel ben ik toch! Waarom doe ik het nooit eens goed? Andere mensen maken nooit zulke fouten! Die voelen zich wel zeker over zichzelf. Kijk naar mijn collega’s, kijk naar mijn vrienden: die doen het allemaal beter. Ze hebben meer succes, ze presteren meer, ze zijn populairder en zijn minder lui. Maar ik? Met mij zal het nooit wat worden!”

En na deze zelfkritiek is er een kleine pauze en daarna vragen ze zichzelf af:

“Waarom heb ik geen zelfvertrouwen? Waarom respecteer ik mezelf niet?”

Zelfvertrouwen en zelfkritiek gaan nooit samen.

En het antwoord is simpel: Dat voel je niet… omdat je jezelf de hele tijd loopt af te kraken!

Je haalt jezelf naar beneden en niemand anders doet dat. Besef dat goed Het zit allemaal in jouw hoofd (en mijn hoofd en dat van iedereen). En omdat je jezelf zo naar beneden haalt, kun je nooit zelfvertrouwen ontwikkelen. Zelfvertrouwen krijg je als je je eigen beste vriend of vriendin gaat worden. Zelfvertrouwen krijg je nooit als je je eigen grootste vijand bent.

Dat gaat niemand lukken. Zelfkritiek en zelfvertrouwen gaan nooit samen.

Dus stop ook met zelfkritiek! Begin jezelf eens wat meer te complimenteren. Vergeef jezelf je fouten en herinner jezelf aan je successen. Mensen zijn veel te hard voor zichzelf. Als iemand je vertelt wat jij jezelf (in je hoofd) vertelt, dan had je die persoon al lang het huis uitgegooid!

Wees aardig voor jezelf, wees lief voor jezelf – dan geef je je zelfvertrouwen een echte kans.

Voldoen aan een ideaalbeeld – de derde reden van onzekerheid.

Omdat we ons vergelijken met andere mensen, denken we dat we beter moeten zijn. Of denken we dat we anders moeten zijn. En zo wordt het ideaalbeeld van onszelf geboren. We denken dat er iets aan ons ontbreekt en we proberen dus beter/slimmer/sterker/knapper/actiever/slanker te worden.

Maar kun je inzien dat je op deze manier altijd achter de feiten aanloopt? Dat je nooit bezig bent met wat je nu al goed doet? Dat je alleen nog focust op wat er niet goed aan jou is?

Voel je de spanning die daar in zit?

Waarom kun je niet gewoon prima zijn, precies zoals je bent?

Dit is de grote paradox van zelfvertrouwen: We denken dat we het voelen als we iemand anders worden, als we beter worden. Maar zelfvertrouwen voel je pas als je tevreden bent met wie je bent, precies zoals je bent, precies in dit moment.

Zelfvertrouwen is het gevolg van zelfacceptatie, niet van zelfverandering.

Natuurlijk is het prima om aan jezelf te werken, maar perfect word je nooit. Terwijl je wel altijd jezelf bent, want je hebt eigenlijk geen keuze. Niemand anders kan jou zijn.

Dus respecteer wie je nu bent, met al je goede en minder goede kanten. “Waarom heb ik geen zelfrespect?” vraag je? Omdat je niet respecteert weet je nu al bent. Dat is de enige reden. Je hebt nog geen zelfrespect omdat je nog niet tevreden bent met jezelf!

Stap uit de vicieuze cirkel van onzekerheid.

Zolang je bezig bent met een van deze drie oorzaken, is het gewoon heel moeilijk om zelfvertrouwen te ontwikkelen. Dan vraag jezelf af: “waarom heb ik geen zelfvertrouwen, waarom heb ik geen zelfrespect?” En het antwoord is altijd:

Je voelt geen zelfvertrouwen omdat je jezelf vergelijkt met andere mensen, daardoor vindt dat je tekortschiet, daardoor jezelf gaat bekritiseren en daarna heel hard probeert te voldoen aan een ideaalbeeld. Wat je nooit echt lukt.

Zie je de vicieuze cirkel?

Tijd om daaruit te stappen!

Iets weten is niet voldoende, je moet het echt toepassen.

Draai het om: ga alleen nog maar uit van wat er goed is aan je en laat elke vergelijking met andere mensen los. Iedereen is prima zoals hij/zij is en dat geldt natuurlijk ook voor jou! Stop met elke vorm van zelfkritiek en geef jezelf zoveel mogelijk complimenten. Je zult zien dat je je direct beter zult voelen.

En als laatste: accepteer wie je bent, wat je wilt en hoe je je voelt. Het mag er zijn en jij mag er zijn. Vertrouwen op wie je al bent – en tevreden zijn met wie je al bent – geeft zelfvertrouwen en zelfacceptatie.

Dit is geen raketwetenschapper, maar je moet het wel toepassen! Het is niet voldoende om er even over te lezen en te denken: “Oh ja, dat klopt. Nou, dan weet ik dan ook weer…” Dat gaat niets veranderen in je leven – helaas. Dus doe hier iets mee, oefen het elke dag. Zelfvertrouwen is als tandenpoetsen. We moeten er elke dag mee oefenen voor het beste resultaat.

De beste manier om te oefenen is door de cursus Blijvend Zelfvertrouwen te volgen. Deze leert je om op een natuurlijke manier dicht bij jezelf te blijven – en geeft je talloze inzichten en oefeningen om je zelfvertrouwen te vergroten:


Vergroot Je Zelfvertrouwen!

Volg de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen.

– Stop met zelfkritiek.
– Geloof in je eigen kracht.
– Geef je grenzen aan.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vergroot je zelfvertrouwen!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>